Vlasi — balkanski fenomen

Pitanje je bilo poluretoričko. Činjenica da vizantijski spisatelji počinju da poču o Vlasima od X stoleća ne znači da na grčkom geoprostoru Vlasi nisu obitavali i pre tog perioda (ili pre VIII st.).

Kako to da se "vizantijskim" spisateljima nije omaklo da pomenu Albance u X veku, nego su "cekali" XI vek? :)

Činjenica da vizantijski spisatelji počinju da poču o Vlasima od X stoleća ne znači da na Balkanu Vlasi nisu obitavali "Romani"/"romanski" jezici i pre tog perioda (ili pre VIII st.).

Can we safely make the same assumption in the case of Albanians or the Albanian language? If we do make that assumption, how far back ... are we going back? :)

GkPEg4K.png

odEPU76.png

K2Lsjli.png

UYagO6b.png
Baljaci ili Baljci su notorni Sloveni.

• Baljak Darko

Poticem iz sela Brgud u blizini Benkovca , selo u kojem je zivelo iskljucivo srpsko stanovnistvo , moje prezime se pojavljuje u jos nekim selim oko Benkovca kao i u Lici ali mislim da su oni katolici . Majcino prezime je Tampolja i iz istog je sela,u selu su ziveli i Banici Uzelci Graovci Calici Matici i svi su pravoslavni srbi.

Одговори

• 4. маја 2016. у 14:19

Željko Baljak

Ja sam Željko Baljak.Bilo nas je dosta Baljaka oko Travnika. Moji slave svetog Stefana Dečanskog a pričali su mi moji da su nekad davno doseli od Baljaka oko Kupresa. Ako neko zna više neka piše. Baljci zauvek.

Одговори

• 23. фебруара 2020. у 23:23

Nedeljko

Baljci u Muskovcima i Bilisanima kod Obrovca slave Lazarevu Subotu a poreklo im je od Baljaka iz sela Baljci kod Skradina. Čuo sam da su Baljci i Milanci od istog plemena.

Nije najkasnije, već najranije.
Odakle ti to?

Autor Robert H. Hewsen analizira 2 prepisa jermenske geografije za koje se dugo smatralo da ih je napisao Movses Khorenatsi u 5. veku, a onda je u 19. veku prevladalo mišljenje da je to ipak delo Ananiasa iz Siraka koji je živeo u 7. veku. Hewsen nakon analize zaključuje da je ovo delo pisano u periodu između 591. i 636. godine, zato što ne obuhvata kasnije događaje.

...
Činjenica da vizantijski spisatelji počinju da poču o Vlasima od X stoleća ne znači da na Balkanu Vlasi nisu obitavali "Romani"/"romanski" jezici i pre tog perioda (ili pre VIII st.).
..

Upravo tako. Bez obzira kad je termin Vlah prvi put pomenut, mi imamo prilično dobre ideje ko se iza tog termina krio ranije, Romani, Romeji, cak i Slaveni (ako je vjerovati Kurti, a po ovom pitanju ja mu vjerujem)
Mislim da je ključno pitanje iza kojih imena su se krili Albanci

Odakle ti to?

Autor Robert H. Hewsen analizira 2 prepisa jermenske geografije za koje se dugo smatralo da ih je napisao Movses Khorenatsi u 5. veku, a onda je u 19. veku prevladalo mišljenje da je to ipak delo Ananiasa iz Siraka koji je živeo u 7. veku. Hewsen nakon analize zaključuje da je ovo delo pisano u periodu između 591. i 636. godine, zato što ne obuhvata kasnije događaje.

Zato što je to najranije moguće odnosno najranije mišljenje. Ne sećam se ko sve smatra tačno; za neka dela ide i koji vek unapred.

Meni stalno ćale priča kako samo potomci tračana i Spartaka XD

Inače ja sam polu vlah,otac mi je iz negotinskog kraja,a nemam pojma da sastavim ni jednu pristojnu rečenicu na vlaškom.Nešto malo kao razumem ali ne dovoljno.
Inače znam da su vlasi romanizovani potomci nekih svakojakih starosedelačkih naroda koji su se izmešali sa slovenskim plemenima kad su došla na teritopriju na kojoj su oni živeli.Nemaju poreklo od samo jednog naroda.

Meni stalno ćale priča kako samo potomci tračana i Spartaka XD

Inače ja sam polu vlah,otac mi je iz negotinskog kraja,a nemam pojma da sastavim ni jednu pristojnu rečenicu na vlaškom.Nešto malo kao razumem ali ne dovoljno.
Inače znam da su vlasi romanizovani potomci nekih svakojakih starosedelačkih naroda koji su se izmešali sa slovenskim plemenima kad su došla na teritopriju na kojoj su oni živeli.Nemaju poreklo od samo jednog naroda.
Ма нико нема порекло од само једног народа. Штавише појам народа је смишљен тек у деветнаестом веку. Друштво, психологија, историја и лични идентитет су много сложенији од тога.

Pitanje je bilo poluretoričko. Činjenica da vizantijski spisatelji počinju da poču o Vlasima od X stoleća ne znači da na grčkom geoprostoru Vlasi nisu obitavali i pre tog perioda (ili pre VIII st.).
Влах је егзоним за Романе, то јест на Балканском простору за романизовано староседелачко становништво. Порфирогенит их једноставно назива Романима. Романи су добили тај егзоним од Германа, а Словени су га преузели од њих негде око шестог века. Разлог што вековима касније Византијци називају Балканске Романе Власима јесте што су се Византијци повукли са Балкана у седмом веку. Кад су Византијци поново успоставили контролу над Балканом у десетом веку преузели су овај словенски назив за Балканске Романе.

Влах је егзоним за Романе, то јест на Балканском простору за романизовано староседелачко становништво. Порфирогенит их једноставно назива Романима. Романи су добили тај егзоним од Германа, а Словени су га преузели од њих негде око шестог века. Разлог што вековима касније Византијци називају Балканске Романе Власима јесте што су се Византијци повукли са Балкана у седмом веку. Кад су Византијци поново успоставили контролу над Балканом у десетом веку преузели су овај словенски назив за Балканске Романе.
Sve je ovo malo nategnuto. Od samog tumačenja imena do istorijskih dešavanja na prostoru Balkana od petog do desetog veka. Sumnjam da će bilo kakva rasprava da razjasni dosad znane informacije o Vlasima

Sve je ovo malo nategnuto. Od samog tumačenja imena do istorijskih dešavanja na prostoru Balkana od petog do desetog veka. Sumnjam da će bilo kakva rasprava da razjasni dosad znane informacije o Vlasima
Чини ти се натегнуто јер си необавештен.

Чињеница је да Немци и данас називају Фрацузе и Италијане Welschen, а Скандинавци користе Val у истом смислу. Пољаци и данас називају Италијане Wlosima а Бан Кулин је звао Дубровчане Власима.

Чињеница је да је термин Влах егзоним а да сами Власи на свом језику себе називају Романима (Români, Rumâni, Armâni, Rămăni, Rămări).

Чињеница је да се Романи спомињају током Римског и Ромејског Царства.

Чини ти се натегнуто јер си необавештен.

Чињеница је да Немци и данас називају Фрацузе и Италијане Welschen, а Скандинавци користе Val у истом смислу. Пољаци и данас називају Италијане Wlosima а Бан Кулин је звао Дубровчане Власима.

Чињеница је да је термин Влах егзоним а да сами Власи на свом језику себе називају Романима (Români, Rumâni, Armâni, Rămăni, Rămări).

hmmm... sta kazu GG ispitivanja, ima li razlike izmedju Srba i 'Vlaha'?

hmmm... sta kazu GG ispitivanja, ima li razlike izmedju Srba i 'Vlaha'?
Све етничке групе широм Европе су хетерогене. Сви водимо порекло из вишеструких извора. На Балкану постоје ако двадесетак генетских извора. То значи да смо сви мешавина скоро свега и свачега. Немогуће је само по физичком изгледу разликовати Мађара од Хрвата, Хрвата од Срба, Срба од Албанца, Албанца од Грка, Грка од Бугара, Бугара од Румуна, Румуна од Мађара.

Баш чудно да се помињу грађани РОМА-е за владе истих?!!?
Да ли је и на трону Русије седео Влах?
Босном владаше котРоманића и за себе тврдише да су господа српска.

Све етничке групе широм Европе су хетерогене. Сви водимо порекло из вишеструких извора. На Балкану постоје ако двадесетак генетских извора. То значи да смо сви мешавина скоро свега и свачега. Немогуће је само по физичком изгледу разликовати Мађара од Хрвата, Хрвата од Срба, Срба од Албанца, Албанца од Грка, Грка од Бугара, Бугара од Румуна, Румуна од Мађара.
nisam te pitao za fizicki izgled vec za razlike Srbi / Vlasi Y hromozom, autosomalno. znam da pratis GG

nisam te pitao za fizicki izgled vec za razlike Srbi / Vlasi Y hromozom, autosomalno. znam da pratis GG
Па баш о томе говорим: генетске црте се испољавају у физичком изгледу. Ово је више него очито свакоме који је ставио ногу ван Балкана. Иначе питање ти је лоше постављено јер сви Балканци, укључујући Србе и Влахе, су мешавине разноразних генетских извора.

Иначе питање ти је лоше постављено јер сви Балканци, укључујући Србе и Влахе, су мешавине разноразних генетских извора.
Задатак науке је да у хетерогености пронађе сличности и правилности, да их опише, класификује и искористи за свој даљи развој.

Па баш о томе говорим: генетске црте се испољавају у физичком изгледу. Ово је више него очито свакоме који је ставио ногу ван Балкана. Иначе питање ти је лоше постављено јер сви Балканци, укључујући Србе и Влахе, су мешавине разноразних генетских извора.
to mozes da kazes za Kineze ili Japance...ili narod Masai...i tome slicno...ovdje gdje je genetika toliko izmiksana, to ti i nije bas tako...

Задатак науке је да у хетерогености пронађе сличности и правилности, да их опише, класификује и искористи за свој даљи развој.
Наука говори о дистрибуцији генетских извора, јер на Балкану их има око двадесетак. Наука говори у карактеристици дистрибуције: просек, стандардна девијација, асиметрија, итд. Наука говори о степену и карактеру преклапања двеју дистрибуција.

На овом форуму све је то сведено на упрошћене слике и погрешне закључке.

Back