Verenička i Partner viza - Australija

Postovani i dragi forumasi..

Pratim vas vec neko vrijeme jer sam i sama pred velikim izazovom, a to je pokretanje Vjerenicke vize za Australiju i ovom prilikom zelim svima da se zahvalim jer se bavite ovom situacijom i pisete svoja iskustva :)

Citam kako se beskrajno veselite odobrenim vizama, oci mi zasuze, od dragosti, ali i od nostalgije za nasim Balkanom, koji vec unaprijed osjecam :( ...

Citajuci forum, uvidjeh da je " malena1988" iz Banjaluke, te da je zavrsila fakultet tu, i vidim da su nam koraci slicni u buducnosti, samo sto ja imam tek zadatak da pocnem prikupljati dokumenta i sve dokaze i sve sto je potrebno za slanje konacno. E sad, ono sto bih molila je, da li iko moze da mi priblizi te prve korake, teze neke sta da prikupim , prije nego startam sa aplikacijom on line, i da li moram prevoditi dokumenta na engleski jezik, a saljem aplikaciju u Bec, naravno.
Za turisticku, kada sam slala u Bec, sve je bilo na srpskom jeziku , i vec 2 puta mi je bila odobrena viza i to u rekordnom roku, nepunih 24 sata.

Eto, nadam se da cete mi pomoci u uputstvu, kako zapoceti prikupljanje, kojih dokumenata i sto je najkonfuznije, ovih dokaza o o ljubavnoj vezi? Hvala vam unaprijed...svi ste divni...

Zdravo, nisam iz Banjaluke, iz Brckog sam :) ali sam diplomirala u Banjaluci.
Trebala bi sve da prikupis prije nego sto zapocnes online prijavu, jer kada popunis online aplikaciju nakon toga se uplacuje i onda treba da prilozis sve dokaze o vezi sto imas... dokumenta treba sva da budu na engleskom, ali prilazes i na srpskom... A nema nekih tezih ili laksih dokumenata za skupit... meni je najduze trebalo da skupim dokaze da se cujemo redovno, jer sam mjesec dana radila screen shot dijelova nasih razgovora na viberu, svaki dan po 2-3 screenshota u periodu od mjesec dana i onda sam napravila pdf dokument toga, i nekih razgovora sa Facebooka i Skypa...
Sto se ostalih dokaza tice prilozila sam dosta zajednickih slika, i slika mog supruga sa mojim prijateljima i porodicom, bilo sta sto nas povezuje :D bukvalno sta god ti padne na pamet kao dokaz o vezi prilozi i to :)
Ako imas jos kakvih pitanja pitaj slobodno...

Da li neko moze da mi kaze molim vas koliko košta 4 godine školovanja u Melburnu za veterinara? Na nekom univerzitetu, fakultetu..?

Mislim da niko od nas ne moze da zna sa tacnoscu koliko kosta 4 godine skolovanja u Melburnu za veterinara (osim onih koji se skoluju u Melburnu za veterinara) ali evo, prva stvar koja mi je izasla kada sam ukucala u google pitanje koje te zanima http://fvas.unimelb.edu.au/study/courses/doctor-of-veterinary-medicine/fees-scholarships
Postoji tu i opcija da se posalje pitanje. Mozda ti pomogne. Pogledaj i na sajtovima drugih fakulteta.

Ovcice, dobrodosla u na forum! Eno Seka je stavila koristan link gde je neko podelio svoje iskustvo sa dokazima i naveo sve sto je stavio, to moze da pomogne, booklet je takodje odlican.
Za pocetak kreni sa pravljenjem fajlova o vasoj komunikaciji, kao sto Seka rece, po 2-3 screen printa za mesec dana pa sve stavi u pdf fajl (fajl ne sme da prelazi 5MB pa napravi vise ako treba) Bitno je da se prikaze kontinuitet u komuniciranju u vremenu razdvojenosti.
Pocni lagano i izjave da prikupljas, oboje napisite izjavu (ima na sajtu i bookletu tacno sta treba da stoji u izjavi), nek i svedoci pocnu sa izjavama (2 Australijskog drzavljanstva koji popunjavaju i overavaju form 888 i 2 ili koliko hoces sa tvoje strane), ono sto nije na engleskom prevodi kod sudskog tumaca.
To je ono sto mozes za pocetak, a posle fino skupljaj i slike, dokaze o zajednickom socijalnom zivotu, rodjendane, zurke, putovanja, bla bla bla, financijske dokaze (ukoliko ste slali jedno drugom novac, dokaz o tome, ili nesto slicno, puno toga moze da se izvuce iz bank listinga)
Eto, imas sta da radis :D

Hvala puno Ramonaastone! Gledam i ne mogu da verujem da je cena izašla oko 262,000aud. Nenormalno je. A gledala sam i negde na drugim sajtovima gde je uopšteno u Australiji jedna godina do 18,000aud, nikako više. Apsurdno mi jr jer gledam za svog partnera koji je ovde završio srednju za veterinarskog tehničara i koji bi volelo tamo da završi i neki univerzitet, fakultet.. za veterinu. A opet bez obzira što ćemo se venčati on neće imati prava ni na kakav studenatski kredit koliko sam shvatila. Ne razumem kako je onda moguće da on upiše to kada tu svotu novca nikako nemamo.

RamonaAston i Seko, hvala vam mnogo :) Prelistacu sve i definitivno od sutra pocinjem sa prikupljanjem prvenstveno dokaza o vezi , to mi se cini kao najdosadniji dio bas ce oduzeti vremena...dokaza imam gomilu, sto je odlicno ali sve to ukombinovati, navesti kada se sta desilo itd, jel to sve treba bas od pocetka pa do danas da im se objasnjava? Mislim, nije ni to problem, ali mi za sve to treba bas mnogo vremena. I da li ste slikale prepiske sa Vibera za zadnjih mjesec dana ili ste preletile sav period?? Jer, ja imam gomilu prepiski, svaki dan se cujemo, od dana kada je sve pocelo, sto je bilo pre skoro 2 godine, a pre godinu dana sam promijenila mobilni telefon, pa imam dopisivanja i pozive u zadnjih godinu dana otprilike na Viber...jel to znaci da fakticki citav period treba da im predocim, uslikam prepiske za peripd unazad gotovo godinu dana? Molim vas, recite mi da nosu ludi toliko, jer to bi bas bilo previse posla :(

Hvala vam jos jednom sto ste tu, cujemo se uskoro :)

Ovcica1987 pokusala sam da ti posaljem privatnu poruku da ti opisem sve, ali pise da nije dozvoljeno.. tako da evo copy paste poruke:

Evo ovdje da ti ukratko opisem sta samo mi naveli kao dokaze :)
U eseju sam kratko opisala od pocetka pa do danas kako se nasa vez razvijala, kako smo se upoznali gdje, kako je to preslo u vezu, sta ste sve radili kada ste bili zajedno, gdje ste putovali, kako ste provodili praznike ili tako neke dogadjae.... pa kakvi su nam planovi za dalje, i tako sve sto mozes se sjetis...
A sto se tice screen shotova, ja sam uzela zadnji mjesec, recimo mi smo se prijavili u junu, ja sam citav maj radila po 2-3 screen shota svaki dan da pokazem da se svaki dan cujemo, a onda sam uzela sa facebooka od pocetka od prve poruke pa par poruka sam tu slikala, pa onda nakon par mjeseci par poruka i tako za par godina.... jer ne traze oni godinu dana ili tako nesto svaki dan da vide... nego cisto da vide kako to traje u kontinuitetu... evo sad sam provjerila, ja sam recimo prilozila oko 40 screen shotova sa facebooka, ali to je od par godina dopisivanja, sa vibera imam tih mjesec dana svaki dan, prilozila sam sto sam se dopisivala sa njegovom majkom, i ostalo su sve slike, i potvrde iz hotela kada smo putovali... onda sam sa skypa isto tako uradila screenshot da se cujemo i tu redovno... onda skenirane nase karte kada sam ja isla kod njega i kada je on dolazio kod mene... slike poklona od njega, od njegovih meni... i to sve tavis u odvojene pdf fajlove, u jedan pdf stavis koliko god mozes slika ali ne smije biti veci od 5mb....

- - - - - - - - - -

Seko, i ostali kojima je potrebno, nasla sam koristan link ka svim bitnim institucijama, u zavisnosti od dela Australije u koji idete, koje vrse procenu priznavanja diplome i/ili kvalifikacija koje imate. U mom slucaju to je SA i tu je zaduzen Work Ready organizacija. Postoji sansa za priznavanje diplome, u mom slucaju to bi bio samo njihov Certificate IV in Pathology ali evo, nekom moze da pomogne da dodje do informacija sta i kako

https://internationaleducation.gov.au/services-and-resources/pages/qualifications-recognition.aspx

Dobila sam odgovor od njih, i rekli su mi da oni ne rade priznavanje fakultetskih diploma, ali su mi proslijedili ovaj link...rekli su mi da oni to rade, i opisano je sve tacno sta treba priloziti i koliko kosta...

https://internationaleducation.gov....sessments/pages/qualification-assessment.aspx

Dobro jutro drage moje, ima li koja zainteresovana za USA da se hoce udati za americkog drzavljanina, a da to bude prava ljubav ?
U USA sam preko 20 godina.
Mozete i na PP da se javite ili neka vasa drugarica ako je zainteresovana, jer znam sta se desava u Srbiji dragoj, ali trenutno nedostojnoj za zivot normalnih ljudi.
Sve vas puno pozdravljam i zelim da vam se sve ostvari sto ste zamislili.
:bye:

Seko, odlicno za diplomu! Samo temeljno iscitaj sve sta ti treba i ne odustaj, apliciraj za priznavanje pa cemo videti sta ce biti. I ja sam nasla sajt za priznavanje svog znanja ali posto to tadi Australian Institute of Medical Scientists treba mi EILTS (nivo 7), gomila papira sa posla, 700 dolara taksa i onda polaganje nekog kao strucnog ispita koji se desava 2 puta godisnje. Ali nema mi druge.

Ovcice, ja sam uradila isto kao Seka, par screen printova za svaki mesec da bi videli kontunuitet. Mislim da je najbitniji deo komunikacije gde ste bili razdvojeni, mi smo recimo ziveli godinu ipo dana zajedno a razdvojeni smo bili svega par meseci u trenutku apliciranja tako da sam se ja vise skoncentrisala na taj deo.

Brisi, ja sam bila odstampala vizu ali mi niko nista nije trazio.

I na kraju bih da se obratim ISTRAZVACU- Najljubaznije te molim da zaobidjes ovu temu jer ovde su ljudi koji prolaze kroz strasan period jer su razdvojeni od svojih partnera koje vole vise od bilo cega. Svoju USA i "pravu ljubav" ponudi na nekom drugom mestu. Skroz ja razumem, svako se snalazi kako ume, i ti radis svoj posao, ali veruj mi, posla ovde na ovoj temi neces naci, ovde ljudi nisu zainteresovani za to. Prosto da ne gubis vreme. Hajd sad polako, sve najbolje i svako dobro!

Seko, odlicno za diplomu! Samo temeljno iscitaj sve sta ti treba i ne odustaj, apliciraj za priznavanje pa cemo videti sta ce biti. I ja sam nasla sajt za priznavanje svog znanja ali posto to tadi Australian Institute of Medical Scientists treba mi EILTS (nivo 7), gomila papira sa posla, 700 dolara taksa i onda polaganje nekog kao strucnog ispita koji se desava 2 puta godisnje. Ali nema mi druge.

Ovcice, ja sam uradila isto kao Seka, par screen printova za svaki mesec da bi videli kontunuitet. Mislim da je najbitniji deo komunikacije gde ste bili razdvojeni, mi smo recimo ziveli godinu ipo dana zajedno a razdvojeni smo bili svega par meseci u trenutku apliciranja tako da sam se ja vise skoncentrisala na taj deo.

Brisi, ja sam bila odstampala vizu ali mi niko nista nije trazio.

I na kraju bih da se obratim ISTRAZVACU- Najljubaznije te molim da zaobidjes ovu temu jer ovde su ljudi koji prolaze kroz strasan period jer su razdvojeni od svojih partnera koje vole vise od bilo cega. Svoju USA i "pravu ljubav" ponudi na nekom drugom mestu. Skroz ja razumem, svako se snalazi kako ume, i ti radis svoj posao, ali veruj mi, posla ovde na ovoj temi neces naci, ovde ljudi nisu zainteresovani za to. Prosto da ne gubis vreme. Hajd sad polako, sve najbolje i svako dobro!

Postovana Ramona, cemu nerviranje :?:
I ja sam mnogo godina ranije prosao kroz tako nesto i potpuno razumem vase situacije.
Kao drugo ovde se ne radi nikakakv POSAO(pare za papire), vec ISKRENO pokusavam da naidjem na srodnu dusu koja slicno razmislja.
Covek u sustini nikada ne zna gde ce i na koga naici.
Sada si mi dala podsticaj da pratim tematiku Australije, ima tu koliko vidim raznih informacija.
Recimo, razmisljao sam da li da se jednoga dana, kada za to dodje vreme preselim u Australiju da zivim.
Samo ti nastavi da se konsultujes sa istomisljenicama, ja vas pazljivo pratim, ali se ne mesam u to, jer to i nije cilj moje price.
Svako dobro i Boziji blagoslov, da uspete u cemu ste zamislile.:)

Postovana Ramona, cemu nerviranje :?:
I ja sam mnogo godina ranije prosao kroz tako nesto i potpuno razumem vase situacije.
Kao drugo ovde se ne radi nikakakv POSAO(pare za papire), vec ISKRENO pokusavam da naidjem na srodnu dusu koja slicno razmislja.
Covek u sustini nikada ne zna gde ce i na koga naici.
Sada si mi dala podsticaj da pratim tematiku Australije, ima tu koliko vidim raznih informacija.
Recimo, razmisljao sam da li da se jednoga dana, kada za to dodje vreme preselim u Australiju da zivim.
Samo ti nastavi da se konsultujes sa istomisljenicama, ja vas pazljivo pratim, ali se ne mesam u to, jer to i nije cilj moje price.
Svako dobro i Boziji blagoslov, da uspete u cemu ste zamislile.:)

Nema nerviranja, prosto se jezim na "pare za papire" i/ili udaju za papire price. No, ukoliko zaista iskreno pokusavas da pronadjes srodnu dusu, ja ti zelim sve najbolje. Srecno!

Zasto ti traze papire sa posla?
Morat cu i ja da istrazim malo vise o ovome, bojim se da ne odem tamo i onda mi trebaju neki papiri odavde, da mi je da sve skupim prije nego sto odem.

Ja sam sasvim slucajno nasla "Assessment authority" za svoje zanimanje na CSOL listi, u mom slucaju to je AIMS, i na njihovom sajtu sam nasla sve sto je potrebno za apliciranje. Nakon sto izvrse pozitivnu procenu mojih kvalifikacija i obrazovanja ja moram da polozim odredjeni strucni ispit koji se desava 2 puta godisnje. E sad, kad ides preko toga, odlucujes se za samo jedno zanimanje, ja bih se odlucila samo za pathology collector/phlebotomist jer laboratory scientist je previse za mene tamo (mozda vremenom) i onda oni procenjuju da li sam podobna da radim taj posao nakon cega mi izdaju i potvrdu o tome i to je to, ne bih morala nista da se doskolujem ili slicno. Ljudi koji idu na skilled vizu ovo rade ali proverila sam i moze da se radi procena tvojih sposobnosti i bez obaveze da apliciras za skilled vizu.
Evo liste svih assessment authorities https://www.border.gov.au/Trav/Work...d-assessing-authorities/assessing-authorities

Mozda ovo nije najlaksi nacin, mozda postoji bolji i laksi.... Evo, mozda je neko od svih ovih ljudi koji su otisli imao bolja iskustva.

Hvala puno na informacijama, pronasla sam i ja svoje zanimanje, samo kako vidim na aplikacijama cesto pitaju da li smo permanent resident, a mi to nismo jos uvijek.... tako da mislim da se ni za to ne mozemo prijaviti odmah, nego tek kada dobijemo permanent residency. Ali u svakom slucaju imamo korisne informacije na tom linku :)

Back