Vojislav Seselj

Kome smeta presuda

• Ukupno glasova
    67
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, u pojedinim sferama- policiji, vojsci, socijali, i ...Toliko.

Ne,ne. Pametna drzava preuzima propala, ali perspektivna preduzeca i "udise im dusu" dok ih ne stabilizuje da ih neko (valjan) kupi.

Intervenise na trzistu robnim rezervama kad se monopolisti izbezobraze.

Ne dozvoljava monopol.

Uvodi stepenasto oporezivanje, a ne za sve slojeve gradjana isto (ovo je ujedno i najbolje resenje u krizi).

Otpusta visak radnika narocito lenjih i vrsi departizaciju.

Prirodna bogatsva cuva od prodaje, tu spada i zemljiste.....itd, itd....

РАСУЂИВАЊЕ

Покај се пре него што смрт затвори врата твога живота и отвори врата Суда. Покај се пре смрти, а пошто не знаш час смрти, то покај се данас и сад, и престани понављати грех свој. Овако се моли Богу св. Јефрем Сирин:
Пре него ли се точак времена заустави у моме животу, - помилуј ме.
Пре него ли дуне ветар смрти, и на телу моме појаве се болести, весници смрти, - помилуј ме.
Пре неголи величанствено сунце на висини помркне за мене, - помилуј ме; и нека сијне за мене светлост Твоја свише и растера страшну таму ума мојега.
Пре него се земља врати у земљу и постане трулеж, и пре пропасти свих црта красоте њене - помилуј.
Пре неголи греси моји предваре ме на Суду и посраме пред Судијом, - помилуј, Господе, испуњени благошћу.
Пре него воинства изађу, претходећи Сину Цареву, да саберу бедни род наш пред престо Судије, - помилуј.
Пре неголи зазвучи глас трубе пред пришествијем Твојим, поштеди слуге Твоје и помилуј, Господе наш Исусе.
Пре неголи закључаш двер Твоју преда мном, Сине Божји, и пре него ја постанем храном неугасивог огња геенског, - помилуј ме.

БЕСЕДА

о обраћању Мисира ка Господу
И биће познат Господ Мисирцима,
и познаће Мисирци Господа у то вријеме,
и служиће му жртвама и дарима,
и завјетоваће завјете Господу и извршиваће (Иса. 19, 21).
О како је променљиво срце човечје! Но од свих промена његових једна је срамнија од најсрамнијих, а то је: када верни постане неверни. И од свих промена његових једна је славнија од најславнијих, а то је: када се неверни обрати и постане верни. Она прва промена десила се са Израиљцима, који убише Христа; ова друга десила се са Мисирцима, који повероваше у Христа. Некад је Мисир био главни гонилац верујућих у једнога живога Бога, јер некада су Мисирци имали многе мртве богове, идоле и ствари, којима су се клањали, басне и гатарије, којима су се заваравали. Али гле, шта пророк прориче! Какво дивно виђење! Мисирци ће познати Господа јединога и живога у то време, када Господ у телу јави се међу људима. Идоли ће бити разорени, храмови демонима и животињама оборени, олтар Богу живоме и јединоме утврђен, жртвеник уздигнут. Приносиће се жртва бескрвна, место крвне, словесна место бесловесне. Стотине хиљада инока узимаће на се завете сиромаштва, послушности и поста из љубави према Господу. Највећи подвижници јавиће се у том негда мрачном Мисиру; најхрабрији мученици за Христа Господа; најпросвећенији умови; најпрозорљивији чудотворци.
О какво дивно виђење! И како је дивно остварење тога виђења! Св. Златоуст пише: „ни сунце са множином својих звезда није толико сјајно колико пустиња Мисирска са својим иноцима". Све се остварило у истини што је провидео и прорекао Исаија, син Амосов, пророк видовити и истинити.
О Господе благосрдни, који си се смиловао Мисиру, негдашњем гонитељу верних Твојих, и просветио га светлошћу истине, просвети и нас, и укрепи нас благодаћу Духа Твог Светог и примером великих Мисираца хришћана. Теби слава и хвала вавек. Амин. :pop:

http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs/index.php

Ma o cemu vi bre pricate? Seselj je pre svega bio intelektualna gromada, najmladji dr. nauka u istoriji bivse SFRJ, jedini istinski disident protiv komunista, i to ne onih ideoloskih, vec petokolonaskih. Tako da, svaka diskusija o liku i delu takvog coveka, je bespredmetna. Nesumnjivo jedan od najvecih zivih Srba. Nazalost, koji trenutno nije u Srbiji vec utamnicen kod dusmana. Kao sto su mnogi veliki Srbi kroz istoriju bili. Uvek su nam petokolonasi na ovaj ili onaj nacin bili ili na vlasti, ili u porama sistema preko kojih su vrsili vlast bez formalnih ustavno-pravnih upravljackih funkcija, tipa kroz sudstvo i kroz miliciju.

A za Voju ja imam samo jednu rodoljubivu pesmu da pevam.

Neču da budem u istom košu sa največim izdajnicima!

1. Lažov i prevarant.
2. Borac protiv Svetosavlja.
3. Učestvovao u vlasti i podržao neprijatelje Srba.
4. Najveći titoista, sledbenik satanizma. Sproveo marsistički kapitalizam.
5. Samoživošću odveo mnoge u smrt.

Za sve postoje dokazi, dela govore o ljudima.

- - - - - - - - - -

Đinđić je isto što i Šešelj, samo sa drugim licem, izgledom.

Đinđić je tukao Srbiju spolja, odozgore, a Šešelj iznutra, odozdo.

6. uveo (ponovo) TV pretplatu...

:rtfm:

Ками, наложили те мангупи на слободно тржиште. Да си рођен раније, вероватно би те тако лаковерног наложили на комунизам. Немој да се ложиш, наебо си га било да се све подржави, било да се све приватизује. Ти ниси у екипи, ниси бре чaк ни ротаријанац, а камоли масон или илуминат. Чему се ти надаш!?

Zasto bih morao bilo cemu da se nadam? Tacno, ja sam autsajder uvek i svuda, ali kakve to veze ima sa bilo cim? I Sokrat je bio autsajder, pa sta? Ti Vocko razmisljas u jako pogresnim terminima, tebi je drustvo i pozicija u drustvu sve, pa mislis da je i svim drugima to najbitnije. A meni licno je bitnija ironija i cinizam koji je upucen mejnstrimu, to mi mnogo vise uzbudjuje dusu od bilo kakvog cilja.

Druze, pa ceo tvoj post je besmislica, vidis li da ni na sta sto sam ja rekao ne odgovaras, vec pricas neku svoju pricu, pritom izmisljas. Nisu porezi, vec upravo carine najvece u EU, Americi i sl. Ne izvrci kad vec nemas pojma. Nije u Srbiji porez na Tojotu 100%, nego u EU. Niti je u Kini, Indiji, i sl. Najsiromasniji najvise grese sto dozvoljavaju zapadu da im kroz ideoloske mantre, razne NVO i slicno, otvaraju trzista triput vise nego sto su ga oni sami otvorili, i onda njihove kompanije to iskoriscavaju i prave neslucene profite. Koje, naravno, iznose iz zemlje kroz dividende, a u toj zemlji prikazuju negativno poslovanje i samim tim, ne placaju porez na dobit. Ali da ne objasnjavam jer vidim da ti nista ne znas. Trebao bih ti objasniti jos stosta, pa tek onda ovo. Cela poenta je da je EU i Amerika ne zatvoreno, vec ubedljivo najzatvorenije trziste, ti tvrdis da nije. Tako da, ja upravo odgovaram na to. Rusija jeste takodje zatvoreno trziste, 90ih nisu bili, sto zatvoreniji su postajali, to im ekonomija sve vise jaca. Ono sto ti ne razumes jeste da zapad zatvara trziste kroz mantre o standardima, neki kroz carine, itd. ali trziste je zatvoreno. Sta mislis zasto EU propisuje kojekakve gluposti tipa 0.05 aflatoksina, da bi zastitla svoje proizvodjace, a ne da bi se ljudi hranili kvalitetno. To im je usputno. Poenta je da ne kazete direkt da zabranjujete, vec postavite takve "standarde" za koje znate da ih ne moze ispuniti niko ko nema tu vasu tehnologiju, a tu vasu tehnologiju ne dajete. Onaj ko ima tu tehnologiju poput Japana, njima lupe carine 100-200-300%. I to je pametno, ti ne razumes da ja objasnjavam da trziste mora da bude zatvoreno da bi bilo proizvodnje, jedini nacin da budete otvoreni i imate proizvodnju, jeste da imati triput superiorniju tehnologiju od svih ostalih, a mi je definitivno nemamo. Imaju jedino Japanci. Zato ceo zapad na svu japansku robu lupa nenormalne carine.

I to glupavo mantranje o nesposobnosti domacih proizvodjaca, pa jel mislis da su oni holandski, nemacki, italijanski, sposobniji kao ljudi? Ne budi toliko glup druze. Imaju tehnologiju, mi je namamo. Ono sto nas radnik mora da radi rucno, kod njih se samo stancuje na masinama 1000 puta brze i u 1000 puta vecim kolicinama, i kako onda da ne budete "nesposobni" na takav nacin? Shvati da mi nemamo tehnologije, i ulaziti u trku u proizvidnji ti sa golim rukama, onaj sa svim mogucim masinama, je unapred izgubljena trka. A mi takve trke konstantno trcimo od 2000. godine. I onda se cudimo sto nam ekonomija propada, sto nam je unistena proizvodnja, itd.

Ti zivis u drzavi koja odredjuje cenu hleba, cenu struje i cenu benzina, zabranjuje poljoprivrednicima da izvoze, a i dalje hoces da kazes da je jedna Amerika, najvece i najraznovrsnije trziste na svetu, zatvorenija od Srbije :eek: To konstantno pominjanje neke carine za Tojotu za koju me iskreno bas zabole ti je potpuno besmisleno, jer i u Srbiji imas masu glupavih carina prema svima, a i nisu samo carine pokazatelj toga koliko je trziste otvoreno ili zatvoreno. Inace, sta bi ti hteo, da EU otvori svoje trziste za robu iz Srbije, ali da Srbija i dalje ostavi carine za robu iz EU? (inace, EU je svoje trziste za robu iz Srbije otvorila davno, a nama dala tri vremenska perioda da se pripremimo za svaku robu posebno, toliko o tome koliko je EU zatvorenije trziste od Srbije). Pa znas ko je lud da pristane na takav dil-niko? Mozda bi i pristali, da Srbija poput Rusije ima neku robu koja je svima potrebna, pa bi nam mozda i dozvolili da nemamo iste uslove u medjusobnoj trgovini, a ovako- desice se to malo morgen.

Po toj tvojoj logici, Severna Koreja bi trebalo da je najveca ekonomska sila, jer imaju najzatvorenije trziste na svetu. Sa druge strane, Amerika je najjaca ekonomija na svetu, a tamo postoji masa svih mogucih i nemogucih proizvoda, sa svih strana sveta. Jedino ako je Amerika zatvorenije trziste od Severne Koreje, po tebi je sve moguce.

Da, holandski, nemacki i austrijski proizvodjaci i prodavci su sposobniji kao ljudi. Oni, za razliku od SFRJ proizvodjaca, osim toga sto nisu bas toliko bili vezani za drzavu (ne kazem da nisu uopste, cela Evropa je za americke uslove jako komunjarska), jos bitnije od toga, razvijali su se, i ulagali u modernizaciju i nove tehnologije u okviru svoje proizvodnje. SFRJ genijalcinisu takvi, SFRJ genijalci misle da kada otvoris fabriku 1960-e, trziste ce vecito hteti bas takve iste proizvode, uvek i svuda, pa se posle cude sto su propali, a proizvodi su im po kvalitetu na nivou od pre 20 godina. To je jako smesno.

Poslednja izmena:
Ne,ne. Pametna drzava preuzima propala, ali perspektivna preduzeca i "udise im dusu" dok ih ne stabilizuje da ih neko (valjan) kupi.

Intervenise na trzistu robnim rezervama kad se monopolisti izbezobraze.

Ne dozvoljava monopol.

Uvodi stepenasto oporezivanje, a ne za sve slojeve gradjana isto (ovo je ujedno i najbolje resenje u krizi).

Otpusta visak radnika narocito lenjih i vrsi departizaciju.

Prirodna bogatsva cuva od prodaje, tu spada i zemljiste.....itd, itd....

Ovo o cemu ti pises je bajka pikolina. Cista i potpuna bajka.

Zasto bih morao bilo cemu da se nadam? Tacno, ja sam autsajder uvek i svuda, ali kakve to veze ima sa bilo cim? I Sokrat je bio autsajder, pa sta? Ti Vocko razmisljas u jako pogresnim terminima, tebi je drustvo i pozicija u drustvu sve, pa mislis da je i svim drugima to najbitnije. A meni licno je bitnija ironija i cinizam koji je upucen mejnstrimu, to mi mnogo vise uzbudjuje dusu od bilo kakvog cilja.

Ма какво друштво, битна је позицијау тајном друштву.

Kako, prosvetli me. :lol:

seki je : ultra obrazovan, ultra intiligentan, ultra elokventan i ultra budala. to znaci da tesko da moze bilo ko da ga iskontrolise
ako se vrati, a to znaci da je verovatno srbija, ili onaj ko vodi srbiju izrazio zelju tribunalu da se seki tamo jos malo zadrzi, da
ne bi smetao ovde dok grabimo putem za eu ... nemam dokaze ali imam pravo na misljenje.

Ti zivis u drzavi koja odredjuje cenu hleba, cenu struje i cenu benzina, zabranjuje poljoprivrednicima da izvoze, a i dalje hoces da kazes da je jedna Amerika, najvece i najraznovrsnije trziste na svetu, zatvorenija od Srbije :eek: To konstantno pominjanje neke carine za Tojotu za koju me iskreno bas zabole ti je potpuno besmisleno, jer i u Srbiji imas masu glupavih carina prema svima, a i nisu samo carine pokazatelj toga koliko je trziste otvoreno ili zatvoreno. Inace, sta bi ti hteo, da EU otvori svoje trziste za robu iz Srbije, ali da Srbija i dalje ostavi carine za robu iz EU? (inace, EU je svoje trziste za robu iz Srbije otvorila davno, a nama dala tri vremenska perioda da se pripremimo za svaku robu posebno, toliko o tome koliko je EU zatvorenije trziste od Srbije). Pa znas ko je lud da pristane na takav dil-niko? Mozda bi i pristali, da Srbija poput Rusije ima neku robu koja je svima potrebna, pa bi nam mozda i dozvolili da nemamo iste uslove u medjusobnoj trgovini, a ovako- desice se to malo morgen.

Po toj tvojoj logici, Severna Koreja bi trebalo da je najveca ekonomska sila, jer imaju najzatvorenije trziste na svetu. Sa druge strane, Amerika je najjaca ekonomija na svetu, a tamo postoji masa svih mogucih i nemogucih proizvoda, sa svih strana sveta. Jedino ako je Amerika zatvorenije trziste od Severne Koreje, po tebi je sve moguce.

Da, holandski, nemacki i austrijski proizvodjaci i prodavci su sposobniji kao ljudi. Oni, za razliku od SFRJ proizvodjaca, osim toga sto nisu bas toliko bili vezani za drzavu (ne kazem da nisu uopste, cela Evropa je za americke uslove jako komunjarska), jos bitnije od toga, razvijali su se, i ulagali u modernizaciju i nove tehnologije u okviru svoje proizvodnje. SFRJ genijalcinisu takvi, SFRJ genijalci misle da kada otvoris fabriku 1960-e, trziste ce vecito hteti bas takve iste proizvode, uvek i svuda, pa se posle cude sto su propali, a proizvodi su im po kvalitetu na nivou od pre 20 godina. To je jako smesno.

Druze, ocito da nema smisla dalje polemisati, ovo vise nije ideolosko razmimoilazenje, ti ocigledno ne znas elementarne cinjenice. Znas li sta je SSP? Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, kojim su uspostavljene zone u oblasti slobodne trgovine. Znas li da ga Srbija primenjuje jednostrano jos od 2008. Po nekim procenama ima cist carinski gubitak izmedju 500-700 miliona, a koliko je srpske namenske industrije ugaseno zbog nekonkurentnosti tehnologija, o cemu ti sve vreme pricam, steta se procenjuje i na vise milijardi. Obostrana primena bila bi stetna po Srbiju obzirom na nekonkurentnost u proizvodnim tehnologijama, a jednostana je smrtna presuda srpskoj privredi. I to su sve genijalni ekonomski umovi iz DS izveli. Onda se cudimo zasto se ekonomija 13 godina ne mice. Ima lopovluka, ima ga svugde, i na zapadu, ima svega, ali nigde ovako bedna ekonomija nije. Upravo zbog tih idiotskih, nestrucnih, paraideoloskih ekonomskih poteza kao sto je jednostrano otvaranje trzista. To je bio cisto politicko-ideoloski potez, da se dodvorimo vnagorima sa zapada, ekonomska nauka sa tim nije imala veze. Sto se tice S.Koreje, ona nema zatvoreno trziste, vec sankcije, usled kojih ima problema i sa uvozom elementarnih sirovina, tako da je stanje u kojem se nalazi sasvim ocekivano. Tu trziste i ne postoji, sve je unisteno sankcijama, narod se dovija samo da prezivi kako zna i ume. Sto se tice Amerike, oni su pre svega najzaduzenija ekonomija, koja samo dopusta onu robu koja je proizvedena tehnologijama koje su oni drugima izvezli, firmi u vlasnistvu njihovih ljudi sa centralama u Americi, tako da, ekonomski gledano, iako proizvedeno u nekoj drugoj zemlji, lova se sliva kao da je proizvedeno kod njih, uz mnogo vece licne profite obzirom na jeftiniju radnu snagu u zemljama poput Kine i sl. gde posluju. To su sve ciste manipulacije, nema tu ni s od slobodnog trzista. To je lavovska borba kako da zastitis svoje, a eksploatises tudje do maksimuma. A mi ko zadnji slepci baljezgamo o nekakvim slobodama trzista, otvaranju, a banda ulece li ulece, privatizuje, rasprodaje, i bezi sa svezim kapitalom na egzoticne destinacije. I onda dodjosmo do situacije da smo otvoreniji nego iko, a narod golja. Pa gde su benefiti te otvorenosti o kojoj nam napricaste? Jel' ih neko sem Darka Sarica jos video?

Druze, ocito da nema smisla dalje polemisati, ovo vise nije ideolosko razmimoilazenje, ti ocigledno ne znas elementarne cinjenice. Znas li sta je SSP? Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, kojim su uspostavljene zone u oblasti slobodne trgovine. Znas li da ga Srbija primenjuje jednostrano jos od 2008. Po nekim procenama ima cist carinski gubitak izmedju 500-700 miliona, a koliko je srpske namenske industrije ugaseno zbog nekonkurentnosti tehnologija, o cemu ti sve vreme pricam, steta se procenjuje i na vise milijardi. Obostrana primena bila bi stetna po Srbiju obzirom na nekonkurentnost u proizvodnim tehnologijama, a jednostana je smrtna presuda srpskoj privredi. I to su sve genijalni ekonomski umovi iz DS izveli. Onda se cudimo zasto se ekonomija 13 godina ne mice. Ima lopovluka, ima ga svugde, i na zapadu, ima svega, ali nigde ovako bedna ekonomija nije. Upravo zbog tih idiotskih, nestrucnih, paraideoloskih ekonomskih poteza kao sto je jednostrano otvaranje trzista. To je bio cisto politicko-ideoloski potez, da se dodvorimo vnagorima sa zapada, ekonomska nauka sa tim nije imala veze. Sto se tice S.Koreje, ona nema zatvoreno trziste, vec sankcije, usled kojih ima problema i sa uvozom elementarnih sirovina, tako da je stanje u kojem se nalazi sasvim ocekivano. Tu trziste i ne postoji, sve je unisteno sankcijama, narod se dovija samo da prezivi kako zna i ume. Sto se tice Amerike, oni su pre svega najzaduzenija ekonomija, koja samo dopusta onu robu koja je proizvedena tehnologijama koje su oni drugima izvezli, firmi u vlasnistvu njihovih ljudi sa centralama u Americi, tako da, ekonomski gledano, iako proizvedeno u nekoj drugoj zemlji, lova se sliva kao da je proizvedeno kod njih, uz mnogo vece licne profite obzirom na jeftiniju radnu snagu u zemljama poput Kine i sl. gde posluju. To su sve ciste manipulacije, nema tu ni s od slobodnog trzista. To je lavovska borba kako da zastitis svoje, a eksploatises tudje do maksimuma. A mi ko zadnji slepci baljezgamo o nekakvim slobodama trzista, otvaranju, a banda ulece li ulece, privatizuje, rasprodaje, i bezi sa svezim kapitalom na egzoticne destinacije. I onda dodjosmo do situacije da smo otvoreniji nego iko, a narod golja. Pa gde su benefiti te otvorenosti o kojoj nam napricaste? Jel' ih neko sem Darka Sarica jos video?

Znas li ti sta znaci to 'jednostrano' primenjivanje SSP-a (inace, nije vise jednostrano, zvanicno stupio na snagu od skoro :super:) ? Znas li koliko vec godina EU dozvoljava bezcarinski uvoz robe iz Srbije? Znas li da bar za barem petinu poljoprivrednih proizvoda iz EU i dalje vaze carine u Srbiji? Ti mislis da je sve to prosto, neko ti negde kaze da se nesto jednostrano primenjuje, i ti odmah pomislis da za uvoz svih roba iz EU ne treba carina, a za izvoz svih roba u EU treba carina?

To o toj cifri od 500-700 miliona mislis sve ukupno za sve ove godine? Pa sta? Carine kao budzetski prihod su jako nebitna stvar, i ona drzava koja se oslanja na carine da bi resavala svoje glavne budzetske probleme i treba da propadne. Sa druge strane, njihovo ukidanje jaca konkurenciju, i samim tim smanjuje nekonkurentnost domacih proizvoda, sto je na duze staze mnogo bitnije od nekoliko stotina miliona koje bi se ionako potrosilo na penzose. Ti ovde hoces da kazes da je glupo da se otvara trziste jer nasi proizvodi nisu konkurentni, a i ne mogu da budu konkurentni ako se ne otvori trziste. I posto tako nikada nece da budu konkurentni, da tako budemo zatvoreni do kraja univerzuma, a neko ce nama vec dozvoliti da izvozimo robu na neko trziste, iako mi za njihovu robu na nasem trzistu trazimo carinu; a to ce sve biti tako jer smo tako divni, lepi i krasni. Hoce to u bajkama.

Sve nekonkurentne industrije i treba da se gase, ne razumem sta je toliko lose u tome? :dontunderstand:

Inace, sa svim tim 'nefer' otvaranjima prema zapadu i EU, sta mislis, zasto i pored svega toga, trgovinska razmena sa Kinom i Rusijom (I Kazahstanom naravno, kao delu te pametne srpske evro-azisjke buducnosti), nam je u jos vecem deficitu nego trgovinska razmena sa zapadom? Koliko li su to onda Kina i Rusija nepravednije i kolonijalisticki raspolozenije prema Srbiji od EU i Amerike? Znaci, i pored sve te zatvorenosti EU-a, mi bolje sa njima izlazimo na kraj, nego sa Rusijom i Kinom.

Poslednja izmena:
Znas li ti sta znaci to 'jednostrano' primenjivanje SSP-a (inace, nije vise jednostrano, zvanicno stupio na snagu od skoro :super:) ? Znas li koliko vec godina EU dozvoljava bezcarinski uvoz robe iz Srbije? Znas li da bar za barem petinu poljoprivrednih proizvoda iz EU i dalje vaze carine u Srbiji? Ti mislis da je sve to prosto, neko ti negde kaze da se nesto jednostrano primenjuje, i ti odmah pomislis da za uvoz svih roba iz EU ne treba carina, a za izvoz svih roba u EU treba carina?

To o toj cifri od 500-700 miliona mislis sve ukupno za sve ove godine? Pa sta? Carine kao budzetski prihod su jako nebitna stvar, i ona drzava koja se oslanja na carine da bi resavala svoje glavne budzetske probleme i treba da propadne. Sa druge strane, njihovo ukidanje jaca konkurenciju, i samim tim smanjuje nekonkurentnost domacih proizvoda, sto je na duze staze mnogo bitnije od nekoliko stotina miliona koje bi se ionako potrosilo na penzose. Ti ovde hoces da kazes da je glupo da se otvara trziste jer nasi proizvodi nisu konkurentni, a i ne mogu da budu konkurentni ako se ne otvori trziste. I posto tako nikada nece da budu konkurentni, da tako budemo zatvoreni do kraja univerzuma, a neko ce nama vec dozvoliti da izvozimo robu na neko trziste, iako mi za njihovu robu na nasem trzistu trazimo carinu; a to ce sve biti tako jer smo tako divni, lepi i krasni. Hoce to u bajkama.

Sve nekonkurentne industrije i treba da se gase, ne razumem sta je toliko lose u tome? :dontunderstand:

Inace, sa svim tim 'nefer' otvaranjima prema zapadu i EU, sta mislis, zasto i pored svega toga, trgovinska razmena sa Kinom i Rusijom (I Kazahstanom naravno, kao delu te pametne srpske evro-azisjke buducnosti), nam je u jos vecem deficitu nego trgovinska razmena sa zapadom? Koliko li su to onda Kina i Rusija nepravednije i kolonijalisticki raspolozenije prema Srbiji od EU i Amerike? Znaci, i pored sve te zatvorenosti EU-a, mi bolje sa njima izlazimo na kraj, nego sa Rusijom i Kinom.

Lose je sve. Pod jedan, nisu to nekonkurentne industrije, vec mi nemamo konkurentne tehnologje u tim industrijama. A ti ocigledno nemas pojma o cemu pricas jer nemas pojma koliko te tehnologije kostaju. To su milijarde i desetine milijardi (ako ne i stotine milijardi) evra, i takve tehnologije jedino mogu imati zemlje poput Japana kao sile br.1 u domenu robotike, zatim Amerike, Francuske, Nemacke, Britanije, Italije, ili sa druge strane nadolazece tehnoloske sile poput Rusije, Kine ili Indije. To ne mogu zemlje sa manje od 50 miliona stanovnika, i sa najmanje 1000 milijardi BDP. Prosto, nije realno. Ti pricas kao mi ce sad da izadjemo, na kratki rok da izgubimo, ali da se osavremenimo tehnoloski, i onda ce zarimo i palimo. Necemo. Nemamo mi pare za osavremenjivanje na nacin da budemo konkurentni toliko vecim i bogatijim zemljama, one ce UVEK imati bolju, skuplju i savremeniju tehnologiju. One ce uvek imati para za "zadnju rec tehnike", a mi cemo uvek da, kao mala i siromasnija zemlja, kaskamo za njima. Jedina sansa malih zemalja je u zastiti sopstvenog trzista, a ovom globalizacijom to nam se oduzima, i time nam se manje-vise preuzimaju i zemlje, gubi se suverenitet jer multinacionalne korporacije preuzimaju kompletan "finansijski krvotok" malih zemalja, i preko njega uticu i na politicke, i svake druge prilike. Jednom kada im padnete saka, samo neke tesko-izvodivim revolucijama moci cete se osloboditi, ako cete uopste i moci. Zato u to Vrzino kolo ne treba ni ulaziti, gorko cemo se kajati. Nismo ni svesni.

Pod broj dva, carine nebitna stvar? Sacuvaj me i sakloni. Znas li ti ista o ekonomiji? 500-700 miliona sica? Mi trcimo u EU za 100 miliona donacija od kojih se izmedju 70-80 miliona vraca njima jer se kod nas angazuju smao podizvodjaci, ali preko njihovih firmi koje su formalni vrsioci radova. Znaci da cistog novca tu ne vidimo ni 20-30 miliona godisnje, a to nam nema alternativu. A ovamo je 500-700 miliona sica, plus milijarde kroz unistenu namensku industriju.

Nasi proizvodi nikada i nece biti konkurentni u slobodnoj utakmici sa zemljama koje imaju daleko veca trzista, vece potrebe, veca ulaganja u proizvodne tehnologije. Nasa jedina sansa je da kroz zatvaranje trzista, ne hermetickog, vec putem carinjenja, ucinimo nase proizvode konkurentnijim ovde, u nasoj drzavi. A takodje glupost je ulaziti u EU zbog ekonomije, jer osnov ekonomije je u vrednosti izvoza, a nasi proizvodi nisu i nikada nece biti konkurentni na trzistima Nemacke, Italije, Francuske, Engleske, Holandije. Ali zato hoce na zemljama nase velicine i manjim i siromasnijim. To je nasa najveca sansa za ozbiljni pomak ekonomije, a propustamo je jer imamo ucenjene poltrone na vlasti koji moraju ici ka EU pa taman svi pocrkali od gladi.

Naravno da cemo uvek biti mali jadni i bedni, kao i do sada, tu nam je i mesto. Ali da makar malo podignemo kvalitet sopstvenih proizvoda, to cemo svakako moci. Ono sto ti i dalje ne shvatas je ovo- niko bre covece nece da ti otvori svoje trziste ako ti njemu ne otvoris svoje! Mislim, to je toliko prosto i jednostavno razumeti, da mi uopste nisi jasan kako ne shvatas da za svako ogranicenje koje uvedes nekome, time direktno ogranicavas mogucnosti svog izvoza u tu drzavu. Jos ako je ta drzava jaca od tvoje, tek si ga onda nahebao. Pa upravo zato sto smo mali nemamo taj luksuz da zatvaramo trziste, jer sto mi vise zatvaramo trziste, ovako mali jadni i bedni sa tim tvojim jadnim proizvodnim tehnologijama, nemamo nikakve sanse da nam bilo ko otvori svoje trziste; jer cak i oni bedniji od nas nece da posluju po takvom principu koji koristi dvostruke arsine 'Hajde ti mene oslobodi carina, a ja cu carine da podignem'. Toga nema nigde, i sa tim stavom necemo ni da prismrdimo WTO; a ako ti mislis da moderna ekonomija i trgovina moze da se obavlja na tako izolacionisticki nacin, onda super za tebe, praksa pokazuje da je cak i jedna Rusija pristala na neke uslove da bi usla u WTO. Posto mi najvise izvozimo u tu EU, a ne u nekakve zemlje treceg sveta ili Rusiju, jasna je stvar da nasi prizvodi imaju trziste i u najrazvijenijim drzavama sveta, jer ti koji su najrazvijeniji ne trose samo Intelove procesore, vec im treba masa drugih, mnogo prizemnijih stvari koje mi mozemo da pravimo.

Pod dva- da, carine su jako nebitna stvar za budzetske prihode. Za budzet je najbitniji PDV; a opet, onaj ko hoce da mu kljucni budzetski prihod budu carine, nenormalna je osoba, i ekonomski analfabeta. Taj gubitak od tih carina koje toliko izdizes u nebo nije dovoljan ni za isplatu mesecnih penzija. I sada mi da kukamo i udaramo se u glavu zbog tamo nekih carina kojima bi poplacali jedan delic mesecnih penzija- aha, evo trcim.

seki je : ultra obrazovan, ultra intiligentan, ultra elokventan i ultra budala. to znaci da tesko da moze bilo ko da ga iskontrolise
ako se vrati, a to znaci da je verovatno srbija, ili onaj ko vodi srbiju izrazio zelju tribunalu da se seki tamo jos malo zadrzi, da
ne bi smetao ovde dok grabimo putem za eu ... nemam dokaze ali imam pravo na misljenje.
Moguce, ali to je pre svega zbog onog cetvrtog sto si napisao o njemu, a sto je preovladjujuce.

Zasto se uopste u ovoj prici uopste spominje srpski proizvod kao nekonkurentan, necemu iz Japana ili Francuske? Pa za to ti ne trebaju ni oci, ni usi, ni nos, ni usta, da bi znao.

Ono sto jeste zalosno je to da su srpski proizvodi uglavnom neuporedivi (u losem smislu naravno) sa proizvodima iz Madjarske, Slovenije, Hrvatske, dakle dojucerasnjih kurtona poput nas.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back