Verenička i Partner viza - Australija

Ma radicu bilo sta za prvu ruku, problem je sto Adelaide i nije najsjajniji grad za zaposlenje trenutno. A inace ne gubim vreme vreme ni ovde i saljem mailove i odredjenim kompanijama i poslala sam i Tafe-u da vidim da li moze nesto od ispita da se prizna i slicno. Rekose da ce mi odgovoriti sledece sedmice :) Kontam da ne moze da skodi pa dosadjujem na sve strane :D
Hvala na informacijama :)

Ma radicu bilo sta za prvu ruku, problem je sto Adelaide i nije najsjajniji grad za zaposlenje trenutno. A inace ne gubim vreme vreme ni ovde i saljem mailove i odredjenim kompanijama i poslala sam i Tafe-u da vidim da li moze nesto od ispita da se prizna i slicno. Rekose da ce mi odgovoriti sledece sedmice :) Kontam da ne moze da skodi pa dosadjujem na sve strane :D
Hvala na informacijama :)

I ja isto planiram da radim bilo sta za pocetak, dok ne zavrsim fakultet tamo, tj dok mi ne priznaju moju diplomu :)
Hmmm znaci moglo bi se i univerzitetu poslati mail da se raspita kako to funkcionise... i da recimo prilozim moju diplomu i dodatak diplomi u mailu?

Jel zna neko kada dobijem temporary vizu da li mogu da upisem fakultet kao internacionalni student da ne bih izgubila jednu godinu , pa da se recimo u drugoj godini prebacim kao domestic kad dobijem permanent visa? Ili je ipak bolje da cekam da dobijem permanent pa tad da pocnem sa studiranjem. QLD

- - - - - - - - - -

I sta je zapravo TAFE, visa skola ili fakultet? Jer sam ja mislila da upisem QLD university

Pa sto da ne, vrlo su brzi sa odgovorima i hoce da pomognu, bar ce ti dati informaciju sta i kako i usmeriti te na to sto treba da uradis. Sigurna sam da postoji opcija da ti se nesto prizna, to je takozvani Recognition of Prior Learning. Posalji mail bas, zakaci sve sto imas od prevedene dokumentacije, bas me zanima sta ce da ti kazu.

- - - - - - - - - -

Jel zna neko kada dobijem temporary vizu da li mogu da upisem fakultet kao internacionalni student da ne bih izgubila jednu godinu , pa da se recimo u drugoj godini prebacim kao domestic kad dobijem permanent visa? Ili je ipak bolje da cekam da dobijem permanent pa tad da pocnem sa studiranjem. QLD

- - - - - - - - - -

I sta je zapravo TAFE, visa skola ili fakultet? Jer sam ja mislila da upisem QLD university

Mozes. Ti imas pravo da studiras ali nemas pravo na "government funds" sto ce reci da placas uzasno velike cifre.
Tafe je malo blazi po tom pitanju jer nije u rangu fakulteta. Recimo da je slicno visoj skoli, koledzu.
Evo za QLD Tafe http://tafeqld.edu.au/course-search/search.php

Poslednja izmena:
Brisi, fakultet ne mozes da upises bez polozenog IELTS testa, prosjecna ocjena 7, u stvari ovisi o fakultetu. Preporucila bih ti da upises bridging course na fakultetu, da se pripremis za Academic English and Academic studies. Razlika je uciti na materinjem jeziku, i na stranom, ma koliko mislila da ga razumijes...Ti mozda ne zelis da gubis vrijeme, ali jedno bez drugog ne ide... Dali si zavrsila fakultet ili nisi? Ako nisi zavrsila fakultet, trebat ce ti prepis ocijena i opis syllabus-a za svaki predmet, za koji mislis da mogu da ti priznaju, pa da nastavis daljnje skolovanje. Bolje je da sve prevedes u Srbiji, ovdje su prevodi strasno skupi, svaka rijec kosta... Neka ti je sa srecom!

Ja sam diplomirala Engleski jezik i knjizevnost, ne znam da li i u tom slucaju treba ielts?

Mislim da u tom slucaju ne treba ali treba proveriti. Ja glupaca upste nisam razmisljala o ILETS jer kao kontam da odlicno znam engleski :D Tek sad shvatam da moram da imam i kao neki papir o tome hahaha
Da- sa permanent statusom se vodimo kao domestic students ali dok ne dodje permanent, to je jos jedna godina. Tako ce najverovatnije i biti- cekacu dok ne dobijem permanent da bih bilo sta pokusavala.

Hvala radbje na odgovorima!

Syllabus je sazeti opis predmeta, da bi oni vidjeli da li je ono sto smo mi ucili za predmet podudara sa onim sto oni ovdje predaju. Odes u administraciju na fax-u i oni ti istampaju i udare pecat...

PR dobijaju odmah osobe koje su u braku 3 ili vise godina, ili 2 a imaju i dijete sa Australskim drzavljanom.

Seko, ja sam zavrsila engleske casove u Australiji na jednom fakultetu, pa mi nisu trazili te rezultate za upis na fakultet, nego IELTS. Ako si diplomirala englesku knjizevnost, onda ti nece ni biti problem da potrosis 200 dolara i par sati u danu da to i odradis...

Samo da dodam, prvi korak za upis na fakultet je da odete u TISC ili kako se vec zove, to je ustanova u koju predajete sve dokumente i popunjavate zahtjev za upis na fakultet, i birate 3 fakulteta, pa koji vas pozove. Mozda je i to razlog za IELTS...

- - - - - - - - - -

Evo i linka pa citajte. Mozda se nesto i promjenilo otkako sam ja to prolazila...

- - - - - - - - - -

http://www.tisc.edu.au/static/guide/applying-online.tisc#compenglish

Znaci li to da moj partner koji će dobiti partner vizu, neće imati prava na studentski kredit za školovanje? Jer je planirao veterinu da upiše a ona je oko 48000 aud. Ja sam državljanin i koliko sam čula od mojih roditelja koji su prošli istu proceduru on će prvo imati školu engleskog oko 6 meseci na račun države i jel on tek posle toga ima pravo na školovanje?

Znaci li to da moj partner koji će dobiti partner vizu, neće imati prava na studentski kredit za školovanje? Jer je planirao veterinu da upiše a ona je oko 48000 aud. Ja sam državljanin i koliko sam čula od mojih roditelja koji su prošli istu proceduru on će prvo imati školu engleskog oko 6 meseci na račun države i jel on tek posle toga ima pravo na školovanje?

Mislim da nece imati pravo na ikakvu novcanu pomoc, ukljucujuci i stipendije dok ne dobije trajno boraviste. Evo ja sam dobila i odgovor na mail koji sam poslala, doduse Tafe je u pitanju, da sa temporary resident-statusom, ukoliko zelim da studiram, da cu se voditi kao internacionalni student.

Seko, i ostali kojima je potrebno, nasla sam koristan link ka svim bitnim institucijama, u zavisnosti od dela Australije u koji idete, koje vrse procenu priznavanja diplome i/ili kvalifikacija koje imate. U mom slucaju to je SA i tu je zaduzen Work Ready organizacija. Postoji sansa za priznavanje diplome, u mom slucaju to bi bio samo njihov Certificate IV in Pathology ali evo, nekom moze da pomogne da dodje do informacija sta i kako

https://internationaleducation.gov.au/services-and-resources/pages/qualifications-recognition.aspx

Postovani i dragi forumasi..

Pratim vas vec neko vrijeme jer sam i sama pred velikim izazovom, a to je pokretanje Vjerenicke vize za Australiju i ovom prilikom zelim svima da se zahvalim jer se bavite ovom situacijom i pisete svoja iskustva :)

Citam kako se beskrajno veselite odobrenim vizama, oci mi zasuze, od dragosti, ali i od nostalgije za nasim Balkanom, koji vec unaprijed osjecam :( ...

Citajuci forum, uvidjeh da je " malena1988" iz Banjaluke, te da je zavrsila fakultet tu, i vidim da su nam koraci slicni u buducnosti, samo sto ja imam tek zadatak da pocnem prikupljati dokumenta i sve dokaze i sve sto je potrebno za slanje konacno. E sad, ono sto bih molila je, da li iko moze da mi priblizi te prve korake, teze neke sta da prikupim , prije nego startam sa aplikacijom on line, i da li moram prevoditi dokumenta na engleski jezik, a saljem aplikaciju u Bec, naravno.
Za turisticku, kada sam slala u Bec, sve je bilo na srpskom jeziku , i vec 2 puta mi je bila odobrena viza i to u rekordnom roku, nepunih 24 sata.

Eto, nadam se da cete mi pomoci u uputstvu, kako zapoceti prikupljanje, kojih dokumenata i sto je najkonfuznije, ovih dokaza o o ljubavnoj vezi? Hvala vam unaprijed...svi ste divni...

Jel moze neko da mi da konkretan odgovor sto se tice predaje papira za Partner vizu..da li je bolje online ili u beogradu? i zanima me ako je ona iz australije ,prilikom predaje online ko podnosi zahtev ja koji treba da se useli u njihovu zemlju,tj ja predajem za vizu,ili ona predaje da dovede muza? ako moze neko u kratkim crtama da mi objasni,i sta je moj zadatak da prilozim u startu te predaje papira? hvala svima pozz

Back