Vera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А што Стаљин није пример?
Што поби онолики народ? Милиони су у питању, заборављаш! У чије име?
Што је цркве по СССР претворио у ''музеје религије''?

А што наше послератне власти нису биле пример?
Ниси још прочитао ''Истеривање Бога'' Младена Маркова, а препоручила сам ти.
Што су рушили цркве где год су се затекли?
Што су мом деди исцепали икону да ''убију Бога'', али су барокни рам уредно однели, ено га у кући бившег партијског секретара, лепо му се слаже уз такође отети клавир!

Уосталом, ако су атеисти вазда били тако толерантни према верницима зашто ја добих укор јер је разредној дојављено да носим крстић на ланчићу?

Ти и ја смо већ причали на ову тему. Не знам зашто те она толико окупира.
Тачно је да је ''у име Бога'' почињено много злочина на свету.
Тачно је да је то учињено и у ''име љубави'', и ''у име братства и једнакости'', и у име ''бољег живота'', и у име ''борбе за мир''...и да не набрајам.
Нема племените ствари која није подложна извртању и манипулацији њоме. Али, не можемо оптужити те идеје да су лоше зато што их је неко злоупотребио, то су урадили ЉУДИ!!!

Знаш ли да је у Француској револуцији побијено пар милиона људи у име ''једнакости, братства и слободе''? Значи ли то да су једнакост, братство и слобода лоше ствари????

Ах, нисте још искусили како изгледа кока кад побесни! :lol:

Шакал и ја смо већ пар пута успели да сукобимо мишљења на ову тему, а да се не посвађамо. :wink:

Hellen:
Што поби онолики народ? Милиони су у питању, заборављаш! У чије име?
Што је цркве по СССР претворио у ''музеје религије''?

А што наше послератне власти нису биле пример?
Ниси још прочитао ''Истеривање Бога'' Младена Маркова, а препоручила сам ти.
Што су рушили цркве где год су се затекли?
Што су мом деди исцепали икону да ''убију Бога'', али су барокни рам уредно однели, ено га у кући бившег партијског секретара, лепо му се слаже уз такође отети клавир!

Уосталом, ако су атеисти вазда били тако толерантни према верницима зашто ја добих укор јер је разредној дојављено да носим крстић на ланчићу?

Ти и ја смо већ причали на ову тему. Не знам зашто те она толико окупира.
Тачно је да је ''у име Бога'' почињено много злочина на свету.
Тачно је да је то учињено и у ''име љубави'', и ''у име братства и једнакости'', и у име ''бољег живота'', и у име ''борбе за мир''...и да не набрајам.
Нема племените ствари која није подложна извртању и манипулацији њоме. Али, не можемо оптужити те идеје да су лоше зато што их је неко злоупотребио, то су урадили ЉУДИ!!!

Знаш ли да је у Француској револуцији побијено пар милиона људи у име ''једнакости, братства и слободе''? Значи ли то да су једнакост, братство и слобода лоше ствари????
Evo ti i jedan drugi primer. U selu Trnavi kod Raske, seljani su posle rata napravili crkvu i eno je jos stoji. Bilo je izvesnih politickih trzavica oko toga ali je napravise.
Inace si u pravu u onom delu koje si sama naglasila. U svim grupacijama bez obzira na ideolosku osnovu ima dobrih i losih, pravednih i nepravednih. Zato ja ne mogu da cutim kada neki vernik na ovom forumu favorizuje moral religioznih ljudi, a da ga ja ne podsetim na Pahomija, ili na slucaj od pre tri cetiri godine kada je u nekoj ruskoj pravoslavnoj crkvi izvrseno vencanje dva homoseksualca za nekih 500 eura i da ne nabrajam dalje.

Hellen:

Hm...Hellen,opet nisi obratila pažnju na ono što sam napisao!
Staljin & CO. su bile komunjare i nisu taj narod pobili u ime ATEIZMA već u ime KOMUNIZMA...
Dakle,trebaš navesti samo jedan primer iz istorije gde je neki ateista u ime ateizma počinio bilo kakvo masovno zlodelo.
Btw. da opet ne dođe do zabune...komunjare koje su ti to branile su skoro sve krštene u istoj religiji kao i ti a komunjare su postale negde usput...danas su se mnogi od njih vratili veri i religiji...ristob ti je očigledan primer.

Јесте, на рођењу су крштени, али су ИЗАБРАЛИ да буду атеисти, и у то име прогањали су оне који нису били ''њихове вере'', то јест оне који нису били атеисти! Комунисти су убијали и прогањали људе између осталог и само зато што су верници и што су одбили да се одрекну своје вере. Немој то порицати!
''Нису атеисти него комунисти'' - није шија него ишијас!

У сваком случају, да ли би се могао сложити са мном да су ЉУДИ ти који су увек у стању изокрену племените идеје, и да идеје саме по себи, не морају бити лоше због тога?

Највећи злочини у историји чињени су под плаштом племенитих идеја, али то не значи да су љубав, мир, братство, једнакост...и да не набрајам даље ....ствари које су лоше!

Hellen:
Јесте, на рођењу су крштени, али су ИЗАБРАЛИ да буду атеисти, и у то име прогањали су оне који нису били ''њихове вере'', то јест оне који нису били атеисти! Комунисти су убијали и прогањали људе између осталог и само зато што су верници и што су одбили да се одрекну своје вере. Немој то порицати!
''Нису атеисти него комунисти'' - није шија него ишијас!

Nije tačno.Izabrali su prvo komunizam pa posle toga ili samim tim i ateizam.Zločine su počinili zato što im njihov partijski program to nalagao a ne zato što su bili ateisti.Mnogi ateisti su u to vreme takođe loše prošli ako nisu bili sakriveni ispod članske knjižice.

Опет избегаваш суштину и хваташ се за илустрације...

Чуј, ни злочини које су починили верници ''у име вере'' нису чинили само зато што су били верници, него зато што им је њихов неко наложио!
Да ли их то оправдава?

Волела бих да прокоментаришеш суштину мојих постова, а то није ни одбрана верника, ни напад на атеисте...и једни и други су ЉУДИ, и једни и други су кроз историју били подложни манипулацији од стране људи који су у тим злочинима видели неки интерес. То их не оправдава, али не можемо због тога кривити идеје атеизма или вере, него ЉУДЕ који су чинили то што су чинили!

Амери и дан данас свакодневно убијају људе у име ''мира и демократије'', али да ли ћемо због тога рећи да су мир и демократија лоши и да их треба избегавати?

Hellen:
У сваком случају, да ли би се могао сложити са мном да су ЉУДИ ти који су увек у стању изокрену племените идеје, и да идеје саме по себи, не морају бити лоше због тога?

Највећи злочини у историји чињени су под плаштом племенитих идеја, али то не значи да су љубав, мир, братство, једнакост...и да не набрајам даље ....ствари које су лоше!

Hm...nisam stigao...
Sa ovim se u potpunosti slažem.

Hellen:
Опет избегаваш суштину и хваташ се за илустрације...

Чуј, ни злочини које су починили верници ''у име вере'' нису чинили само зато што су били верници, него зато што им је њихов неко наложио!
Да ли их то оправдава?

Волела бих да прокоментаришеш суштину мојих постова, а то није ни одбрана верника, ни напад на атеисте...и једни и други су ЉУДИ, и једни и други су кроз историју били подложни манипулацији од стране људи који су у тим злочинима видели неки интерес. То их не оправдава, али не можемо због тога кривити идеје атеизма или вере, него ЉУДЕ који су чинили то што су чинили!

Beži ti suština.Ponavljam.Nijedan ateista nije izvšio nijedan masovni zločin zbog i samo zbog ateizma!Kapiraš?Uopšte ne pričam o tome da li ili ne nšto ili nekog opravdava ili da li je ili nije dobro i ispravno!

Hellen:
Амери и дан данас свакодневно убијају људе у име ''мира и демократије'', али да ли ћемо због тога рећи да су мир и демократија лоши и да их треба избегавати?
Naravno da ne.

Ни један верник није извршио масовни злочин САМО ЗАТО што је верник!
Увек су неке друге ствари иза тога, а вера је само покриће. Као што и Амери не убијају због мира и демократије, него им је то покриће!

Hellen:
Ни један верник није извршио масовни злочин САМО ЗАТО што је верник!
Увек су неке друге ствари иза тога, а вера је само покриће. Као што и Амери не убијају због мира и демократије, него им је то покриће!

Hm...Krstaški ratovi...islamski terorizam...Poljsko - Ruski rat...daa...sve ima pokriće...

ristob:
Ovo je zabluda mnogih ateista. Zašto bi čovek išao protivu Boga kad je to samo na njegovu štetu? Vernik ne strepi od Boga i nema ni najmanje straha od Njega ili pakla. Odnos Boga prema čoveku i odnos vernika prema Bogu je ljubav. Ateisti Bogu zamjeraju na okrutnosti i pripisuju mu nemanje istih aršine za svakog čovjeka, znači, sumnjaju u Negovu pravednost. Bog je jednako pravedan prema svakom čovjeku. Ništa manje ne voli nevernika nego vernika. Ako je zakone ugradio u svet koji je stvorio, šta možemo postići ako idemo protivu tih zakona? Znamo (a to tvrdi i Biblija i nauka) da dobro vodi u život i spas, a zlo u propast i smrt. To su Božji zakoni i naznačeni su u Bibliji. Ko ih poštuje, i Boga poštuje. Mnogi poštuju Boga a da to i ne znaju. Koliki je cinizam reći: U redu, poštujem 10 (Božjih) zapovesti ali Bibliju ne poštujem. Ko ima ispravan odnos prema Bogu (dobru i zlu) može mu biti samo bolje, a nikako, lošije.
Bog je beskrajno pravedan, bez obzira na njegovu brutalnost! (Paolo Koeljo, Alhemičar).

Sad cu ja da se nakasljem i postavim pitanje zasto je Paolo Kueljo svojevremeno u Brazilu bio uhapsen i mucen od strane tamosnje vojne hunte? Tacnije kojoj je to duhovnoj grupaciji pripadao?

E, malo se osećam povređenim. Moja prava ateiste niko ne štiti i niko ne stavlja pod bilo kakvu zaštitu. Štite se prava verujućih i nekulturno je, a i protivzakonito, nekoga vređati na religioznoj osnovi. Slažem se s tim. Uvažavam sve vernike svih vera, a sam se osećam obespravljenim. Moje pravo da ne verujem ni-u-kakvog boga niko ne štiti. Postoji ministarstvo vera, ali ministarstvo ateista ne verujem da će ikada postojati. Čak postoji spremnost da me odmah svrstaju u komuniste bez moje volje i pristanka. Zar su samo komunisti ateisti? Sa komunizmom nemam nikakve veze, kao što se ne palim ni na imaginacije poznatih mi religija. Jednostavno, ne verujem.
Skoro sam (na Svetu Jelenu Anžujsku) bio u pravoslavnoj crkvi kako bih ispoštovao uverenja prijatelja koji slave taj dan. Na moje zaprepašćenje u crkvi smo prepoznali skoro ceo nekadašnji opštinski politbiro. Jeza. Isti oni ljudi od kojih nisam mogao da se približim veri kad mi je bilo vreme. Sada je teško i opredeliti se. Ako se toliko razlikuju vere, pa i hrišćanske, neko mora da nije u pravu. Bog, ako postoji, kazniće one koji su se opredelili na pogrešnu stranu. Oni koji pogreše i treba da budu kažnjeni. Kao ateista imam manje šanse da pogrešim nego da se opredelim za pogrešnu, ako je samo jedna vera ispravna.
Zato, predlažem da se formira društvo za zaštitu prava ateista i da se iz državne blagajne odvoje pare za ovu zaštitu, da se garantuje pravo na neispovedanje vere i na neodlazak u crkvu. Dobro bi bilo da se obezbede ateisti od religioznih uznemiravanja od strane svih vera, vernika i ideologija i da se ograniči (u decibelima) jačina zvona na crkvenim tornjevima i ispuštanje glasova sa minareta. Voleo bih da se kao ateista ne osećam manje vrednim članom društva. :)

Stvarno postajemo sekta. :shock: :lol:

Što se tiče komunizma njegove korene ne treba tražiti u ateizmu .Komunizam i slični pokreti su rušili religiju iz političkih motiva, da se revolucionarnim sredstvima odvoji crkva od države i vlasti, iz prostog razloga jer komunistički aparat ne zeli da deli vlast ni sa kim, pa ni sa crkvom.Meni je takođe ogavno šta su radili pod maskom prividne jednakosti

Anaksagora je bio revolucionarni mislilac iz petog veka p.n.e. ciji je smisao zivota bio proucavanje Sunca, Meseca I Nebesa. On je verovao da je Sunce ogroman usijani kamen a ne bozanstvo a slicno tome je verovao da su zvezde usijano udaljeno kamenje daleko od Zemlje, pa je zato ne greju. Nasuprot tome, Mesec je hladan kamen koji emituje svetlost, a njegov sjaj nije nista do reflektovana Sunceva svetlost. Uprkos tolerantnoj intelektualnoj atmosferi u Atini gde je Anaksagora ziveo, bilo je I dalje veoma kontraverzno tvrditi da su Sunce I Mesec kamenje a ne bozanstva I to toliko da su ljubomorni protivnici optuzivali Anaksagoru za jeretika.(Hvala Proximo)

Naznake ateizma postojale su i u staroj Grčkoj.

Mada sam pre za iskrenog agnostika nego prefarbanog vernika,reci cu vam jos jednu stvar koja vam ide u prilog a to je da se tocak istorije vraca u prvobitni polozaj,tj. pocetni kada su u vreme dolaska hrista Spasa ljudi vec bili u fanaticnom ispovedanju krivovjerja koje je mesalo veru cast ljudsku slavu moc silu gordost i licemerje....pravi vernici su bili vecinom prost narod.Mada je bilo i prvosvestenika i rimske vlastele i vojske koje su primile hriscanstvo odmah jer im je srce bilo spramno tj. ne iskvareno...tako ljudi koji vole blud slavu ,hedonizam,tesko primaju veru...cesce se svim silama bore protiv nje braneci svoj nacin zivljenja.Ali nema pravila...kad Gospod se smiluje na coveka,sve je reseno...samo malo odskrinuti vrata treba...Ja sam sirom otvorio za ateizam,ali to tako smrdi da ne mogu izdrzati... 8-)

Hellen:
Углавном, увек иза свега стоји бар једна од три ствари: новац, моћ или слава!
Sta je motiv bio Isusu Navinu kome se Bog nocu javljao i savetovao da pobije sve zivo u desetak gradova. Napominjem da je postedeo samo Ravu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back