Da si se ti poneo kao neko ko je pošten i pristojan, pa još i hajde. Ovako druge optužuješ da su bezobrazni i nepošteni, primenjujući duple aršine. Znam da imaš kratak fitilj i verovatno ćeš se opet iznervirati ako ovo napišem, ali samo razmaženo derište može tražiti o drugih da ga konstantno tolerišu...a zamerati u isto vreme za slično ili identično ponašanje drugima, odnosno ne tolerisati ih. Mislim ovde na svašta, ali u prvom redu na tvoje ponašanje
na ovoj temi, na koju si me doslovno cimao da ti se javim i najdirektnije joj doprinesem.
Ne možeš od drugih očekivati da se korektno ponašaju prema tebi, ako to ti i sam ne radiš prema njima.
No, hajde evo i pojašnjenja za tvoju
hijerarhiju. Ovo su bile
vlaške obaveze, kao staleža, u srpskoj srednjovekovnoj državi:
* Mali desetak: Osnovna razlika između privilegovanog i potlačenog zavisnog stanovništva bila je u tome plaća li
veliki ili
mali desetak. Mali desetak smatrao se daleko lakšim za podneti i plaćao se u naturi. To znači, u principu, da je svako domaćinstvo davalo svake godine svom gospodaru po jednu ovcu i jagnje
* svako domaćinstvo davalo je godišnje i po dve jagnjeće kože
* Svaki katun davao je godišnje po dve ovce i jedno jagnje
* Pojedinačne kategorije unutar vlaškog statusa imale su još pojedine obaveze u zavisnosti od toga koja je u pitanju; prestižni, vojnici, čuvali su gospodareve pastuve i plaćali godišnje jedan porez koji je predstavljao izradu nekoliko primeraka obuće; skromniji, ćelatori, vodili su gospodareve ovce na ispašu i za njega izrađivali vunu; u slučaju ratova ili sličnih teških vremena, obe kategorije su pružale bezbednosne usluge za sitnu stogu svog seniora
* Pored ovih opštijih obaveza, dešavalo se da su neki Vlasi imali specifičan status, u skladu sa prilikama kraja u kojem su živeli i potrebama koje su tada postojale (npr. neki Vlasi su baš specifično gajili konje i oni su svom senioru godišnje davali po dva grla i slično)
Sve ovo, pa i kada razmotrimo sve stavke o raznim dodatnim obavezama koje nailazimo povremeno u pojedinim izvorima, u značajnoj meri manje je od obaveza koje su na svojim plećima imali meropsi. Vlasi su imali lagodniji život; oslobođeni teških poreskih nameta da bi se mogli skoncentrisati na gajenje životinja kao vid stimulisanja privrede. Iz pravne dokumentacije iz vremena Nemanjića vidimo i da je postojala opšta pomama da se prebegne u Vlahe. Najčešći pokušaj je bio preko pripuza; čovek ode i tamo se oženi i onda se veže za ženinu porodicu. Da je to problem vidimo iz toga što su postojale zabrane, kao i metode ograničenja (jer je očigledno to bilo toliko rasprostranjeno; sklapanje mešovitih brakova, da je bilo nemoguće zabraniti ljudima). Evo, od Relje Novakovovića, ukratko (str. 191/2 iz
Zakoni u starim srpskim ispravama):
Pogledajte prilog 597583
Pogledajte prilog 597584
Što se tiče tvog drugog pitanja, vezano za kategorije stanovništva; reći ću dve stvari:
1) Prvo, ne postoje apsolutno nikakve indicije o tome da su postojali
Bugari kao jedna od društvenih kategorija srpske srednjovekovne države. Ni u jednoj od sačuvanih odredbi se u tom smislu ne pominju. Pored toga, da je zasta poenta u ovoj formulaciji (ili Vranjinskim poveljama, u kojima se takođe javljaju slične konstrukcije) bila spomenuti
sve pojedinačne pravne kategorije zavisnog stanovništva onda je strašno čudno što su autori iz njih dosledno izostavljali Sase.
2) Drugo; svoje stanovište sam već mnogo puta izneo na ovoj i drugim temama. Ne da mi se ponovo obrazlagati, posebno kada neko ište od drugih stalno da mu se odgovara, a sam nije spreman odgovarati drugima. Moje mišljenje je da je na području srednjovekovne srpske države u razvijenom i poznom srednjem veku došlo do zapisivanja mnogo starijih normi. Moje je mišljenje da je između slovenskih doseljenika i starosedelaca morao postojati nekakav društveni ugovor koji bi uredio njihove odnose. I isto kao što je postojao u kraljevstvu Vizigota nešto ranije u istoriji
Lex Visigothorum i
Lex Romana, odnosno
Zakon Vizigotom i
Zakon Vlahom.
Zakon Vizigotom donet je za kralja Eurika (466-484), a vizigotski
Zakon Vlahom poznat je iz vremena njegovog naslednika, kralja Alarika II (484-507).
To nije jedini primer u kojima su zakonskim normama rešavani odnosi između nove populacije koja se pojavila u velikoj Seobi naroda i zatečenog stanovništva na ruševinama Rimskog carstva, ali pominjem Tulusko kraljevstvo iz toga što je najpoznatiji i najreprezentativniji primer. U svim novostvorenim zemljama vrlo je jasan taj
dualizam između dve osnovne kategorije i odnos koji je postojao i kod Srba očigledno preslikava isto to stanje. Iliti, baš kao što se u našim poveljama nalazi, imamo (latinski bi bilo rečeno)
Lex Serborum i
Lex Romana (Serborum). Najstariji pisani izvori očigledno i urbano stanovništvo primorskih gradova tretiraju tako. Vremenom, posebno zahvaljujući Nemanjićima, sklapaju se posebni ugovori sa gradovima u primorju koji dobijaju svoje
statute autonomije, što će dovesti do njihovog procvata i izdvajanja
Latina kao posebne kategorije stanovništva, iz Vlaha. Ovoj podeli starije jedinstvene kategorije na dve, na Latine i Vlahe, pomoći će i kristalizacija šizme dva ogranka hrišćanstva (što je vrlo bitno za diferencijaciju ljudskih zajednica, na starnu što su ljudi nesumnjivo govorili drugačijim dijalektima vulgarnih romanskih jezika): Latini će biti rimokatolici, podređeni arhiepiskopu u Baru, a Vlasi pravoslavci, vernici srpske Crkve.
Imam neke razloge na osnovu kojih smatram da su i
Arbanasi bili predmet ovog 'društvenog ugovora', na osnovu toga što izgleda da su se vlaške pravne odredbe odnosile i na njih. No, u nekom trenutku, došlo je do pravljenja distinkcije između Albanaca i Vlaha. Nesumnjiv indikator, po mom mišljenju, jeste što se radi o drugačijim etničkim obeležjima, u prvom redu to što su Vlasi bili potomci romanizovanog stanovništva i pričali takvim jezikom, a Arbanasi delimično (ili uopšte čak ni ne) i govorili jezikom koji boga pitaj niko nije znao da razume. No, kao i uvek,
religija je bila presudni element etničke diferencijacije na istoj teritoriji, te u neku ruku slično kao i sa Latinima, ta komponentna hrišćanske šizme razdvojila je Arbanase (koji su bili rimokatolici) od Vlaha. Da nije bilo te verske razlike, sumnjam da bi se uopšte i pojavljivali Arbanasi kao zasebna socijalna kategorija.
Činjenica da su Vlasi u srpskim zemljama imali povlašćeni status u odnosu na ostale
sebre dodatna je i značajna potvrda svega ovog. Kada sklapaš ugovor sa nekom zajednicom, dajući joj posebne povlastice koje bi ih izdvojile u odnosu na ostatak stanovništva, to biva u dva slučaja:
A) Ukoliko osvajač dolazi na novo tle i autohtonoj populaciji nudi dobre ponude, kako bi ih privoleo lakše na vlast; ubedio da se podvrgnu (milom, ako je već silom problem što zbog tehničkih problema vojevanja, kao što je zavlačenje u teške i krševite regione, što zbog toga što bi postizanje dogovora bilo korisno i po opšte ekonomsko dobro cele zemlje, da ne navodim drue razloge)
B) Ukoliko se radi o migrantima; doseljenicima koji su dovučeni i ohrabreni da dođu i nasele se negde, zato što su iz ovog ili onog razloga potrebni. Najslikovitiji primer ovog potonjeg bi bili Sasi
Kako nema sumnje da se radi o ovom drugom, može biti samo reči o prvom sistemu okolnosti. Eto, nadam se da je ovo bilo dovoljno jasno.