VITAMINI

Meni je to stvarno svejedno, niti sam ga pila jer mi nedostaje niti me je taj uzvicnik mnogo uzbudio.
Jednostavno ga je bilo ( uzvicnika) kao sto ga ima i ako je holesterol malo visi ili eritrociti nisu tacno 4 miliona( kao sto obicno i nsiu, ali im fali samo
malkice pa da bidnu.
Moju doktorku ( internistkinja) inace i boli ona stvar i za mnogo vaznije stvari.
Sto se tice karcinoma i tog vitamina C koji je u zadnje vreme nesto kao aktuelan ja sam shvatila ( citajuci jednu pametnu osobu na drugom forumu koju je zadesio
karcinom)da tu ove doze ( da kazem oralne) ne igraju nikakvu ulogu nego da se to unosi intravenozno, ali jos uvek nema studija koje bi se smatrale
validnim pa tako i niko ne zna nista.
Nego, sto ti mene ovde napadas?:zcepanje:

- - - - - - - - - -

Ma cela ta prica sa vitaminima smisljena je od lukavih ljudi a na prici se zaradjuju milijarde i milijarde.
Ne napadam te. Samo sam napisao nesto sto ce nekom ko procita mozda izazvati zelju da malo pretrazi u vezi tog sto sam napisao i proveri da li je bilo tako ili ja mozda mistifikujem.
Studija o dejstvu megadoza C vitamina NECE ni biti jer suprotno onom sto sugerise tvoja poslednja recenica milijarde se NE zaradjuju na C vitaminu (cija je cena bagatelna- kilogram kosta nekoliko dolara a i niko ne moze MONOPOLIZOVATI njegovu proizvodnju i prodaju) pa, zapravo, ne bi bilo zgodno ako bi studije pokazale da je cika Pauling mozda ipak bio u pravu - bolje je o njemu zadrzati mit kao o caknutom ekscentricnom dekici sa bizarnim idejama dok sve ne prekriju ruzmarin, snegovi i sas

Poslednja izmena:
da li znas koliko je to 15gr?
i dozu od 1000mg organizam ne resorbuje, nego visak izbaci
po kojoj to teoriji sisarima teba 200mg na 1kg tezine?
Savetujem ti da procitas *originalnog* Paulinga (ne olajavajuce tekstove iz zute stampe i sa sarenih portala) pa kad budes imala iste informacije kao i ja o toj temi mozemo da raspravljamo.
Imas i prevedeno - mislim da se zove *Kako ziveti duze i osecati se bolje*- L. Pauling, izdavac je neka novosaska kuca a mislim da ima i u PDF-u pa procitaj bar uvodnih par desetina stranica - tu imas argumentaciju za ovo sto pitas -zasto sisarima treba 200 mg na 1 kg tezine tela.
Inace 15 000 mg je kad smo u *redovnom* stanju -to je rutinska doza a u slucaju bolesti i povreda doze su visestruko vece (zavisi od stanja)

Poslednja izmena:
Savetujem ti da procitas *originalnog* Paulinga (ne olajavajuce tekstove iz zute stampe i sa sarenih portala) pa kad budes imala iste informacije kao i ja o toj temi mozemo da raspravljamo.
Imas i prevedeno - mislim da se zove *Kako ziveti duze i osecati se bolje*- L. Pauling, izdavac je neka novosaska kuca a mislim da ima i u PDF-u pa procitaj uvodnih par desetina stranica bar - tu imas argumentaciju za ovo sto pitas.
Inace 15 000 mg je kad smo u *redovnom* stanju -to je rutinska doza a u slucaju bolesti i povreda doze su visestruko vece (zavisi od stanja)

isto imas naucne studije koje dokazuju da je maksimalan dnevni unos 500 - 1000mg, za visoko intenzivne treninge i veliku potrosnju 2000mg, a da sve preko toga uneto u organizam bude samo izluceno sa mokracom

Napravili su C vitamin koji se 8 sati razlaže u stomaku i ako se pije na 8 sati ceo dan si zaštićen.
Ja planiram da sad u avgustu i septembru pijem i deca takođe baš da vidim da li će zapatiti viruse koji svake školske godine odmah na početku pokose čitave škole.
I da umanjimo alergiju na ambroziju. Mene je već počelo grlo da svrbi. :(

Ne napadam te. Samo sam napisao nesto sto ce nekom ko procita mozda izazvati zelju da malo pretrazi u vezi tog sto sam napisao i proveri da li je bilo tako ili ja mozda mistifikujem.
Studija o dejstvu megadoza C vitamina NECE ni biti jer siprotno onom sto sugerise tvoja poslednja recenica milijarde se ne zaradjuju na C vitaminu (cija je cena balatelna- kilogram kosta nekoliko dolara) pa, zapravo, ne bi bilo zgodno ako bi studije pokazale da je cika Pauling mozda ipak bio u pravu - bolje je o njemu zadrzati mit kao o caknutom ekscentricnom dekici sa bizarnim idejama dok sve ne prekriju ruzmarin, snegovi i sas
Nisam ja nigde tvrdila da se na vitaminu C zaradjuju milijarde, milijarde se zaradjuju na toj fami o vitaminima an general, a narocito kod publike koja je
u mogucnosti da cita razne publikacije, usput ima i para pa recimo mesecno troskara na nekakve vitamine i 40 evra. A radi se sigurno o barem milijardi ljudi.
Zasto bih ja citala naucne radove ovog gospodina? Imam svoj zdrav razum pa ako moj laboratorisjki nalaz kaze da u urinu ima toliko tog vitamina C onda
saberem dva i dva , ali ponavljam, vitamin C u mom slucaju bio je neka kolaterna steta silnog limuna koji sam koristila.

Napravili su C vitamin koji se 8 sati razlaže u stomaku i ako se pije na 8 sati ceo dan si zaštićen.
Ja planiram da sad u avgustu i septembru pijem i deca takođe baš da vidim da li će zapatiti viruse koji svake školske godine odmah na početku pokose čitave škole.
I da umanjimo alergiju na ambroziju. Mene je već počelo grlo da svrbi. :(

kupi maticni mlec sa medom, klincima svako jutro napravis limunadu i kasicicu maticnog mleca i da vidis imunitet

Rajela, niti je to bio "silni" limun što si ti pila niti ti od limunade može biti povišen C vitamin.
Ima puno hrane koja ima mnogo više vitamina C od limuna.
Cekaj, ima neke hrane koja ima vise C vitamina od pet limuna dnevno?
Moguce je da ima, ali ja jedem, volim neku hranu, bez da razmisljam sta i gde ima koliko vitamina.
Napisala sam vec da sam pila limunadu ( dva litra dnevno) napravljenu od pola kilo limuna ( valjda je 5 komada pola kilo).
Ja ne patim od manjka imuniteta, valjda sam sa rodjenjem stekla neki imunitet tako da mi to nije vazno.

Limun je na nekom 12. mestu po količini C vitamina.
Kažu da višak unetog C vitamina organizam odmah izbaci tako da mi nije jasno kako dođe do povišenog C vitamina.

- - - - - - - - - -

kupi maticni mlec sa medom, klincima svako jutro napravis limunadu i kasicicu maticnog mleca i da vidis imunitet
I on se kupuje u apoteci u vidu tableta?

Kažu da višak unetog C vitamina organizam odmah izbaci tako da mi nije jasno kako dođe do povišenog C vitamina.

- - - - - - - - - -

ima ga u apotekama, ali mom detetu kupujem u teglici na pijaci gde prodaju med
ovaj je najbolji..salju i pouzecem

viber image.jpg

- - - - - - - - - -

Pa da, to i ja vec tri puta napisah. Izbaci odmah.:)
Povrce gubi vitamin C termickom obradom, ali moze da se jede i bez ikakve obrade.
Ja tako jedem papriku recimo.
Nego sto ste se uhvatili za taj vitamin C, ima jos silnih drugih vitamina.

Kažu da ishranom ne možemo uneti dovoljno vitamina i minerala koji su nam potrebni na dnevnom nivou.
A da ne pričamo da nemamo ni vremena ni mogućnosti da se tako pažljivo i izbalansirano hranimo. :(
Zato mi sve više čini da ima smisla priča o vitaminima u vidu tableta.

Ja sam počela da pijem OMEGA3 jer je odličan za sve: mozak, srce, jetru. Od kako ga pijem, više nemam problema sa zatvorom. Očistio mi je creva i život mi je mnogo ugodniji.
Mm ima povećan loš holesterol, a nizak dobar i ishranom je uspeo da poveća dobar holesterol, ali loš nije uspeo da smanji na optimalno. Pri tom su mu rekli da ima masno srce i jetru i da mora da unosi OMEGA3 i to najbolje da jede lososa. Osim što mrzi ribu, losos je preskup i ne umemo da ga spremamo. Pa ćemo videti da li će i njemu pomoći unos OMEGA3 u vidu kapsula.

Kažu da ishranom ne možemo uneti dovoljno vitamina i minerala koji su nam potrebni na dnevnom nivou.
A da ne pričamo da nemamo ni vremena ni mogućnosti da se tako pažljivo i izbalansirano hranimo. :(
Zato mi sve više čini da ima smisla priča o vitaminima u vidu tableta.

Ja sam počela da pijem OMEGA3 jer je odličan za sve: mozak, srce, jetru. Od kako ga pijem, više nemam problema sa zatvorom. Očistio mi je creva i život mi je mnogo ugodniji.
Mm ima povećan loš holesterol, a nizak dobar i ishranom je uspeo da poveća dobar holesterol, ali loš nije uspeo da smanji na optimalno. Pri tom su mu rekli da ima masno srce i jetru i da mora da unosi OMEGA3 i to najbolje da jede lososa. Osim što mrzi ribu, losos je preskup i ne umemo da ga spremamo. Pa ćemo videti da li će i njemu pomoći unos OMEGA3 u vidu kapsula.

I ja muku mucim sa visokim holestorolom, ali je kod mene to genetika ( mozda i kod tvog muza) tako da se sa ishranom smanji, ali je to sve jako malo.
Losos jeste skup ( naucila bi ti da ga spremas jer se samo stavi u tiganj pa se obrne sa obe strane, stavis malo belog luka pa jedes:)), nikakva umetnost)
Jedino sto stvarno skida holesterin su ovsene pahuljice i neke mekinje od ovsa ( to je kao brasno samo mnogo krupnije), a ja to stavljam
4-5 kasicica u neki vocni smuti jer samo tako mogu da jedem mekinje:D Orasi ( recimo jedna, ali manja, saka dnevno ) snizava takodje.
E sad koko se snizio to ne znam jer ovo radim zadnjih 5-6 nedelja, a od momenta kada su mi prepisali statine koji su strava i uzas.
Omega 3 je svakako genijalna stvar.

Nisam ja nigde tvrdila da se na vitaminu C zaradjuju milijarde, milijarde se zaradjuju na toj fami o vitaminima an general, a narocito kod publike koja je
u mogucnosti da cita razne publikacije, usput ima i para pa recimo mesecno troskara na nekakve vitamine i 40 evra. A radi se sigurno o barem milijardi ljudi.
Zasto bih ja citala naucne radove ovog gospodina? Imam svoj zdrav razum pa ako moj laboratorisjki nalaz kaze da u urinu ima toliko tog vitamina C onda
saberem dva i dva , ali ponavljam, vitamin C u mom slucaju bio je neka kolaterna steta silnog limuna koji sam koristila.
Nisam preporucivao tebi da citas L. Paulinga nego clanici foruma koja se potpisuje *dive*. Mada i tebi ne bi skodilo jer *zdrav razum* jeste potreban ali nije i dovoljan uslov za donosenje optimalnih odluka (i u razmisljanju o suplementima kao i o bilo cemu drugom). Kvalitetne informacije (i iz naucnih studija) uz zdrav razum ti povecavaju verovatnocu za to.
A ovo o *troskaranju* na *nekakve vitamine* me uvek odusevljava - nikad ne cujem da je nekom zao sto trosi na alkohol, kafu, secer i ostale narkotike, kozmetiku, krpice i sl.(sto mu sigurno nece doprineti kvalitetu zivota a stosta od navedenog dokazano smanjuje kvalitet zivljenja) ali zato za te*nekakve vitamini* (koji, opet dokazano, poboljsavaju zdravlje) dati pare (pa jos 40-ak evra eeej) - e tu se dize lelek do neba. Stvarno zadivljujuce. Ne verujem da iste krokodilske suze lijes nad novcima koje jadno covecanstvo trosi na pivo, cokolade i sl. uzivancije. Kad neko plati 160 evra za patike- cipele cija je cena proizvodnje 5 evra ne cuh ga da se zali, ili kad kupi pivo (koka kolu...) za 1 evro a proizvodjaca kosta u proizvodnji 3 centa. Ne vidim u ovim *vanvitaminskim* primerima bas mnogo tog cuvenog zdravog razuma ali to je verovatno samo problem mog nekvalitetnog vida.
Takodje, cudi me da ti zdrav razum nije nikad dosapnuo da taj izluceni C vitamin nije samo, kako mislis, bio u bokalu limunade i protrcavsi kroz telo dosao u urin vec je, dok je bio u organizmu, ucestvovao u vise stotina biohemijskih reakcija nekoliko puta se reciklirajuci

Poslednja izmena:
mora da unosi OMEGA3 i to najbolje da jede lososa. Osim što mrzi ribu, losos je preskup i ne umemo da ga spremamo. Pa ćemo videti da li će i njemu pomoći unos OMEGA3 u vidu kapsula.
Ne znam zasto ti nisu rekli ali NE MORA da jede samo lososa da bi povecao unos omega3. Pored lososa jos 3 vrste morskih riba imaju isto toliku kolicinu omega3 kao i losos (oko 2 gr omega3 na 100 gr ribe) a to su haringa, skusa i sardina (sardela). Pri tom su sve ove 3 vrste vrlo jeftine (4-6 X jeftinije od lososa) a kod lososa imas i dodatni problem sto ako ne kupis garantovano divljeg lososa (koji je preskup) na trzistu cesto ima povoljnijeg po ceni ali gajenog lososa koji se verovatno u ribnjacima hrani vestackim koncentratima pa mu je, sledstveno tome, i profil masnoca u telu slicniji svinji sa farme tj. ima vise zasicenih masti nego omega3 tako da je jedenje njegovog mesa zapravo suprotno cilju koji zelite da postignete. Ako znamo da *konfekcijske* kapsule omega3 koje se najcesce nalaze u prodaji imaju obicno 300 mg (0,3 gr) omega3 u 1 kapsuli lako je izracunati da samo 100 gr neke od navedenih riba (haringa, skusa ili sardine) imaju u sebi omega3 kao 6-7 kapsula omega3 iz suplemenata a sigurno kostaju mnogo manje (mozda 25-35 dinara) nego sto je cena 6-7 kapsula. Plus sto jedenjem 100 gr ovih riba osim 2 gr omega3 dobijete i 20-ak gr odlicnih proteina i prilicno joda, fosfora i dr.minerala (recimo kalcijuma u slucaju sardina jer ih jedete sa kostima. Ako jedete *standardne* konzervirane sardine u ulju prospite to ulje jer ta ulja, ako nisu maslinova, vec sojina i suncokretova sto je najcesce, obiluju omega6 masnim kiselinama koje se direktno suprotstavljaju svim koristima omega3 masnih kiselina pa onda radite slicnu gresku kao jedenjem onih gajenih lososa iz ribnjaka).
Takodje, laneno seme OBILUJE omega3 masnim kiselinama i to cak mnogo vise nego u gorenavedenim ribama. Te omega3 se smatraju , u uslovnom smislu, manje kvalitetnim od ovih ribljih (iz razloga koje sad ne bih razglabao) ali i unos lanenog semena (najbolje mlevenog) svakako moze da bude dobra pomoc posebno kod osoba koje, kao vas suprug, ne vole bas redovno da jedu riblje meso.
Na kraju, postoje i kvalitetniji suplementi omega3 od ovih standardnih i zovu se *MOLEKULARNO DESTILOVANI* -oni imaju vecu kolicinu efektivnih omega3 po kapsuli (600-940 mg po kapsuli od 1000 mg tj. 60-94% aktivne supstance od mase kapsule za razliku od ovih uobicajenih koje sadrze 30% omega3 od ukupne mase) ali su i srazmerno skuplje a i kod nas cete ih tesko naci u prodaji (mislim na Srbiju). Mozete preko interneta da ih narucujete a tako cete i mnoigo jeftinije proci. Ali, najbolje resenje je jesti prave ribe, napred navedene vrste

@Crnizmaj

Odlicno si objasnio "situaciju" sa ribama i omega3 ( ono za vitamine i patike cu ti oprostim;))
Ja sam i prestala da jedem lososA kad sam videla kako se on gaji i cime se hrani ( divljeg lososa i nema za normalnog smrtnika
i potrosaca) kao sto sam prestala da jedem i zivinu, a narocito svinjsko meso. Ljudi misle da je sva riba kao zdrava, ali nije, riba
iz Mediterana samo je jako ukusna. Nije kod nas ( i ne samo kod nas) bas uobicajeno da ljudi jedu haringe, ali skuse ima
( ja licno ne mogu da jedem jer bas mnogo mirise na ribu, ali zato tamanim ove haringe i to sveze, sto bi se reklo bez termicke obrade)
Ima kapusla sa kombinacijom lanenih semenki i ribljeg ulja, a za ovo MOLEKULARNO DESTILOVAN veliko tnks.

Riba/meso nikako ne moze biti zdravo, niti nam bilo sta esencijalno pruza organizmu. Potpuno nelogicno pasivno gorivo za ljudski trakt - zivotinje jedu biljke, a zatim mi jedemo komade njihovog tela ? Ovo je disbalans citavog ekosistema, a ne izbalansirana zdrava ljudska ishrana.

Riba/meso nikako ne moze biti zdravo, niti nam bilo sta esencijalno pruza organizmu. Potpuno nelogicno pasivno gorivo za ljudski trakt - zivotinje jedu biljke, a zatim mi jedemo komade njihovog tela ? Ovo je disbalans citavog ekosistema, a ne izbalansirana zdrava ljudska ishrana.
Sta podrazumevas pod ovim *esencijalno*? Kako to gorivo moze biti - pasivno?? Po kojim ubedljivim kriterijumima ljudi (kao vrsta zivotinja svastojeda) ne treba da jedu komade tela drugih zivotinja (kao sto rade i mnoge druge zivotinje)? Kako treba da izgleda u praksi i koji su ti kriterijumi za tu *izbalansiranu zdravu ljudsku ishranu*?

Sta podrazumevas pod ovim *esencijalno*? Kako to gorivo moze biti - pasivno?? Po kojim ubedljivim kriterijumima ljudi (kao vrsta zivotinja svastojeda) ne treba da jedu komade tela drugih zivotinja (kao sto rade i mnoge druge zivotinje)? Kako treba da izgleda u praksi i koji su ti kriterijumi za tu *izbalansiranu zdravu ljudsku ishranu*?

Esencijalno - neophodno za normalno funkcionisanje, vitalnost. Bez Sunca i Vode ne mozemo ziveti, zato je nase pogonsko gorivo bilje/voce, koje u sebi upravo nosi te dve energije. Pasivan lanac ishrane sam objasnila primerom - umesto da se biljna hrana uzgaja za ljudsku ishranu, njome se tovi stoka, kako bi mi na kraju jeli stoku. Sta hranljivo u sebi moze imati mrtav komad misica/loja? Kada stavis parce mesa u usta, koliko ti treba da ga sazvaces svojim kutnjacima? Na kraju, koliko hrane zivotinjskog porekla nas digestivni trakt moze da "svari"? Koliko se kiseline uposljava da bi zeludac mogao mogao savladati nesto sto je neprirodno za njegovu sredinu. To sto organizam "na misice" uspe da podnese, ne znaci da smo svastojedi, nego jednostavno glupi i jedina vrsta sisara koja je bolesna na planeti. Zaglupljeni pricama o b12, omega3, kalcijumu, proteinima itd - a svega toga ima u biljnim izvorima, i sasvim dovoljno. Evo i konkretnog primera imuniteta razlicitih ljudi ( koji konzumiraju mlecno/mesno i oni koji to ne cine )

Izbalansirana zdrava ljudska ishrana je misaona imenica prosečnom čoveku kome je nedostupno dosta namirnica u kontinuitetu tokom cele godine, a naročito pripremanje sve te hrane.
Riba iz konzerve ima teške metale u sebi, a ja zaista nemam mogućnosti da svakodnevno kupujem i pripremam ribu tako da je lo meni Omega3 u kapsulama idealno rešenje. Mi pijemo kapsule sa 380g omege3 koja se vadi iz ribe koja se hrani planktonima, dakle iz najdubljih okeana, a zatim se čisti od eventualnih teških metala. Mesečno to košta 10 evra po osobi i po meni je to odlična investicija.
Lan i koštunjavo voće redovno konzumiramo svakako jer je zdravo i volimo. :)

Back