celadon
Domaćin
- Poruka
- 4.829
Da raščistimo zbrku: tema, koju si ti sam postavio, bila je o mentalnim sposobnostima i njihovom uticaju na uspeh i blagostanje, a ne sve ostalo što smo uspeli da ubacimo. Razgovor se razvodnio jer stalno mešamo dve različite kategorije koje filozofija i psihologija strogo razlikuju:U kontekstu uspeha sam rekao da neke druge osobine/karakteristike/ponasanje imaju veceg upliva i uticaja nego sam IQ, nisam definisao i kategorisao razlicite pojmove jer nisam video potrebu,
Mudrost vidim kao krunu kognitivnih i mentalnih sposobnosti, vrhunsku sposobnost rasudjivanja.
Nisam nigde rekao da su zamena za inteligenciju.
Nisam siguran sta tacno znaci "pametan"?
Pobedjuju?
U smislu uspeha npr na poslovnom ili politickom nivou, odnosno kolokvijalno receno u trci pacova definitivno bih dao vecu sansu za uspeh onima koji se guraju i glasniji su.
Mentalne sposobnosti – kapaciteti uma, ono što čovek može.
Karakterne osobine i stilovi ponašanja – kako se čovek snalazi i ostvaruje ciljeve.
Zato se ne možemo složiti, jer odgovaramo na različita pitanja.
Moj stav je konzistentan od početka:
inteligencija je sirovi materijal uma. Sve ostalo su strategije kako taj materijal iskoristiti. Ako su dve osobe jednake u svemu, ali jedna ima veći kognitivni kapacitet, ona ima i veći potencijal. Tu nema filozofske nedoumice.
Pitanje „šta tačno znači pametan?“ nije neka dubinska dilema... To je najosnovniji termin u filozofiji uma i racionalnosti.