Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve je u redu, ovo je pitanje substrata, naravno da se , tamo gde postoji bilingvalni narod govori paralelno nekoliko reči za jedan pojam. Ova toponimija ima veoma dubok koren, još od Tračana, jer nema podataka da su Sloveni dovoljno dugo vladali područjem Vlaške da bi mogli da ostave toliki uticaj( Jer, priznaćeš da domicilno stanovništvo imenuje mesto svog stanovanja). Pre bi se reklo da su to originalni vlaški ( tračanski) toponimi čije se značenje izgubilo romanizacijom.

I, priznaćeš da 1659 godine dolazi na vlast kompanija koja nije rodom odatle, jel tako? Koja je pokušala " da zbratimi" vlaške Vlahe i makedonske Vlahe.

800px-Carpathianbasin_late_avar.png

Bas tako nisu mogli, ali dobro organizovane drzave kao sto je Bugarska Carevina koja je donela po drugi put hriscanstvo kod Rumuna a samim tim i staroslovenski jezik koji je u jednom veoma dugom vremenskom periodu bio veoma cenjen moglo je to da uradi.
Znaci da ostavi veliki slovenski uticaj na romansko stanovnistvo Dakije.

Pretpostavlja se da je toponimija (koja je slovenskog porekla) preuzeta i od preostalih Slovena koji su se stopili sa starim Rumunima (Vlasima), mada su i sami Rumuni poslovenili sopstvenu toponimiju tako sto su sa rumunskog preveli na staroslovenski jezik, koji su veoma cenili.
To se vidi i iz najstarijeg rumunskog, sacuvanog pisanog dokumenta gde Câmpulung nazivaju Dlăgopole.

Ako si mislio na fanariote oni se pojavljuju 1669. godine i postoje do 1821. godine, mada u rumunskim knezevinama vladaju od 1711/1716. godine do 1821. godine.

Nerazumem kako su pokusali "da zbratimi" vlaske Vlahe i makedonske Vlahe?
O cemu se radi?

I kazi ono za poklapanje donje Mezije i Vlaske, vidim da se nepoklapa ali sta je sa time, sta si hteo da kazes?

Toponimija istocnog dela Balkanskog poluostrva, u donjoj Meziji je ista kao i u Dakiji.

Poslednja izmena:
To ti pričam Pelazgi su prvi ljudi na Balkanu, imali su haplogrupu I2a2, posle dolaze Grci, donose E1b1b. Vrlo prosta matematika, koliko imate I2a2 toliko ste Pelazgi.

Nemam veze sa hapologrupama i genetikom . Nemogu o tome nista reci ..
Vecina ljudi koliko citam smetaju za nerelevantne te dokaze .. A ja sa time blage veze nemam .

Nemam veze sa hapologrupama i genetikom . Nemogu o tome nista reci ..
Vecina ljudi koliko citam smetaju za nerelevantne te dokaze .. A ja sa time blage veze nemam .

Znaš , kad čovek dođe u kontakt sa naprednijom tehnologijom on je teško prihvata, naročito ako mu nije razumljiva. Tako su neki duvali u sijalicu da je ugase, ili preskakali tramvajske šine da ih ne udari struja. Nekada to, u vreme inkvizicije ne bi prošlo, sve bi genetičare spalili na lomači. Ali sada više ne mogu, moraju da se naviknu.

Rumunske Knezevine, na ovoj mapi vidi se da je Dobrudja pripada Vlaskoj Knezevini za vreme vojvode Mirce.

Sta je bilo Lesandre sa Vlaskom i donjom Mezijom kao i sa Fanariotima pretpostavljam da si na njih mislio.
Šta je bilo? Postavljaš mi neke nevidljive slike da odgonetam šta si zamislio. Šta ima veze mapa Vojvodine sa Mezijom?

Da Fanarioti koji su stvorili i uobličili Rumunsku državu, ( za svoj račun) su dali Rumunima cincarsko ime. Pa su ih gulili do kože jer su držali svu vlast i svu trgovinu u svojim rukama.

Poslednja izmena:
Šta je bilo? Postavljaš mi neke nevidljive slike da odgonetam šta si zamislio. Šta ima veze mapa Vojvodine sa Mezijom?

Da Fanarioti koji su stvorili i uobličili Rumunsku državu, ( za svoj račun) su dali Rumunima cincarsko ime. Pa su ih gulili do kože jer su držali svu vlast i svu trgovinu u svojim rukama.

Pa nije mape Vojodine sigurno.

Ţara Rumânească je ime Vlaske knezevine a jezik limba rumânească.

Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung (1521)

"Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole..1

I pak1 dau ştire domnie tale za lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eşit den Sofiia, şi aimintrea nu e, şi se-au dus în sus pre Dunăre.
I pak să ştii domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut cu ochii lor că au trecut ciale corăbii ce ştii şi domniia ta pre Dunăre în sus.
I pak să ştii că bagă den toate oraşele câte 50 de omin să fie de ajutor în corăbii.
I pak să ştii cumu se-au prins neşte meşter(i) den Ţarigrad cum vor treace ceale corăbii la locul cela strimtul ce ştii şi domniia ta.
I pak spui domniie tale de lucrul lui Mahamet beg, cum am auzit de boiari ce sunt megiiaş(i) şi de generemiiu Negre, cum i-au dat împăratul sloboziie lui Mahamet beg, pe io-i va fi voia, pren Ţeara Rumânească, iară el să treacă.
I pak să ştii domniia ta că are frică mare şi Băsărab de acel lotru de Mahamet beg, mai vârtos de domniile voastre.
I pak spui domniietale ca mai marele miu, de ce am înţeles şi eu. Eu spui domniietale iară domniiata eşti înţelept şi aceste cuvinte să ţii domniiata la tine, să nu ştie umin mulţi, şi domniile vostre să vă păziţi cum ştiţi mai bine.
I bog te veselit.1 Amin."

Nije bilo Fanariota 1521. godine od 190 reci u ovom pismu koji je napisan na rumunskom jeziku (ne uvod i kraj, koji se neracuna jer je to bio obicaj) , 175 reci su latinskog porekla.

Budimo realni, zivot je pod fanariotima bio tezak ali nisu promenili nacionalni identitet Rumuna, niti su promenili ime niti jezik Rumunima to je cista nebuloza.
Postojali su i Moravski Vlasi koji su poreklom bili iz Transilvanije pa vidi kakav su uticaj imali fanarioti na njih, naravno da nisu imali nikakav uticaj.
Procitaj Moravian Wallachia

Poslednja izmena:
Jeste, mislio sam na svetinju.
Napisao sam u prethodnom postu, video si one toponime u Albaniji, nema podataka da su Sloveni vladali toliko da ostave toponimiju koja je toliko široko rasprostranjena, isto tako i u Vlaškoj. U pitanju je tračanska toponimija, a samim tim i subrstrat koji je vladao pre romanizacije. I , nemoj da se plašiš tračanskog, čak i zvanična nauka ga smešta najbliže slovenskim jezicima i naravno balkanskim. Jedini je problem što nema dovoljno zapisanog materijala da bi se utvrdio rečnik.

"Jedini je problem što nema dovoljno zapisanog materijala da bi se utvrdio rečnik."

E, tu gresis,

ima sasvim dovoljno materijala, ne samo da se vidi jasno kakav je bio "tracki" jezik kao celina, vec sasvim precizno da se determiniraju posebni dijalekti sa prostora citavog Balkana pa i sire.

ALI SVE U SVOJE VREME.

"Jedini je problem što nema dovoljno zapisanog materijala da bi se utvrdio rečnik."

ALI SVE U SVOJE VREME.

"Не липши магарче до зелене траве".

Јел су то они докази где један знак мења три гласа? Конзистентно, нема шта.

Sto se tice Dakije, gornje i donje Mezije jasno je da su u Dakiji i donjoj Meziji dominirali Dacani a da je u pravoj gornjoj Meziji pored Dacana bilo i Tracana.
Prava Mezija (crvenom bojom) u Rimskom Carstvu.

Sve bi to, prijatelju bilo u redu da nemamo ovakve knjige koje će nas podsećati kojim su jezikom govorili Vlasi :

books

Dakle, slovenski dijalekt mešan sa veoma lošim latinskim, koji su u reformi "popravili". Da ne bude zabune radi se upravo o Vlaškoj i Transilvaniji. http://books.google.com/books?id=d1...i&lr=&as_brr=3&cd=5#v=onepage&q=vlaki&f=false

Poslednja izmena:
Добро, Хипи, ајде да кренемо од географских карата, какву подударност између положаја Влашке државе, и Доње Мезије видиш? :

Walachia.png

Illyrian-Region.jpg

Da se vratimo na ovo, ne vidim nikakvu podudarnost to se jasno vidi da nema podudarnosti.

O cemu se radi?

Od koga potice taj izvor i iz kog je vremena tacno?

Dao sam link.

Interesantno, nisam znao da se Moldavija zvala BOGDANIJA.

books

books

Čovek je bio geograf i za lingvistiku je koristio izvore, inače ova knjiga se smatra još uvek jednim od najvrednijih anglosaksonskih ostvarenja iz geografije.

Poslednja izmena:
Dao sam link.

Interesantno, nisam znao da se Moldavija zvala BOGDANIJA.

books

books

Čovek je bio geograf i za lingvistiku je koristio izvore, inače ova knjiga se smatra još uvek jednim od najvrednijih anglosaksonskih ostvarenja iz geografije.

Naravno da su je i tako zvali, razlog je Bogdan prvi Moldavski vojvoda 1359 - 1365. godine, koji je oslobodio Moldaviju od madjarske vlasti.
Poreklom je iz Maramuresa gde je bio knez 1342 - 1345. godine.

Postavi sebi pitanje i razmisli zasto bi se stvarno tako zvao zasto nije imao romansko ime vec slovensko.
Pa iz prostog razloga sto mu je otac bio pravoslavac i pripadao je crkvi u kojoj se upotrebljavao staroslovenski jezik i davala su se staroslovenska imena deci.

Dobro, znači Vlaška je u Južnoj Americi a Donja Mezija u Australiji, ovde se podudara 80% teritorije.

Dobro kazi vec jednom nepodudara se pa sta Vlasi nisu iz Mezije vec iz Dakije na to si mislio, sta si hteo time da kazes?

Poslednja izmena:
Naravno da su je i tako zvali, razlog je Bogdan prvi Moldavski vojvoda 1359 - 1365. godine, koji je oslobodio Moldaviju od madjarske vlasti.
Poreklom je iz Maramuresa gde je bio knez 1342 - 1345. godine.

Postavi sebi pitanje i razmisli zasto bi se stvarno tako zvao zasto nije imao romansko ime vec slovensko.
Pa iz prostog razloga sto mu je otac bio pravoslavac i pripadao je crkvi u kojoj se upotrebljavao staroslovenski jezik i davala su se staroslovenska imena deci.

Dobro kazi vec jednom nepodudara se pa sta Vlasi nisu iz Mezije vec iz Dakije na to si mislio, sta si hteo time da kazes?

Koliko sam uspeo da postavim sebi pitanje, i da na njega dam nekoliko odgovora, ni jedan mi nije "rasvetlio" zašto se "romanski Vlasi " tako trude da daju deci slovenska imena. Osima ako im to nije tradicija?

Dobro, ako se suprotstavljaš mišljenju jednog geografa, kako ćeš sa ovim? ( pazi ovo je najveći lingvista svih vremena)

books

Koliko sam uspeo da postavim sebi pitanje, i da na njega dam nekoliko odgovora, ni jedan mi nije "rasvetlio" zašto se "romanski Vlasi " tako trude da daju deci slovenska imena. Osima ako im to nije tradicija?

Dobro, ako se suprotstavljaš mišljenju jednog geografa, kako ćeš sa ovim? ( pazi ovo je najveći lingvista svih vremena)

books

Dobro pitanje, a kakva imena pa cak i prezimena imaju romski vlasi u Srbiji ili romi banjasi u Hrvatskoj?
Da nije opet drzava i crkva ta koja je glavni faktor u svemu tome.

Ajde sad pošteno da mi prevedeš drugu stavku naročito ono : " which they, however modelled upon their own dialects. Hence arose the mixed languages..." i da mi objasniš zašto u trećoj stavci nema ništa o mešavini jezika, i onda će ti biti jasno zašto Adelung vlaški jezik zove romano-slovenski, i odvaja ga od kucovlaškog za koji kaže da ima grčki subrstrat.

Dobro pitanje, a kakva imena pa cak i prezimena imaju romski vlasi u Srbiji ili romi banjasi u Hrvatskoj?
Da nije opet drzava i crkva ta koja je glavni faktor u svemu tome.
Aman bre Hipi pa oni se nalaze na teritoriji države u kojoj vladaju takvi običaji. I , u težnji da se prilagode narodu sa kojim žive , uzimaju i imena i prezimena. ( Isti slučaj sa crncima u Americi). To nema nikakve veze sa Vlasima u Vlaškoj koji NIKADA nisu bili pod slovenskom upravom a uvek su imali slovenska imena. Nikakva moda ni običaj tu nije u pitanju, nego činjenica da su oni poromanjeno protoslovensko stanovništvo, to jest tračansko.
Nema tu mnogo šta da se razmišlja, narod je identičan, ista krv, samo da se dogovorimo, da li su Vlasi i Srbi - Tračani, ali odvajati ih ne možemo nikako, jer se razlikuju samo u tome što je Vlasima jezik poromanjen.

Ajde sad pošteno da mi prevedeš drugu stavku naročito ono : " which they, however modelled upon their own dialects. Hence arose the mixed languages..." i da mi objasniš zašto u trećoj stavci nema ništa o mešavini jezika, i onda će ti biti jasno zašto Adelung vlaški jezik zove romano-slovenski, i odvaja ga od kucovlaškog za koji kaže da ima grčki subrstrat.

U trecoj stavci radi se o jezicima koji su nasledili od svojih predaka a u drugoj radi se o romanizaciji autohtonog stanovnistva.
Autohtono stanovnistvo je romanizovano i govorili su dijalektima narodnog latinskog a pod uticajem germana na zapadu nastali su zapadno romanski jezici, izuzetak je spanski koji je imao i veliki uticaj arapskog.
Na istoku je uticaj na romansko stanovnistvo uglavnom od strane slovena a u slucaju Aromuna najvise uticaja bilo je iz grckog jezika.

Nikakva moda ni običaj tu nije u pitanju, nego činjenica da su oni poromanjeno protoslovensko stanovništvo, to jest tračansko.
Nema tu mnogo šta da se razmišlja, narod je identičan, ista krv, samo da se dogovorimo, da li su Vlasi i Srbi - Tračani, ali odvajati ih ne možemo nikako, jer se razlikuju samo u tome što je Vlasima jezik poromanjen.

Ja licno nemam nista protiv da i Vlasi i Srbi budu Tracani odnosno da su Rimljani poromanili Dacane koji su bili protoslovensko stanovnistvo, oko toga nema sta da se raspravljamo to bi bilo bas lepo.

To ipak ostaje na lingvistima da otkriju kojim su jezicima govorili Tracani, Dacani i Iliri.
I na istoricarima da isprave greske i da otkriju nove istorijske cinjenice ako ih ima.

Nemam ja stvarno nista protiv toga!

U trecoj stavci radi se o jezicima koji su nasledili od svojih predaka a u drugoj radi se o romanizaciji autohtonog stanovnistva.
Autohtono stanovnistvo je romanizovano i govorili su dijalektima narodnog latinskog a pod uticajem germana na zapadu nastali su zapadno romanski jezici, izuzetak je spanski koji je imao i veliki uticaj arapskog.
Na istoku je uticaj na romansko stanovnistvo uglavnom od strane slovena a u slucaju Aromuna najvise uticaja bilo je iz grckog jezika.

Ja licno nemam nista protiv da i Vlasi i Srbi budu Tracani odnosno da su Rimljani poromanili Dacane koji su bili protoslovensko stanovnistvo, oko toga nema sta da se raspravljamo to bi bilo bas lepo.

To ipak ostaje na lingvistima da otkriju kojim su jezicima govorili Tracani, Dacani i Iliri.
I na istoricarima da isprave greske i da otkriju nove istorijske cinjenice ako ih ima.

Nemam ja stvarno nista protiv toga!

sad će D1 da nam objasni da smo u pravu i da su Vlasi i Srbi - TRAKOARMNJ MAKEDONI

Nisam ni zano da ih Rusi zovu Vlaki, sa etimološkim k. :)

Još malo u prilog mojoj tezi o slovenskoj reči vlak (sluga, težak) od kojeg je nastalo Vlah:

Iz Katoličke enciklopedije http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

The most probable explanation is that deriving the name from slovo (word); this is supported by the Slavonic name for the Germans Nemci (the dumb). The Slavs called themselves Slovani, that is, "the speaking ones", those who know words, while they called their neighbours the Germans, "the dumb", that is, those who do not know words.

During the long period of war between the Germans and Slavs, which lasted until the tenth century, the Slavonic territories in the north and southeast furnished the Germans large numbers of slaves. The Venetian and other Italian cities on the coast took numerous Slavonic captives from the opposite side of the Adriatic whom they resold to other places. The Slavs frequently shared in the seizure and export of their countrymen as slaves. The Naretani, a piratical Slavonic tribe living in the present district of Southern Dalmatia, were especially notorious for their slave-trade. Russian princes exported large numbers of slaves from their country. The result is that the name Slav has given the word slave to the peoples of Western Europe.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back