Inteligencija, Intelekt, EQ, Mudrost?

U kontekstu uspeha sam rekao da neke druge osobine/karakteristike/ponasanje imaju veceg upliva i uticaja nego sam IQ, nisam definisao i kategorisao razlicite pojmove jer nisam video potrebu,

Mudrost vidim kao krunu kognitivnih i mentalnih sposobnosti, vrhunsku sposobnost rasudjivanja.

Nisam nigde rekao da su zamena za inteligenciju.

Nisam siguran sta tacno znaci "pametan"?

Pobedjuju?
U smislu uspeha npr na poslovnom ili politickom nivou, odnosno kolokvijalno receno u trci pacova definitivno bih dao vecu sansu za uspeh onima koji se guraju i glasniji su.
Da raščistimo zbrku: tema, koju si ti sam postavio, bila je o mentalnim sposobnostima i njihovom uticaju na uspeh i blagostanje, a ne sve ostalo što smo uspeli da ubacimo. Razgovor se razvodnio jer stalno mešamo dve različite kategorije koje filozofija i psihologija strogo razlikuju:
Mentalne sposobnosti – kapaciteti uma, ono što čovek može.
Karakterne osobine i stilovi ponašanja – kako se čovek snalazi i ostvaruje ciljeve.
Zato se ne možemo složiti, jer odgovaramo na različita pitanja.
Moj stav je konzistentan od početka:
inteligencija je sirovi materijal uma. Sve ostalo su strategije kako taj materijal iskoristiti. Ako su dve osobe jednake u svemu, ali jedna ima veći kognitivni kapacitet, ona ima i veći potencijal. Tu nema filozofske nedoumice.
Pitanje „šta tačno znači pametan?“ nije neka dubinska dilema... To je najosnovniji termin u filozofiji uma i racionalnosti.

Intligencija nije samo IQ, napravljeno je još mnogo podela iste. EQ, emotivnu inteligenciju si već naveo ali nisi naveo i ostale?
Verbalna inteligencija?
Socijalna inteligencija?
Prostorna inteligencija?
Nisam siguran da li ima opstepriznata standardizovana definicija inteligencije, i kao sto si kasnije naveo- sve to je isprepleteno i tesko je reci gde sta pocinje, i da li na to treba gledati kao na posebne stvari ili deo jedne celine?
Takodje cini se da ako neka osoba ima izrazene jedne sposobnosti cesto ima slabosti u drugima.

Nisam siguran da li ima opstepriznata standardizovana definicija inteligencije, i kao sto si kasnije naveo- sve to je isprepleteno i tesko je reci gde sta pocinje, i da li na to treba gledati kao na posebne stvari ili deo jedne celine?
Takodje cini se da ako neka osoba ima izrazene jedne sposobnosti cesto ima slabosti u drugima.
Možda je najbolje gledati kao na posebne stvari koje su deo celine?
Isto kao što možeš da kažeš da je reč o muzici, ali u njoj ima toliko podgrupa i pravaca da bez dodatnog objašnjenja o kojem muzičkom pravcu govoriš ostaješ nedorečen - jer nije isto da li je klasična muzika, narodna, rock... Takođe - muzički pravci se često prepliću, kako i tipovi inteligencije koji su doveli do nekog zaključka i rešenja...
Da. Teško je ili gotovo nemoguće biti dobar u svemu...

Tvoj stav jeste konzistentan od pocetka, blizi si akademskim pojmovima i drzis se filozofskih definicija ili si barem si blizi, da je ovo radprava u sudnici- definitivno bi presuda isla u tvoju korist.
Tako da se mozes proglasiti pobednikom.
Nema pobednika, samo različiti pristupi temi. U svakom slučaju, zanimljiva diskusija. Hvala na razmeni mišljenja.

Nema pobednika, samo različiti pristupi temi. U svakom slučaju, zanimljiva diskusija. Hvala na razmeni mišljenja.
Drago mi je da smo se razumeli,
forum dozivljavam kao dobru postavku za Sokratov metod,
za mene licno- glavna akcija se odvija van foruma; kad razmisljam o nekoj temi ili problemu iz vise uglova, drugim recima mislim da svako zapravo treba da bude skoncentrisan na sebe, a samo razmisljanje o temama/problemima odvlaci mozak s gluposti, i razvija sposobnost razmisljanja, mudrost i- odrzava inteligenciju.
Nemali je broj ljudi u odredjenim godinama koji ima neki svoj ustaljeni zivot, prestane da uci i polako otupe, a da cesto nisu ni svesni toga.

Možda je najbolje gledati kao na posebne stvari koje su deo celine?
Isto kao što možeš da kažeš da je reč o muzici, ali u njoj ima toliko podgrupa i pravaca da bez dodatnog objašnjenja o kojem muzičkom pravcu govoriš ostaješ nedorečen - jer nije isto da li je klasična muzika, narodna, rock... Takođe - muzički pravci se često prepliću, kako i tipovi inteligencije koji su doveli do nekog zaključka i rešenja...
Odlicna analogija, verovatno nacin gledanja od naucne discipline i konteksta, ili ugao posmatraja osobe.

Takodje, mislim sa je nemoguce imati visoke sve podvrste inteligencije, castonljudi s visokim IQ imaju teskoca u recimo drustvenim odnosima, cesto su osobe s visokim IQ negde na lestvici autizma,
Davno sam radio neki test inteligencije, i ne secam se tacnih detalja- no rezultat je bio vrlo sarolik, u nekoliko segmenata sam bio u proseku, negde sam bio iznad proseka- a nagde sam bio ispod proseka.
Spatialna (prostorna) inteligencija mi nije bila najbolja,
ne znam termin; no ispod proseka mi je sposobnost primanja informacija preko cula sluha- npr kad gledam nekin podkast ili dokumentarni film- mnogo lakse shvatam kad ukljucim titlove.

Back