Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To je vjerovatno mješanje sa Mađarima te imaju takav oblik očiju. Prezime Horvat je najčešće u Mađarskoj. Za Mađare je uobičajeno da imaju dosta kosookih i da su crveni u lici,no primjetim i kod Hrvata da imaju čudan nekakav oblik očiju. Dalmatinci najmanje liče na nekakav mediteranski narod pogledaj crte lica Filipa Zavadlava,Dziboni,Bujanec,Milanović..i mnogi drugi lič više na Ugro Fince i nešto malo tatarskih primjesa.
Vlaški jezik je bio poznat Dositeju Obradoviću (1742-1811) od malena. Ovako o njemu piše u Život i priključenija:
Верни мој друг Атанасије пребуде са мном у Загребу шест дана и, видећи ме намештена при добрим људма, седми дан отпратим га до преко Саве и ту се с многим сузама растанемо. У дому квартира мојега нахођаше се један ђак, | брат дома госпође, именем Антун. Ови при језуитам слушаше философију и кад год не би имао свога дела, всегда би заједно били. Он ми поклони своју граматику (читати сам могао латински) и зада ми прву милу лекцију „haec musa”. Граматике се ту штампају с изјашњенијем дијалекта хорватскога; то ми је помагало. Но судите колика је радост моја била кад нађем у латинском језику велико подобије с влашким, који је мени из детињства у Банату како и наш серпски познат био! Ту ми се сва зима не учини дужа него један дан. Антун, који ме весма љубљаше, предаваше ми с великом радостију осам части слова, даваше ми сверх њих окупације и толковаше ми неке историјице.
https://sr.wikisource.org/sr-ec/I_Пречестњејши_господине!_Љубимејши_и_дражени_мој!
Pogledajte prilog 686527
То су Румуни. Број Аромуна -- Цинцара -- је био мали, мада су Аромуни одиграли важну економску, културалну и политичку улогу.Test
Zanima me, da li je poznato koliko je tada bilo Vlahofona u Banatu?
Не знам. Темешварски Банат је био доста велика провинција Аустријског царства. Претпостављам да Румуни су сачињавали већину становништва, затим су били Срби, па Мађари, Немци и много других разних које су Аустријанци населили (Словаци, итд). Након првог светског рата Румунија и Југославија су поделиле Банат са већим делом идећи Румунији.Koliko je tada bilo Rumuna u Banatu?
Не знам, али подсећа ме на извештај Мађара Белиног Анонима (Anonymous of Bela) у Gesta Hungarorum да су у Панонији у деветом веку први Мађари наишли и на пастире Римљана (pastores Romanorum).Prema Stojanu Novakoviću (Selo, str. 19) Albanci (Arbanasi) su Rumune zvali „čobanima”.
Pogledajte prilog 687600
Zna li neko nešto vše o ovome?![]()
Ma jok; vlah=čoban.Не знам, али подсећа ме на извештај Мађара Белиног Анонима (Anonymous of Bela) у Gesta Hungarorum да су у Панонији у деветом веку први Мађари наишли и на пастире Римљана (pastores Romanorum).
https://en.wikipedia.org/wiki/Shepherds_of_the_Romans
Ако ти кажеш, посрбљени Влаше.Ma jok; vlah=čoban.
Tom logikom se i u HR služe,može Vlah, Vlaj, Karavlah, Morlak,Uskok, Preskok, Poskok, ... pa i Jedi warrior samo ne Srbin.Ако ти кажеш, посрбљени Влаше.
Генетика вели да су Јужни Словени претежно староседеоци, ондосно потичу од становништва пре словенске инвазије. Историја каже да је цео Балкан био у саставу Римског царства, са латинским државним језиком, седам векова. Словени, кад су стигли на Балкан, почетком шестог века, назвали су староседоце Власима. Око половина тих Влаха се вековима словенизовала, тј., постали су Бугари, Срби, Хрвати, Босанци, Црногорци, итд. Друга половина тих Влаха су данашњи Румуни, Аромуни и Ћићи.Tom logikom se i u HR služe,može Vlah, Vlaj, Karavlah, Morlak,Uskok, Preskok, Poskok, ... pa i Jedi warrior samo ne Srbin.
Moje pretke su pogrdno komšije katolici i muslimani nazivali Vlasima, pa bi ja po tvojoj logici trebao da prihvatim taj naziv?
Posrbljen???
Srbizacija, Rashrvaćivanje.... specijaliteti iz dobropoznate poznate kuhinje, tebi možda bliži termin "Deromunizacija"?
Šta si bio pre Rimljana nevredi jer su oni doneli civilizaciju?Генетика вели да су Јужни Словени претежно староседеоци, ондосно потичу од становништва пре словенске инвазије. Историја каже да је цео Балкан био у саставу Римског царства, са латинским државним језиком, седам векова. Словени, кад су стигли на Балкан, почетком шестог века, назвали су староседоце Власима. Око половина тих Влаха се вековима словенизовала, тј., постали су Бугари, Срби, Хрвати, Босанци, Црногорци, итд. Друга половина тих Влаха су данашњи Румуни, Аромуни и Ћићи.
Шта да ти ја радим?
Ја нисам постојао тек до сада. Нисам ништа био пре мог рођења. А, као свако, имам претке у недоглед. Историја и генетика кажу да су ми преци били из вишеструких извора, култура, језика, вера, итд. Ратовали си једни с другим. А и женили једни друге, јер да нису, ја не бих постојао.Šta si bio pre Rimljana nevredi jer su oni doneli civilizaciju?
Tvoji usvojili od osvajača jezik kao svoj prvi a moji kao drugi, treći jezik.
Izvrći moje reči kako te volja, ali zadrži se na tumačenju svojih i prepusti meni moje pretke. Ja si ne uzimam za pravo da tvoje pretke kvalificiram bilo kako, samo sam pitao za tvoje "Vlahe" sa balkana kojim su jezikom govorili pre.Ја нисам постојао тек до сада. Нисам ништа био пре мог рођења. А, као свако, имам претке у недоглед. Историја и генетика кажу да су ми преци били из вишеструких извора, култура, језика, вера, итд. Ратовали си једни с другим. А и женили једни друге, јер да нису, ја не бих постојао.
А ако теби смета да су током миленија твоји преци говорили другачије језике, веровали у другачије богове и себе доживљавали другачије него што ти себе доживљаваш -- ја немам шта да ти радим.
Појам Влах је постао погрдан као последица национализма, нарочито почевши са националним буђењем у деветнаестом веку. У новоскованим савременим државама -- Србији, Грчкој, Албанији, Бугарској, Југославији -- то је једна од више метода насилне асимилације.
Власи су били српски сточарски сталеж, а не нека посебна етничка група https://sr.wikipedia.org/wiki/Себри#Власи
Романофони Балканци нису никед себе звали Власима, већ су себе називали Рамани, Армани, Румери, Романи и Румани.
Vlah je bilo endonim od Slovena za romansko stanovnistvo koji su od 6. vijeka najvise nalazilo na planinama i bavili stocarstvom. Poslije nekoliko vjekova kada je slovensko stanovnistvo dijelom preslo u planine, ovaj termin se pretvaralo u sinonima za stocare bez obzira na etnicku pripadnost.
Заправо није, постао је погрдан много раније. Већ у XI вијеку (Историја Румуња, Овидију Печикан стр 101-102)Појам Влах је постао погрдан као последица национализма, нарочито почевши са националним буђењем у деветнаестом веку.