Владимир Иљич Уљанов Лењин 21. јануар 1924

Srbija po mom misljenju sem u doba Josipa Broza Tita nikada nije imala drzavnost i zato mi smesno zvuce Ti podaci u okruzenju u kom zivimo. Nikada nije imala jedan subjektivitet. Identitet u smislu postojanja u onom trenutku vremena u kom je ostatak sveta. Vidimo na sta to sada lici, grade se hramovi, pevaju se ode novim svecima, "zlatnim herojima"-ambasadorima nase zemlje, ocekuje se proslost, guraju nas u duhovno stanje trinaestog veka, a hoce se da za petsto evra mesecno budemo programeri, inzenjeri ili da se hranimo u crvenom krstu ako i taj posao ne mozemo naci, jezivo je stanje. A sto se tice podataka o Rusiji, feudalistickoj Rusiji, veoma su interesantni. Mislim da u kontekstu pravoslavlja kakvo jeste visi oblik drustvenog uredjenja od socijalizma nije dosegljiv. Ili da se ucini nesto konkretnije na detronizaciji te religije u smislu njenog uticaja na formiranje odnosno neformiranje licnosti, tj ipostasa. Postoje mnoga pitanja koja je cak i besmisleno postaviti u nasoj veri. A vezana su za nasu egzistenciju. Tek u srednjim cetrdesetim radije bih otisao odavde nego da mi daju pet do deset ovakvih zemalja na poklon da budem vlasnik, zablude su ovde veoma sracunato i duboko ukorenjene u svest sirokih narodnih masa, tesko bi bilo izboriti se sa svim tim drugarice komunistkinjo.

ciao
Evviva il comunismo e la libertà! Ako nestane komunizma nestace i sveta, jer da nije jubavi ne bi svita bilo.

Poslednja izmena:
Ајде не лупетај Стаљин је веома ценио Лењина ,немој да верујеш у све што ти други кажу!

http://3.***************/_ezaUKpkJ4Tc/SGiwuliqCwI/AAAAAAAAGGU/DZ8kh_19cxE/s400/MarxEngelsLeninStalin.jpg

Закључак:
Сваки следећи великан комунизма има мање длака на глави. :zcepanje:

Mislim da nije to je slika a ne fotografija,zaboravio sam ko je naslikao bilo je skoro u nekim novinama,naravno ne znaci da je ono na slici istina.

Kakav bre Lenjin i komunizam ja mislio da se ljudi opametili...ccccc negde sam procitao da je carska Rusija imala i pre revolucije 1,5 puta veci dohodak po glavi stanovnika nego Amerika i Nemacka zajedno.

Komunizam je sistem koji deluje kao rak,on nepovratno vodi jednu drzavu u propast,nadam se da se u Srbiji ta kuga nece nikada vise vratiti.

Јап, а послије гладовање.

Погледајте видео који сам горе ставио и све ће бити јасно.

Све што имам за рећи.
Izvanredna ruska pesma!

Samo, što je isprlja u ovoj temi? :)

Kolege,

Ako ima ozbiljnijeg materijala u vezi sa ličnošću na koju se odnosi tema, odnosno, ako ćemo da nastavimo priču kako valja i dolikuje, hajdemo tako...

... ako nema zainteresovanih, da završimo sa ovom predivnom pesmom! :)

:D
Gdje si to pročitao majke ti?

Ne secam se,davno je bilo,ali znam jednog istoricara koji treba da doktorira na temi o ekonomskom stanju 4 evropske kraljevine(Jedna od njih je i nasa),iz prve polovine 20 veka.Pa cenim da ce on moci da mi da prave podatke,ili bar da me uputi gde mogu da pronadjem,pa vam javljam pravo stanje ,sad i mene zanima.

Ne secam se,davno je bilo,ali znam jednog istoricara koji treba da doktorira na temi o ekonomskom stanju 4 evropske kraljevine(Jedna od njih je i nasa),iz prve polovine 20 veka.Pa cenim da ce on moci da mi da prave podatke,ili bar da me uputi gde mogu da pronadjem,pa vam javljam pravo stanje ,sad i mene zanima.
Ne znam šta će ti on dati, ali evo ti npr. ovih nekoliko podataka - u 1913 g. Rusija je bila ne petom mjestu po industrijskoj proizvodnji, na nju je otpadalo 4,4% svjetske proizvodnje.
U to vrijeme na SAD otpada 35,8%, Njemačku 14,3%, V. Britaniju 14,1%, a Francusku 7,0%.

I što je interesantno taj udio Rusije 1913. je bio manji nego 1901 (4,8%).

Po proizvodnji po glavi stanovnika situacija je bila još gora. U 50 g. ruske industrijalizacije (1860-1810) Rusija nije uspjela prestići ni Španiju ni Italiju.
1910. njezina proizvodnja po glavi stanovnika iznosila je 1/8 proizvodnje po glavi stanovnika SAD ili 1/6 Njemačke proizvodnje.

1913. taj odnos je po Rusiju još lošiji - 1/10 proizvodnje SAD i 1/8 proizvodnje po glavi stanovnika Njemačke.

- A.G. Kenwood, A.L Lougheed, The Growth of International Economy 1820-1990. L,NY: Routledge, 1992, s. 128, 171.
- Michael Kort, The Soviet Colossus, s. 79, 80.
- Олег Арин, Царская Россия: мифы и реальность (конец XIX - начало XX века)

I da više ne gnjavim evo još samo dva podatka:

1913. prosječna dužina životne dobi iznosila je u V. Britaniji 52, Japanu 51, Francuskoj i SAD 50, Njemačkoj 49, Italiji 47, Rusija 30,5, Kini 30, Indiji 23 ...

-В. А. Мельянцев, Восток и Запад во втором тысячелетии, s. 145.

Knjaz Bagration (potomak Borodinskog herojaPetra Ivanoviča), pukovnik generalštaba, piše 1911. kako svake godine ruska armija postaje sve više fizički slabija, dok se u Njemačkoj zbog fizičke nesposobnosti od služenja armije u prosjeku oslobađa 3% regruta, a u Francuskoj 1%, u Rusiji se taj broj kreće oko 48%.
Bagration dalje dodaje i da je 40% regruta u armiji praktički prvi put jelo meso !!!

Владимир Ветров, Миф о золотом рубле

Srbija po mom misljenju sem u doba Josipa Broza Tita nikada nije imala drzavnost i zato mi smesno zvuce Ti podaci u okruzenju u kom zivimo. Nikada nije imala jedan subjektivitet. Identitet u smislu postojanja u onom trenutku vremena u kom je ostatak sveta. Vidimo na sta to sada lici, grade se hramovi, pevaju se ode novim svecima, "zlatnim herojima"-ambasadorima nase zemlje, ocekuje se proslost, guraju nas u duhovno stanje trinaestog veka, a hoce se da za petsto evra mesecno budemo programeri, inzenjeri ili da se hranimo u crvenom krstu ako i taj posao ne mozemo naci, jezivo je stanje. A sto se tice podataka o Rusiji, feudalistickoj Rusiji, veoma su interesantni. Mislim da u kontekstu pravoslavlja kakvo jeste visi oblik drustvenog uredjenja od socijalizma nije dosegljiv. Ili da se ucini nesto konkretnije na detronizaciji te religije u smislu njenog uticaja na formiranje odnosno neformiranje licnosti, tj ipostasa. Postoje mnoga pitanja koja je cak i besmisleno postaviti u nasoj veri. A vezana su za nasu egzistenciju. Tek u srednjim cetrdesetim radije bih otisao odavde nego da mi daju pet do deset ovakvih zemalja na poklon da budem vlasnik, zablude su ovde veoma sracunato i duboko ukorenjene u svest sirokih narodnih masa, tesko bi bilo izboriti se sa svim tim drugarice komunistkinjo.

ciao
Evviva il comunismo e la libertà! Ako nestane komunizma nestace i sveta, jer da nije jubavi ne bi svita bilo.

Srbija je dobila drzavnost 1878 Berlinski kongres,a ti decko nemas veze sa istorijom,ako nestane komunizam nestace i rezim u Severnoj Koreji i teroristicki maoisticki pokreti po Juznoj Americi i Aziji.

Ne znam šta će ti on dati, ali evo ti npr. ovih nekoliko podataka - u 1913 g. Rusija je bila ne petom mjestu po industrijskoj proizvodnji, na nju je otpadalo 4,4% svjetske proizvodnje.
U to vrijeme na SAD otpada 35,8%, Njemačku 14,3%, V. Britaniju 14,1%, a Francusku 7,0%.

I što je interesantno taj udio Rusije 1913. je bio manji nego 1901 (4,8%).

Po proizvodnji po glavi stanovnika situacija je bila još gora. U 50 g. ruske industrijalizacije (1860-1810) Rusija nije uspjela prestići ni Španiju ni Italiju.
1910. njezina proizvodnja po glavi stanovnika iznosila je 1/8 proizvodnje po glavi stanovnika SAD ili 1/6 Njemačke proizvodnje.

1913. taj odnos je po Rusiju još lošiji - 1/10 proizvodnje SAD i 1/8 proizvodnje po glavi stanovnika Njemačke.

- A.G. Kenwood, A.L Lougheed, The Growth of International Economy 1820-1990. L,NY: Routledge, 1992, s. 128, 171.
- Michael Kort, The Soviet Colossus, s. 79, 80.
- Олег Арин, Царская Россия: мифы и реальность (конец XIX - начало XX века)

I da više ne gnjavim evo još samo dva podatka:

1913. prosječna dužina životne dobi iznosila je u V. Britaniji 52, Japanu 51, Francuskoj i SAD 50, Njemačkoj 49, Italiji 47, Rusija 30,5, Kini 30, Indiji 23 ...

-В. А. Мельянцев, Восток и Запад во втором тысячелетии, s. 145.

Knjaz Bagration (potomak Borodinskog herojaPetra Ivanoviča), pukovnik generalštaba, piše 1911. kako svake godine ruska armija postaje sve više fizički slabija, dok se u Njemačkoj zbog fizičke nesposobnosti od služenja armije u prosjeku oslobađa 3% regruta, a u Francuskoj 1%, u Rusiji se taj broj kreće oko 48%.
Bagration dalje dodaje i da je 40% regruta u armiji praktički prvi put jelo meso !!!

Владимир Ветров, Миф о золотом рубле[/QUOTE

животна крива у Русији и СССР-у:

до 1897 карактеристичне параметре животног века биле су
-мушкарци 25 година
-жене 29 година
после овог периода животна крива иде благо горе тако да:
1913г.
жене 31.9 година
мушкарци 30 година
Права депресија криве наступа под благодатима бољшевизма тако да 1926 г. просечни руски живот траје 20 година, а да се бољшевизам добро примио на руско тле говори и факт да животни век у Совјетији током 1933г. достиже, за жене ''солидних'' 19.9 година, а за мушкарце ''фантастичних'' 15 година.

Што се меса тиче академик, статистичар Струмилин износи неке друге факте и цифре за 1913 г., тако да ми је фантастично ћути како руски неухрањени ратници 100 година пред ове и коју годину после ове изјаве Багратиона (која мислим да и није његова) успели да прођу Бородино, Шипку, Први светски рат, Грађански и потом и Велики рат. А јесте да Багратион правио неке планове за наводну модификацију дотадашњег узраста за мобилизацију армије са 23 на 18 (због великог процента ожењених на ту узраст).

С.Р.Н. - животна крива у Русији и СССР-у:

до 1897 карактеристичне параметре животног века биле су
-мушкарци 25 година
-жене 29 година
после овог периода животна крива иде благо горе тако да:
1913г.
жене 31.9 година
мушкарци 30 година
Права депресија криве наступа под благодатима бољшевизма тако да 1926 г. просечни руски живот траје 20 година, а да се бољшевизам добро примио на руско тле говори и факт да животни век у Совјетији током 1933г. достиже, за жене ''солидних'' 19.9 година, а за мушкарце ''фантастичних'' 15 година.

Што се меса тиче академик, статистичар Струмилин износи неке друге факте и цифре за 1913 г., тако да ми је фантастично ћути како руски неухрањени ратници 100 година пред ове и коју годину после ове изјаве Багратиона (која мислим да и није његова) успели да прођу Бородино, Шипку, Први светски рат, Грађански и потом и Велики рат. А јесте да Багратион правио неке планове за наводну модификацију дотадашњег узраста за мобилизацију армије са 23 на 18 (због великог процента ожењених на ту узраст).
U vezi armije - koliko ja pamtim Bagration je fino rekao "da ruska armija postaje sve više ..." što drugim riječima znači da je nekada bilo bolje.

I možeš ti misliti u vezi autentičnosti izjave šta hoćeš, ja sam pošteno naveo izvor.

A evo još u vezi ishrane (pretpostavljam da znaš ruski):
"Вот, например, как описывает положение крестьян профессор Эмиль Джозеф Дилон, живший в России в 1877-1914 гг.: ' Русский крестьянин ложится спать в шесть и даже в пять часов зимой, т.к. у него нет денег купить керосин для керосинки. У него нет мяса, нет яиц, нет масла, нет молока, часто нет капусты, и живет он в основном за счет черного хлеба и картошки. Живет? - Голодает от недостаточного количества всего этого'.
Как же быть с байками о процветании России до революции? Супруги Сидней и Беатриса Уэбб, известные английские социалисты, изучив положение крестьян в России, сами делают такой вывод: 'Большинство крестьян в 1900 г. жили как крестьяне Франции и Бельгии в XIV веке'.
".

Олег Арин, Царская Россия: мифы и реальность(конец XIX - начало XX века);Москва, Издательство "Линор", с. 19.

Na kojeg Strumilova misliš?
Na Stanislava? ... Vodećeg sovjetskog teoretičara planske ekonomije.

I volio bih znati odakle oni podaci o životnom dobu u SSSR-u tridestih godina?

U vezi armije - koliko ja pamtim Bagration je fino rekao "da ruska armija postaje sve više ..." što drugim riječima znači da je nekada bilo bolje.

I možeš ti misliti u vezi autentičnosti izjave šta hoćeš, ja sam pošteno naveo izvor.

A evo još u vezi ishrane (pretpostavljam da znaš ruski):
"Вот, например, как описывает положение крестьян профессор Эмиль Джозеф Дилон, живший в России в 1877-1914 гг.: ' Русский крестьянин ложится спать в шесть и даже в пять часов зимой, т.к. у него нет денег купить керосин для керосинки. У него нет мяса, нет яиц, нет масла, нет молока, часто нет капусты, и живет он в основном за счет черного хлеба и картошки. Живет? - Голодает от недостаточного количества всего этого'.
Как же быть с байками о процветании России до революции? Супруги Сидней и Беатриса Уэбб, известные английские социалисты, изучив положение крестьян в России, сами делают такой вывод: 'Большинство крестьян в 1900 г. жили как крестьяне Франции и Бельгии в XIV веке'.
".

Олег Арин, Царская Россия: мифы и реальность(конец XIX - начало XX века);Москва, Издательство "Линор", с. 19.

Na kojeg Strumilova misliš?
Na Stanislava? ... Vodećeg sovjetskog teoretičara planske ekonomije.

I volio bih znati odakle oni podaci o životnom dobu u SSSR-u tridestih godina?

Живот у Русији, засићен......али кратак
http://www.ifvremya.ru/cgi-bin/res.pl?FIL=work/arc/2005/0525/1_20050525.txt

У интересу теме ,и оних који би могли или једноставно желели да погледају, један изврстан документарац о царствовању Николаја Романова. На документарцу су радили и узели учешће 6 доктора историјских наука:
Никола Тандлер
Наталија Нарочницкаја
Владимир Лавров члан РАН
Вјачеслав Никонов
Александар Боханов
Андреј Рачински
како и 2 висока свештеника РПЦ, и моментално највиши представници других конфесија у садашњу РФ. Такође и Борис Гризлов председник Думе РФ.

сорванный триумф
http://rutube.ru/tracks/951907.html?v=c8a0303864ad0ff94e0515022682d443
Врло је могуће да је филм преведен и на српском, али нисам сигуран.

На Струмилина мислим, не Струмилова....мада по генералија мислимо о истом човеку. Управо је Струмилин лансирао у то време и упоређај животног стандарда у РИ , т.е САД. Он је изашао са тезом да руски човек у 1914 г. зарађивао у просеку 1.16 рубља на дан, а американац 3.16 руб-дан, али упоређено са ценама, у РИ је било за мали % комотније живети у Империји чем у Америци.
Линк до цене у РИ
http://www.talers.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=108

Мислим да Саламандер 011 у посту о руској економији, мислио управо на животни стандард у тадашњој РИ, а не о голом упоређивању економија РИ-САД. Или евентуално о расту економије у периоду 1910-13, који у неким сегментима производње достизао пораст и до 219%.

Poslednja izmena:
Imam nekog neodložnog i hitnog posla i zbog toga ovoliko kasnim (jedva sam i ovo vremena ulovio)

Живот у Русији, засићен......али кратак
http://www.ifvremya.ru/cgi-bin/res.pl?FIL=work/arc/2005/0525/1_20050525.txt
Izvini ali ovaj link je neozbiljan ... nijedne reference ... apsolutno ničega nema.
Ja sam pokušao ono o godinama života provjeriti, mada sam znao da je to jalov posao. Autori i izvori se ne slažu čak ni oko broja umrlih.

Osim toga kako se to uopšte moglo utvrditi kada su popisi stanovništva u SSSR-u bili 1926. (prvi) i 1937. (drugi)?

I zašto onda do relativno sličnog pada prosjeka životne dobi nije došlo nakon gladi 1891, kada je bilo dva miliona samo odraslih žrtava (zvanični podaci) ili nakon gladi 1900/3, kada je umrlo 3 mil. (zvanični podaci) opet samo odraslih?
Статистика Российской империи, 1883-1904, изд-во МВД

У интересу теме ,и оних који би могли или једноставно желели да погледају, један изврстан документарац о царствовању Николаја Романова. На документарцу су радили и узели учешће 6 доктора историјских наука:
Никола Тандлер
Наталија Нарочницкаја
Владимир Лавров члан РАН
Вјачеслав Никонов
Александар Боханов
Андреј Рачински
како и 2 висока свештеника РПЦ, и моментално највиши представници других конфесија у садашњу РФ. Такође и Борис Гризлов председник Думе РФ.

сорванный триумф
http://rutube.ru/tracks/951907.html?v=c8a0303864ad0ff94e0515022682d443
Врло је могуће да је филм преведен и на српском, али нисам сигуран.
Znaš šta ja sam stvarno imao dobru volju da pogledam taj film ... ali odustao sam nakon što je Lavrov izjavio da je Rusija u WWI bila pred pobjedom i da je to upropastila revolucija :).

Inače ja sam Lavrova i Nikonova upoznao. Moj mentor na MGU je sa njima dobar, naročito sa Lavrovom, stalno se njih dvojica nešto zezaju i prepucavaju.
Nikonova npr. kada sam upoznao predstavio se kao Vječeslav Aleksandrovič Nikonov, unuk Vječeslava Mihajloviča Molotova.

No da se vratim na Lavrova.
Lavrov je kada je riječ o carskoj Rusiji stvarno krajnje neobjektivan.
On ide čak toliko daleko da tvrdi i to na televiziji (posljednji put sam ga slušao u emisiji "Ime Rusije"), člancima i intervjuima da Rusija 1905. nije doživjela poraz u ratu sa Japanom, nego je prekinula borbe da se ne bi povečavao broj žrtava ... e ebga.

I ima on još takvih gafova, a nekada je bio izgleda izraziti komunista. Kada hoće da ga ušutka moj mentor mu samo pomene njegov magistarski "Nepoznate strane Lenjinovog djelovanja" iz ranih 80-tih.

Nikonov je drugačiji - mnogo je objektivniji. U jednom svom članku on npr. on govori o razlozima revolucije 1917:
"Лидер кадетов историк Павел Милюков сформулировал их: слабость государственности, слабость социальных прослоек, максимализм интеллигенции, незаконченность культурного типа, упорство старого режима и неискренность его уступок. Согласен. Но большинство этих ... ."

Bohanov je izgleda sličniji Nikonovu, napisao je i veoma prodavanu knjigu o Nikolaju II. Ja je nisam čitao, ali u recenzijama ga uglavnom hvale, govore kako je na jedan umjeren način pokušao opravdati cara i da u knjizi govori i o manama njegove vladavine.

Naročnickaja je od njih po meni najjača. Važi za veliki autoritet kada je riječ o vanjskoj politici carske Rusije, no izgleda da kada napravi izlet u unutrašnju onda se odmah vidi da nije baš na svom terenu.

U jednom svom članku ona je npr. rekla ovo:
"К Первой мировой войне Россия выходила на первое место по количеству книгопечатания на душу населения и по количеству студентов, отставая только от Германии."
Наталия Нарочницкая: Самодержавие - это высшая форма реализации православной идеи в государственности, Русская линия, 07.07.2008

A to nije tačno.
Znam to zato što u jednoj od mojih najdražih knjiga, naziv joj je "Istorija knjige" stoji:
"(...) в 1913 г., накануне империалистической войны, Россия вышла на одно из первых мест в мире (после Германии, Франции, Великобритании) по выпуску книг: 34 тыс. названий тиражом 118 млн. экз., что в три раза превышало объем книгоиздания конца XIX века."
История книги: Учебник для вузов/ Под ред. А.А.Говорова и Т.Г.Куприяновой. М.: Издательство МГУП "Мир книги", 1998.

Zbog ovoga gore bilo mi je sumnjivo i ono drugo pa sam malo i time pozabavio.

U suštini broj studenata ne znači ništa, ako se ne zna broj stanovnika. Rusija je 1913. imala 169 mil. stanovnika i otprilike 31 hilj. studenata.
V. Britanija sa 42 mil. stanovnika i nešto ispod 10 hilj. studenata imala je procentualno jaču studentsku populaciju.

Možda je Naročnickaja mislila na ruske univerzitete i VUZ-ove (mada ne vjerujem, jer onda ne bi pominjala Njemačku) na kojima je studiralo 127 hilj. studenata, što onda ukupno iznosi oko 158 hilj studenata, ali i tada Naročnickaja griješi, jer npr. u SAD je samo na školama tipa ruskih VUZ-ova studiralo 1913. oko 250 hilj ljudi, a SAD je tada imala (po popisu 1910.) 92 mil. stanovnika.

Rusija zaostaje i po broju univerziteta uopšte.
1913. u Rusiji je bilo 9 univerziteta (sa Helsinškim i Varšavskim), u Njemačkoj 22, V. Britanija 18, u Francuskoj 14, u Holandiji 5, Belgiji 3, Švedskoj 2, Danskoj 2 ... Što znači da je u Rusiji jedan univerzitet dolazio na otprilike 20 mil. stanovnika, a u Engleskoj na 2,3 mil, u Francuskoj na 2,8 mil, u Njemačkoj na 3 mil. stanovnika.

Taj odnos po Rusiju je još gori kada je riječ o onim drugim pobrojanim državama - Danska je npr. tada skoro ostvarila današnji standard 1 univerzitet na jedan milion, a veoma su mu blizu bili i Belgija i Holandija.

Poslednja izmena:
Dijagnostikovano još kad je bio u Švajcarskoj.
Interesantno je da Volkogonov u svom dvotomnom (a krajnje antilenjinski nastrojenom) djelu o Lenjinu otprilike kaže (ne da mi se sada listati, ali ako treba naći ću) kako nije u mogućnosti ni da potvrdi, a ni da opovrgne tezu o Lenjinovom sifilisu.

Međutim to da je Lenjin bolovao od sifilisa nije nimalo nemoguće pošto je sifilis u carskoj Rusiji poprimio karakteristike prave pošasti.

Po podacima Medicinskog odjela ruske armije zaraženost armijskog sastava 1904. je bila
9,76 %, 1905. - 14,74 %, 1906. — 17,85 %, a 1907. — 19,79 %.

Profesor P. V. Nikoljski iznosi podatak da je broj sifilističara 1911. u Rusiji (zvanični podaci) iznosio 711 hiljada (65 oboljelih na 10.000 stanovnika).
Kada je riječ o krajevima naseljenim ruskim stanovništvom najgora situacija je bila u Saratovskoj guberniji gdje je na 10.000 dolazilo 285 oboljelih.
Na nivou imperije više nego kritično je bilo među Kirgizima u Astrahanskoj guberniji - tamošnji podaci govore o 43,8 % oboljelih.

G.M. Meščerski npr. zaključuje slijedeće:
" Naša država je do Oktobarskog prevrata bila jedna od najzaostalijih zemalja u borbi sa veneričnim bolestima: sav "arsenal" sredstava borbe sa venerizmima svodio se na mali broj specijalista, sa još neznatnijim brojem naučnih radnika, uglavnom skoncentrisanim u velikim gradovima; oskudnu, na isključivo ambulantnu njegu svedenu pomoć bolesnim; propagandu, po pravilu prisutnu samo u stanovništvu namjenjenim materijalima policije, kao i na policijskoj kontroli i nadzoru nad prostitucijom."

Сифилис. История происхождения и распространения в Европе и Российской империи.Заболеваемость и борьба с сифилисом в Советском Союзе и Украине; В. Г. Коляденко, член-кор. АПН Украины, д. м. н., профессор В. И. Степаненко, д. м. н., профессор; Национальный медицинский университет им. А. А. Богомольца, Киев, кафедра дерматовенерологии с курсом проблем СПИДа; 2006. г.

Čim je ova tema otvorena, setio sam se da sam pre dvadesetak godina video, u nekom od ilustrovanih nedeljnika, članak o Lenjinovom biološkom kraju, ilustrovan fotografijama na kojima grozno izgleda, a objavljene su kao dokaz teze da je umro od sifilisa.

Nisam imao do sada vremena da pogledam da li je nešto objavljeno na Internetu, danas sam potražio i naišao sam na ovaj sajt, i na grozomorne informacije... i fotografije.

25.jpg

U potpisu ove fotografije: U vrijeme gladi, koju je Lenjin smatrao veoma "korisnom", pojavili su se slučajevi kanibalizma. Na slici snimljenoj 1921. g. na području Volge se vide dvoje ruskih seljaka - ljudoždera uhvaćenih u trenutku dok su komadali i jeli tijela djece koju su prethodno kidnapirali. Ova slika užasa je dokument "modela čovjeka" koji su komunisti namjeravali stvoriti.

29.jpg

Potpis: Fotografija snimljena neposredno prije Lenjinove smrti.

30.jpg

Potpis: Lenjin je umro poremećenog uma. Ova fotografija snimljena izvjesno vrijeme prije njegove smrti pokazuje njegovo opominjujuće okončanje. Ovo je primjer patnje koju je Bog na ovom svijetu priredio za one koji prednjače u negiranju Njegovog postojanja. O ovakvom kraju smo obaviješteni u slijedećem ajetu: "Oni koji su zlo činili završit će najužasnijom patnjom, zato što su Allahove riječi poricali i što su ih ruglu izvrgavali" (Ar-Rum, 10).

to krauterbox

Пре свега драго ми је да познајеш те људе, у што не сумњам, а притом цитираш О.Арина! Интересантан човек!! У једној својој статији објашњава, или боље рећи труди се да објасни и минимизира жртве (голодомор-а) 1932-33, који је задесио тадашњи СССР, тачније његов јужни део. Намерно потенцирам за јужни део, пошто баш тај део тадашњег СССР-а је био најактивнији политички, а и ратни плацдарм за време грађанског рата. Аналогно томе да се голодомор десио 1923,4,5,6......итд (тачније да будем прецизнији да се десио убрзо после 1920 – и операција код Перекопа) имало би неко оправдање и смисао. После Перекопа у потоњу Украјинску ССР није било већих ратних операција тако да покрадено читај ''национализовано'' благо, требало се само усмерити на зрнопроизводње и до глада не би дошло . На крају крајева ако ниси способан купи га и заврши дело! Овако голодомор десио се 10 година после Г.Р. и на крају прве петолетке ''успешног'' соц. развоја, а притом аутор не спомиње ни рећ о извесне бољшевичке боемије и играње велике државнике око распредела огромних средстава који су потрошене на дизање романтичну светску револуцију. То готово и да није могуће.....Зато Арин и фоксира своје излагање на важност гладовања у 1891 и 1903г. А и сама постановка ствари му је типа ''не прићајте о голодомору 33 –ће, било је голодомора и раније!? Знаћи ако су Руси умирали гладни и раније, па могу они и још једном!
Можда и Арина и не би требало критиковати, јер за голодомора у СССР- није се знало скоро 60 година, тачније негде крајем 80-тих, кад се Совјетска власт први пут видно ангажује око ове несреће.
Помоћу голодомора данашња украјинска власт покушава да створи култ геноцида, за који је по њима крив наравно гадан руски народ. Проблем је у томе што сада постоји страшна замена теза, и у отсуства првопрозваних Совјета, сада Руси треба на своју грбаћу да пренесу и ову срамоту.
У истом тексту, до бола декласира број стардалих у Стаљиновим чисткама и гулазима. Такође број репресированих и сам значај репресије. Знам да број који наводе неки историчари са Запада изгледа готово фантастично, а све са циљем и у времену кад је било у моди пошто пото нападати комунизам, ипак ни његов број ми не изгледа озбиљно и објективно.
Безпоговорно веровати социјалистички прононсираном Арину, а притом сматрати ИНТЕРФАКСА за необјективног и шарлатанског некако ми није баш.....баш!
На једном историјском форуму је дата можда и најобјективнија оцена свим тим фактима и бројевима са ким боксује ова или она опција...парафразирам ( ....да каже један Рус: али између све те силне факте и цифре налазили смо се ми....руски народ).

П.С. Занима ме твоје мишљење о Кожинова и Фројанова?

Ако сифилис има јасну етиологију и патогенезу, где је етиологија алкохолизма и разлози за таквог ужасног броја самоубистава у СССР-у. Да подсетим да тадашњи ГОСКОМСТАТ (државни завод статистике) успешно фингирао и крио катастрофалне резултате све до 1989г.

Back