Evo Pijovićevog komentara
570 Biti će da je ovo najraniji primjer pojave naziva Morlak u dubrovačkim zapisima, i to je svakako nastalo pod
utjecajem mletačke prakse, a ne Vlaha ili Srba. Sam je naziv nastao od grč. “mauros” i grčke posuđenice (iz
slavenskog) “Vlahos”, i to moguće radi boje odjeće dijela Vlaha na jugu Balkana (možda crnih gunjeva), ili boje
ovaca (karakačanki) koje je dio Vlaha južnog Balkana držao. Karakačanske ovce po središnjem Balkanu postoje
samo po dijelovima Makedonije, a dalje na sjever jedva u tragovima po jugoistoku Srbije, dok ih u predjelima
dalje na zapad sve do Jadrana i Dalmacije nema, i posebnost su napose onih dijelova Balkana od današnje
središnje Makedonije na jug. Vidi na temu ovaca po Balkanu, pa tako i ove ovce, u: Waltraud Kugler, Rare
Breeds and Varieties of the Balkan – Atlas 2009: Synonyms, Occurrence, Description of Rare Breeds in the
Balkan Region, Monitoring Institute, 2009.; Jovan rifunoski, ‘Geografske karakteristike’ i Nikola Zdanovski,
‘Diskusija’, (oba teksta) u: M. S. Filipović, Simpozijum o srednjovjekovnom katunu, str. 32, 41. I ovakvi
pokazatelji svjedoče do koje je mjere promašeno inzistiranje na tome da su Vlasi pristizali na zapad Balkana s
juga (Epir i esalija). Takvih je bilo vrlo malo u odnosu na Vlahe s istoka zapadnog Balkana i šireg područja
centralnog Balkana (tj. ugrubo od Prokletija na istok ka široj zoni Južne Morave, i od šire zone Povardarja na
sjever prema Gornjem Ibru), od kojih se dio polako iseljavao prema jugozapadu Balkana od ranog 13. st. nadalje.
Po ovome, sam naziv je bio prvo upotrebljavan za Vlahe sa juga Balkana, pa se onda pod mletačkim uticajem
širio na ostatak.
Plus ove zadnje dvije rečenice u fusnoti su superzanimljive, al više o tome dok pročitam knjigu, još mi je zeru
ostalo