Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ја бих рекао да је византологија направљена за слепце са Балкана у нормалним јаким независним земљама људи уче нормалне ствари.
Не оснивају им византологију под окупацијом

Zato što ne znaš bukvalno ništa o vizantologiji. Ni o tome šta su njena dostignuća, ni čime se bavi...ništa. Pričaš o stvarima o kojima ništa nemaš pojma, kratko rečeno.

Pretpostavljam da u tom složenom sistemu deluzuja u koje si samog sebe uverio se Rusija možda nalazi na Balkanu ili ko zna šta više zamišljao o ruskoj vizantologiji. Pardon i Prinova Rusija je pod okupacijom; bukvalno si na korak od Jovanke Jolić zato što cenim da je sledeća objava da je Sijeva baba bila Jevrejka.

A posle se čudiš zašto pišem BalkanINFO ili jutarnje sa golom Jovanom Jeremić, kada su ove stvari bukvalno taj nivo.

Zato što ne znaš bukvalno ništa o vizantologiji. Ni o tome šta su njena dostignuća, ni čime se bavi...ništa. Pričaš o stvarima o kojima ništa nemaš pojma, kratko rečeno.

Pretpostavljam da u tom složenom sistemu deluzuja u koje si samog sebe uverio se Rusija možda nalazi na Balkanu ili ko zna šta više zamišljao o ruskoj vizantologiji. Pardon i Prinova Rusija je pod okupacijom; bukvalno si na korak od Jovanke Jolić zato što cenim da je sledeća objava da je Sijeva baba bila Jevrejka.

A posle se čudiš zašto pišem BalkanINFO ili jutarnje sa golom Jovanom Jeremić, kada su ove stvari bukvalno taj nivo.
Овај човек је хај левел за тебе ти би овде морао да издуваш много курекања да би се на било који ниво попео опет без квалификација осим пушачке страсти.

Смараш банализујеш , психопата си стао на првој години психологије и сад нема Деретића ,нема Србољуба Живановића ,нема Ђорђа Јанковића нема сад никога кога би пљувао ниподаштавао извргавао руглу а да ниси видео ни архелошки камп сем на naciinal geografic.

Путуј игумане далеко ти лепа кућа.

Онда затвори уста и више се не дери!

Pa ne znam šta očekuješ; nižeš sve samo ad hominem napade, samo psuješ i vređaš da svima ovde pokažeš kolike su tačno razmere tvoje nepristojnosti, a onda uz to još i pišeš gluposti koje veze sa istorijom nikakve nemaju. Sad smo došli i do toga da si se uhvatio toga da se dvoglavi orao koristio 500 godina duže nego što jeste samo zato što si se iz nikom jasnih razloga uhvatio par nebitnih reči.

Da je neko samo bezobrazan ili da samo lupeta, to se može i tolerisati, kao npr. Tandoori koji je uvek imao za svoj izbor reči dobro pokriće jer mu je svaka objava bila izuzetno potkovana i argumentovana; ali jedno i drugo, mnogo je.

Ja se uostalom nigde ni ne javljam, nego me svaki put ti pozoveš i meni se obraćaš. Svaku svađu bukvalno ti započinjemo; diskusiju na temi o smrti Srboljuba Živanovića si ti pokrenuo, i ovu temu si isto ti oživeo. Svaki put se pojaviš da malo mene iskoristiš kao neku vreću da se istreseš malo ovde na forumu, očigledno nisi uopšte ni svestan šta pišeš, a onda osobi koju konstantno napadaš i prozivaš kažeš da se ne dere više. 😂 Niko te ne tera da ovo radiš; bukvalno si isključivo sam sebi kriv.

Još kukaš ponekad na šta je ovaj forum spao, a upravo se ti trudiš maksimalno da od njega napraviš kokošinjac gde bi svi trebalo samo da se bezveze glupiramo i o istoriji ni reč kažemo.

Овај човек је хај левел за тебе ти би овде морао да издуваш много курекања да би се на било који ниво попео опет без квалификација осим пушачке страсти.

Смараш банализујеш , психопата си стао на првој години психологије и сад нема Деретића ,нема Србољуба Живановића ,нема Ђорђа Јанковића нема сад никога кога би пљувао ниподаштавао извргавао руглу а да ниси видео ни архелошки камп сем на naciinal geografic.

Путуј игумане далеко ти лепа кућа.

Baš me zanima kako zamišljaš kako će izgledati tvoja diskusija sa bilo kojom drugom osobom na planeti, kada to bude rekla da dvoglavi orao pre 1000. godine nije apsolutno nikakav simbol Romejskog carstva.

Hoćeš li i njoj pričati o nekakvim Jankovićima, Živanovićima, Deretićima i bulazniti isto ovako potpuno nepovezano.

Jedva čekam da to vidim. :mrgreen:

Baš me zanima kako zamišljaš kako će izgledati tvoja diskusija sa bilo kojom drugom osobom na planeti, kada to bude rekla da dvoglavi orao pre 1000. godine nije apsolutno nikakav simbol Romejskog carstva.

Hoćeš li i njoj pričati o nekakvim Jankovićima, Živanovićima, Deretićima i bulazniti isto ovako potpuno nepovezano.

Jedva čekam da to vidim. :mrgreen:
Не ромејског царства.! Већ византијског! :mrgreen:

Не ромејског царства.! Већ византијског! :mrgreen:

Ja sam uvek koristio nazive Romejsko carstvo i Romeji, kao što znaš. Počeo sam da koristim Vizantija i vizantijski u inat tebi pošto si me izludeo svojim budalaštinama ovde, tako da verujem da možeš biti srećan da ti je jedino dostignuće ovde da jednu osobu koja je doslovno izbegavala termin Vizantija ubediš u sasvim suprotno. Tako da, svaka ti čast na tome.

U pravu si; stare navike teško odlaze. Vizantijskog carstva.

Мало би се промениле титуле владара неких наших и читав поглед на средњовековну историју. Наравно и турске империје.
Но свако има право на своје мишљење.
Не видим које би се то титуле промениле, чак се и византијски цареви наводе као цареви Ромеја-Римљана што јесу и били.

Зато што су Грци, а безвредни масони поготову, познати да на то ''новоименовање'' накалупе потпуно нову историју ...

Код њих је празноглаво заношење том кметском ''рестаурацијом Ромеје'', зато шутирају Византију тј. тј. тј. ''латински'' термин, који се више код ''нас на западу'' (какав чудан термин у односу на Грке) користио...

Буквално, новом Речју желе да романтизују и ревитализују Гркофилију, стара су то етно заношења доконих библиотекара, који морају у ре-креацију већ креиране историје Визанатије...

Гордост, која мора да зачиње нова значења, рекло би се...
Не видим шта је то накалупљено.....
Византија односно Источно ромејско царство јесте било нови период у развитку Римског царства, сви цареви у Цариграду су тако сматрали, само што је оно за разлику од Римског које је било више латинско и паганско ово било више хеленско и православно, па је можда због тога и другачији назив адекватан.

Не видим које би се то титуле промениле, чак се и византијски цареви наводе као цареви Ромеја-Римљана што јесу и били.

Možda ti budeš bio više sreće; ja sam ga već 2 puta pitao i on ništa ne odgovori.

Ti tzv. pljuvači Vizantije neretko su i pljuvačo Radivoja Radića, koji isto voli termin Romeji i koji baš redovno stavlja akcenat na tome da je Vizantija u ustavno pravnom smislu samo produžetak Rimskog carstva.

1000013772.jpg

Ali ne, lakše je prosipati balegu u tome kako bi se sve predstavilo nekako da je čak Vizantija izmišljena specifično radi Srba i da se Srbima naškodi i to što se koristi ta reč posledica je okupacije.

Не видим које би се то титуле промениле, чак се и византијски цареви наводе као цареви Ромеја-Римљана што јесу и били.Не видим шта је то накалупљено.....
Византија односно Источно ромејско царство јесте било нови период у развитку Римског царства, сви цареви у Цариграду су тако сматрали, само што је оно за разлику од Римског које је било више латинско и паганско ово било више хеленско и православно, па је можда због тога и другачији назив адекватан.
Слажем се онда три разлилите Србије не требају да носе исто име.
Ни западни пагански Рим ни западни хришћански од Константина треба западни да се зове Равена или Венеција.
Од Константина до Ромула Аугуста.
А источни Рим до 7. века док је службени био латински једним именом преласком на грчки другим именом.
То нема никаквог смисла апсолутно.

Нема разлога онда да царевина и република носе исто име јер је сасвим другачије уређење.

Poslednja izmena od moderatora:
I @NickFreak da tebe uopšte zanima šta je istina (na drugim mestima više puta pišeš o istinoljublju, a sam prvi nisi takav) i da si u stanju ili volje da ozbiljno razmišljaš o činjenicama i povezuješ ih, umesto da prosipaš ovde naizmenično gluposti domena teorija zavere Treće oko ili proste faktografske neistine, usredsredio bi se na stvarne kontroverze koje leže oko vizantilogije i njenih korena, misleći na mračne stranice...

Pričao bi o tome kako su prva vizantološka dela finansirana trgovinom crnim robljem po Atlantskom okeanu, pričao bi o strateškim interesima porodice Fuger, o tome kako je pojava nje kao discipline neraskidivo isprepletana sa kolonijalnim imperijalizmom, idejom rasne superiornosti belog čoveka, i td. i drugim temama koje zaista jesu legitimne za razliku od ovih gluposti na koje se previše vremena izdvaja i uzgred i jako zanimljive.

I @NickFreak da tebe uopšte zanima šta je istina (na drugim mestima više puta pišeš o istinoljublju, a sam prvi nisi takav) i da si u stanju ili volje da ozbiljno razmišljaš o činjenicama i povezuješ ih, umesto da prosipaš ovde naizmenično gluposti domena teorija zavere Treće oko ili proste faktografske neistine, usredsredio bi se na stvarne kontroverze koje leže oko vizantilogije i njenih korena, misleći na mračne stranice...

Pričao bi o tome kako su prva vizantološka dela finansirana trgovinom crnim robljem po Atlantskom okeanu, pričao bi o strateškim interesima porodice Fuger, o tome kako je pojava nje kao discipline neraskidivo isprepletana sa kolonijalnim imperijalizma i td.
Занима ме истина али не од тебе!

Занима ме истина али не од тебе!

Očigledno da to nije slučaj i da nikakve veze nema sa mnom, već je problem isključivo do tebe jer te ni na primeru ovog Amerikanca koji si Short postavio pokazao ni trunku istinoljubivosti. Samo pogledaj natrag šta si napisao o dvoglavom orlu.

Da ni ne pominjemo da si ovde donekle slično tako pisao da su gotski kraljevi nosili titule geh zato što je neko jednu knjigu provukao kroz OCR softver i pošto je bio namešten na ćirilicu latinsko rex transkrivovao kao ćiriličko geh. Samo to samo po sebi dovoljno je da osoba izgubi i trunku ikakvog osnova da ikome ove i za šta prigovara, jer su takve stvari bukvalno za skakanje sa Brankovog mosta. Svako pošten bi umro od sramote tada i potrudio se da nešto ozbiljno promeni zato što evidentno postoje vrlo krupni problemi.

Не видим шта је то накалупљено.....
Не видиш...

Византија односно Источно ромејско царство јесте било нови период у развитку Римског царства,
Није, то је непрекинут период монархијски гледано, а не динамички и култно гледано... тај монархијски фокус мораш да имаш, јер у њему ћеш скапирати јасно

сви цареви у Цариграду су тако сматрали,
Нису и нико... не би преместили све прерогативе државе (новац, војску и админе) из Рима у Цариград да су били нешто ново - цела свита, технологија и држава је тамо прешла

Та ''промена'' (боље рећи надградња катарзом од паганштурског бремена) из Рима у Цариград је само духовна, због нове вере Царства, а не нове соци културе или ''облика државности''
само што је оно за разлику од Римског које је било више латинско и паганско ово било више хеленско и православно, па је можда због тога и другачији назив адекватан.
И то је условно речено у својим доменима власти...

Восјка је нпр УВЕК БИЛА ЛАТИНСКА по свом карактеру (мулти-култи Латинска), а култура се калемила како нова вера усмерава... Администрација, Сенат, судство и локалци и сл је тотално прекопирана из Рима, ништа се није променило
А Императори и двор, су исто све Титуле и церемоније задржали, само у другачијим дворанама и сличним забавама ко у Риму

Хришћанска култура је полако истискала хеленску и истиснула ју је под светим царем Теодосијем Великим, који је забранио друге вере и култове сем православља... То се на Истоку доста поштовало због центризма, док је Римска провинција наставила да тавори са каменом о врату хеленизма и двоверства код већине ''новообраћеника'' у Хришћанство по ''ќратком поступку'' ...

Због те каменчуге око врата, Латини слепље сагледавају, отуд је клање у писаним белешкама са њима спрам нас Источњака...

Тај дебаланс, сад Грко-масони покушавају да пеглају, тако што ће да ''делатинизују'' Комплексно царство од свега Латинског, а то је жешћа смејурија, јер се ни они сами од латинштине и Латинског нису очистили...

Не видиш...

Није, то је непрекинут период монархијски гледано, а не динамички и култно гледано... тај монархијски фокус мораш да имаш, јер у њему ћеш скапирати јасно

Нису и нико... не би преместили све прерогативе државе (новац, војску и админе) из Рима у Цариград да су били нешто ново - цела свита, технологија и држава је тамо прешла

Та ''промена'' (боље рећи надградња катарзом од паганштурског бремена) из Рима у Цариград је само духовна, због нове вере Царства, а не нове соци културе или ''облика државности''

И то је условно речено у својим доменима власти...

Восјка је нпр УВЕК БИЛА ЛАТИНСКА по свом карактеру (мулти-култи Латинска), а култура се калемила како нова вера усмерава... Администрација, Сенат, судство и локалци и сл је тотално прекопирана из Рима, ништа се није променило
А Императори и двор, су исто све Титуле и церемоније задржали, само у другачијим дворанама и сличним забавама ко у Риму

Хришћанска култура је полако истискала хеленску и истиснула ју је под светим царем Теодосијем Великим, који је забранио друге вере и култове сем православља... То се на Истоку доста поштовало због центризма, док је Римска провинција наставила да тавори са каменом о врату хеленизма и двоверства код већине ''новообраћеника'' у Хришћанство по ''ќратком поступку'' ...

Због те каменчуге око врата, Латини слепље сагледавају, отуд је клање у писаним белешкама са њима спрам нас Источњака...

Тај дебаланс, сад Грко-масони покушавају да пеглају, тако што ће да ''делатинизују'' Комплексно царство од свега Латинског, а то је жешћа смејурија, јер се ни они сами од латинштине и Латинског нису очистили...

Vojska nije uvek bila latinska. Titule zapovednika, sredstvo komunikacije, vojne naredbe, itd...sve je to bilo na grčkom jeziku; titule vojnih zapovednika tj. stratezi, itd.

Nije baš ovo tačno. Čak je i titula drugačija. Dakle, zvali su se vasilevsima. Vasilevs je grčki prevod reči rex, koja je u tekstovima tako i prevođena.

Latinski prevod grčkog autokrator bio je moderator, tako da bi titula u prevodu glasila moderator Romeorum. Probaj da uporediš to sa titulama Oktavijana, Tiberija ili Klaudija.

Vojska nije uvek bila latinska. Titule zapovednika, sredstvo komunikacije, vojne naredbe, itd...sve je to bilo na grčkom jeziku; titule vojnih zapovednika tj. stratezi, itd.
Како смеш тако децидно да тврдиш у билингвистичкој империји?

Плус Римске легије основица?

Тек са слабљењем Рима имаш природни успон грчког у војсци на Истоку, а не ретроградно уназад да тврдиш за све периоде... Мора све да се обухвати, ако нећеш да ретроградишеш тврдње у глупост...

Poslednja izmena:
Како смеш тако децидно да тврди у билингвистичкој империји?

Плус Римске легије основица?

Тек са слабљењем Рима имаш природни успон грчког у војсци на Истоку, а не ретроградно уназад да тврдиш за све периоде... Мора све да се обухвати, ако нећеш да ретроградишеш тврдње у глупост...

Ja sam mislio da ti hoćeš da kažeš da je latinski jezik bio jezik vojske i u vreme cara Manojla i Komnina i cara Konstantina Dragaša; izvinjavam se nesporazum.

Nije baš ovo tačno. Čak je i titula drugačija. Dakle, zvali su se vasilevsima. Vasilevs je grčki prevod reči rex, koja je u tekstovima tako i prevođena.
Би-лингвално Царство... ништа не оспораваш неинклузивношћу грчког

Latinski prevod grčkog autokrator bio je moderator, tako da bi titula u prevodu glasila moderator Romeorum. Probaj da uporediš to sa titulama Oktavijana, Tiberija ili Klaudija.
Тај латински превод није тачан, јер је синоним старог... Октавијан и Тиберије су из Римског периода, а ти учитаваш грчки...

Слажем се онда три разлилите Србије не требају да носе исто име.
Ни западни пагански Рим ни западни хришћански од Константина треба западни да се зове Равена или Венеција.
Од Константина до Ромула Аугуста.
А источни Рим до 7. века док је службени био латински једним именом преласком на грчки другим именом.
То нема никаквог смисла апсолутно.

Нема разлога онда да царевина и република носе исто име јер је сасвим другачије уређење.
Пример ти није добар.Србија је име добила по народу а Римско царство по граду, као и ово у Цариграду.
Као што рекох ствар је договора.

Ja sam mislio da ti hoćeš da kažeš da je latinski jezik bio jezik vojske i u vreme cara Manojla i Komnina i cara Konstantina Dragaša; izvinjavam se nesporazum.
Не само тог периода, него свих... Имеприја је двојезична

Западњаци фурају римски кад су плебс а администрација и паметари су двојезичници... На истоку плебс је био гркојезичан, а админи исто двопричалице кад нису из плебса

Не само тог периода, него свих... Имеприја је двојезична

Западњаци фурају римски кад су плебс а администрација и паметари су двојезичници... На истоку плебс је био гркојезичан, а админи исто двопричалице кад нису из плебса

Tog perioda nije. Iraklije je zamenio grčki latinskim i nakon gubitka Libana, malo ko je znao i govorio tim jezikom. Štaviše, u nekim kriznim periodima u VIII stoleću to je dolazilo do tolikih ekstrema da je Carigrad morao za prevod nekih tekstova i razumevanje tražiti po carstvu da dođu ljudi koji znaju dobro latinski, jer se u jednom momentu nije bilo našlo dovoljno stručnjaka ni u samom Carigradu.

Back