Vernost.

dulesrbenda

Stara legenda
Banovan
Poruka
76.576
U drevnim i tradicionalnim drustvina kod drevnih naroda, postojao je jak kult vernosti, vladaru, otadzbini, bracne vernosti, itd. Cuveni italijanski mislilac Julius Evola tvrdi da je to bila vernost do kraja, do smrti. On to naziva karakteristikom solarnih civilizacija, gde postoji kult sunca. E u takvim drustvima je vernost, pre svega, vladaru, bila toliko jaka da je bila cak sakralizovana, smatrana je svetom duznoscu, jer se vladar poistovecivao sa bozanstvom, sa samim suncem.

Kao pravi primer toga, Evola navodi Japan kao drzavu gde su postojali poslednji odblesci drevnog, tradicionalnog drustva. Ta ,,velika civilizacija sunca" kako je naziva Evola, razvila je toliko jak kult vernosti, vernosti koja je fanaticna, koja ide do kraja. Ona je sadrzana u drevnoj misli da podanici treba svuda prate vladara. I navodi primer, japanskog generala Nogija, pobednika iz Port Artura koji se, zajedno sa svojom zenom, ubio kad je cuo da je japanski car mrtav, da bi ga pratio ,,sa one strane smrti". Takodje, kamikaze su jos jedan dokaz koliko daleko ide to sve i koliko je kult vernosti bio jak u Japanu.

Kada govori o bracnoj vernosti, Evola spominje i primer slovenskih zena koje su, kada bi im muz umro, skakale u vatru za njima. I pokazuje da slovenski obicaj dolazi iz stare arijevske Indije te je to dakle opsteindoevropski obicaj. A indoevropska civilizacija je takodje solarna.

Dakle, kako vi komentarisete to shvatanje vernosti, taj kult vernosti koji je sakralizovao vernost koji je postojao u tradicionalnim drustvima? Da li se slazete sa tim ili ne?

Mislim da je vernost jedna od najvaznijih moralnih vrednosti koja nikada i nigde nije postojala. Svi gledaju samo svoje du.pe, na ovaj ili onaj nacin, i boli ih krac. A posebno zene, za njih pa i da ne pominjem.

Верност брачном па и ванбрачном партнеру до смрти је ок, али да се због верности скаче у смрт да би трајала и после смрти, потпуно је бесмислено. Исто као што је бесмислена и верност лошим владарима.

Vernost NE POSTOJI.

Kao ni savrsenstvo.......samo mozemo teziti ka tome.....

Imam dosta godina i jos nikada nisam upoznao vernu zenu ili muskarca.

Onim takozvanim vernima nesto fali ili u telu ili u glavi.

Vernost NE POSTOJI.

Ako je vernost pozitivna osobina u pozitivno orjentisanom svetu onda bi logicno bilo da je onima koji su neverni nesto fali u glavi ili fizicki,

vodeci se tvojom logikom da nema vernih i dalje da i ako ih ima njima nesto fali ispada da negativan stav odredjuje pozitivno tipican primer mediokriteta na delu.

Vernost NE POSTOJI.

Teška smejurija. Hajde što nemaš empirijske dokaze za postojanje vernih ljudi, to stvarno može biti samo stvar okolnosti, ali bi zato trebalo da imaš logičke dokaze. Je l' ti poznat logički proces zvan ''Zaključivanje po indukciji''? Očigledno da nije, tako da ti dajem domaći da malo istražiš taj koncept. Ako ti i posle toga ovo besmisleno verovanje ostane u korpusu pogleda na svet, onda moram da pretpostavim da jednostavno projektuješ svoja osećanja na ostatak sveta.

Kad god čujem nekog kako kaže ovo što si ti rekao, sve što čujem je ''Ja nisam veran''. Znaš zašto? Zato što čovek uvek polazi od sebe. Onaj koji je veran nikada neće reći da ne postoje verni ljudi jer je on sam hodajući dokaz koji ruši tu teoriju.

Vernost je vrlina uvek bila i bice, ima vernih ljudi Hvala Bogu, jos ima ljudi koji misle o svojoj dusi, paze da ne grese,,,
To je lepota i divota,,cistota,,, duhovna, moralna vrednost,,,, ajde da zaokruzim sa recju celomudrenost...
Moja poruka je uvek svima i svakome da nikada ne varaju,,, da budu dobri i bice sve dobro. :)

Vernost je vrlina uvek bila i bice, ima vernih ljudi Hvala Bogu, jos ima ljudi koji misle o svojoj dusi, paze da ne grese,,,
To je lepota i divota,,cistota,,, duhovna, moralna vrednost,,,, ajde da zaokruzim sa recju celomudrenost...
Moja poruka je uvek svima i svakome da nikada ne varaju,,, da budu dobri i bice sve dobro. :)

Bix, kod vernosti se ne radi o dusi i nema veze sa religijom.
Vernost je stav kojim ozbiljni emotivno zreli ljudi shvataju vezu.
Mudrost ovakvog stava je u novom stavu koji glasi " Ono sto ne zelis da drugi tebi rade, ne radi ti njima."

Ne brini ti za dušu...Ona ti je I inače solo I pun joj kerec svih...
Brini za ego,emocije I libido...
Kad šetaš s dragim,nikad ti se oči ne zalepe na nekog lepotana?
Tog momenta si zajebala svog Božu!:hahaha::mrgreen:

Koja fantazija! :hahaha:

Duso, covek vodi poreklo od zivotinje! A zivotinje zive u coporu gde najjaci i najinteligentiji povali vecinu zenki....

Vernost NIJE PRIRODNA COVEKOVOJ PRIRODI, a nevernost jeste....

Ni sa genetske strane vernost nije opravdana: zenka trazi vise muskaraca, a muskarac vise zenki da vrsta bude snaznija i nap[rednija.

Te crkvene fore o vernosti i moralu mogu se nabiti na ...stap...

Nema nista od toga u zivotnoj PRAKSI....

I sam moral je volja klase koja vlada pretvoren u obicajno pravo. :rtfm:

Vernost NE POSTOJI.

Ne znam koja pravila važe u 'senci banana', ali na Balkanu vernost postoji. I nije retka pojava;). Naravno, mislim na partnersku vezu, na ljubav.

Poslednja izmena:
Skoro ekvilibrijum, al zamalo. Taj osecaj da bez tradicije nema covestva je stvoren reakcijom na antireligijsku propagandu, koja je u zamahu.

Svet nije u informacijama nego u ljudima i nije tacno da sve sto je u informacijama cini drustvenu svest, a ni svest pojedinca.

Ne znam koja pravila važe u 'senci banana', ali na Balkanu vernost postoji. I nije retka pojava;). Naravno, mislim na partnersku vezu, na ljubav.

Partnerske veze su izmisljene samo da prikazu jednakost partnera u vezi sto sa ljubavi nema nikakvih dodirnih tacaka.
U ljubavnoj vezi je nevazno ko je koliko jednak sa drugim i ko je kome sta duzan da prizna kao pravo. Razlika je drasticna jer komunikacija nije na nivou ko je kome sta, vec su dodirne tacke van nivoa spoljnjih odnosa.
Ko insistira na partnerstvu u ljubavi bolje onda da potpise ugovor u kome se sve definise, ali tada za dinamiku odnosa mora i sam da plati cenu.

Poslednja izmena:
Mislim da je vernost jedna od najvaznijih moralnih vrednosti koja nikada i nigde nije postojala. Svi gledaju samo svoje du.pe, na ovaj ili onaj nacin, i boli ih krac. A posebno zene, za njih pa i da ne pominjem.
A kako se u tu tvoju pricu uklapaju japanske kamikaze koje su isle u sigurnu smrt, radi vernosti svojoj zemlji i caru? Kako se u to uklapa ovaj japanski general koji se ubio kada je cuo da mu je car mrtav, da bi ga pratio i na onom svetu? Kako se u to uklapaju slovenske zene koje skacu u vatru za svojim muzevima? Kako se uklapaju u to ljudi poput Sindjelica koji raznosi barutanu, ubija i sebe i Turke, ali ostaje veran svojoj otadzbini? Kako se u to uklapa Sveti djakon Avakum koji radije bira smrt nego da izda svoju veru i svoj narod? I tako dalje i tako dalje, ima tih primera dosta.

Tako da tvoja tvrdnja nije tacna, vernost itekako postoji pogotovo u drustvima i kod naroda koji su negovali kao jednu od najvisih vrednosti. Prema tome nikako nisi u pravu Kami.

- - - - - - - - - -

Vernost NE POSTOJI.

Blajbi, ista pitanja koja sam postavio kamiju vaze i za tebe. Kako ti objasnjavas te pojave ako vernost, po tebi, ne postoji?

Koja fantazija! :hahaha:

Duso, covek vodi poreklo od zivotinje! A zivotinje zive u coporu gde najjaci i najinteligentiji povali vecinu zenki....

Vernost NIJE PRIRODNA COVEKOVOJ PRIRODI, a nevernost jeste....

Ni sa genetske strane vernost nije opravdana: zenka trazi vise muskaraca, a muskarac vise zenki da vrsta bude snaznija i nap[rednija.

Te crkvene fore o vernosti i moralu mogu se nabiti na ...stap...

Nema nista od toga u zivotnoj PRAKSI....

I sam moral je volja klase koja vlada pretvoren u obicajno pravo. :rtfm:

Ajde zaebi sa tom antihriscanskom propagandom. O cemu god se prica, ti pominjes Crkvu i Hriscanstvo, naravno uvek u negativnom kontrkstu.

Eto, Japanci nisu Hriscani, pa je kod njih vernost uzdignuta na nivo najvisih vrednosti. I to se tenelji na njihovoj paganskoj (solarnoj) religiji, a ne na Hriscanstvu.

Prema tome, ideju vernosti do smrti nije izmislilo Hriscanstvo, niti Crkva, vec je to deo skoro svih drevnih tradicionalnih drustava i naroda. Cak sta vise, fanaticna vernost poput ovog japanskog generala pa i poput kamikaza, je u susuprotsti sa Hriscanstvom.

A kako se u tu tvoju pricu uklapaju japanske kamikaze koje su isle u sigurnu smrt, radi vernosti svojoj zemlji i caru? Kako se u to uklapa ovaj japanski general koji se ubio kada je cuo da mu je car mrtav, da bi ga pratio i na onom svetu? Kako se u to uklapaju slovenske zene koje skacu u vatru za svojim muzevima? Kako se uklapaju u to ljudi poput Sindjelica koji raznosi barutanu, ubija i sebe i Turke, ali ostaje veran svojoj otadzbini? Kako se u to uklapa Sveti djakon Avakum koji radije bira smrt nego da izda svoju veru i svoj narod? I tako dalje i tako dalje, ima tih primera dosta.

Tako da tvoja tvrdnja nije tacna, vernost itekako postoji pogotovo u drustvima i kod naroda koji su negovali kao jednu od najvisih vrednosti. Prema tome nikako nisi u pravu Kami.

- - - - - - - - - -

Blajbi, ista pitanja koja sam postavio kamiju vaze i za tebe. Kako ti objasnjavas te pojave ako vernost, po tebi, ne postoji?

Ac ti mislis da su kamikaze bili NORMALNI LJUDI?

Ili islamski fanatici koji na sebe zakace bombe i onda se samoeksplodiraju?

Ti mislis da je to sasvim ok, normalno....???

Ja ne mislim...

Mislim da su to najobicnije budaletine, kreteni koji ne cene ono najsvetije sto neko ima: ZIVOT!

NEMA te drzave, politike, vere zbog koje bih ja izgubio zivot....:nono3:

Eto ti primer nasih partizana: borili su se protiv takozvanih okupatora, pogubili zivote, pa su posle njihovi naslednici isli kod tih istih svaba da rade za koru hleba....Ili im se porazeni danas PISHAJU na pogubljene zivote.....

Nema te politike, vere ni drzave zbog koje bi se ja eksplodirao ili ubio nekoga. To rade samo IZMANIPULISANE BUDALETINE ili oni koji od toga imaju DEBELU KORIST.

Poslednja izmena:
Верност брачном па и ванбрачном партнеру до смрти је ок, али да се због верности скаче у смрт да би трајала и после смрти, потпуно је бесмислено. Исто као што је бесмислена и верност лошим владарима.

Mogu se sloziti sa tim. Kao Hriscaninu i meni je neprihvatljiva ideja da se zena samoubije da bi bila sa muzem koji je umro ili poginuo. Takodje mi je neprihvatljiva i ideja vezana za ovog japanskog generala koji se ubio da bi sledio svog cara i u drugom svetu.

Ali tako neki narodi shvataju vernost.

Ajde zaebi sa tom antihriscanskom propagandom. O cemu god se prica, ti pominjes Crkvu i Hriscanstvo, naravno uvek u negativnom kontrkstu.

Eto, Japanci nisu Hriscani, pa je kod njih vernost uzdignuta na nivo najvisih vrednosti. I to se tenelji na njihovoj paganskoj (solarnoj) religiji, a ne na Hriscanstvu.

Prema tome, ideju vernosti do smrti nije izmislilo Hriscanstvo, niti Crkva, vec je to deo skoro svih drevnih tradicionalnih drustava i naroda. Cak sta vise, fanaticna vernost poput ovog japanskog generala pa i poput kamikaza, je u susuprotsti sa Hriscanstvom.

Ideju vernosti otadzbini je izmislila KLASA NA VLASTI da je glupi narod cuva iod onih koji hoce da im oduzmu vlast i zasednu na njihovo mesto.

I nikada ne znamo da li bi oni koji hoce da otmu vlast bili bolji i gori od onih koji je drze.

Poznato je iz istorije da je srpskom narodu bilo MNOGO BOLJE pod Turcima nego pod srpskom vlascu: placali su mnogo nize dadzbine i poreze, pa kada su Turci proterani dizali su nekoliko buna da se TURCI VRATE jer im je bilo puna ona stvar Srba na vlasti...

Te bune su u krvi ugusene i nigde se ne pominju.

Ac ti mislis da su kamikaze bili NORMALNI LJUDI?

Ili islamski fanatici koji na sebe zakace bombe i onda se samoeksplodiraju?

Ti mislis da je to sasvim ok, normalno....???

Ja ne mislim...

Mislim da su to najobicnije budaletine, kreteni koji ne cene ono najsvetije sto neko ima: ZIVOT!

NEMA te drzave, politike, vere zbog koje bih ja izgubio zivot....:nono3:

Eto ti primer nasih partizana: borili su se protiv takozvanih okupatora, pogubili zivote, pa su posle njihovi naslednici isli kod tih istih svaba da rade za koru hleba....Ili im se porazeni danas PISHAJU na pogubljene zivote.....

Nema te politike, vere ni drzave zbog koje bi se ja eksplodirao ili ubio nekoga. To rade samo IZMANIPULISANE BUDALETINE ili oni koji od toga imaju DEBELU KORIST.

Ne, ne mislim da je to ok (mada postujem odvaznost i rodoljublje japanskog vojnika) ali primer itekako dokazuje da vernost itekako postoji. Tako da ti koji si rekao da vernost ne postoji nisi u pravu.

Back