Khal Drogo
Elita
- Poruka
- 17.495
Како сам се већ у уводном посту осврнуо, Стефан Војислав (срп.википедија овдје) је први владар по којем је ова династија и добила име. Око 1035. године, српски великаши подигли су устанак против византијске власти, на челу устанка налазио се Стефан Војислав, који је током наредних година успео да ослободи земљу, проширивши власт и на околне области, чиме су постављени темељи за успон нове српске династије.
Већ сам поменуо да је овог владар обрадио Тибор Живковић у дјелу "Портрети српских владара (IX-XII век)" (овдје). О Стефану Војиславу пише Јован Скилица, што је обрадио Предраг Коматина кроз ову расправу.
Поред Скилице од византијских писаца осврт на Стефана Војислава даје Кекавмен (овдје) описујући га као лукавог варварина
Скраћени превод одломка;
Што се тиче описа Војислава, односно Доброслава у ЉПД, већ сам примијетио да је у питању непоуздан извор. Ту када знате да од старта имате много фикције и измишљотина, и није лако разазнати неке наводе који би могли бити истинити и од изванредне вриједности за историографију.
Већ сам поменуо да је овог владар обрадио Тибор Живковић у дјелу "Портрети српских владара (IX-XII век)" (овдје). О Стефану Војиславу пише Јован Скилица, што је обрадио Предраг Коматина кроз ову расправу.
Поред Скилице од византијских писаца осврт на Стефана Војислава даје Кекавмен (овдје) описујући га као лукавог варварина
Скраћени превод одломка;
И из Скиличиног и из Кекавменовог описа да се закључити да Војислав бјеше опрезан владар бритког ума свакако дорастао времену и искушењима кроз која је пролазио.Бјеше у градовима Далмације, у Зети и Стону, завладао топарх Војислав Диоклећанин. Стратег хтједе да га зароби. И шта учини? Спријатељи се с њиме у намјери да га обмане. Иако је овај био варварин, али по природи и искуству беше мудар, па је он, с једне стране, примао поклоне, а с друге претвараше се као да је цару поданички одан, тобоже због благонаклоности и милости стратега...Они се потом сретну и, изљубивши се, сејдну. Тек што су они сели, на дати знак опколе стратега и, везавши му руке и ноге, одведу га везанога са његовим сином и свом пратњом и дромонима у Стон. И оним замкама и мрежама, којима (стратег) хтједе да улови, би уловљен, на срамоту Ромеја.
Што се тиче описа Војислава, односно Доброслава у ЉПД, већ сам примијетио да је у питању непоуздан извор. Ту када знате да од старта имате много фикције и измишљотина, и није лако разазнати неке наводе који би могли бити истинити и од изванредне вриједности за историографију.