Vlasi — balkanski fenomen

Ти то онако реторички или стварно?
Нису народ као што су рецимо Славени, Хелени, Арапи,Јевреји...
већ мешавина многих народности удружени у заједнички интересни
подухват.

Stvarno je pitanje. Ne razumem opasku Cincari nisu etnos; pretpostavljam da iz sličnih razloga neko može Jevreje nazvati 'zelenaško-trgovačkim udruženjem'.

Stvarno je pitanje. Ne razumem opasku Cincari nisu etnos; pretpostavljam da iz sličnih razloga neko može Jevreje nazvati 'zelenaško-trgovačkim udruženjem'.
Не може, Јевреји чак знају нултог претка, Аврама.
Каква је разлика између Цинцара, Влаха и Румуна?
Знаш како су добили име Цинцари?
Хипрпродукција нација, могла би нас вратити у племенске заједнице.

Не може, Јевреји чак знају нултог претка, Аврама.
Каква је разлика између Цинцара, Влаха и Румуна?
Знаш како су добили име Цинцари?
Хипрпродукција нација, могла би нас вратити у племенске заједнице.

To je samo egzonim, odnosno kako ih (Arumune) mi zovemo.

Превише болујете од склонисти незарађеног поноса. Умишљавате да по самом етницитету и ви зазлужујете део признања достигнућа неких великих људи. Свађате се око порекла људи као Пупин, Тесла, Јанко Сибињанко, итд. Јако сте поносни тенисером Новаком Ђоковићем а нисте у животу ни држали рекет у рукама.

Превише болујете од склонисти незарађеног поноса. Умишљавате да по самом етницитету и ви зазлужујете део признања достигнућа неких великих људи. Свађате се око порекла људи као Пупин, Тесла, Јанко Сибињанко, итд. Јако сте поносни тенисером Новаком Ђоковићем а нисте у животу ни држали рекет у рукама.

Ne svađamo se uopšte, za nas je Srbin onaj koji to želi da bude i nije Srbin onaj koji to ne želi. I ponosni smo na to što su to izdanci našeg naroda, a za narod ove veličine to ne da je senzacija, već pravo čudo. Na primer, uzmimo Bugare kao narod slične veličine, ali bez ikakvih dostignuća koja bi mogla da se porede sa nama. Što se tebe tiče, već sam ti rekao, da imaš čime da se pohvališ, zvonio bi na sva zvona o tome.

1) The Annales Barenses is an anonymous set of annals written in the city of Bari in the late eleventh century. At the time of its composition, Bari was the chief city of the Byzantine Empire in southern Italy.

URLs:
https://en.wikipedia.org/wiki/Annales_Barenses
https://www.dmgh.de/mgh_ss_5/index.htm#page/53/mode/1up

The "Byzantine" (Roman) army that went to Sicily in 1024 to open up an offensive against Muslim Sicily included Bulgarians, Vlachs, and Macedonians as well as Turks and Russians according to this source:

[AD 1027] Hoc anno descendit Ispo Chitoniti in Italiam cum exercito magno, id est Russorum, Guandalorum, Turcorum, Burgarorum, VLACHORUM, MACEDONUM aliorumque, ut caperet Siciliam.

WImOgR7.png

2)
OLRNHhv.png

hom2JR4.png

I danas imaš austrijsku pokrajinu Karnten, ili toponime tipa Grac (Gradec), kada smo već pomenuli Slovence. Hrvate i Ukrajince uopšte nisam ni hteo da spominjem jer narodi takvih karakteristika svakako ne mogu da pretenduju na nosioce nekog slovenskog duha ili kulturnih obrazaca. Hrvati i sad imaju autohtone kosooke primerke u svojim redovima, koji ne potiču iz nekakvih mešanih brakova sa Azijatima/Azijatkinjama, videti samo na šta liče Niko i brat mu Robert Kovač...
To je vjerovatno mješanje sa Mađarima te imaju takav oblik očiju. Prezime Horvat je najčešće u Mađarskoj. Za Mađare je uobičajeno da imaju dosta kosookih i da su crveni u lici,no primjetim i kod Hrvata da imaju čudan nekakav oblik očiju. Dalmatinci najmanje liče na nekakav mediteranski narod pogledaj crte lica Filipa Zavadlava,Dziboni,Bujanec,Milanović..i mnogi drugi lič više na Ugro Fince i nešto malo tatarskih primjesa.

Дурмитор, Ципитор и Виситор су три од највиших планинских врхова у Црној Гори. Изгледа да су они средњовековни Срби сточарског сталежа који су их тако назвали били не само чобани него и песници.

На румунском Дурмитор, Ципитор и Виситор значе Успавани, Удремљени и Усањани. А шта значе на српском?
A Romanija,Vlašić,Cincar planina ?😜
Zaboravio si ?

Да, Цинцари су много допринели Румунији. Тамо се не називају Цинцарима него Македорумунима или једноставно Македонцима. И ја сам делимично цинцарског порекла.
Ti po ukupnoj genetici po onome što si mi opisao verovatno južni Sloven. Još na to sve imaš Y dna R1a.

Да, Цинцари су много допринели Румунији. Тамо се не називају Цинцарима него Македорумунима или једноставно Македонцима. И ја сам делимично цинцарског порекла.
Rumuni Krašovane,Makedonce i zapadne Bugare nazivaju Srbima. Tačnije znaju odlično ko su oni, izgleda bolje nego mi.

Ti po ukupnoj genetici po onome što si mi opisao verovatno južni Sloven. Još na to sve imaš Y dna R1a.
Ма нисам ја никакав Јужни Словен, премда ми је Y-DNA истоветна као Николова Теслина. Ова чињеница говори о неповезаности Y-DNA са етницитетом. Иначе одавно сам већ схватио да на овом форуму има људи којима ово не може да се објасни.

Ма нисам ја никакав Јужни Словен, премда ми је Y-DNA истоветна као Николова Теслина. Ова чињеница говори о неповезаности Y-DNA са етницитетом. Иначе одавно сам већ схватио да на овом форуму има људи којима ово не може да се објасни.
Pa uradio si autosomalnu ona izgleda slovenski.
Okej , nisi sloven, međutim imas njihove "krvi" svakako. Bilo ti milo ili krivo.

Ближи си сигурно генетски јужним Словенима али и Украјинцима, него романофоним Сицилијанцима, Валонцима, Шпанцима и Португалцима. Па ти сад видиш куш и шташ. :D

Pa uradio si autosomalnu ona izgleda slovenski.
Okej , nisi sloven, međutim imas njihove "krvi" svakako. Bilo ti milo ili krivo.
Није ми ни мило ни криво. Али ти не разумеш да нема словенске генетике. То не постоји. Постоје једино генетски миксови који се налазе и међу Словенима. Разлог је двострук. Прво, генетика је много старија од савремених народа. Друго, савремени народи су хетерогени. Сваки савремени Словен вучи вишеструко порекло од десетине или двадесетине генетских извора. Штавише генетика неког Словена се разликује од генетике неког другог Словена, чак ако живе у истом селу.

Овде болујете од национализма који је могућ једино погрешним схватањем генетике. Нема један генетски микс који преставља Србе. Сваки Србин се разликује од сваког другог. То је очито кад отворите очи и погледате наоколо.

Иначе, ја сам косооки Куман. :D

Није ми ни мило ни криво. Али ти не разумеш да нема словенске генетике. То не постоји. Постоје једино генетски миксови који се налазе и међу Словенима. Разлог је двострук. Прво, генетика је много старија од савремених народа. Друго, савремени народи су хетерогени. Сваки савремени Словен вучи вишеструко порекло од десетине или двадесетине генетских извора. Штавише генетика неког Словена се разликује од генетике неког другог Словена, чак ако живе у истом селу.

Овде болујете од национализма који је могућ једино погрешним схватањем генетике. Нема један генетски микс који преставља Србе. Сваки Србин се разликује од сваког другог. То је очито кад отворите очи и погледате наоколо.

Иначе, ја сам косооки Куман. :D
Ok sve si pogrešno razumeo.
Da vidim na Mygerittage azija celih 0%

From Constantine Papanache's "Macedonia" newspaper, year 1955. Issue number 9, page 6:
zPrBDv0.png

In the 1950s, publicist and Romanian politician Constantine Papanache began publishing the "Macedonia" newspaper in Italy. Papanache was born in 1904 in a Vlach village near Veria/Бер, Aegean Macedonia. The newspaper is dedicated to the struggles of the "Macedonian-Romanians" and advocates the creation of an Independent Macedonia in which all Macedonian nationalities live freely. "Macedonia" was published in English, French, Italian and German, and was published with the assistance of the MPO (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Patriotic_Organization).

nnJgmRX.png

Rumuni uopšte nemaju takvu percepciju vlaha kakva se ovde provlači zbog ko zna kojih razloga.
Čak se i čude nama i koliko mi vremena trošimo na vlahe. Vlasi van Rumunije nisu Rumuni i to je zvaničan stav, već latinizovamo i romanizovano stanovništvo raznog porekla.
Значи ти бесумно знаш румунски и нећеш имати проблеме разумети ове румунске законе:

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/148831
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/104946

Или блефираш?

Back