Veseli vernici

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А гдје може наћи него у Христовој Цркви?
U sebi. Bog između sebe i čoveka nije postavio posrednika. Zato crkvu ne treba
kao posrednika posmatrati. Ona je tu da ti pokaže put, pruži podršku i da ti da
duhovne prakse, a ti sve sam za sebe i u sebi moraš naći.
Радио је и једно и друго.

Игноришеш постојање 27 књига Новог завјета у којима учење јесте записано по надахнућу Духа Светога.
Ne ignorišem to što je zapisano. Video si da često i komentarišem to što
je zapisano. Samo kažem da Isus to nije zapisao. Nikakvo učenje nije
sistematizovao.

U sebi. Bog između sebe i čoveka nije postavio posrednika.
Да, јесте. Исуса Христа. Дословно тако пише у Св. Писму.

Zato crkvu ne treba
kao posrednika posmatrati. Ona je tu da ti pokaže put, pruži podršku i da ti da
duhovne prakse, a ti sve sam za sebe i u sebi moraš naći.
Христос је Посредник а Христос је у Цркви која је Његово тијело.
"Дух Свети је срце сваке свете тајне и сваке свете врлине. Њиме се кроз Цркву у роду људском и остварује Богочовечански домострој спасења. Α Он се богато изли на Цркву, на Богочовечанско тело Христово, ради и због Спаситеља нашег Господа Исуса Христа. Дух Свети, и Његово свеобухватно перихорисно (περιχαρηόις) учешће у спасењу сваког члана Цркве, опосредовани су Господом Исусом Христом, Спаситељем нашим, и Његовим Богочовечанским домостројем спасења. Без тога — нема нам Духа Светога; без тога нема нам ни Свете Тројице, јер је учешће Свете Тројице у Богочовечанском домостроју спасења = у Цркви, опосредовано оваплоћеним Богом Логосом." (св. Јустин Ћелијски).

Ne ignorišem to što je zapisano. Video si da često i komentarišem to što
je zapisano. Samo kažem da Isus to nije zapisao. Nikakvo učenje nije
sistematizovao.
Записали су Његови ученици тако да као да је Он записао.

Па тако што ће да постане оно на земљи, што човек није успео да буде у рају - безгрешан и обожен човек!

То и јесте обожење, али кроз послушност човека Богу који је у Њему...
Јер је Христос Богочовјек. У Себи је повезао људску и божанску природу.
Pa jel na taj način nešto povezano ili razdvojeno i postavljen posrednik?

Pa jel na taj način nešto povezano ili razdvojeno i postavljen posrednik?
Па Бог је увек посредник између Себе и Творевине, јер је Тројичан...

Син посредује и усновљава људе Оцу, слањем Духа Светог који оживљава за Бога творевину...

Увек имаш посредника и пријемника Божијег људима, није само Бог посредник, иако је директан, већ се Личносно даје кроз Црквене служитеље обичним тј. безпосредним члановима Цркве...

Свештеници су садејствени и примаоци и посредници Христови, јер имају власт и суд над нижим по чину људима али не и по светости људима...

Или простије, Светлост Сунца је шаље посредством Сунчевих зрака и топлоте, а не директно од сунчевог круга...

Или сложеније, мисао Божија се шаље кроз Реч Божију - гласовима Цркве коју надахњује Дух на речит говор...

Сигурно си схватила... :fotograf:

Ja sam put i istina i život: niko ne dolazi k Ocu - sem kroz mene.

Ovo ko shvati kao da je on posrednik, zapravo ne razume šta je on.
A ja sam to napisala bar tri puta u ovom razgovoru. Svesnost sama.
Koju možeš dostići jedino kroz duhovne prakse. To nije nešto što ti
neko može dati.

Shvatila sam da na pitanje koje sam ti postavila nisi odgovorio,
mada si puno rečenica napisao, na jedva razumljivom jeziku.
Ево ја ћу упростити. Шта је улога посредника? Да споји двије стране. То је Христос учинио. У Себи је спојио Бога и човјека и премостио провалију насталу гријехом.

Ево ја ћу упростити. Шта је улога посредника? Да споји двије стране. То је Христос учинио. У Себи је спојио Бога и човјека и премостио провалију насталу гријехом.
Posrednik je tu da razdvoji dve strane. Ako ja stanem kao posrednik
između tebe i Zilota, to znači da mu se ti ne možeš direktno obratiti.
Nas troje smo tri ličnosti.
A ovde nemamo situaciju gde neka ličnost stoji između Boga i nas.
U trojstvu nemamo tri ličnosti, već tri lika jednog Boga.

Posrednik je tu da razdvoji dve strane. Ako ja stanem kao posrednik
između tebe i Zilota, to znači da mu se ti ne možeš direktno obratiti.
Nas troje smo tri ličnosti.
A ovde nemamo situaciju gde neka ličnost stoji između Boga i nas.
U trojstvu nemamo tri ličnosti, već tri lika jednog Boga.
Како је то улога посредника?

To kako vi objašnjavate nije posrednik nego pomiritelj, al opet nema tri strane.
Maki ti lepo reko da to nije njegova,moja ili bilo cija ibterpretracija nego tako pise i to je to.
...e sad to sto je Maki ujedno upucao sebi u nogu to je vec druga stvar - priznanjem da je Hristos jedini posrednik izmedju Boga i ljudi nepovratno rusi koncept njegove verske zajednice u vezi navodnih posrednika svetitelja.

Maki ti lepo reko da to nije njegova,moja ili bilo cija ibterpretracija nego tako pise i to je to.
...e sad to sto je Maki ujedno upucao sebi u nogu to je vec druga stvar - priznanjem da je Hristos jedini posrednik izmedju Boga i ljudi nepovratno rusi koncept njegove verske zajednice u vezi navodnih posrednika svetitelja.
Светитељско посредништво се огледа у томе да су они молитвеници за нас пред Богом. Различити су то концепти.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back