Vino

to je voda i vino....
greota mešati vino sa vodom

btw bevanda je nastala na ostrvima koja nisu imala dobru vodu, pa su kisnicu skupljali u rezervoarima ispod zemlje, a da bi voda bila ispravna za pice, mesali su je sa vinom kako bi to malo alkohola u vinu pobilo eventualne bacile i da bi ta "voda" bila ukusnija

cak i deca su pila bevandu

da li se dobro secam?
 
Deveti Wine Style salon vina održaće se 22. aprila u hotelu Zira u Beogradu od 14 do 20 časova.

Na ovogodišnjem izdanju posetioci će imati priliku da se upoznaju s vinskim opusom više od četrdeset učesnika i degustiraju preko 300 vrhunskih vina eminentnih vinarija iz Srbije i regiona, među kojima su i vinarije Aleksandrović, Ščurek, Capo, Vinarija Zvonko Bogdan, Movia, Deurić, Matalj, Kozlović, Fruškogorski vinogradi, a zahvaljujući učešću uvoznika posetioci će moći da probaju i vina vrhunskih evropskih vinskih kuća kao što su Cesari, Bertani, Arnaldo Caprai, Valduero, Il Toledana, Barbi, Sacchetto, Il Poggione.

Ulaznice za Salon mogu se kupiti na ulazu u Salon 22. aprila po ceni od 1.200 dinara.
 
Nešto mi mlada vina prijaju ovih dana...Mlad mesec(vinarija Do kraja sveta), Mala noćna muzika, Portugizer(Mačkov Podrum)....valjda faza ili mi ide uz proleće...a i pomaže što su na akciji po maxi-jima,metroima i merkatorima ;)
 
Poslednja izmena:
Pozdrav, ljudi!

Tražio sam po forumu neku temu o vinima, ali ne nađoh nijednu, pa rekoh da malo pokrenemo diskusiju.

Ja sam počeo da se interesujem za vino prije nekih 7-8 mjeseci i zavolio sam ga na prvu, što bi se reklo. Malo po malo, počeo sam da se interesujem za vinarije, sorte, etikete, berbe...Bio sam oduševljen čitavom tom pričom! I danas vrlo rado otvorim neku flašu i uživam u ovom božanskom piću! Naravno, trudim se da pijem umjereno i što bolja vina, pa sam tako za tih 7-8 mjeseci imao priliku i zadovoljstvo da probam blizu 40 različitih vina. Čak sam pokrenuo i svoju vinsku kolekciju i uspio sam da skupim nekih 20 boca kvalitetnih i vrhunskih vina iz mnogih zemalja.

Kakva vina vi volite da pijete? Domaća, strana? Bijela ili crvena? Možda rose? Koje vino vas je oduševilo, a koje je ostavilo slab utisak?

Naravno, diskusija se uvijek može proširiti i na vinarije, vinare, vinsku kulturu uopšte, trendove, potrošački aspekt...

U zdravlje!

Već dosta godina kupujem domača vina iz Sremskih karlovaca. Gledam sortu groždja, uglvanom kupujem Merlot od crvenih vina. Od belih vina Ranjski Rizling mi paše. Zavisi ko šta voli. Ja volim da imam neko meze kada pijem vino. Nešto bih preporučio što na izgled nije lepo al je ukus fenomenalan. To je uz vino komad sira Gorgonzola. To je onaj budjavi sa zelenim prugama. I ako sir po mirisu i izgledu uopšte ne prija, probajte uz vino, neverovatno lepa kombinacija. Takodje neko belo vino, aromatično, zajedno sa dinjom i šunkom....itd.
 
Dragan Bjelogrlić o vinu:

"Kako sam omatorio, više pijem vina nego kratka pića, što bih preporučio svima koji uđu u pedesete, posebno zato što je kultura vina, eto, zavladala i Srbijom. Pamtim vremena kada je bilo „Koje ćete vino, imamo crno i belo?“ Sada već imamo ozbiljnu ponudu domaćih vina, mislim da su crvena vina bolja od belih, ne bih sada da preporučujem neka posebna, ali reći ću da je moja omiljena vinarija Jokić, ne samo zbog ukusa i kvaliteta, već zato što vino uvek mora da ima i neku priču. Čovek se vratio u svoju postojbinu odakle je morao da ode i tamo je napravio vinograde koji će tu da ostanu večno, vina su mu ekološka i dobra, a pošto ja volim priče koje su životne, pa i više od života, mene je ova priča dirnula i vrlo rado pijem Jokićeva vina."
 
Vina sa dobrom pričom. To je sigurno porodica Živanović iz Sremskih Karlovaca. Porodica čija su se vina pila na Bečkom i Ruskom dvoru, kao i na Titaniku. Nekada su naša vina bila u rangu sa Francuskim, kako po kvalitetu tako i po količinama. Industralizacija posle drugog svetskog rata, potisnula je proizvodjače vina koji su parirali sa svetskim proizvodjačima.

Što se tiče da li crno ili belo vino, mogu reći da je poželjno kombinovati vino sa hranom. Tako da crvena vina idu u kombinaciji sa crvenim mesom, dok bela vina idu u kombinaciji sa belim mesom. Ako ne konzumirate hranu prilikom ispijanja vina onda je sve stvar ukusa, ko šta voli :)
 
Ovogodišnje izdanje najprestižnijeg svetskog ocenjivanja Decanter WWA u Londonu donelo je pregršt iznenađenja i rekorda na raznim nivoima, a najboje ocenjena srpska vina su Terasa Chardonnay 2013 Matalj i Credo crveni 2013 Virtus, sa 92 poena, što je bilo dovoljno tek za srebrnu medalju!

Tek poen manje u ocenama dobila su vina Icon Campana Rubimus 2015 Zvonko Bogdan, Experiment Prokupac 2015 Čokot i Fantazija 2012 Tonković, a u ovoj grupi vina koja su se okitila srebrom s Decantera nalaze se još i Vizija 2015 Aleksandrović, Talas Crveni 2015 Deurić, Kremen Kamen 2013 Matalj, Filigran 2013 Manastir Bukovo, Chardonnay 2015 Zvonko Bogdan, Dokaz 2015 Despotika, Vrtlog 2015 Janko, Arno 2015 Aleksić, Kardaš Limited 2012 Aleksić i Pinot Noir 2015 Dumo.

Na žalost, kao i prošle godine srpska vina ostala su bez najsjajnijeg odličja na ovom ocenjivanju, ali pomenutih 15 vina sa srebrom i čak 25 s bronzom, te još 14 etiketa koje su dobile preporuku daju razloga za zadovoljstvo. Ipak je to impoznatan broj od ukupno 54 vina iz Srbije koja su se vratila s nekim od priznanja s Decantera. Podsetimo, taj broj prošle godine iznosio je (svega) 35 vina (pet srebrnih medalja, 15 bronzanih i 15 preporuka).

Najveći broj priznanja od srpskih vinarija na Decanter WWA 2017 dobila je sve uspešnija vinarija Deurić. Po dobrom običaju od devet poslatih etiketa – devet nagrada! Temetu je pripalo šest, Vinariji Zvonko Bogdan pet, Aleksandroviću i Despotici po četiri, Matalju i Virtusu po tri...

- - - - - - - - - -

Što se eks-YU regiona tiče, Hrvatska i Slovenija ponele su ubedljivo najviše nagrada, hrvatski vinari čak 122, a slovenački 92!

Ipak, čini se da najveće iznenađenje iz regiona stiže iz Bosne i Hercegovine – dva Platinum trofeja za najbolje crveno i najbolje belo vino Centralne i Istočne Evrope! U pitanju su vina Selekcija Blatina 2015 i Selekcija Žilavka 2016, oba iz vinarije Crnjac & Zadro pokraj Čapljine, koja se ove godine vratila iz Londona i sa još tri Decanterova priznanja: srebro za Cabernet Sauvignon 2015, bronzu za Rondo Blatina 2015 i preporuku za Chardonnay 2016. Ali, ni to nije sve što se tiče Hercegovaca. Od ukupno 26 nagrada za vina iz Bosne i Hercegovine, sa zlatnom medaljom iz Londona vratila se i blatina Charisma 2015 proizvođača Hercegovina Produkt, te kupaža kaberne sovinjona i blatine X Line 2015 iz Podruma Vilinka, oba vina iz Mostarskog vinogorja.

Zlato je u region donelo i vino Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012 crnogorskog giganta Plantaže, koje su se iz Londona vratile sa šest medalja i jednom preporukom.

Baš kao i Srbija, i Makedonija je ostala bez zlata, a od ukupno 16 priznanja u vitrine Tikveša otišlo je 12, Stobi je uzeo tri, a jedna bronza otišla je za vinariju Imako.
 
DDjcDtfXkAAJxj5.jpg
 

Back
Top