Vlasi — balkanski fenomen

Vlasi su nekad bili latinizirani Iliri. Crnogorci su Vlasi koji su se slovenizirali, ali su im ostale mnoge latinske riječi u govoru. Ja se śećam mojih starih kako su ovako pričali i koristili sve ove riječi: http://montenegrina.net/wp-content/uploads/2014/08/O-ROMANIZMIMA-U-CRNOJ-GORI.pdf

Tačno se ośeća da su slovenske riječi kao na primjer "kukuruz" i "pasulj" neprirodne za naš jezik jer su stari naši govorili "rumetin" i "fadžola". Onda, fakat da mi ne koristimo svih sedam padeža govori o tome da smo mi slovenizirani i da smo u tom procesu stvorili svoju (nepravilnu) varijantu slovenskog jezika.

Vlasi su nekad bili latinizirani Iliri. Crnogorci su Vlasi koji su se slovenizirali, ali su im ostale mnoge latinske riječi u govoru. Ja se śećam mojih starih kako su ovako pričali i koristili sve ove riječi: http://montenegrina.net/wp-content/uploads/2014/08/O-ROMANIZMIMA-U-CRNOJ-GORI.pdf
Prc. Vlasi su crnci od metar ipo, Iliri smeđe-plavokosi belci od 2 metra. Tvoji stari su koristili te riječi od Mlečana nadalje. To je samo dokaz da su tvoji stari živjeli na srpskom području jer bi ti sad govorio šiptarski da nijesu.

Prc. Vlasi su crnci od metar ipo, Iliri smeđe-plavokosi belci od 2 metra. Tvoji stari su koristili te riječi od Mlečana nadalje. To je samo dokaz da su tvoji stari živjeli na srpskom području jer bi ti sad govorio šiptarski da nijesu.
Šiptari su Iliri, šiptarski je bio naš jezik prije Rimljana. Poslije se mi latinizujemo, a oni ne. Srpski dijalekat je ekavski (kao i ruski), mi smo slovenizirani od ijekavskih Slovena koji su došli iz Polablja i Poljske.

Poslednja izmena:
Šiptari su Iliri, šiptarski je bio naš jezik prije Rimljana. Poslije se mi latinizujemo, a oni ne. Srpski dijalekat je ekavski (kao i ruski), mi smo slovenizirani od ijekavskih Slovena koji su došli iz Polablja i Poljske.
Šiptarski u svojoj osnovi ima latinski sa dodatkom levantskog uticaja. Dakle, nikad nije latinizovan već je kao takav došao sa Sicilije u najezdi Normanskih plaćenika početkom drugog milenijuma novog veka.

Tačno se ośeća da su slovenske riječi kao na primjer "kukuruz" i "pasulj" neprirodne za naš jezik jer su stari naši govorili "rumetin" i "fadžola". Onda, fakat da mi ne koristimo svih sedam padeža govori o tome da smo mi slovenizirani i da smo u tom procesu stvorili svoju (nepravilnu) varijantu slovenskog jezika.
Словенске речи?!?!?
Пасуљ је грчки 'φασόλια' а кукуруз има неке везе са латинским преко краставца,
ваљда због облика.
А ја се сећам једне плавуше из Боке, имала је(надам се да има још увек)
секси глас па кад прича тим талијанским туђицама (кушин, пирун, фацулет,
пијат...) бррррр и сад се сав најежим.
Нема вам друге или сте латинизовани или славенизовани.
Ја да сам на вашем месту бих измислио сопствени језик
са два наречја 'црњски' и 'горски', то за убудуће, да се имате
око чега делити, пошто сте 'зеленаше', 'бјелаше', титоисте и
стаљинисте потрошили.

Prvo sam mislio da su sve navedene reči okej osim koledo i koled-ar jer nije objašnjeno -d- u koledo. Gledao sam latinsku etimologiju za kalenda i kalendar i ona je, iako klimava semantički, u redu, što, opet, ne znači da je jedina moguća kao što misle određeni članovi foruma koji pate od toga da se predstave meritornima.
A onda sam shvatio da je u pitanju glagolska imenica od glagola koleti gde infinitivni -t- prelazi u d, verovatno preko koletlo - koledlo - koledo; koled + ar - koledar.
Ноуп. Прасловнеске сугласничке скупине *tl и *dl очуване су у западнословенским језицима, а у источнословенским и јужнословенскима су упрошћене као *tl,*dl > l. "Реконструисани" облик који предлажеш дао би нпр. пољ.*kolędla, рус. *коляла, срхр. *колела, али будући да заправо имамо пољ. kolęda, рус. коляда, срхр. коледа, можемо закључити како твоја "реконструкција" није тачна, те и да ти и даље не знаш основне чињенице из историје словенских језика.

Srpski dijalekat je ekavski (kao i ruski), mi smo slovenizirani od ijekavskih Slovena koji su došli iz Polablja i Poljske.
Писани споменици показују нам да су ијекавица, екавица и икавица настале негде од 12-14 века. Прочитај нешто о развоју гласа јат у словенским језицима.

Писани споменици показују нам да су ијекавица, екавица и икавица настале негде од 12-14 века. Прочитај нешто о развоју гласа јат у словенским језицима.
Netačno. Svi Sloveni se dijele na ekavce i ijekavce i na manje varijante od toga. Ta podjela je nastala daleko prije masovne seobe na Balkan i ostale djelove Evrope.

Prvi pomen (ekavskog) Beograda:
Ime Beograd prvi put je zabeleženo 16. aprila 878. godine u jednom pismu pape Jovana VIII.
U poslanici koju je papa Jovan VIII poslao bugarskom knezu Borisu, navedeno je da je otac Sergije, zbog poročnog života, opozvan sa dužnosti beogradskog episkopa (Episcopatus Bellogradensis).

Ijekavski naziv za Poljski grad: Białystok
Samo Crnogorci i Poljaci spajaju Š i ć: Šćekić i Szczecin (Шчећин). To je sve dio ijekavice. Samo Poljaci i Crnogorci imaju slovo i glas "ś".

Poslednja izmena:
Можеш отворити било коју књигу о историји словенских језика, те прочитати да је у прасловенском постојао глас јат који су каснији засебни слов. језици наследили и који се у сваком од њих даље различито развијао. Ево ти и на Википедији: https://en.wikipedia.org/wiki/Yat
Но, да не скрећемо даље тему - поздрав!

Можеш отворити било коју књигу о историји словенских језика, те прочитати да је у прасловенском постојао глас јат који су каснији засебни слов. језици наследили и који се у сваком од њих даље различито развијао. Ево ти и на Википедији: https://en.wikipedia.org/wiki/Yat
Но, да не скрећемо даље тему - поздрав!
Nemoj da se trošiš na njega - samo mu daješ motivaciju. On ima svog Radoslava Rotkovića i misli da je jednom knjigom popio svu pamet sveta. Ti makar imaš pet knjiga.

Nemoj da se trošiš na njega - samo mu daješ motivaciju. On ima svog Radoslava Rotkovića i misli da je jednom knjigom popio svu pamet sveta. Ti makar imaš pet knjiga.
На рачунару тренутно 119 пдф-ова, или треба да поставим ажурирану слику фолдера па да га опет представљаш као свој? :roll:

Bogomils on Via Egnatia and in the Valley of Pelagonia: the Geography of a Dualist Belief:
https://www.academia.edu/10719189/B...f_Pelagonia_the_Geography_of_a_Dualist_Belief

Constantine V Copronymus (741-775) and Leo IV the Khazar (750-780) began to repopulate Thrace (and Macedonia) colonising the Syrian Monophysites, some Massalians and Armenian Paulicians. Most of the 'heretical' Armenian population were resettled along the main roads through the peninsula, such as the Via Militaris and Via Egnatia in Thrace and Macedonia, in order to repopulate and to assimilate them into the local Christian communities. From the early 8th century though, they already had some close ties with the Balkan's pagan Slavic population and with the shamanistic Bulgars. Theophanes ended up blaming the emperor Constantine V for resettling Armenians to Thrace, introducing the Paulician 'heresy' into the Empire.

As a further interesting example, the area and mountains of Moglena (Meglen) in Macedonia seemed to have had a rather strong presence of Bogomils. This well-known region had a mixed population of Slavic, Vlach, Romanized Pechenegs and Armenian Paulicians. The historical sources confirm the presence of Bogomils in this area during the 11th and 12th centuries.

Near the village of Banitsa (renamed to Vevi in 1926), a Bogomil burial ground once existed. In 1982, according to Eliyas Petropoulos, the bishop of Florina ordered the obliteration of the cemetery and the removal of its tombstones.

fKokBSf.jpg

SRWhchE.jpg

iUwL2Pg.jpg

BgptP4N.jpg

Poslednja izmena:
Selo Negrišori kod Lučana, između Čačka i Požege, strašno je interesantno.

Pogledajte prilog 613130

Evo nekoliko stranica iz seoske hronike Radoslava Jovančevića:

IMG-20191113-202413.jpg

IMG-20191113-202424.jpg

IMG-20191113-202430.jpg

IMG-20191113-202441.jpg

IMG-20191113-202449.jpg

Na vlaškom jeziku, Negri šori bukvalno znači „Crno selo”. Da li ovo ima ikakve veze sa Crnim Vlasima, možda? :think:

Malčice više o Negrišorima iz Donje Dragačevo Jovana Erdeljanovića (1902) koji je taj kraj istraživao 1898. i 1899. godine; str. 69-71:

Prioti1.JPG

Donje2.JPG

Rodom slovački jezuita Martin Sentivanji (1633-1705) objavio je 1699. godine Dissertatio paralipomenonica rerum memorabilium Hungariæ.

Na 235. stranici dela, o Vlasima Gornje Ugarske, Vlaške, Moldavije i Transilvanije:

jezika.JPG

Martin kaže za Vlahe da pričaju nekim romanskim dijalektom; iskvarenom verzijom latinskog jezika. Takođe kaže da ih treba razlikovati od Vlaha Hrvatske, koji govore verzijom slovenskog jezika i koje grupiše zajedno sa Slovenima.

diseratacio.jpg

Eneja Silvije Pikolomini, pozntiji kao Papa Pije II (1458-1464) sastavio je jedan ops Evrope u XV stoleću. U 16. glavi piše se o Vlasima:

Pikolo1.JPG

Pikolomini kaže Ovaj narod i dalje koristi rimski jezik, iako je značajno izmenjen i teško razumljiv Italijanu.

Takođe, nešto ranije, 15. glava:

narod.JPG

Vlasi su italijanskog roda, kao što ću objasniti docnije.

Eneja Silvije Pikolomini, pozntiji kao Papa Pije II (1458-1464) sastavio je jedan ops Evrope u XV stoleću. U 16. glavi piše se o Vlasima:

Pogledajte prilog 624171

Pikolomini kaže Ovaj narod i dalje koristi rimski jezik, iako je značajno izmenjen i teško razumljiv Italijanu.

Takođe, nešto ranije, 15. glava:

Pogledajte prilog 624172

Vlasi su italijanskog roda, kao što ću objasniti docnije.
Šta kaže referenca br. 71?

Back