NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Не знам да ли си испрстио контект целе приче али прича је почела између мене и @Khal Drogo који нашао пар персијских извора где говоре да је Василије Македонац Сакалиб.Nije dobar prevod.
Ko i kada je naterao Slovene koji su prešli Dunav da se pokore? Gde to ima, gde to piše?
Da li je to u skladu sa Prokopijem možda, sa nekim drugim?
Prst na čelo!
Lav u toj rečenici uopšte ne govori o 6-7 veku već o ranijem periodu.....i govori o Dačanima jer najpre kaže da su Romeji prešli Dunav pa tamo pokorili Slovene......za ranosrednjevekovne Grke Sloveni su Geti, Dačani......elaborirali smo to mnogo puta....
I ne otvaraj PP....tupavi pripjatisti zatupljuju......![]()
Дакле да су Порфирогенити словенског порекла.
Није тајна да је сам Порфирогенит лажирао порекло оснивача своје породице желећи да га учини племенитим иако историја зна да то није био већ неког нижег порекла претпостављало се јерменског.
Међутим овде неки персијски писци говоре да је Сакалиб.
Обзиром да је писао о Келтима и многим другим народима тако нешто му не би промакло.
Друго Гети за време Херодота живе уз Стару планину са ове стране Дунава као и Трибали у једном тренутку прелазе Дунав.
Извори говоре о њима још 900 п.н е Док се Дачани појављују код Римљана 2. век п.н е.
Такође откривањем банатских гетских шанчева за које се сматрало да су римски утврђено је да су служили за одбрану од Дачана са којима су непријатељство заменили савезом доласком Римљана.
Иста ствар је са Мезима или Мојсима који су ратовали са Дачанима око пашњака.
Херодот не зна за Дачане зна за Поморавље као трибалску равницу као и за друге писце Гети и Трибали су исто или јако слично.
Он не зна ко је на крајњем Дунаву са сигурнишћу али зна за Келте да су тамо.
Дакле Дачани су по свој прилици латинофони Келти а језик Трачана није био латинофон бркање Дачана са Трачанима и Гетима једино служи Румунима и тези да је сво становништво било латинофоно.
Друго кутура Протогета ,Трибала и остслих се зове Бесараби култура сматеа се мешањем културе Трако-Кимера са староседеоцима Балкана.
Шро се тиче Кимера који се повлаче пред Скитима који су им окупирали земље Александар Лома је већ доказао да име Серб или Словен има исту етимолошку вредност и да се на скитском или аланском каже Химри или Химер.
Poslednja izmena: