Vernici vs. Ateisti!

Ja sam:

• Vernik

• Ateista

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Tesko je gledati smrti u oci i kada je covek od nje daleko, a kamo li kada joj se priblizi.
Pravo je svakoga da poklelke da bi se utesio.
I pravo da ne poklekne.

Medjutim ni teizam ni ateizam nisu univerzalne kategorije.
Postoje sasvim raliciti razlozi i sasvim razlicita ponasanja i kod jednih i kod drugih.

Problem svakoga foruma na temama religije je u tome sto forumi imaju
veci procenat ekstremnosti nego sto je to u zivotu.

Poslednja izmena:
Problem svakoga foruma na temama religije je u tome sto forumi imaju
veci procenat ekstremnosti nego sto je to u zivotu.
Slažem se da da postoje razlike u "ekstremnosti" ispoljavanja, ali ateizam je uvek ateizam... ako ne veruješ da postoje bogovi, onda ne veruješ. Možeš svoj stav da ispoljavaš na razne manje ili više ekstremne načine, ali to ne menja činjenicu da ne veruješ u bogove.

Sizife,
Elementarni propust klasicnoga ateizma je u tome sto je znacenja termina za bogove prihvatio od klasicnoga teizma bez da je to proverio.
Na taj nacin postao je neka vrsta "vernika" klasicno teisticke hipoteze da su bogovi neka nadprirodna i nadmaterijalna bica.

U novije vreme se sve cesce uvidja problematika definisanja termina za bogove,
sto ima za posledicu i problematiku definisanja termina za teiste i ateiste.

Obicno ljudi informisuci se procitaju samo gronje redove Wikipedije ili iz cega god drugog,
a promakne im ono sto su napomene o tome da postojece informacije nisu ni jasne ni proverene.

Pomocno objasnjenje:
Upotrebljavana terminologija ne pripada klasicnom teizmu. - On nema sopstvenu terminologiju.
Niti vise ima pravo da tumaci bilo sta kako se njemu hoce.
Nego je svaka stavka slobodna za preispitivanje.

Zašto sam (postao) ateista?
Konačno sam se uverio da na Zemlji nema ni "p" od pravde. Da ima Boga prvo bi trebalo da je uspostavi bar malo.
Napominjem da iako sam ateista nikada ne raspravljam sa teistima niti pokušavam da im promenim mišljenje. Poštujem njihovo uverenje.

Za DiplomiraniDuduk:
Ko je tebi Duduce rekao da "bogovi" nisu pokusali sa uspostavljanjem pravde?
I ko ti je rekao da "uverenje" ima bilo kakve veze sa bogovima?

Uzgred: znas li da je YHWH zabranjivao slobodu veroispovesti (uverenja)?

Poslednja izmena:
Zazjavalo,
kada razgovaras sa mnom - nikada ne razgovaras sa vernikom bilo koga i bilo cega.

Dakle, postojanje sila koje dominiraju principima i formama postojanja visi o koncu sa vremena na vreme,
zavisno: kako kojoj, kada, i u kome delu kosmosa (malo poduze, do smene primata akterstva).
A ti bar moras znati da takve sile postoje!

(Uzgred: i tu savremeni ljudi se nisu proslavili terminologijom. Sta se podrazumeva pod: kosmos?)

I uopste nije tesko, nego se promasilo znacenje terminologije.

Elementarni propust klasicnoga ateizma je u tome sto je znacenja termina za bogove prihvatio od klasicnoga teizma bez da je to proverio.
Nema tu šta da se proverava... obzirom da bogovi ne postoje, jedini izvor priča o njima su religije, i priče ljudi koji veruju u njihovo postojanje.
Zamisli kada bih ja rekao da verujem da postoji čovek visok 800 metara koji izlazi noću i deli pravdu po Beogradu, a ti dođeš i kažeš da ne veruješ da takav čovek postoji. Onda dođe pametnjaković i kaže "zavisi kako definišeš metar, Beograd i pravdu".

Suština je da način tvog definisanja ne menja činjenicu nepostojanja.

Za Sizifa:

Pogresno su ti citali tekstove - pa si pogresno i razumeo.

Nigde u Bibliji ne pise da je bilo kakav bog nadprirodno i nadmaterijalno bice.
Niti pise da osim jednog stvoritelja koji je stvorio sve stvari ne postoje drugi stvoritelji.

Proveri! (Rekao sam da niste proverili - nego ste poverovali.)

Nigde u Bibliji ne pise da je bilo kakav bog nadprirodno i nadmaterijalno bice.
A ko ovde uopšte govori o Bibliji kao izvoru znanja o Bogu? Nisam ja hrišćanski ateista, već ateista.

Svaka ideja boga je što se mene tiče u istoj ravni, bilo da je reč o usmenom predanju, grčkoj pisanoj mitologiji, spisima monoteističkih religija....

Sizife,
- Prvo, Biblija je "bila" svojina hriscanskih i islamskih smatranja, ali im je status vlsnistva ukinut u sekularnim drzavama.
- Drugo, Biblija i drugi tekstovi su jedini izvor informacija po tim pitanjima, kako za teiste tako i za ateiste.
- Trece, u tim spisima ne postoje opisi "ideja o bogovima". (Nego je to ideja savremene sociologije da je rec o idejama.)

- Cetvrto, u tim tekstovima se decidno kaze da se bogovi ne mogu tumaciti apstraktno nego se moraju manifestovati!

* A manifestovanje je jedini nacin da se zna o kome ili cemu je rec.
* Isti takav zakon je pravilo i savremene nauke.
* Prvo se utvrdi manifestovanje sile pa joj se da status odlucujuceg faktora za neka stvari i procese.
- To ne moze da se cini iz tekstova, nego tekstovi samo mogu biti smernice.
- To sto su se smernice izpromasavale je stvar odgovornosti ljudi a ne tekstova.

* Nema potrebe da bilo ko bude kivan na tekstove, jer ti tekstovi su preziveli sto niko nije.

Back