Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.553
Slaven smatra da je Tesla Vlah pa ga je zato stavio na temu o Vlasima. Ustaška ideologija uzima maha.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Презиме Мацура постоји и у Пољској https://forebears.io/surnames/macura
У Пољској постоји и презиме Мацурски, а у Чешкој Мацурек.
Постоји теорија да је презиме Мацура изведено од пољске области Мазурије https://sr.wikipedia.org/wiki/Мазурија
Предак Мацура по мушкој линији је мога доћи и Словенима, јербо су Словени апсорбовали дио Источних Гота у источној Европи у раном средњем в, а Мацуре имају поклапање са Белорусом Кудином око 1600 уназад.

Srpsko poreklo prezimena Macura
Macura (mac-ura) je mačor. Reč ima slovenski koren mac- i slovenski sufiks -ur(a) (up. kostur, božur, drhtur, tmur, mehur, babura, gadura, klisura, gudura, kožura, ljuštura, čahura itd.) i sinonim je za mušku mačku - mačora ili mačka.
Macure i Mišuri
Najverovatnije je prvi predak roda Macura (ili više muških iz te porodice) dobio nadimak Macura (znači mačak, mačor) ili po borbenosti ili po okretnosti. Nasuprot tome, Mišuri (prezime iz istih krajeva) su, valjda, neki plašljivci bili.
"Бију се као Мацуре" tj. biju se kao macure = biju se kao mačori. Romanofonci zapadno od Velike Morave su samo Ćići, Dalmati u primorskim gradovima i Italijani, da ne pominjem po kojeg Cincarina po gradovima.
Znači, da zaključimo (javite Krtiniću), izraz "biju sa kao macure" odnosi se na mačore, a ne na rod Macura.
Što se tiče samog plemena i toponima Šekular(c)i - vidimo da u okviru njih postoje i druga prezimena=toponimi:
"U oblast Šekulara spadaju naselja: Jašovići, Spalevići, Rmuši, Lekići, Orah, Livadica, Maslari, Ulica, Ćetkovići i Mezgale. "
PS. Od kad si ti postao promoter usmenog predanja kao činjeničnog istorijskog izvora?![]()

Slaven smatra da je Tesla Vlah pa ga je zato stavio na temu o Vlasima. Ustaška ideologija uzima maha.

To bi trebalo da znači vulgarni? Nešto dekadentno, nazadno, prosto? Slično kao varvari?
Pa, sličan naziv je korišćen i za Bugare/Vulgare,Bulgare?
Ne izvrći moje reči, ti si napisao neki izraz koji meni ne znači ništa na jeziku koji mi još manje znači pa te pitam šta to znači? Suštinski me baš briga kako su Cincari zvali Srbe. Pitanje ti je izuztno glupo, razni narodi su zvani raznim imenima. Ti sada pokusavaš da negiraš Srbe u Makedoniji? Što ne pokrenete neku inicijativu u matičnoj državi Albaniji odakle se i doselilo mnoštvo cincara? Uostalom pitah te ko ste vi tačno? Genetika vam je šarolika, šta znate o svojoj etnogenezi, da li ste potomci 5 rimske legije ili ?Šta ste bili pre toga? Ne možeš biti narod ako si potomak ,,legija stranaca".Zasto ih jednostavno nisu zvali Srbima, ako su to i bili? Hoces da kazes da su "Srbi" Makedonije bili 'varvari', 'vulgarni'?
Ne izvrći moje reči, ti si napisao neki izraz koji meni ne znači ništa na jeziku koji mi još manje znači pa te pitam šta to znači? Suštinski me baš briga kako su Cincari zvali Srbe. Pitanje ti je izuztno glupo, razni narodi su zvani raznim imenima. Ti sada pokusavaš da negiraš Srbe u Makedoniji? Što ne pokrenete neku inicijativu u matičnoj državi Albaniji odakle se i doselilo mnoštvo cincara? Uostalom pitah te ko ste vi tačno? Genetika vam je šarolika, šta znate o svojoj etnogenezi, da li ste potomci 5 rimske legije ili ?Šta ste bili pre toga? Ne možeš biti narod ako si potomak ,,legija stranaca".
Zato ih i pitam šta su i ko su.Срби су генетски знатно хомогенији од Цинцара. Код Срба најјача хаплогрупа I2a-Din је близу 40%, а друга и трећа по заступљености су испод 20%. Код Цинцара прва хаплогрупа R1b је тек око 21% (имају више грана R1b), а друга, трећа и четврта су скроз изједначене са око 15% (J2b, E-V13 и I2a-Din).
Заступљеност хаплогрупа код Цинцара
Pogledajte prilog 699508
Zato ih i pitam šta su i ko su.
Jedina verzija koju sam čuo od samih cincara je da su potomci 5 rimske legije.
Ja se i dalje pitam sta su i ko su Srbi? Postoje dve-tri verzije... Genetika im je sarolika. Ne mozes biti narod ako imas razlicita predanja i par teorija u 'opticaju'.
O Cincarima u Makedoniji preporucujem ti kao biografije/dela Makedonaca "ekzarhista" kojima je i te kako put preplicen sa njima poput, Nauma Tomalevskog, rogen u Krusevo koji je u ime vmroa u Londonu pregovarao sa Stjepanom Radicem,.. ili Nikole Kirova Majskog isto iz Kruseva...Zatim supruga Vanca Mihajlova, Menca cincarka iz kruseva, ili sin Pitu Gulija, Lakja Guli,..kasnije Nikola Gulev...jedno vreme telohranitelj T.Aleksandrova...A inace kao potvrda tome sto pises naci ces i kod Majskog ..kada opisuje njegovo detinjstvo u Krusevo i kako su Cincari njih zvali...poz..Da li znas kako su Cincari, na svom jeziku, nazivali "Srbe" Makedonije?
Био бих ти захвалан када би нам укратко пренео утиске из тих сећања и биографија.O Cincarima u Makedoniji preporucujem ti kao biografije/dela Makedonaca "ekzarhista" kojima je i te kako put preplicen sa njima poput, Nauma Tomalevskog, rogen u Krusevo koji je u ime vmroa u Londonu pregovarao sa Stjepanom Radicem,.. ili Nikole Kirova Majskog isto iz Kruseva...Zatim supruga Vanca Mihajlova, Menca cincarka iz kruseva, ili sin Pitu Gulija, Lakja Guli,..kasnije Nikola Gulev...jedno vreme telohranitelj T.Aleksandrova...A inace kao potvrda tome sto pises naci ces i kod Majskog ..kada opisuje njegovo detinjstvo u Krusevo i kako su Cincari njih zvali...poz..
Цинцари врв. имају нешто генетике од Римљана (легионари, римски колонисти). Али она је изразито мањинска, чак слабије заступљена од словенске генетике код Цинцара.
Главна хаплогрупа Римљана је била R1b-U152 која спада у "западне" гране R1b, a на табели који сам поставио за Цинцаре стоји да имају 3.38% "западне" R1b. Поменута R1b-U152 је и данас појединачно најјача хаплогрупа у Италији.
Римска генетска заоставштина међу Цинцарима могу бити и неке друге хаплогрупе/гране (Римљани нису били само R1b-U152), могуће неке гране J2. Али све у свему то је јако мало. Већина J2 код Цинцара није повезана са Римљанима.

?, a oliva i oleum?, a lividus?, a palam?, a alluvio?Ovo je očigledan falsifikat, jer da se vojvoda Jovan obraćao u 15. veku vlaškim građanima Sibinja, da bi ga razumeli, morao bi da kaže "VENI CANIS IN VAGINAM MATRIS"
, a ne da mu јеbe pas ženu i matere mu. Providan falsifikat...