Vojna akademija?

Kada sam ja prošle godine konkurisao, bio nam je jedan čikica na proveri fizičke spremnosti, stariji, sed koji je očigledno znao neke iz moje grupe (bili smo razvrstani po grupama na fizičkom) jer im se obraćao po prezimenu (na spisku koji je on imao pisale su samo naše šifre)... I tako, radimo mi zgibove, dođe jedan dečko na red, uradi nekih 10-ak pravilnih, i tad krene da se cima, i ne prebacuje dovoljno glavu preko šipke... I on mu broji.. 10, 11, 11, 12, 12, 12, 13. Znači, izbroja mu on 13 pravilnih, ali primetim ja, tihim glasom mu se obrati, ali dovoljno da ga svi čuju, prezimenom i reče mu: ''Imaš 15'' ... Tako je uradio sa još par njih. Eto toliko o vojsci, kad varaju, a ne trude se mnogo ni da to sakriju.. Ako malo istražiš po netu, naćićeš još ''interesantnih'' stvari vezanih za vojsku. I ono što mogu da ti kažem kao neko ko u porodici ima dosta vojnih lica, niko, ali niko mi nije rekao: ''Idi ti u vosjku, to ti je odličan izbor'' Vojsku u 90% slučajeva upisuju napaljeni klinci (bio sam jedan od njih) koji nemaju baš predstavu gde idu, ali znaju da će pucati iz snajpera i vozikati se avionom (posle skontaju da se samo valjaju po blatu). Ne mogu da opišem koliko sam zahvalan samom sebi što se tog proleća nisam pripremio za taj prijemni kako dolikuje.

Upotpunsti se slazem sa tobom a takodje imam da dodam i sledece, kao oficir imas platu od oko 47 hiljada dinara (ako je nisu smanjili zbog ovih reformi) taj novac mozes da zaradis i posle bilo kog drugog fakulteta a da nemoras da ustajes u 6 sati da bi iso na smotru i sto drugih obaveza koje niko nemoze da shvati dok neudje na vojnu akademiju ili vojsku jos gore.

Ehh ovako mene zanima primaju li na akademiji one s malo slabijom fizickom spremom na primer ja nikad nisam trenirao nijedan sport izdrzljiv sam jako ali nista nisam trenirao, rekreativno vozim bicikl i idem u teretanu ali ono tek treniram 2 meseca pre toga nista.. Zanima me sad mogu li ja s takvom fizickom spremom da upadnem ?
Zanima me posto sam cuo da niko na akademiji ne odustaje zbog fizicke obuke ili ti fizickog vaspitanja, vec odustaju zbog matematike ili zbog toga sto se ne pronadju u tome... Ja obozavam vojsku znaci volim vazduhoplovstvo mnogo upisao bih neki vazduhoplovni fax ali nzm koji razmisljao sam za Saobracajni ali nema posla posle takvog faksa... A volim vojsku i eto.. Odlucio sam se tamo da probam pa sta bude nego me unapred zanima da ne ocekujem nesto previse..
Zanima me samo to oko fizickih aktivnosti posto predmeti ko predmeti idu mng lako matematiku ko matematiku rasturam...
Zanima me samo oko fizickih aktivnosti jel se odustaje zbog toga i jel to stvarno toliko tesko i ako neko ode sa slabom fizickom spremom ako ga prime kako bude tamo jel tesko ili ne ?
Sta bih ja mogao da radim posle u vojsci kao potporucnik koje su moje obaveze itd...
Sve me zanima i pre i posle vojne akademije...
Ima li prijateljstvva drugarstva kao na civilnim faxovima i ovako ili je to nesto ograniceno i jednostavno se nema vremena i jel tezak zivot takav ?
Sve me zanima tako da ako neko ima vremena da napise ili ako je neko to zavrsio ili je na vojnoj akademiji ako nije problem da se cujemo moze na PM da mi pusti broj telefona ili se javi da ja njemu dam svoj broj kako bi se culi :)
Hvala unapred svakom....
E da zaboravih da pitam, za vazduhoplovstvo cujem ima nekih 2 skoka padobranom kako to sta ?

Poslednja izmena:
Ja pratim ovaj forum od prosle godine, tacnije od proslog leta. Sad sam se registrovao jer mi je ovo poslednja godina u gimnaziji i vec se uveliko spremam za VA. Ako bi mogao neko da da pune odgovore na pitanja koje je postavio ILOVEBB bilo bi super, jer svaki detalj moze da nam pomogne.

Da kazem i nesto o sebi pa ako je neko imao slicnu situaciju mogao bi da pomogne. 174cm/62kg, matematika mi ide odlicno, i spremam je od kada sam krenuo u 4. godinu. Fizicki sam solidno spreman i ako bih sada polagao fizicki test imao bih ne odlicne, vec srednje rezultate. Malos am trenutno bolestan pa 2 nedelje nisam nista vezbao, ali nadoknadicu od Nove godine sve to. Inace sto se tice ove spreme, svakoga leta ja se spremim kao da cu da polazem tada, i onda za vreme skolske godine nista ne vezbam i forma skroz opadne, i tako u krug vec tri godine. Ove godine sam krenuo sa trcanjem redovno i dobro mi ide, ali kazem sada dve nedelje nisam nista radio. Sto se tice zgibova, to mi je omiljena vezba koju sam radim sa zadovoljstvom. Skoro sam ponovo uspeo da uraidm 15 zgibova bez ikakvih problema, sada malo ispao iz forme, ali mogu da uradim 10 bez problema. Za to ne brinem, iskreno bilo bi me sramota da se pojavim na polaganju, a da ne mogu da uradim 15 pravilnih zgibova. Sto se tice trcanja, ovih 2400 mogu otprilike, nisam odavnomerio, da istrcim za nekih 10min., a 60m trcanja dosta sporije od max koji su zadali (7,6s), ja istrcim za 8,1s do 8,5s, kako kad. Skok u dalj sam skoro merio i mogu da skocim tacnno toliko koliki su max zadali (2,75m). Sve u svemu, taj fizicki test mislim da kada budem radio da cu biti odlican. Matematiku ne kazem da cu max da imam, ali bi i to trebalo da uradim sigurno oko 40 poena, od 45. Jedino taj psiho me malo zabrinjava, alis am citao ovde po ovom forumu, i po raznim drugim, i stupao u kontakt sa kadetima, pa mi vise i ne deluje tolikko strasno, ali opet ne zelim da udjem preopusteno u sve to. Svako ko misli da neki detalj koji se njemu ucinio zanimljivim kada je polagao, zamolio bih da napise, jer sve moze da nam pomogne. I naravno prvi utisci sa prvih dana na akademiji i sve ostalo, da znamo u sta se upustamo. :D

Inace planiram da konkurisem za VEI. Nego, procitao sam da se pise lista zelja od nekoliko smerova, pa i to neko bi mogao da pojasni, kako, gde, kada? Jedino sto me brine je taj mali broj ljudi koji primaju, i ne verujem da ce ove godine da povecaju. Da li je od tog broja, recimo 50, vec rezervisan odredjeni broj mesta za devojke, ili ? Postavio sam dosta pitanja, pa odgovarajte kad ko moze i kad ko stigne, za sve sam unapred zahvalan.

Trebaju mi brojni saveti sto se tiče akademije,ali uopšte i izbora fakulteta,pa bih bila veoma zahvalna ako je iko voljan da se bakće :worth: Više ni sama ne znam šta bih istinski želela da upišem, bukvalno sam svaki drugi fakultet razmatrala. Gledam i šta mi je zanimljivo, ali i od čega ću imati leba. I na kraju biva da mi je skoro sve zanimljivo :think: Ali najviše mi se javljaju tako ti fakulteti vezani za vojsku,policiju,sve nešto od akcije.. :koto: Ali opet,kad se udubim, recimo, za VA ne znam da li bih mogla sve to da podnesem. Ne mislim na studije,već kasnije,kad se dobije određeni posao. Zapravo,studije i jesu te koje me privlače, volim disciplinu,red, sve mi se to sviđa, ne verujem da bi mi teško pali svi ti tereni, niti ikakva matematika, sve je to okej. Ali kasnije, budući da želim jednoga dana da imam i porodicu, kad dođu te stvari, porođaj,deca,... to mi onda ne izgleda nikako dobro. Još ako je tačno da te stalno seljakaju, ali i da ne možeš toliko da putuješ po inostranstvu, da vidiš malo sveta, e tu onda padam u bedak,budući da bih volela svašta da vidim,i sve da obiđem. A sa druge strane,kada im odradiš tih 8 godina,koliko već,gde se uopšte možeš zaposliti sa njihovom diplomom? To mi je baš krivo, mnogo me privlače takvi poslovi,ali isti i ograničavaju u velikoj meri :sad2: što se tiče ostalih, manje-više sličnih fakulteta, tu su bezbednost, kpa, pa sad nešto gledam i ovu akademiju za nacionalnu bezbednost. Najgore je što se za svaki polažu drugi predmeta, i niti sam pametna šta da počnem spremati, a ne šta upisati tek. Zbunjena sam,zbunjenaaa! :confused:

Trebaju mi brojni saveti

Gledaj ovako, ako ostanes u srbiji, tesko da ces moci da obezbedis normalan zivot sebi a da ne govorim o tvojoj deci itd. Neka ti fakultet bude karta za inostranstvo, dakle neka prirodna nauka ili izenjerstvo. Kada zavrsis, zapali u SAD, Kanadu, Nemacku itd. Tamo ces imati posao koji ce ti omoguciti porodicu i putovanja i sve sto pozelis. Ovde ces u najbolju ruku robovati za (iznajmljeni) krov nad glavom i hleb.
Toliko od mene na ovu temu a ti dobro razmisli.

Gledaj ovako, ako ostanes u srbiji, tesko da ces moci da obezbedis normalan zivot sebi a da ne govorim o tvojoj deci itd. Neka ti fakultet bude karta za inostranstvo, dakle neka prirodna nauka ili izenjerstvo. Kada zavrsis, zapali u SAD, Kanadu, Nemacku itd. Tamo ces imati posao koji ce ti omoguciti porodicu i putovanja i sve sto pozelis. Ovde ces u najbolju ruku robovati za (iznajmljeni) krov nad glavom i hleb.
Toliko od mene na ovu temu a ti dobro razmisli.

Vidim da stalno pokusavas da svakoga ko dodje ovde da se raspita o svom skolovanju ili o necemu vezano za VA i VS saljes za inostranstvo i govoris ruzno o Srbiji, srpskoj vojsci i nasem skolstvu, tako da hocu te pitam zasto?
Zasto ti iz Vukovara komentarises sajt o Vojnoj akademiji koja se nalazi u Beogradu, Srbiji?
A pored toga, gde ti robujes za svoj hleb?
Ostavi se ti vise stanja u Srbiji i srpskoj deci koja zele da se skoluju u svojoj zemlji.

Vidim da stalno pokusavas da svakoga ko dodje ovde da se raspita o svom skolovanju ili o necemu vezano za VA i VS saljes za inostranstvo i govoris ruzno o Srbiji, srpskoj vojsci i nasem skolstvu, tako da hocu te pitam zasto?
Zasto ti iz Vukovara komentarises sajt o Vojnoj akademiji koja se nalazi u Beogradu, Srbiji?
A pored toga, gde ti robujes za svoj hleb?
Ostavi se ti vise stanja u Srbiji i srpskoj deci koja zele da se skoluju u svojoj zemlji.

Ja sam srbin koji zivi u Beogradu..
Govorim realno stanje, posto imam vise iskustva i nisam indoktriniran nacionalizmom. Nasa drzava je u raspadu, nasa vojska je u raspadu, najbolje sto se mozes nadati u VS je da budes topovsko meso UN ili NATO za koju hiljadu eura, da ratujes za strance protiv bosonogih crnaca u africi ili bliskom istoku..
Devojka je izjavila da bi zelela porodicu, da bi zelela da putuje svetom itd. nista od toga nije realno ako radis za crkavicu u Srbiji.
Ti si jos mlada pa se zanosis nekakvom ljubavlju prema drzavi, ali za jedno 10 godina, kada roditeljske pare presuse i budes sama morala placati stan, racune, hleb itd. Promenices misljenje.
Nije vredno potrositi zivot robujuci u drzavi, samo zato sto si se rodio u istoj..

Ali ajde, neka devojka proba ovako: Upise VA neki inzenjerski smer... Kada i ako shvati da od toga nema leba u Srbiji, uvek ce joj vrata biti otvorena u inostranstvu.

Ja sam srbin koji zivi u Beogradu..
Govorim realno stanje, posto imam vise iskustva i nisam indoktriniran nacionalizmom. Nasa drzava je u raspadu, nasa vojska je u raspadu, najbolje sto se mozes nadati u VS je da budes topovsko meso UN ili NATO za koju hiljadu eura, da ratujes za strance protiv bosonogih crnaca u africi ili bliskom istoku..
Devojka je izjavila da bi zelela porodicu, da bi zelela da putuje svetom itd. nista od toga nije realno ako radis za crkavicu u Srbiji.
Ti si jos mlada pa se zanosis nekakvom ljubavlju prema drzavi, ali za jedno 10 godina, kada roditeljske pare presuse i budes sama morala placati stan, racune, hleb itd. Promenices misljenje.
Nije vredno potrositi zivot robujuci u drzavi, samo zato sto si se rodio u istoj..

Ali ajde, neka devojka proba ovako: Upise VA neki inzenjerski smer... Kada i ako shvati da od toga nema leba u Srbiji, uvek ce joj vrata biti otvorena u inostranstvu.

Ako si Srbin koji živi u Beogradu, zašto ti je onda lokacija Vukovar?
Ako si realan i nisi nacionalista, zašto ostaješ u Srbiji? Zašto ti ne prodješ kroz otvorena vrata ka inostranstvu i odeš iz Srbije?
Mladi se zanose ljubavlju prema državi? Kako onda objašnjavaš ljude koji gaje ljubav prema državi celog života? Prvo, ja nisam mlada i ne zanosim se uopšte ka bilo čemu, drugo nisam od onih koji svoje mišljenje menjaju kada se uslovi života promene.
Mislim da ti nisi kompetentan da odredjuješ kome je šta vredno u životu. Ljudi ostaju u Srbiji da bi je poboljšali, i ti koji ostaju ovde iz ranije spomenute ljubavi prema Srbiji, ne smatraju da je to robovanje kao što ti smatraš.
Ali ljudi žele da ostanu u zemlji u kojoj su se rodili! Nema potrebe da im savetuješ da odu odavde.
Devojka se raspitala da li da ide na VA jer želi da PUTUJE, ne jer želi da ODE.

Hvala ti na savetima! :) Izgleda da ću morati dobro da razmislim, odluka je na meni. Svesna sam stanja u zemlji,svesna raspada u vojsci, i upravo toga se i plašim. Mnogo to lepo izgleda i na paradama, i reklamama, o seriji neću da govorim, jer je čista maska i jer nije ni blizu realnosti. Svakako da je mnogo gora situacija od prikazane,al šta ću kad imam tu neku urođenu sklonost ka vojsci, policiji, terenisanju, ka uniformi, oružju i čizmama... :dash: :roll: A sve u svemu, volim i srpstvo (ne u smislu da sam neki srBski patriJota, već to da volim našu istoriju, običaje, jednom rečju - srpski, i najradije bih volela da ostanem ovde, pod uslovom da mi se pruži jedan normalan život, a ako ne, neću žaliti da odem van, ukoliko mi se ukaže prilika). Jedino što bih volela, to je da isto tako imam vremena da odmorim od svega toga, i posvetim se još raznim drugim stvarima koji me interesuju, i ljudima koji su mi dragi. I tu se moja želja sukobljava sama sa sobom.. E sad, ono što me još zanima jeste da li se sa određenom diplomom posle VA može zaposliti negde van vojske, da li je ta diploma i dalje cenjena?
Za sebe se ne plašim, dok sam mlada, ja od vojske verovatno mogu živeti. Ali sutra, kada se osnuje porodica, dođu deca, hoćemo li tada uspeti da priuštimo sve što nam treba, da li će deca imati sve što požele, i ono što se ne može novcem kupiti, vreme, ljubav, pažnju,... :huh: Na kraju, postavlja se pitanje da li poslušati svoje ludo srce sad i biti zadovoljan te 4 godine studija, a za kasnije rizikovati (što se tiče datog posla) ili, pak, razmišljati unapred, da kažem, ići više glavom no srcem? :think:
Srce moje, srce kivno,
ubio te živi grom!

Cenim mišljenje, i ono što imam da kažem jeste: svaka čast onome ko veruje i ko ulaže u Srbiju, u njenu obnovu i napredak, onome ko će zemlju da stavi ispred svega, i žrtvovati se za nju. Ja lično nisam sigurna da li sam na sve to spremna, da li bih mogla Srbiju staviti na prvo mesto, i to jeste ta slabost koja me pomalo sprečava upustiti se u to, nedostatak vere. I stoga, moraću dobro da rešim sama sa sobom šta i kako. Najmanje što želim jeste da zauzimam nekome mesto na vojnoj ko je u svakom smislu to zaslužio, i ko bi itekako mogao tu da se pronađe kao ličnost i ostvari, dok se ja budem kajala. A opet, možda bih se, sa druge strane, i ja upravo pronašla i bila zadovoljna takvim zanimanjem. To je upravo ono što me muči i čemu tražim rešenje. Pozdrav :)

Ako si Srbin koji živi u Beogradu, zašto ti je onda lokacija Vukovar?
Ako si realan i nisi nacionalista, zašto ostaješ u Srbiji? Zašto ti ne prodješ kroz otvorena vrata ka inostranstvu i odeš iz Srbije?
Mladi se zanose ljubavlju prema državi? Kako onda objašnjavaš ljude koji gaje ljubav prema državi celog života? Prvo, ja nisam mlada i ne zanosim se uopšte ka bilo čemu, drugo nisam od onih koji svoje mišljenje menjaju kada se uslovi života promene.
Mislim da ti nisi kompetentan da odredjuješ kome je šta vredno u životu. Ljudi ostaju u Srbiji da bi je poboljšali, i ti koji ostaju ovde iz ranije spomenute ljubavi prema Srbiji, ne smatraju da je to robovanje kao što ti smatraš.
Ali ljudi žele da ostanu u zemlji u kojoj su se rodili! Nema potrebe da im savetuješ da odu odavde.
Devojka se raspitala da li da ide na VA jer želi da PUTUJE, ne jer želi da ODE.
Gle, nemas razloga za uzbudjivanje, devojka je trazila misljenja i ja sam joj dao svoje. Kakva god da je realnost, mozes je prihvatiti ili je mozes maskirati nekim romanticnim idejama rodoljublja i zrtve.
Ako devojka zeli zivot u kome ce imati stabilan posao koji ce joj obezbediti da putuje svetom, da osnuje porodicu i da joj pruzi normalan zivot, to nece uspeti u Srbiji.
Daj boze da nisam u pravu, da se sutra nesto drasticno promeni pa drzava razvije industriju a lopovi na vlasti nestanu. Ali mi se 20 godina nismo makli od jedne tacke.
I smiri malo strasti.

Upravo to, i ja sve vreme pricam da bih voleo da ostanem ovde u Srbiji, da zivim, radim, porodica... Ali sta ako Srbija propadne jos vise nego sad, sta ako sve to ne bude kako se prica da ce biti??? I to kod mene takodje stvara nedoumice, iako sam siguran i znam da hocu na VA i ne dam da me bilo sta spreci. A sa diplomom VA mozes raditi i u civilstvu (za ClooneyG), priznata je kao i sve diplome sa drugih fakulteta.

Gle, nemas razloga za uzbudjivanje, devojka je trazila misljenja i ja sam joj dao svoje. Kakva god da je realnost, mozes je prihvatiti ili je mozes maskirati nekim romanticnim idejama rodoljublja i zrtve.
Ako devojka zeli zivot u kome ce imati stabilan posao koji ce joj obezbediti da putuje svetom, da osnuje porodicu i da joj pruzi normalan zivot, to nece uspeti u Srbiji.
Daj boze da nisam u pravu, da se sutra nesto drasticno promeni pa drzava razvije industriju a lopovi na vlasti nestanu. Ali mi se 20 godina nismo makli od jedne tacke.
I smiri malo strasti.

Ja realnost stanja u drzavi prihvatam, ali ja volim svoju drzavu i želim da pomognem da se ona uzdigne. Ne maskiraju ljudi ljubav i žrtvu prema svojoj državi ako i pored lošeg stanja nju i dalje vole i žele tu da ostanu ;)
Moje strasti su sasvim u redu i podignute su na sasvim normalnom nivou kada vidim da neko piše loše o Srbiji kao što ti radiš. Bolje da istakneš ono što je dobro, a ne to da potiskuješ i stalno govoriš negativno.
Promeniće se drastično kada takvi kao ti prestanu da budu takvi i učine nešto povodom stanja u Srbiji. Jer, znaš, ne može vlada sama sve da promeni, treba im i narod :)

Kada tacno izlazi konkurs, mislim da je pocetkom februara, ali nisam siguran.

Konkurs počinje svake godine u isto vreme, 15. februara :)

Back