Vernici vs. Ateisti!

Ja sam:

• Vernik

• Ateista

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Za Davolju Nevestu,
Ako si meni uputila post #225 ...
Ovde ucestvujem da bih popunio neke predstave o reagovanjima ljudi na ovakve teme.

Inace za svoje stavove imam razradjenu metodologiju
i tacno precizirane odgovore za svaku bitnu stvar pomenutu u Bibliji.
Samo forumi nisu mesta za dokazivanja ispravnosti stavova,
nego za susrete misljenja.

Ono sto sam zeleo da kazem u prethodnim postovima to je da
klasicni ateizam moze od veka do veka insistirati na
inauguraciji vernika/svestenika za autore Biblije,

a MrFunny se od veka do veka moze tome smejati.
Te ako je to toliko interesantno - samo nastavite.

Za Davolju Nevestu,
Ako si meni uputila post #225 ...
Ovde ucestvujem da bih popunio neke predstave o reagovanjima ljudi na ovakve teme.

Inace za svoje stavove imam razradjenu metodologiju
i tacno precizirane odgovore za svaku bitnu stvar pomenutu u Bibliji.
Samo forumi nisu mesta za dokazivanja ispravnosti stavova,
nego za susrete misljenja.

Ono sto sam zeleo da kazem u prethodnim postovima to je da
klasicni ateizam moze od veka do veka insistirati na
inauguraciji vernika/svestenika za autore Biblije,

a MrFunny se od veka do veka moze tome smejati.
Te ako je to toliko interesantno - samo nastavite.

pre bih rekla za sukobe mišljenja, al' dobro.

nisam pratila temu da bi uskočila sa mišljenjem o autoru, ali čisto sumnjam da je ijedan ateista tvrdio kako se zna autor i da se radi o samo jednoj osobi.

na znam za druge, ali meni nije smešno... meni je sve to tužno. :)

Poslednja izmena:
Ovo si ti napisao, to sam citirao i van okvira toga nisam izlazio zato nemoj da brljaš samo da bi ispao pametan.

Ljudi se uglavnom dele u dve kategorije. I te dve kategorije su
- školovani ljudi
- ljudi koji od ateista zahtevaju da im jednim ubistvenim postom nadoknade sve školske lekcije koje su propustili
I gde tu piše da su školovani ljudi obavezno ateisti? :ceka:

Zazjavalo,
proveri gde je Olimp u Maloj Aziji,
ali ne bilo koji, nego bas onaj ispod koga je veciti plamen!
Plus sto su tamo i Kerberove glave na ulasku u podzemni svet.

Bogovi Olimpa nisu bili to zato sto su bilo gde pekli kokice i zato sto svuda postoji po neka planincina.

A sto se grckog Olimpa tice kako su grci odrzali saveze sa bogovima tako su odrzali i lokaciju Olimpa.

Olimp je u Grčkoj, nesrećo! Uvek je bio! z:shock:

Kakvo otpadnistvo, a sta ce tek biti pred kraj sveta? Bice jos vece zlo, da ce bedni ljudi zbog tehnologije
i Antihristovih obmana, neverovati u postojanje Svete Trojice.

Tada ce oni malobrojni koji ostanu u veri i spasavaju duse svoje, dobiti veliku nagradu od Boga,
jer ce na Zemlji vladati veliko otpadnistvo od vere i od dobrih dela i bice malo dobrih pastira.

Kafici to su antihhristove sluzbe, a moderna tehnologija je masinerija djavolska koja vodi
ka tome "...da niko ne moze kupiti ni prodati...", pametan ce shvatiti Sveto Pismo se obistinjuje.
Svetom ce zavladati kompjuteri i covek bez njih nista nece moci ciniti.

Oni koji prihvate "moderno doba" i sistem Novog Svetskog Poretka, izgubice osecaj za dusevni
zivot, bice duhovno mrtvi i nece se moci prekrstiti.

Pa se sad vi segacite bezboznici i citajte paula koelja.

Ali kada sociologija tvrdi (a vi pratite njenu tvrdnju) ......Ne mozete vi sa sve sociologijom uveriti CITAOCE
...... sociologija je zakljucala temu rekavsi citaocima - vi ste autori! ...... ta svojina nije vasa, niti je svojina sociologije! .....

Kakva je tebe sociologija spopala i zašto, pitam se.... reci ti meni šta je sociologija, kada se pojavila, a onda nam reci koliko je star ateizam - pa da nastavimo....

Kakvo otpadnistvo, a sta ce tek biti pred kraj sveta? Bice jos vece zlo, da ce bedni ljudi zbog tehnologije

Tada ce oni malobrojni koji ostanu u veri i spasavaju duse svoje, dobiti veliku nagradu od Boga,
jer ce na Zemlji vladati veliko otpadnistvo od vere i od dobrih dela i bice malo dobrih pastira.

Kafici to su antihhristove sluzbe, a moderna tehnologija je masinerija djavolska koja vodi
ka tome "...da niko ne moze kupiti ni prodati...", pametan ce shvatiti Sveto Pismo se obistinjuje.

Oni koji prihvate "moderno doba" i sistem Novog Svetskog Poretka, izgubice osecaj za dusevni

U matorom sveckom poretku mogla su se prodavati mooda kao bubrezi. U novom neće moći jer su mooda označena žigom zveri - jedinstvenim DNK kodom.
I to je situacija koja strašno nervira prodavce mooda. :kafa:

Za Davlolju Nevestu:
Nisi pratila ni sadrzaj posta. Pisalo je "autore" a ne "autora".
Ali nije bitno toliko to, koliko da imas pogresnu predstavu o stvarima kojih se ideologije pribojavaju.

Naime, ni jednoj ideologiji nisu strasne Davolje Neveste, Nego Andjeoske Neveste.
Jer da bi neko bio Andjeoska Nevesta morao bi bar delimicno upravljati atmosferom zemlje.
A kada bi ti to poslo za rukom, tada bi se ispostavilo da si Carstvo nebesko (uredjenje neba)
prenela na Zemlju. (Secas se onog: volja(namera) + uzor sa neba + sprovodjenje na zemlji)

Elem, posto cak i da imas dovoljno talenta sigurno nemas dovoljno para.
Htedoh reci da je lako i jeftino biti nevaljao, a da je tesko i skupo biti valjan.
Znanje je najskuplja stvar na svetu i najzastrasujuca.
Te ako hoces kome da zaista pokazes zube, oni u najmanju ruku moraju biti atomski.

Za Zazjavala:
Ima po svetu vise planina sa imenom Olimp. A sto se grckog (ljudskog) tice on sluzi tome
da bi bogovi bili kulturna bastina ljudi.
Ali ako pitas stanovnike bozanskog Olimpa oni su uvek tvrdili da su ljudi njihova neuspela bastina.
Tako to bar tvrde svi stari testovi. Pa valja da znas. A da se slozis ne moras.
Da ove reci ne bi zvucale sablaznjivo, seti se da su uvek jaci narodi kreirali slabije,
a visi slojevi drustva kreirali one nize. I uvek su oni dole nazivani ljudima,
dok su oni gore nazivani drugacijim terminima.

Jer, bar u slucaju "grckih bogova" (mada oni sebe tako nikada nisu zavali) rec je o necemu cega su se Grci odrekli,
te ih se odavno ne tice: ni ko su - ni sta su - ni gde su.
Uzgred, Grci su dosljaci u Grckoj, skorasnjiji od gozbi Bogova po Olimpu.

Za Sizifa:
Na zalost i tvoju i moju, pitanja onoga sto se zove "religijama" je trenutno u domenu resora sociologije.
A svoju sociologiju imala je svaka epoha, i to ne po jednu.
Jer ljudi su postavljali sebi pitanja o ljudima i postojanju, te imali i institucije za davanja odgovora
na ta pitanja poodavno. Ne zna se tacno od kada.
Nisi na vreme uplatio porudzbinu da ti sacuvaju dokumente. A ja nisam imao slajpik pri sebi, pa...

Poslednja izmena:
Na zalost i tvoju i moju, pitanja onoga sto se zove "religijama" je trenutno u domenu resora sociologije.
A svoju sociologiju imala je svaka epoha, i to ne po jednu.
Jer ljudi su postavljali sebi pitanja o ljudima i postojanju, te imali i institucije za davanja odgovora
na ta pitanja poodavno. Ne zna se tacno od kada.
Nisi na vreme uplatio porudzbinu da ti sacuvaju dokumente. A ja nisam imao slajpik pri sebi, pa...
Najzad mi je jasno... tvoja definicija sociologije je malo šira, pa obuhvata i sociologiju i ono što nema veze sa sociologijom. Pošto je definicija takva kakava jeste, možeš reći da sociolozi vrše prognozu vremena, da sociologija proučava stepske lišajeve kao i da je sociologija stoji iza NWO i belosveckih zavera.

Naravno, ovo sve nije tačno, ali tebi olakšava debatovanje, pa nema potrebe da revidiraš stavove o tome čime se to zapravo bavi sociologija, i gde leže njeni pozitivistički, prosvetiteljski koreni. :mrgreen:

Najzad mi je jasno... tvoja definicija sociologije je malo šira, pa obuhvata i sociologiju i ono što nema veze sa sociologijom. Pošto je definicija takva kakava jeste, možeš reći da sociolozi vrše prognozu vremena, da sociologija proučava stepske lišajeve kao i da je sociologija stoji iza NWO i belosveckih zavera.

Naravno, ovo sve nije tačno, ali tebi olakšava debatovanje, pa nema potrebe da revidiraš stavove o tome čime se to zapravo bavi sociologija, i gde leže njeni pozitivistički, prosvetiteljski koreni. :mrgreen:

ех, кад би ти бар знао ишта о духовности...

Ima po svetu vise planina sa imenom Olimp.
Aha. Uglavnom u SAD. U Juti, Vašingtonu i kod San Franciska.
Možeš li nam pokazati taj turski Olimp za koji si me nekoliko puta upućivao da proverim. Naravno, onaj koji si opisao da ima večnu vatru, dve kerberske glave i ulaz u Had? :kafa:

A sto se grckog (ljudskog) tice on sluzi tome
da bi bogovi bili kulturna bastina ljudi.
O, došlo vreme da se... menja terminologija. :rotf:

Ali ako pitas stanovnike bozanskog Olimpa oni su uvek tvrdili da su ljudi njihova neuspela bastina.
A ako ne uspem da nađem stanovnike Olimpa, mogu da pitam pokojnog Vesu berberina. :lol:

Tako to bar tvrde svi stari testovi. Pa valja da znas. A da se slozis ne moras.
Ja znam bar jedan stari tekst koji ne tvrdi da su ljudi neuspešna tvorevina olimpskih bogova. Zove se Biblija. :kafa:

Da ove reci ne bi zvucale sablaznjivo, seti se da su uvek jaci narodi kreirali slabije,
a visi slojevi drustva kreirali one nize. I uvek su oni dole nazivani ljudima,
dok su oni gore nazivani drugacijim terminima.
Ne zvuči sablažnjivo. Zvuči glupo. :kafa:

Jer, bar u slucaju "grckih bogova" (mada oni sebe tako nikada nisu zavali) rec je o necemu cega su se Grci odrekli,
te ih se odavno ne tice: ni ko su - ni sta su - ni gde su.
Ne znaš ni ko su, ni šta su, ni gde su, Grci koji su ih izmislili su ih se odrekli, ali ti sasvim pouzdano znaš kako su sebe nazivali. Blago tebi. :lol:

Uzgred, Grci su dosljaci u Grckoj, skorasnjiji od gozbi Bogova po Olimpu.
Kakve veze ima. Olimp je po tebi ionako u Turskoj. :rotf:

Ne znam šta te to tera da nastaviš da se brukaš.
Ljudski je zeznuti se, a još ljudskije je priznati grešku. :kafa:

kad su rekli patrijarhu pavlu da ne ide gsp-om jer tamo ima razgolicenih zena, on im rece svako vidi ono sto zeli da vidi.
ne paranoisi bez potrebe

Sizife,
Savremena sociologija nije prvi Edip na ovom svetu kaji se zezao sa sopstvenim korenima.

Sfingina zagonetka se odnosila na cinjenicu da ono sto se u nekim kulturama naziva dobima
Zlatno (Satya), srebrno (Treta), Bronzano (Dvapara), Gvozdeno (Kali),
su baze pocivanja na 4 ranga oslonca: "4 noge", "3 noge", "2 noge", "1 nozi".
Te sociologije su predvidele da ce se sa scene faktora u drustvu
prvo povuci bogovi, potom heroji, zatim junaci, i da ce ostati samo obicni ljudi.
Jer to se i ranije vec desavalo u regionalno-vremenskim prostorima,
pa nisu pravile teorijske hipoteze nego su koristile vec realizovana iskustva.
Lazu te oni koji su ti rekli da su uspesni proroci koristili apstraktne vizije.

Zato, nista se ti ne brini. Znanje ranijih sociologija finansirali su vladari koji su
raspolagali sa jedne strane svim privrednim resursima a sa druge jeftinom radnom snagom,
i nisu cekali nikakve globalno-drustveno-naucne konsenzuse, niti zavisili od opste svesti covecanstva.
Nego su prakticno i jeftino dobijali informacije koje bi zatrazili.
Razumni medju razumnima, a ostale ko (....).
Jer bogovi su sebi, u svome vremenu, za svoje potrebe brade cesali.
...
A zatim su na politicku prevlast dosli obicni ljudi socijalno uravnotezenih slojeva
i pomislili da su prvi na svetu koji nose glave na ramenima.
Te da oni tamo tupavi pre njih nisu znali nista jer su svi ziveli needukovani.
U tami sveopteg primitivizma.

Lepa je to prica (i nadasve puna radnog pregalastva), samo je vec davno ispricana.

eto i ti mislis onako kako mislis, pa mislis i da je pavle tako mislio
sta ti je predrasuda:per:
Može biti, može biti... :mrgreen:

Savremena sociologija nije prvi Edip na ovom svetu kaji se zezao sa sopstvenim korenima.
Hajde Milane - ne bilo ti mrsko - reci mi šta je za tebe sociologija? Al' probaj da ne odlutaš opet na Olimp i u Mesopotamiju, nego budi konkretan, pa odgovori na pitanje. Ovo je bitno da ne bi upali u klin-ploča konverzaciju.

Može biti, može biti... :mrgreen:

Hajde Milane - ne bilo ti mrsko - reci mi šta je za tebe sociologija? Al' probaj da ne odlutaš opet na Olimp i u Mesopotamiju, nego budi konkretan, pa odgovori na pitanje. Ovo je bitno da ne bi upali u klin-ploča konverzaciju.
On kao i Pajce, - ziv mi Todor da se cini govor! Nije vazno sta se valja, vazno je da se valja.

Zazjavalo,
Samo gubim vreme na tvoje komentare, ali posto mi se to iz nekih razloga moze...
Rec je o tome da informacije starih tekstova (a ne Milan) etnitet u vreme koga su Olipski Bogovi (poput kasnije Jehove u Bibliji) krojili sudbinu na vojnom planu ne nazivaju grcima nego Ahajcima, odnosno Danajcima.

A posto svaki narod obicno svoju karijeru otpocinje kao satelit drugih naroda, jasno je da im je u nekom periodu neko morao biti Gospod(ar), kao sto su i oni kasnije, kada su uznapredovali bili nekome Gospod(ar)i. A possto se zna da su tada imali satelite u Maloj Aziji, jasno je da su pre toga mogli biti sateliti nekome iz Male Azije.

Elem, ono sto kaze istorija (a ne Milan) je cinjenica da su izumrli na podrucju koje su nasledili potonji Grci. Naime da su Iliri u doba dolaska Slovena imali renomiraniji jezik i renomiraniju tradiciju, tada bi Juzni Sloveni to preuzeli od njih i danas bi sebe smatrali njihovim potomcima.

Zato Grci sa svojim shvatanjem Olimpa mogu samo da se slikaju u turistickom i u sportskom smilu.

Ali poenta je u tome sto mogu da se slikaju i sa mnogo kasnijim dobom, odnosno dobom Periklove zlatne Atine, koje je gradjeno "uvozom" mislilaca iz Male Azije, a posle generacije-dve je dominacija prebacena na grcke domoroce i mi smo dobili apstraktnu filozofiju Aristotela, Platona, i svih drugih koji su sedeli na stolicama ili setali po bastama.
A koji posle svega 50 godina nisu imali pojma sta pise u fragmentima maloazijskih mislilaca.

Sujeta ljudska je sasvim normalna i redovna stvar.
Nisam ti rekao nista cudno, nego sam ti rekao da:

* Upravo kao sto od danasnjih Hriscana ne mozes ocekivati da kazu da ne znaju sta je to bog i sta su Hristova cuda.
* Isto tako ne mozes ocekivati ni od politeistickih Grka da kazu da ne znaju gde i sta su olompski bogovi.

- A mozes i jednima i drugima da verujes da znaju GDE JE BILO ono sto smatras da NJIJE NI BILO!
- Pa, pametno! Pretrgao si se u poverenju tamo gde ti ono ne smeta.
- A gde ti smeta - e, to ne moze!
* Kako se nisi setio da im poverujes BAR da su tekstovi bili opisivali realne dogadjaje?

Jesi li cuo kadgod za Himeru?
Pa evo ti je: Chimera
Jos gori vecni plamen pod Olimpom (Olympos, in Lycia)
Nisu to cirkusi sportsih bakljada da Grci menjaju sajmove bozanskih znanja za samove ljudskih tela.

Back