Vlasi — balkanski fenomen

Не значи. Исто као што ни православни Срби нису сматрали Србе Муслимане правим Турцима. Али остало је сећање посрбљавања Влаха који су често били споменути у српским повељама из XIII-XIV века, највише поред Сербља али и поред Арбанаса, Бугара, итд.
Nema nikakve evidencije niti dokaza za to što govoriš.

Глупост о вези Влаха са словенским богом Велесом нема историјског потпора него је измишљена тек у двадестом веку да би се пучки објаснила етимологија ентонима Влах, то јест као доказ да термин Влах не значи Роман него словенски чобанин.
Nije to nikakva glupost nego činjenica koja je opšteprihvaćena.
Ne znam šta si zapeo za Srbe i to ,,posrbljavanje " Vlaha, kada ti je jasno da je broj koji je ,,posrbljen" kako ti kažeš minoran u odnosu na recimo Makedonce,Bugare, Aobance koji su praktično dominantno Vlasi itd..
Ni Rumuni nisu toliko Vlasi kao npr Bugari, o Albancima da ne govorim. Rumuni imaju 50% slovenske genetike, dakle 50% modernih Rumuna ima slovensko poreklo, takođe 50% ukupne genetike prosečnog Rumuna je slovensko, činjenica..

Poslednja izmena:
Naravno da jesu. Pa nije u narodu bilo neke posebne svesti, žive, koja bi razdvojila zaista poturice od (kako kažeš pravih) Turaka.
Mislim da je bilo donekle, ne mogu da tvrdim u kojoj meri ali može se zaključiti da je narod znao da su istog porekla, suvise cesto bi se to spočitavalo muslimanima.
Inače ja mislim da je to zvanje Turčin-Vlah bilo i ostalo jedino kao uvreda jedni drugima.

Nego, skoro 150 strana ove teme, plus još neke satelit teme okolo, a i dalje nemamo odgovor na pitanje šta je početna pozicija postavljača teme? Pa bih zamolio @Pravi Vlah da jednom to definiše jasno i glasno? Dakle, Vlasi su u staro doba bili to i to, imali takvu i takvu državu i društvo, a onda su došli Srbi koji su njima uradili to i to, pa smo danas dobili situaciju da je Rumunija tri puta veća od Srbije. Ili bilo kakav drugi scenario, čisto da znamo o čemu tačno raspravljamo :kafa:

Nije to nikakva glupost nego činjenica koja je opšteprihvaćena.
Ne znam šta si zapeo za Srbe i to ,,posrbljavanje " Vlaha, kada ti je jasno da je broj koji je ,,posrbljen" kako ti kažeš minoran u odnosu na recimo Makedonce,Bugare, Aobance koji su praktično dominantno Vlasi itd..
Ni Rumuni nisu toliko Vlasi kao npr Bugari, o Albancima da ne govorim. Rumuni imaju 50% slovenske genetike, dakle 50% modernih Rumuna ima slovensko poreklo, takođe 50% ukupne genetike prosečnog Rumuna je slovensko, činjenica..
Румуни су романизовани Словени ако гледамо са генетске тачке гледишта. И у језику имају значајан словенски елемент, који је до пре само 150 година био знатно већи. Румунија је и дан данас пуна словенских топинима, ради се о хиљадама.

lBbtylR (4).png

Prilozi

• zWNy1qn (1).png
    zWNy1qn (1).png
    48,9 KB · Pregleda: 2
Hrvati Srbe zovu Vlasi, zasto ne znam.
https://narodni.net/tjo-su-vlaji/

https://sh.wikipedia.org/wiki/Vlaji

За фетиве приморске Далматинце и оточане (Бодуле) Влаји су сви становници копнене Далмације, небитно јесу ли католици или православци. Чак и људе из села која су удаљена 2-3 км од мора Приморци и Бодули су називали Влајима. Приморци и Бодули су имали другачији начин живота од Влаја. Приморци/Бодули су били потпуно уклопљени у медитеранску културу и начин живота, док су Влаји били горштаци и сточари и као такви примитивни у очима Примораца/Бодула (зато су их и звали Влајима). Влаји су такође гледали са висине Приморце и Бодуле и сматрали су да су супериорнији од њих. Приморци и Бодули су били углавном чакавци, док су Влаји у потпуности штокавци.

Влај Кикаш међу бодулском господом од 1:58 (виде се јасне разлике у говору, понашању и менталитету).

@Lanselot @Slaven777 @Pravi Vlah

Poslednja izmena:
А одакле такве информације? - таквих података нема у изворима..
Bome ima. Čak sve sa rumunskim imenima. Evo Drakula:
Mezre Bilan i Katan
...u blizini kaštela Sopkovići, pripadaju Ostrovici. Sada, u vrijeme
popisa na spomenutoj mezri nastanjeni su sinovi Vlaha. Na osnovu časnog uzvišenog
fermana na njih su upisane zemlje koje su bile u njihovu posjedu uz plaćanje
filurije. Neka plaćaju filurijsku pristojbu kao i drugi Vlasi.
Toma, sin Pavela
Pava, sin Bratola
Vukić, sin Radoja
Božidar, sin Drakule
Ovdje je nastanjena 141 kuća Vlaha nevjernika. Na osnovu starog deftera upisani
su pod filuriju. Spomenute zemlje nalaze se na prijelazu, na graničnom području.
Nevjernici koji tamo stanuju izabrali su između sebe čuvare koji će čuvati i štititi
vilajet i stalno se brinuti o granici. Onima koji budu stražari, ostali treba od sebe
da plaćaju svake godine po 50 akči od svake kuće. Sada kada su zatražili da kao
naknadu za tu službu budu oslobođeni i rasterećeni svih vanrednih nameta i pošto
se shvatilo da je njihova služba čuvanja i zaštite granice korisna za vilajet, u novi
je defter upisano na izloženi način. Dokle god budu ustrajni u svojoj službi i dokle
god obavještavaju čim saznaju za pokrete i napade prokletih neprijatelja, neka su
oslobođeni svih vanrednih nameta, gradnje tvrđava, opravke tvrđava, davanja za
prenos pošte i hrane za vojsku i davanja djece u janičare.

Ivan, sin Dobrila
Vukosav, sin Dobrila
Jovan, sin Radoja
Radovan, sin Pavka
Vuksan, sin Vukašina
Vukašin, sin Cvetka
Dragiša, sin Vučete
Miloš, sin Nikole
Radeta, sin Branića

Па ти пишеш Власи са малим почетним словом само да би мени инатио. Мало детињасто. То неће изменити чињеницу српске средњовековне повеље говоре о Сербљем и Влахом, а не себарем и влахом.

Они који Срби данас називају Власима Србије на свом језику одвајкада себе називају Румунима и пореклом су из данашње Румуније. Наравно да су 1921 године говорили румунски, и то на два румунска наречја: банатски и олтенски.

Не говорим о данашњим дубоком посрбљеним Румунима (које ви називате Власима) од којих 80% данас говоре само српски и себе сматрају Србима. Остали 15% себе називају на српском Власима а на свом језику Румâнима. Тек 5% себе данас називају Румунима и на српском.
Ниси ми појаснио ону тврдњу за коју сам те питао као прво.
Као друго назив власи као што је овде више пута показано може да се односи на све и свашта и зато пишем малим словом.
Као треће у српским средњевековним повељама величина почетног слова је небитна, док је и више него јасно да се назив власи тамо односи на сталеж а не на народ.

@Pravi Vlah ne znam kakvi su ti izvori još potebni da priznaš da je to bio pežorativ.

Nije Srbija to izmislila da je pogrdno, i onda to kao izgovor iskoristila za buđenje nacionalne svesti. Što mi se čini da je utisak koji si ti stekao...
Свакако је назив Влах био погрдан кад су га тако користили муслимани и Хрвати. Међутим и српска елита је користила тај назив у погрдном смислу да би будила српску националну свест. Сам си поставио извод где у Босни у деветнаестом веку поп је ошамарио ученика јер је себе назвао Влахом и рекао му да није Влах него Србин.

За фетиве приморске Далматинце и оточане (Бодуле) Влаји су сви становници копнене Далмације, небитно јесу ли католици или православци. Чак и људе из села која су удаљена 2-3 км од мора Приморци и Бодули су називали Влајима. Приморци и Бодули су имали другачији начин живота од Влаја. Приморци/Бодули су били потпуно уклопљени у медитеранску културу и начин живота, док су Влаји били горштаци и сточари и као такви примитивни у очима Примораца/Бодула (зато су их и звали Влајима). Влаји су такође гледали са висине Приморце и Бодуле и сматрали су да су супериорнији од њих. Приморци и Бодули су били углавном чакавци, док су Влаји у потпуности штокавци.

Влај Кикаш међу бодулском господом од 1:58 (виде се јасне разлике у говору, понашању и менталитету).

@Pravi Vlah

Сви католици из Далматинске Загоре су називани Власима односно Влајима од стране католика из Приморја и са острва. Тога има и данас, а и једни и други и трећи се изјашњавају као Хрвати.

Ниси ми појаснио ону тврдњу за коју сам те питао као прво.
Као друго назив власи као што је овде више пута показано може да се односи на све и свашта и зато пишем малим словом.
Као треће у српским средњевековним повељама величина почетног слова је небитна, док је и више него јасно да се назив власи тамо односи на сталеж а не на народ.
Колико пута то ти понављао, немогуће је да кад се Сербље и Власи или Албанац и Влах заједно спомињају у истој реченици, Сербље и Албанац има етничко значење а Влах нема.

Свакако је назив Влах био погрдан кад су га тако користили муслимани и Хрвати. Међутим и српска елита је користила тај назив у погрдном смислу да би будила српску националну свест. Сам си поставио извод где у Босни у деветнаестом веку поп је ошамарио ученика јер је себе назвао Влахом и рекао му да није Влах него Србин.

Ja sam te pitao da postaviš taj izvod, jerbo ga se ne sećam, a ti ništa.

Ja sam te pitao da postaviš taj izvod, jerbo ga se ne sećam, a ti ništa.
Извини, нисам то схватио. Нажалост немам линк за ту твоју поруку, било је то пре неколико година, али сећам се контекста: неки познати Црногорац, кога си ти пуно цитирао и критиковао, је у штампи и на другим сајтовима (колико знам није био на овом форуму) стално говорио о посрбљавању Влаха у Босни, Црној Гори, итд. Тај Црногорац је прво споменуо литературу из деветнаестог века као доказ. Ти си поставио извод да би доказао да се радило о неком ученику босанском Србину кога је поп ошамарио а не о неком Романском Влаху.

Извини, нисам то схватио. Нажалост немам линк за ту твоју поруку, било је то пре неколико година, али сећам се контекста: неки познати Црногорац, кога си ти пуно цитирао и критиковао, је у штампи и на другим сајтовима (колико знам није био на овом форуму) стално говорио о посрбљавању Влаха у Босни, Црној Гори, итд. Тај Црногорац је прво споменуо литературу из деветнаестог века као доказ. Ти си поставио извод да би доказао да се радило о неком ученику босанском Србину кога је поп ошамарио а не о неком Романском Влаху.
Зашто гњавиш са тако безначајним стварима?
Поп је ошамарио ученика јер је рекао да је Влах, а био је Србин. Шта није јасно?

Колико пута то ти понављао, немогуће је да кад се Сербље и Власи или Албанац и Влах заједно спомињају у истој реченици, Сербље и Албанац има етничко значење а Влах нема.
Па ни они немају етничко значење.
Шта би са појашњењем оће ли скоро.

Па ни они немају етничко значење.
Шта би са појашњењем оће ли скоро.
Занимљиво како Влајко игнорише овај мој пост. Ваљда му се у његову агенду не уклапа чињеница да су постојали католици (данашњи Хрвати) које су други католици звали Влајима.

@Lanselot @Pravi Vlah

Занимљиво како Влајко игнорише овај мој пост. Ваљда му се у његову агенду не уклапа чињеница да су постојали католици (данашњи Хрвати) које су други католици звали Влајима.

@Lanselot @Pravi Vlah
Ignoriše i moj vezano za genetiku

Back