Vernici vs. Ateisti!

Ja sam:

• Vernik

• Ateista

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Svaki termin, kao i svaka misao ima svoje autore!
Jedino autori polazu autorska prava na - originalno znacenje!
Sva druga znacenja su - falsifikati (bilo namerni bilo u neznanju, a ovi drugi su najcesci)!

Ne. Kakva bre "autorska prava" i "falsifikati" kad govorimo o fundamentalnim kongnitivno-ontološkim konceptima, kad govorimo o jeziku....?!... brate Milanče, ovo je za mene mnogo konfuzno, ne mogu ni da odgovaram na ovo ispod jer niđe veze sa ovim o čemu pričamo.

Bio sam shvatio da je ovo samo prebrojavanje a ne međusobno ubeđivanje.
Ne bih da se upuštam u bilo kakvo ubeđivanje (napisao sam to i na početku). Svako neka veruje što god hoće ali neka dopusti i meni istu tu slobodu.
Napisao sam gde spadam i zašto. Ako neko misli da nisam u pravu - njegovo je pravo da tako misli. Ne osećam nikakvu potrebu da bilo koga razuveravam - ali je i mene, u ovom slučaju, teško razuveriti!

Sto se tice fragmenata o njegovom rodjenju, oni su naknadno ubaceni, i on ih ni jednim iskazom (citiranim recima njegovih izjava) nije pomenuo.
Fragmenti o njegovom rodjenju” ? - naknadno ubaceni: – kakvi fragmenti i gde su ubaceni? A zasto bi trebalo da ih pomene. Da li ga je neko, recimo, neko od apostola ili sam Pontije Pilat pitao za “fragmente o rodjenju”?

Ako su oni vernici svoga nacina tumacenja, a zasto li si ti?
Shvatas li ti da 90 odsto vernika nikada nije procitalo ni jednu stranicu Biblije, a ti govoris o njihovom “nacinu tumacenju”. Priberi se malo i razmisli sta pises.

Fragmenti o njegovom rodjenju” ? - naknadno ubaceni: – kakvi fragmenti i gde su ubaceni? A zasto bi trebalo da ih pomene. Da li ga je neko, recimo, neko od apostola ili sam Pontije Pilat pitao za “fragmente o rodjenju”?

Shvatas li ti da 90 odsto vernika nikada nije procitalo ni jednu stranicu Biblije, a ti govoris o njihovom “nacinu tumacenju”. Priberi se malo i razmisli sta pises.

Što reče jedan moj drugar u stanici policije:

"Rođen?"

"Da!".

"Mnogo se ti praviš pametan, KAD si rođen!?"

"Ne sećam se, bio sam mali."

Dalibore, da li neko moze da dokaze da ne postoji nesto sto drugi tvrde da postoj tamo negde na Sedmom nebu, a nemaju ama bas nikakvih dokaza, osim sto se jedan od brojnih palestinskih lutalica samoproglasio bozjim sinom, a mudri popovi sakupili razna bajkovita prorocanstva, jevandjelja i druge pricice u jednu knjigu nazvanu Biblijom i proglalsili je za nepogresivu "bozju rec". Dakle, obe strane, i teisti i ateisti, su na suprotnim polovima i svaka zeli da dokaze nesto sto se ne moze dokazeti. Mudri ateisti i ne dokazuju da bogova nema, jednostavno ne veruju u tu mitologiju.

Inace, u naucnim krugovima vladaju odredjena opsteprihvanjena, a nepisana pravila - onaj ko tvrdi da nesto postoji ili da je nesto otkrio mora to i da dokaze. Ako ne moze da to argumentovano dokaze, onda to ostaje u domenu mitologije, babskih prica, sarene laze za decu, bajke, itd. itd. Ko je dokazao da su teisti u pravu kad tvrde da postoji neki tamo svemocni, sveznajuci i svuda prisutan starac koji je stvorio sve vidljivo i nevidljivo i upravlja svacijim zivotom? Niko, ko to tvrdi mora i da dokaze. Nije dovoljno da teista kaze da ateista ne moze da dokakze da bog ne postoji. Na njemu je, na teisti, da dokaze da taj tako mocan bog postoji, ili da postoji bilo kakav bog.

Hogariuse zasto deca uce u skolama da je svemir nastao u velikom prasku kad to niko nije dokazao!zasto uce teoriju evolucije pogresno,izostavljen je jedan veoma vazan detalj iz njegovih originalnih spisa:bice od kojeg je nastao covek je pocelo da zivi tek kada mu je Bog udahnuo duh zivotni!

Hogariuse,
Mi se ovde ne okrecemo oko vernika koji nisu citali bibliju,
nego se okrecemo oko posledica koje su izazvala slobodna tumacenja Biblije.

Ako zelis da udjes u rasplitanje posledica - neminovno je da se bavis uzrokom.

Jer baviti se samim posledicama je uzaludan posao. Mada nije zabranjen.
Samo i dalje pokusavaj na takav nacin.

Hogariuse zasto deca uce u skolama da je svemir nastao u velikom prasku kad to niko nije dokazao!zasto uce teoriju evolucije pogresno,izostavljen je jedan veoma vazan detalj iz njegovih originalnih spisa:bice od kojeg je nastao covek je pocelo da zivi tek kada mu je Bog udahnuo duh zivotni!
Kako mogu s tobom ozbiljno da diskutijum kad ti ne znas gsta se uci u skolama.Ipak, valjalo bi reci da deca u skolama ne uce da je svemir nastao Veluikim praskom, vec da je to teorija koju podrzavaju vecina naucnika. Sta vise ni Teoriju evolucije nije moguce eksperimentalno dokazati, ali za njeno vrednovanje postoji bezbroj raznih fosila cija se starost moze utvrditi. Taj detalj o kome ti govoris mozes vezati macku o rep. Podji od anatomije svih sisara, pa ces videti da, iako po formi postoji velika razlicitos, po strukturii kostura broju kostiju i organa, svih kicmenjaka, a posebno sisara, kao i nacin funkcionisanja organizama, postoji izuzetno velika slicnost.

Hogariuse,
Mi se ovde ne okrecemo oko vernika koji nisu citali bibliju,
nego se okrecemo oko posledica koje su izazvala slobodna tumacenja Biblije.

Ako zelis da udjes u rasplitanje posledica - neminovno je da se bavis uzrokom.

Jer baviti se samim posledicama je uzaludan posao. Mada nije zabranjen.
Samo i dalje pokusavaj na takav nacin.
U tvom zadnjem postu, koji sam komentarisao, ne vidim nikakve uzroke. Medjutim, ako covek ne zna sta je uzrok, a to je bio slucaj od prapocetka verovanja u natprirodna bica, ona su sve do pre par vekova bili uzroci svih nevolja, pa tako je bilo i prema svetim spisima hriscanske crkve - bog je bio uzork, a posledice su bile vise nego katastofalne. Neznanje je u najvecem broju slucajeva bio glavni, uslovno govoreci, uslov svih negativnih posledica.

Hogariuse (vazi i za Sizifa),
Stvar je u tome da su i Marksizam i savremena sociologija nastali u istom vremenskom loncu
formiranja danasnjih drustvenih nauka.
- Po Marksu trebalo je da kada radnicka klasa dobije 8-casovno radno vreme ostatak vremena upotrebi za hod ka komunizmu.
- Po savremenoj sociologiji trebalo je da kada ljudi budu obrazovani odbace praznoverje.

Medjutim, oboje su promasili zakone prirode ljudske vrste, jer su ljude tretirali kao UNIVERZALNI ARHETIP.
Zato sto je to najjednostavniji nacin postavljanja bilo kakve teorije.

Ostao si na liniji takvog pristupa.
Mislis da su autori tekstova praznovernici zato sto su bili ljudi iz ranijih epoha.

apsolutno, cesto dovodi u paranoicno stanje nerazumevanje vere, nauke, ideje, ideologije....

Onda se trudimo da izbegavamo paranoju.

Ajde svega ti preispitaj svaku od ovih stavki koje si naveo

Hogariuse (vazi i za Sizifa),
Stvar je u tome da su i Marksizam i savremena sociologija nastali u istom vremenskom loncu
formiranja danasnjih drustvenih nauka.
- Po Marksu trebalo je da kada radnicka klasa dobije 8-casovno radno vreme ostatak vremena upotrebi za hod ka komunizmu.
- Po savremenoj sociologiji trebalo je da kada ljudi budu obrazovani odbace praznoverje.

Medjutim, oboje su promasili zakone prirode ljudske vrste, jer su ljude tretirali kao UNIVERZALNI ARHETIP.
Zato sto je to najjednostavniji nacin postavljanja bilo kakve teorije.

Ostao si na liniji takvog pristupa.
Mislis da su autori tekstova praznovernici zato sto su bili ljudi iz ranijih epoha.
Stvar je perpedikularne prirode i ne tice se marksizma i sociologije niti zakona prirode ljudske vrste. Mislim na zakone koje ti ovde ne imenujes i verovatno se vrte u tvojoj glavi kao takvi. Ti, hocu reci tvoje misli su u grdnom haosu. Bilo bi dobro da pokusas da kontrolises i sredis svoja zbrkana i haoticna razmisljanja.. Drugo, pokusaj da nesto vise saznas o Marksovom ucenju, jer ovo sto si o njegovom ucenju rekao je veoma pogresno. Zatim, radnicka klasa nije dobila osmocasvono radno vreme, vec je to pravo izborila. E, sad mi objasni kako bi tih 16 sati radnicka klasa upotrebila "za hod ka komunizmu"? Moras da priznas da zvuci suludo. Ne donosi olako i brzopleto zakljucke, bas kao sto je bio slucaj s tvojim prethodnim postom.

Ozbiljo, potrudi se da svoje diskussije drzis u liniji.

Poslednja izmena:
Stvar je perpedikularne prirode i ne tice se marksizma i sociologije niti zakona prirode ljudske vrste. Mislim na zakone koje ti ovde ne imenujes i verovatno se vrte u tvojoj glavi kao takvi. Ti, hocu reci tvoje misli su u grdnom haosu. Bilo bi dobro da pokusas da kontrolises i sredis svoja zbrkana i haoticna razmisljanja.. Drugo, pokusaj da nesto vise saznas o Marksovom ucenju, jer ovo sto si o njegovom ucenju rekao je veoma pogresno. Zatim, radnicka klasa nije dobila osmocasvono radno vreme, vec je to pravo izborila. E, sad mi objasni kako bi tih 16 sati radnicka klasa upotrebila "za hod ka komunizmu"? Moras da prizna da zvuci suludo. Ne donosi olako i brzopleto zakljucke, bas kao sto je bio slucaj s tvojim prethodnim postom.
Tako.
I Olimp se ne nalazi u Turskoj. :kafa:

To mi kažeš kao da sam ja tvrdio suprotno. :kafa:

A ovo kakve veze ima sa bilo čim?
Ovde je bila Pričalica koja je profesor fizike na PMF i koja misli da je vernik. A pojma nema šta piše u bibliji.

Ni ovo nisam ja rekao. :confused:
Prihvatanje kreacionizma znači biti zatucan. :kafa:

Ovo si ti napisao, to sam citirao i van okvira toga nisam izlazio zato nemoj da brljaš samo da bi ispao pametan.
Ljudi se uglavnom dele u dve kategorije. I te dve kategorije su
- školovani ljudi
- ljudi koji od ateista zahtevaju da im jednim ubistvenim postom nadoknade sve školske lekcije koje su propustili
Sad bi i ja mogao da mudrujem i da izvlačima reči iz konteksta ali to ću tebi ostaviti pošto vidim da si stručnjak za forumske rasprave.

Zazjavalo,
proveri gde je Olimp u Maloj Aziji,
ali ne bilo koji, nego bas onaj ispod koga je veciti plamen!
Plus sto su tamo i Kerberove glave na ulasku u podzemni svet.

Bogovi Olimpa nisu bili to zato sto su bilo gde pekli kokice i zato sto svuda postoji po neka planincina.

A sto se grckog Olimpa tice kako su grci odrzali saveze sa bogovima tako su odrzali i lokaciju Olimpa.

za Hogariusa i Sizifa:

Kada ateizam tvrdi teistima da bog (kao naprirodno bice) ne postoji on njima ne iznosi dokaze.
Jer oni ne mogu videti da li taj bog postoji ili ne.
Jednostavno mozda je zbog necega ljut na svet pa se trenutno ne mesa u stanje stvari itd...

Ali kada sociologija tvrdi (a vi pratite njenu tvrdnju) da su ljudi tj. vernici/svestenici
autori svetih tekstova tada vi ne govorite njima o nekome ko je mozda da a mozda ne prisutan!
Nego govorite o ljudima koji su pred nama ! - Govorite o njima samima.

Omakao vam se previd da oni bar u tome smislu imaju dokaze za svoje tvrdnje!
Ne mozete vi sa sve sociologijom uveriti CITAOCE da su oni PISCI !
Jer oni ZNAJU da nisu.
I ako ista tacno znaju - pa to je upravo to!

A znaju zato sto bi hteli - ali ne mogu!
A zasto ne mogu?
Ne mogu zato sto da bi neko bio akter iz nekog izuzetno renomiranog teksta: Jehova, Isus, Muhamed...
On mora da cini cudne stvari koje drugi ljudi ne mogu!
A te cudne stvari ne mogu da se ubace u tekst recima, odnosno teorijski. - Jer takav dogovor nije moguc!

Pogledajte ovaj forum. - To su vam ljudi. Svako ima svoje licno misljenje i ostaje pri njemu.
Princip UNIVERZALNOG ARHETIPA ne funkcionise, niti je ikada funkcionisao.

Umesto da su se po tekstovima pratili tragovi tih kljuceva (nejasno opisanih cudnih radnji i dogadjaja)
sociologija je zakljucala temu rekavsi citaocima - vi ste autori!

Znate li koliko to tek smesno izgleda?

Ali nije samo sto je smesno,
nego vi svoje autorstvo dodelite kome god hocete - a nemojte se tudjim razmetati.

Rec je o necijoj svojini - a ta svojina nije vasa, niti je svojina sociologije!
I ne mozete bez dokaza utrapiti autorska prava nekome ko ih ne prihvata.

Jer to je elementarno krsenje autorskih prava.
A ako vas ne interesuje sta su autorska prava - pa nemojte se baviti njihovim podmetanjem.

Back