Хвала. Једном сам знао српски много боље, али ја већ деценијама не живим мећу Словенима а користим словенски, то јест српски, једино на овом форуму.
Нема очуваних текстова на румунском раније од шеснаестог века. У румунским земаљама државно и црквено писмо се водило на црквенословенском, и на том језику називи земаља су били Угровлахија и Молдавија а народ Влахи (и у Молдавији). Исходиште Влаха од Рима и римских колониста је споменуто у разним изворима током векова почевши са шестим (torna, torna fratre).
Нема на чему.
Дакле, од шеснаестог века је полазиште ако говоримо о ономе што је претеча данашњег румунског језика. А ово са
torna, torna, fratre! (τόρνα, τόρνα, φράτρε) се не може узети озбиљно као исходиште било чега, а камоли једног народа.
У Србији се често понавља ова нетачност, очито да би се оградили Власи Србије од Румуна. Међутим најранија влашка књига, објављена у Влашкој у шестнаестом веку од стране Влаха, на влашком и наменута Власима, језик назива румунским, себе називају Румунима а земљу називају Румунском. Штавише сами Власи Србије, на свом влашком језику себе називају Rumânima а тај влашки језик rumăneaşce.
Уштеди си напор и немој да ми покажеш неки клип са Јутјуба, где неки Влах који и не зна влашки а свој посао држи захваљујући политчкој ситуацији тврди да се на влашком Власи називају Власима. То је једноствано егзоним.
Има ту истине, али то је само одговор на оно што раде Румуни. Наравно, Румуни могу да посматрају ствари из своје перспективе онако како им одговара, али то није нешто што треба да обавезује друге, нити да буде мериторно - у овом случају за Влахе и Србе, пре свега.
Нису ту Румуни никакав изузетак свакако, али развој влашког идентитета у Србији је везан са Србе и Словене, и поред тога што су се мешали вековима, сам појам "Влах" у ново доба подразумева фузију романско-словенску (српску - ако говоримо о Власима у Србији). Према томе, Румуни ту могу бити заинтересована страна, али с обзиром да они релативизују свој словенски идентитет и ту компоненту у свеукупном њиховом развоју, они не могу да разумеју национални осећај и идентитет српских Влаха и, рекао бих, Молдаваца. У томе јесте проблем. Да не говоримо колико је Срба, Словена
повлашено у Србији и Молдавији (где је та веза са словенским пореклом много јача него у Румунији). Дакле, ви сте у вашој идеологији "синова Рима" отишли предалеко, а они су свесни да су Влад и Раду, влашки сељчићи из прошлости најближе везани с њиховим словенским рођацима с којима живе столећима заједно, а не с римским императорима. Као и да је њихова духовност и култура повезана са словенско-византисјким наслеђем, а не с Римском црквом и традицијом.