Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 103.103
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prepoznavanje simbola i nije toliko upitno; ono što je pod znakom pitanje jeste njegovo tumačenje, mada i sam Vin, koliko god puštao sebi maštu na volju i podražavao i najgore strane Marje Gimbutas, nije nigde bio decidan da je ta njegova interpretacija definitivna...vrlo je jasan uvek bio da je to samo jedan predlog mogućeg viđenja.
Koja je tačno razlika između simbola/znakova i sintagme protopismo? Evo ja ne bih znao da to jasno razgradim.
Što se tiče Palavestre, njegov skepticizam dobrim delom je na tragu naših novoromantičara koji svakog normalnog naučnika i običnog načitanog čoveka izluđuju do svih granica, pa moram reći i da ga potpuno razumem.Njega više interesuje taj društveni i fenomenološki aspekt recepcije tih nalaza, nego sami nalazi na terenu, ali ono što mogu reći sa izvesnom dozom sigurnosti jeste da je to što imamo u Podunavlju poprilično jedinstveno. Ne može se porediti sa ičim sličnim na čitavom svetu iz tog ili starijeg perioda. Ukrasi prosto kao umetničko delo, nisu zato što je to previše pojednostavljujuće. Ne može biti sumnje da se tu radi o nekim magijskim odnosno religijskim aspektima; odnosno izvesno je da su oni imali nekakvo značenje (simboličko ili kakvo god). Nazvati to pismom, u svakom smislu je pretenciozno i neosnovano, ali je i otpisivanje tih znakova kao neke najobičnije ukrase.
U vezi Palavestre i njegovog pozivanja na Stanišića;
![]()
![]()
Tragedija je sto su ljudi culi za slavena i slusaju trolovanje i gluposti propagandista manipulatora, sto postoje oni koji zlonamerno unistavaju dokaze i istinu i falsifikuju istoriju.
Radivoj Pesic je klasifikovao vincanska starosrpska slova, kasnije je njegov rad potvrdjen nezavisno od Haarmanna i Winna.
Pesic je vrhunski paleolingvista i ne postoji ni jedna konstruktivna smislena kritika na njegov rad.
Dr. Maria Gimbutas smatra Lepenski Vir najstarijim gradom na svetu (svakako jedan od najstarijih).
Moji se komentari brisu pod izgovorom da nisu tema, a jesu tema i prava sustina sa mnostvom neoborivih dokaza.
Tragedija je sto su ljudi culi za slavena i slusaju trolovanje i gluposti propagandista manipulatora, sto postoje oni koji zlonamerno unistavaju dokaze i istinu i falsifikuju istoriju.
Radivoj Pesic je klasifikovao vincanska starosrpska slova, kasnije je njegov rad potvrdjen nezavisno od Haarmanna i Winna.
Pesic je vrhunski paleolingvista i ne postoji ni jedna konstruktivna smislena kritika na njegov rad.
Dr. Maria Gimbutas smatra Lepenski Vir najstarijim gradom na svetu (svakako jedan od najstarijih).
Moji se komentari brisu pod izgovorom da nisu tema, a jesu tema i prava sustina sa mnostvom neoborivih dokaza.
Osnova sumnje je da Vinca koja krije mnoge istine stoji zakopana i jos gore, na tom terenu je dozvoljena gradnja, niko ni ne otkupljuje zemlju kao da je namera da se sve sakrije. A namera, gospodo, govori vise od svih dokaza. Namera je ne davati pare da se otkupi zemljiste, namera je da se od kakvogtakvog muzeja napravi ruina, namera je da se ne odvajaju pare ni za osnovno odrzavanje.....treba li i za to dokazi veci od onih vidljivih na terenu?
Ne, valjda se nije mesao u to od kada su ovi "elitni" istoricari "na delu" tacnije nedelu...mada ko zna sta je radio pre 50 ili 70 godina...
Moja poenta je da bi trebalo istoriju tretirati kao nauku, a ne politicki poligon.....mada, nisam siguran koliko jos ima ljudi koji znaju sta se podrazumeva pod nazivom "nauka" osim, zarada...
Cija? Tvoja je da siris lazi o istoriji Srba, a da bi to radio i dalje neko to mora da placa, a taj bi trebalo, znaci, da nastavi da bude "elita" stpske istorijske nauke. Sto znaci da treba cuvati lazljivce. Svaka promena vlasti u Srbiji znaci i promenu ljudi uz tu vlast, pa eto poente tvoje poente " vucic i sns" ....
Ne, ja mislim da vlast drze kriminalci sa belim rukavicama, ako nisi cuo imamo korumpirano pravosudje, a odatle pocinju sve druge kriminalne radnje. Dokaz da su kriminalci nepromenjljivi je personalna podela, pa su isti ljudi bili i pod komunistima i pod "ovom" opozicijom, a i sada se "bez njih " ne moze, iako gomila strucnjaka odlazi u inostranstvo "elita" je zasela i kroji kapu, a ta elita je potenntna samo na pare i kako onda otvarati vincanski pokrov, ako nemci placaju predavanje "strucnjaka" da su srbi svesni odakle poticu, ako treba nadje se i dokaz u srpskim mitovima, radi ekstra plate.
Znaš šta mene interesuje.Srpski jezik i sanskrt su fonetski isti 100%, potpuna srodnost. I to se savrseno slaze i ukapa sa nastankom prvog pisma i svega navedenog...
"fonetski isti 100%", znaci samo fonetika 100% (a,e, i, o, u, zatim svi suglasnici...).Znaš šta mene interesuje.
Koji su dokazi da su srpski i sanskrt isti 100 %. Gde su dokazi ? Da sličnosti ima, ima, ali daj mi te dokaze, jer si rekao 100%. Znam za one stare srpske pesme iz Indije, ali nedostaje mnogo potvrda, ..........više se ljudi uhvate za to, pa malo i dodaju. S druge strane nerviraju me i oni koji kažu nema tu ništa. Zašto se ne drži ta tema otvorenom ?
Evo, ja tvrdim. Mitohondrijalna DNK žena i muškaraca Bronzanog doba vinčanske kulture su potpuno iste kao i u ženama današnjice na istim područjima. Štaviše, DNK bronzanog doba cele Evrope je najbliži slovenskom. Naročito Bell Beaker kultura.Covece Gimbutas i Haamann ne tvrde sta ti tvrdis. Ili namerno lazes i pravis se blesav ili si glup ili lud.
Nema trece.
Šta ovo implicira u slučaju maternjeg jezika?Evo, ja tvrdim. Mitohondrijalna DNK žena i muškaraca Bronzanog doba vinčanske kulture su potpuno iste kao i u ženama današnjice na istim područjima. Štaviše, DNK bronzanog doba cele Evrope je najbliži slovenskom. Naročito Bell Beaker kultura.
![]()
Šta ovo implicira u slučaju maternjeg jezika?
Da je slovenski jezik stariji od neolita.
Da je kod Slovena bilo samo evolutivne promene jezika od neolita do stvaranja modernih država.
Da je slovenski jezik indoevropski osnov.
Konzistentnost jezika na razdaljini od par hiljada kilometara u uslovima porodičnog učenja vuče za sobom ovakve zaključke.Хвала. Ово је сад кристално јасно.
Konzistentnost jezika na razdaljini od par hiljada kilometara u uslovima porodičnog učenja vuče za sobom ovakve zaključke.
Još nije "kristalno", naime uvek postoji mogućnost da neko egzaktno dokaže da je postojalo institucionalno učenje jezika. Pokušao je Stari Vlah da dokaže kako se uči jezik u porodici sa odlaskom muškaraca u vojnike, samo nije dokazao da su se oni uopšte vraćali a kamo li da su tamo postajali lingvisti koji će vraćanjem u rodni kraj širiti ono što su tamo naučili, ako su naučili nešto više od vojnih komandi . Za takav scenario je potrebno da jedan vojnik uđe u jedinicu u kojoj je okružen strancima i da tamo provede dovoljno vremena da počne da razmišlja na novom jeziku. Kad postoji i drugi vojnik, onda oni komuniciraju na maternjem jeziku.