Treba vidjeti konkretne recenzije koje se tiču ove knjige ali koliko ja znam negativnih recenzija koje bi osporile tu knjigu i autora u tom vremenu mislim da nema u nekim velikim brojevima.
Što se tiče teorije da su Srbi nastali "mešanjem afričkih crnaca (koje su u dovodili Rimljani) sa zatečenim stanovništvom balkanskog poluostrva" mislim da se ne tiče Noela Malcolma jer koliko znam on to u svojoj knjizi o Bosni ne zastupa.
Koliko vidim ovaj zaključak iznosi: "prof. dr. Zoran Jevtović, Fakultet za kulturu i medije, Megatrend univerzitet, Beograd"
Ono što imamo od Malcolma u tom smislu je ova informacija iz njegove knjige o Bosni a tiče se Vlaha: "Kudikamo je najslikovitija - i najbesmislenija - teorija koju je iznio istaknuti hrvatski povjesničar otac Mandić koji je, istražujući porijeklo Vlaho-Srba u Bosni, zaključio da oni potječu iz Maroka. Na taj način misli on da je objasnio bizantsko-grčku riječ "Mavrovlachos" ili "crni Vlah" (Karavlah), što upućuje na njihovu tamnu maursku put. Prema toj njegovoj teoriji, oni su potomci rimskih legionara iz Mauretanije (današnjeg Maroka) koji su bili stacionirani na Balkanu. Istina je da su Rimljani naselili ondje mnogobrojne legionare, ali su to bili, kao što smo vidjeli, ljudi iz cijeloga Carstva. Od jedine dvije vojne kolonije Mauretanaca koje spominje Mandić, jedna se nalazila u Besarabiji nedaleko od Crnoga mora a druga na rijeci Inn, nedaleko od Beča. Teško da je to moglo biti polazište za stvaranje čitavog jednog naroda na jugu Balkana. Iako će se, naravno, današnji antisrpski nacionalisti u Bosni oduševiti kad saznaju da su bosanski Srbi zapravo Afrikanci (teorija koja svakako opovrgava suvremenu srpsku predrasudu prema Albancima kako su oni tobože tamnoputan narod iz Trećeg svijeta), ta teorija nikako ne drži vodu."
Prema tome i sami recenzenti očito nešto krivo shvaćaju bar što se tiče knjige o Bosni, tako da nam iste recenzije baš i ne govore previše ako kritiziraju nešto u knjizi a što u knjizi uopće nije napisano, dapače sam Malcolm tu teoriju navodi kao besmislicu.