Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dati su sinonimi i srodne rěči:

srpski - rumunski
veseo - vesel, blagoslovit
tužan - mâhnit, jalnic, groaznic
bolest(an) - beteag, bolnav, nevoie
htěti - hotărâre
nevolja - necaz, săblaznă, străduinţă; necăji
drag - dragă, drag, iubit
izvor - izvor
ujak - unchi
uho - ureche
sok - suc, sucul
grana - creangă, cracă
siv, sur - siv, sur
livada - pajişte, livadă
rodbina - rude, rudenie
car - crai
svršiti se - se sfârşi

Ovakvih priměra ima na hiljade; ovo sam nasumice pomoću Guglovog prěvodioca izdvojio.

Važno je primětiti da današnji slověnizmi u rumunskom imaju praslověnske oblike (bolest - beteg - rum. beteag,) od kojih se većina danas ne koristi u tom obliku u susědnim slověnskim jezicima. To nedvosmisleno ukazuje na starinu tih rěči kod govorilaca rumunskog jezika.

Važno je primětiti da su slověnske rěči u rumunskom jeziku imale svoj život - měnjale su morfologiju (npr. pajişte - pašnjak, pasište) i semantiku (npr. crai nije kralj nego car) itd. što upućuje na njihovu starinu, pa i autohtonost.

Važno je primětiti da se često radi o najintimnijim rěčima, pojmovima vezanim za osěćanja i ljubav, što takođe upućuje na njihovu izvornost kod govorilaca, dakle autohtonost.

Sve me to upućuje na zaključak da je osnovni jezik Rumuna bio slověnski jezik nakon čega je uslědila romanizacija. Ne vidim nikakvu prětnju u ovom zaključku koji samo ukazuje na zajedničko porěklo Srba i velikog děla Rumuna.

I na kraju:
mama - mama, mămică, mămicuţă
majka - fi mama, mamă

Sigurno je grěška slavistike što rumunski jezik ne posmatra i proučava (i) kao slověnski.

Se sfârşi... :snesko5:

Srbi nemaju zajednicko poreklo ni sa istocnom granom juznih slovena (makedoncima i bugarima) a hoces zajednicko poreklo sa rumunima.

Lose si odabrao reci ima i latinskih kao sto je ureche, unchi, suc pa hotărâre je iz madjarskog drugo postoje i druge starije reci koje mogu vecinu slavizama koje su novijeg datuma da zameni.

Ovo sto radis je isto kao kada bi neko rekao da je engleski jezik romanski jezik a ne germanski jezik.

Poslednja izmena:
Mada vidim da ovde ljudi imaju pseudo rešenja mnogo jednostavnija.
Najbolje da dokažem da Turci uopšte nisu bili ovde 500 godina da je neko to izmislio,
i da su reči spahiaja,dahija,ratluk,Hodža,sultan,pendžer originalne slovenske reči.

Svašta.......

Nisam te cuo, prvo kazi da si Turcin.
Daj prvo to da cijem pa da onda nastavimo gde smo stali.

Poslednja izmena:
Mislim da se nismo razumeli kao što rekoh Rumunski je romanski jezik sa primesama slavizama to je bila suština.

Cilj ili namera nije bila obezvrediti ili omalovažiti Rumunski jezik.

Sa druge strane malo grešiš za istočne i zapadne slovene.
Ali ako ti je lakše da to ne budu Srbi eto nisu Srbi u pitanju.

Mislim da se nismo razumeli kao što rekoh Rumunski je romanski jezik sa primesama slavizama to je bila suština.

Cilj ili namera nije bila obezvrediti ili omalovažiti Rumunski jezik.

Sa druge strane malo grešiš za istočne i zapadne slovene.
Ali ako ti je lakše da to ne budu Srbi eto nisu Srbi u pitanju.

Sada smo se razumeli rumunski jeste romanski jezik sa primesama slavizma i vise primesa od toga nam nije potrebno, moze svaki jezik u danasnje vreme da se sacuva u pravom smislu reci pa tako i nas "vlaski" jezik.

Sada smo se razumeli rumunski jeste romanski jezik sa primesama slavizma i vise primesa od toga nam nije potrebno, moze svaki jezik u danasnje vreme da se sacuva u pravom smislu reci pa tako i nas "vlaski" jezik.
Ali ne i Transilvanski, da čujemo šta Mađari imaju da kažu o tome?

Romanians claim that they are the descendants of Romanized Dacians, and base their present claim to Transylvania on this assertion. This is referred to as the Daco-Roman theory of continuity. No written records from 271, until after the Magyars (Hungarians) arrived in 896 survived from this period, fueling a heated debate between Hungarians and Romanians on this issue. The probability of such a survival, in light of the numerous "barbarian" invasions of following centuries is remote. Linguists have also established that all pre-Magyar place names in Transylvania are Slavic, except for a few river names where no linguistic heritage can be detected.

Lingvisti su utvrdili da su svi pred-Mađarski toponimi u Transilvaniji bili slovenski osim nekoliko hidronima gde se ne može pronaći lingvističko nasleđe

Ali ne i Transilvanski, da čujemo šta Mađari imaju da kažu o tome?

Romanians claim that they are the descendants of Romanized Dacians, and base their present claim to Transylvania on this assertion. This is referred to as the Daco-Roman theory of continuity. No written records from 271, until after the Magyars (Hungarians) arrived in 896 survived from this period, fueling a heated debate between Hungarians and Romanians on this issue. The probability of such a survival, in light of the numerous "barbarian" invasions of following centuries is remote. Linguists have also established that all pre-Magyar place names in Transylvania are Slavic, except for a few river names where no linguistic heritage can be detected.

Lingvisti su utvrdili da su svi pred-Mađarski toponimi u Transilvaniji bili slovenski osim nekoliko hidronima gde se ne može pronaći lingvističko nasleđe

THE ORIGINS OF THE RUMANIANS

Znam sta su madjari time mislili poznati su mi njihovi istoricari.Nemam nista protiv njih ipak iz politickih razloga toliko se bave istorijom svih istocnih romana i severnodunavskih Vlaha i juznodunavskih Vlaha da cesto imamo i male ali ipak znacajne koristi od toga.

Nista im to nevredi jer se Vlasi pominju kao i njihova zemlja koju ce da nasele Sekleri 1210. godine.Od te 1210. godine ima sve vise i vise informacja o Vlasima severno od Dunava.

Dokazace samo da su rumuni poreklom najvecim delom sa juga Dunava racunajuci i romanizovane Dacane koji su se vratili na sever i manji deo romanizovanih Dacana koji je opstao severno od Dunava.

Procitaj i ovo Slavic Superstratum In Romanian

Poslednja izmena:
Ovaj dijagram pokazuje Indo-Evropske jezike i vreme njihovog odvajanja..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ie-boom.jpg

Ilirski-tracanski-anticki makedonski-dacanski jezik pre 2500 godina su pripadali slovenskoj grupi jezika..

To se ne vidi na dijagramu.Drugo sta znaju o Slovenima pre toliko hiljada godina i njihovom jeziku.

Evo o trackom jeziku ima dosta ovde, videces koje su to sve moguce varijante za tracki jezik od pravih strucnjaka.
http://groznijat.tripod.com/thrac/index.html
http://groznijat.tripod.com/thrac/h_mayer.html
http://groznijat.tripod.com/thrac/j_hill.html

Poslednja izmena:
To se ne vidi na dijagramu.Drugo sta znaju o Slovenima pre toliko hiljada godina i njihovom jeziku.

Evo o trackom jeziku ima dosta ovde, videces koje su to sve moguce varijante za tracki jezik od pravih strucnjaka.
http://groznijat.tripod.com/thrac/index.html
http://groznijat.tripod.com/thrac/h_mayer.html
http://groznijat.tripod.com/thrac/j_hill.html

Karta Evrope u 8 Veku jasno pokazuje gde su zemlje Slovena..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_700.png

Rumunija je naseljena Slovenima-Skandinavija je naseljena Slovenima..

Karta Evrope u 8 Veku jasno pokazuje gde su zemlje Slovena..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_700.png

Rumunija je naseljena Slovenima-Skandinavija je naseljena Slovenima..

Dobro a gde je onda romansko stanovnistvo?
Naucili sloveni posle VIII veka od Italijana ili Francuza romanski jezik?

Drugo na toj mapi slovena nema ni na pola teritorije danasnje Rumunije a ni na Balkanu ih nema mnogo.

Poslednja izmena:
Dobro a gde je onda romansko stanovnistvo?
Naucili sloveni posle VIII veka od Italijana ili Francuza romanski jezik?

Drugo na toj mapi slovena nema ni na pola teritorije danasnje Rumunije a ni na Balkanu ih nema mnogo.

Vlasi su doselili sa Balkana-iz Epira-Tesalije..

The earliest document where the Romanians are reported to live in the region is the Kievan Primary Chronicle (1113) of Nestor which mentions the Vlachs (волохи, Volochi) as fighting the Hungarians.[4]

The next reference to Romanians is from Transylvania and dates from 1222, being a letter written by Andrew II of Hungary who donated the land of Burzenland and gave privileges to the Teutonic Knights:[5]

Item concessimus, quod nullum tributum debeant persolvere nec populi eorum, cum transierint per terram Siculorum aut per terram Blacorum.[5]
Thus we concede, that they won't pay any tribute and nor their people, when they go through the land of the Szekely or the land of the Vlachs.

The area mentioned as being the Vlachs' is probably Făgăraş, one of the traditional Romanian areas of Transylvania, for some time being ruled by Wallachian voivodes.[5] Just two years later, a 1242 document grants the Teutonic Knights the right to make use of the forest of the Vlachs and Pechenegs.[5]

http://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_of_Wallachia

THE ORIGINS OF THE RUMANIANS

Znam sta su madjari time mislili poznati su mi njihovi istoricari.Nemam nista protiv njih ipak iz politickih razloga toliko se bave istorijom svih istocnih romana i severnodunavskih Vlaha i juznodunavskih Vlaha da cesto imamo i male ali ipak znacajne koristi od toga.

Nista im to nevredi jer se Vlasi pominju kao i njihova zemlja koju ce da nasele Sekleri 1210. godine.Od te 1210. godine ima sve vise i vise informacja o Vlasima severno od Dunava.

Dokazace samo da su rumuni poreklom najvecim delom sa juga Dunava racunajuci i romanizovane Dacane koji su se vratili na sever i manji deo romanizovanih Dacana koji je opstao severno od Dunava.

Procitaj i ovo Slavic Superstratum In Romanian

Ја сам болдовао реченицу која ме интересује, а ти си одговорио на све осим ње?

Ја сам болдовао реченицу која ме интересује, а ти си одговорио на све осим ње?

Jedna od teza je ova nisi je nasao u tekstu:

The sustainability of the Slavic elements in Romanian is also evident in the toponymics of Romania and Moldova. Despite the fact that Roman Dacia was the core of the ancient empire's influence, Romance population fled the original Roman cities after the fall of the Roman Empire and quickly shifted to semi-nomadic cattle-breeding. As a result, no original Roman placenames survived to the north of the Danube. Newly-founded settlements were largely a result of Slavic, and later Hungarian activities. Numerous Slavic placenames are found to these days throughout Romania and Moldova: Cernavodă, Prilog, Dumbrava, Bistriţa, Talna, Rus, Bistra, Glod, Ruscova, Straja, Putna, Hulub, Bâc, Tecuci, Potcoava, Corabia, Lipova, Holod, Topila, Ostrovu, etc.

Slavic Superstratum In Romanian

Gde si naisao na ovaj izvor? Vlasi su doselili sa Balkana-iz Epira-Tesalije..

Ti neces da citas-sto ne odgovara Tvojoj teoriji o poreklu Rumuna..
Genetska ispitivanja pokazuju da genetika Rumuna i Srba je jako slicna..
To dokazuje da Rumuni vode poreklo od Srba-to znaci da su Rumuni-romanizovani Srblji-Srbi..

Small genetic differences were reportedly found among Southeastern European populations and especially those of the Dniester–Carpathian region. The genetic affinities among Dniester–Carpathian and southeastern European populations reportedly do not reflect their linguistic relationships. One Romanian study claims that ethnic and genetic differentiations occurred in these regions to a considerable extent independently of each other.[30]

http://en.wikipedia.org/wiki/Romanians

Poslednja izmena:
Ti neces da citas-sto ne odgovara Tvojoj teoriji o poreklu Rumuna..
Genetska ispitivanja pokazuju da genetika Rumuna i Srba je jako slicna..
To dokazuje da Rumuni vode poreklo od Srba-to znaci da su Rumuni-romanizovani Srblji-Srbi..

Small genetic differences were reportedly found among Southeastern European populations and especially those of the Dniester–Carpathian region. The genetic affinities among Dniester–Carpathian and southeastern European populations reportedly do not reflect their linguistic relationships. One Romanian study claims that ethnic and genetic differentiations occurred in these regions to a considerable extent independently of each other.[30]

http://en.wikipedia.org/wiki/Romanians

Sta da citam kazi odakle ti informacija za ovo Epir i Tesaliju.

A sto se te genetike tice znam kako stoje stvari samo sto rezultate u zadnje vreme bacaju u kantu za otpatke ako nisi primetio dosada, nisu vise za javnost navodno postoji neki razlog.Raspitaj se!

Poslednja izmena:

E, dobro, hajde sad da mi objasniš kako je od BASILICE nastala BISERICA a nije prihvaćena, recimo CERKUA.
Dakle ja pretpostavljam da neko romansko stanovništvo ne bi imalo problem da usvoji ovako sročen termin? BASILIKA. Samo slovensko stanovništvo ne bi moglo da percipira termin basilica pa bi ga iskvarilo u biserica, šta ti misliš?

E, dobro, hajde sad da mi objasniš kako je od BASILICE nastala BISERICA a nije prihvaćena, recimo CERKUA.
Dakle ja pretpostavljam da neko romansko stanovništvo ne bi imalo problem da usvoji ovako sročen termin? BASILIKA. Samo slovensko stanovništvo ne bi moglo da percipira termin basilica pa bi ga iskvarilo u biserica, šta ti misliš?

rum. BISÉRICĂ, lat. basilica

Basilika = Biserika

a = i Lat. anima rum. inimă
i = e Lat. nigrum rum. negru
l = r Lat. gula rum. gură

Mislim da je sasvim prirodno od reci BASILIKA nastalo BISERIKA.

Odakle znamo kakvo je to autohtono stanovnistvo stvarno bilo, zasto da nagadjamo?
Meni bi stvarno bilo drago da mogu da kazem da su Rumuni npr. romanizovani Dacani i da su ti Dacani bili juzni Balticki narod ali za tako nesto nepostoje nikakvi dokazi.To je glavni problem nema dokaza!

Poslednja izmena:
Sta da citam kazi odakle ti informacija za ovo Epir i Tesaliju.

A sto se te genetike tice znam kako stoje stvari samo sto rezultate u zadnje vreme bacaju u kantu za otpatke ako nisi primetio dosada, nisu vise za javnost navodno postoji neki razlog.Raspitaj se!

Sve se moze promeniti osim genetika-jezik-religija-ideologija..
Genetika jasno pokazuje poreklo Naroda..
Znam da pojedincima i Narodima ne odgovaraju rezultati genetskih ispitivanja i hoce da da to bace u kantu za otpatke..
Sve je jasno Brate hippy-priznaj da si mi Brat-inace Rumune volim kao Bracu...

Sve se moze promeniti osim genetika-jezik-religija-ideologija..
Genetika jasno pokazuje poreklo Naroda..
Znam da pojedincima i Narodima ne odgovaraju rezultati genetskih ispitivanja i hoce da da to bace u kantu za otpatke..
Sve je jasno Brate hippy-priznaj da si mi Brat-inace Rumune volim kao Bracu...

Pa svi smo braca ako bas zelis ali koliko si ti Srbin toliko je neko Rumun ako ima medjusobnog postovanja nema razloga da te neko ne dozivljava kao brata.

U dobrom delu jugoistocne evrope svi su po tim genetskim istrazivanjima braca ali treba i ta braca medjusobno da se postuju a ne da negiraju i omalovazavaju postojanje drugih.

Pa svi smo braca ako bas zelis ali koliko si ti Srbin toliko je neko Rumun ako ima medjusobnog postovanja nema razloga da te neko ne dozivljava kao brata.

U dobrom delu jugoistocne evrope svi su po tim genetskim istrazivanjima braca ali treba i ta braca medjusobno da se postuju a ne da negiraju i omalovazavaju postojanje drugih.

Ime Srbin je starije od imena Sloven, odnosno da su Proto-Sloveni sebe zvali Srbima, a da su današnji Srbi i Lužički Srbi sačuvali to staro ime, kao nekadašnju oznaku svih Slovena.

Ovu teoriju zastupali su istoričari, lingvisti i slavisti: Konstantin Jiriček, Jozef Domaševski i Pavel Jozef Šafarik.

О самом називу Срби Вук каже да он не потиче од назива државе Србија, како би неки помислили, већ назив Србија потиче од назива народа Срби, јер Срби не живе само у Србији. Он се такође позива на велике слависте свога времена Добровског и Шафарика, када каже да је назив Срби чак старији од назива Словени и да су се некад сви Словени звали Србима:

Ко посла овога не разумије, могао би рећи да је и име Срби од данашње Србије, као нпр. Славонац од Славоније, Херцеговац од Херцеговине, Црногорац од Црне Горе итд.; али који штогод од славенске историје управо познаје онај мора знати да су Срби с тијем именом у наше земље дошли, и земља се од њих тако прозвала. Гдје је данашње Србије јужни крај (Косово и Метохија) ондје је старе била сриједа, а крајеви су јој допирали од Дунава до Архипелага, и од Адријатичкога мора до у Маћедонију. И ја мислим да је ово име Србија постало у новија времена, пошто је српско царство пропало; јер не знам би ли се гдје могло наћи да се који од нашијех краљева или царева звао краљ или цар од Србије, него Србљем. Добровски и Шафарик доказали су да су се Срби негда звали сви славенски народи, и да је име Срби старије него и Славени или Словени.

rum. BISÉRICĂ, lat. basilica

Basilika = Biserika

a = i Lat. anima rum. inimă
i = e Lat. nigrum rum. negru
l = r Lat. gula rum. gură

Mislim da je sasvim prirodno od reci BASILIKA nastalo BISERIKA.

Odakle znamo kakvo je to autohtono stanovnistvo stvarno bilo, zasto da nagadjamo?
Meni bi stvarno bilo drago da mogu da kazem da su Rumuni npr. romanizovani Dacani i da su ti Dacani bili juzni Balticki narod ali za tako nesto nepostoje nikakvi dokazi.To je glavni problem nema dokaza!

"Basilika = Biserika" ????

ne nije tako.

Na crkovno dackom jeziku, i to pre pojave hrishcanstva za "crkvu, hram" izvorni termin je "BISIKA".

Od "bisike", sledi narodno "biserika".

"Bisearika" je autohtoni termin, i nema nikake etimoloshke veze sa "Bazilikom".

"Basilika = Biserika" ????

ne nije tako.

Na crkovno dackom jeziku, i to pre pojave hrishcanstva za "crkvu, hram" izvorni termin je "BISIKA".

Od "bisike", sledi narodno "biserika".

"Bisearika" je autohtoni termin, i nema nikake etimoloshke veze sa "Bazilikom".

BISIKA ? Dacki jezik, tablice iz Sinaje ?

Sta je bilo sa tim kontraverznim tablicama, sta se sve zna o njima?

Nasao sam ovde nesto o tablicama.

A possible Dacian royal archive on lead plates

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back