Vodonik gorivo buducnosti

• Začetnik teme Začetnik teme Bexo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vodonik

• mislim da je gorivo buducnosti

• mislim da nije gorivo buducnosti

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ako ишта треба да замени фосилна горива, биће то сасвим сигурно електрична енергија.
Заашто баш она?
Зато што је производња електричне енергије најевтинија. Ако се узме у обзира да се због све мањих резерви фосилних енергената који су необновљиви, мора започети производња енергије из обновљивих извора. А то су: сунчана енергија, ветро-енергија, хидро енергија, геотермалне воде, морске плиме и осеке, и нуклеарна. Ниска цена производње и еколошки моменат, определиће електричну енергију као основну. Сви наведени извори интегрисаће се у јединствени ситем, јер за огромну потрошњу енергије такав систем мора да постоји и због производње и због преноса.
Термо електране које засад користе фосилне енергенте, поступно ће се замњивати енергентима из обновљивих извора због недостатка истих и еколошких разлога. Лично мислим да ће термо екетране заменити нуклеарне и користити иста постројења, адаптирана наравно.
За мобилне потрошаче (аутомобили, камиони, возови, бродови,.....) користиће ел.енергију из акумулатора па уместо бензинских станица, стационираће се аку-станице, можда баш на истим местима на којима су сада бензинске. Акумулатори са велики капацитетом (Аh) већ су у експлоатацији и наравно да ће се усавршавати да буду велике снаге и обезбеђују велике брзине и радијус кретње.
Размишљање о неким другим горивима, па и о водонику, јесу лепе жеље али скупе. Нека неко од заговорника водоника, покуша да израчуна којико би коштао MWh тако добивене енергије и упореди је са садашњом ценом ел.енергије.

Poslednja izmena:
a inače Ivona Živković ti je ženska verzija Dejana Lučića
cccccccccccccccccccccc ... zar se usuđuješ da sumnjaš u reč I. Ž?
Pogledaj samo naslove na njenom sajtu da vidiš koliko je to univerzalna veličina:
"KO SE BOJI MARIHUANE JOŠ?"; "ISTINA O FLUORU: KAKO JE OTROV POSTAO "KORISTAN ZA ZUBE"?"; "KAD ZEMLJINA KORA PROKLIZA, CIVILIZACIJE NESTANU"

Za kaznu, pola sata da se stidiš u ćošku! :hahaha:

Procitao sam ponudene radove Ivone Zivkovic i mogu reci da je ponudeni stil opis i radnja na nivou
ponudene izvore za pisani tekst nisam mogao da proverim jer neznam engleski a google prevod nije bas razumljiv
drasticno losije pisane i obrazlozene tekstove Bosnica(imena se nesecam)su stampali i citali
tako da ako ovo i nisu naucni radovi bar su lepo i citlivo napisani
a od vas nisam cuo nista vise od osporavanja
jer moguce da niko nema nikakvu ideju pa nepravimo ovde nikakav svemirski brod vec predlazemo moguca resenja
hvala na paznji

......... a od vas nisam cuo nista vise od osporavanja
jer moguce da niko nema nikakvu ideju pa nepravimo ovde nikakav svemirski brod vec predlazemo moguca resenja
hvala na paznji

Не оспоравам енергију из обновљених извора па како сам навео: сунчана енергија, ветро-енергија, хидро енергија, геотермалне воде, морске плиме и осеке, и нуклеарна.
Скептичан сам ако се мисли да ће водоник бити гориво будућности. Пре свега високе цене у процесу производње и складиштења толике количине водоника за комерцијалну потрошњу. И колика и која би се енергија трошила да се издвоји водоник. Нема друге него опет ел.енергија и тако у круг.
Коначно не искључујујем ту могућност водоника као гориво будућности али .....

Procitao sam ponudene radove Ivone Zivkovic i mogu reci da je ponudeni stil opis i radnja na nivou
Ne sumnjam da je I. Ž. pismena i da lepo piše.
Pitanje je: "Da li je vodonik gorivo budućnosti?"
Tačan odgovor ne zavisi od bilo čije pismenosti i stila nego od poznavanja fizike i hemije!
Da li se pomenutim tekstovima I. Ž. pokazuje kao poznavalac ovih nauka?
Bar za mene, samo poznavaoci ovih nauka mogu dati pouzdanu prognozu. Dobri književnici mogu pisati samo lepe priče.

Не оспоравам енергију из обновљених извора па како сам навео: сунчана енергија, ветро-енергија, хидро енергија, геотермалне воде, морске плиме и осеке, и нуклеарна.
Скептичан сам ако се мисли да ће водоник бити гориво будућности. Пре свега високе цене у процесу производње и складиштења толике количине водоника за комерцијалну потрошњу. И колика и која би се енергија трошила да се издвоји водоник. Нема друге него опет ел.енергија и тако у круг.
Коначно не искључујујем ту могућност водоника као гориво будућности али .....

Sudjelovao sam u dvije međunarodne studije o tome.
Rezultat je bio na kratko ovakav:

Tehnički je sasvim poznato, lako izvodljivo i finansijski opravdano ali njegova masovnija upotreba u praksi je vrlo, vrlo opasna ako se ne poštuju propisi.
A te propise i zaštitne mjere je u praksi vrlo teško postići- skoro nemoguće.
Zato vodonik kao gorivo nema budućnosti osim u vrlo malim količinama pri kojima eventualna nesreća nebi prouzrokovati veliku katastrofu.

Čuli ste, kakvu eksploziju je prouzrokovao onaj meteorit nad Rusijom?
Tamo je baš eksplodirao ne meteorit već možda samo nekoliko kg. nastalog vodonika, koji je nastao raspadom leda(vode) pri visokim temperaturama nad 1100oC prilikom leta meteorita kroz atmosferu u kojoj je voda. Tako se razbio meteorit u prašinu težak 10 tona a vazdušni talas napravio pustoš na zemlji.

Najmanje takvu eksploziju bi napravio i recimo jedan rezervoar od 50kg H2 u automobilu prilikom sudara i pojave iskre te paljenja vodonika.
Pa to bi srušilo jedan srednji grad.

Poslednja izmena:

Back