Vera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zilot cacanski:
Mada sam pre za iskrenog agnostika nego prefarbanog vernika,reci cu vam jos jednu stvar koja vam ide u prilog a to je da se tocak istorije vraca u prvobitni polozaj,tj. pocetni kada su u vreme dolaska hrista Spasa ljudi vec bili u fanaticnom ispovedanju krivovjerja koje je mesalo veru cast ljudsku slavu moc silu gordost i licemerje....pravi vernici su bili vecinom prost narod.Mada je bilo i prvosvestenika i rimske vlastele i vojske koje su primile hriscanstvo odmah jer im je srce bilo spramno tj. ne iskvareno...tako ljudi koji vole blud slavu ,hedonizam,tesko primaju veru...cesce se svim silama bore protiv nje braneci svoj nacin zivljenja.Ali nema pravila...kad Gospod se smiluje na coveka,sve je reseno...samo malo odskrinuti vrata treba...Ja sam sirom otvorio za ateizam,ali to tako smrdi da ne mogu izdrzati... 8-)
Ovo treba da ispricas Vladici vranjskom Pahomiju. On ce da ti objasni kako tamo gde si, sve "mirise". Samo nemoj da ga pustas iza sebe, ili bi ga rado pustio, to vec ne znam?

Zilot cacanski:
Mada sam pre za iskrenog agnostika nego prefarbanog vernika,reci cu vam jos jednu stvar koja vam ide u prilog a to je da se tocak istorije vraca u prvobitni polozaj,tj. pocetni kada su u vreme dolaska hrista Spasa
pretpostavljam da si već počeo da spremaš odbor za doček...

ljudi vec bili u fanaticnom ispovedanju krivovjerja

da bi postojalo krivoverje, mora da postoji pravoverje. tada nije postojalo pravoverje, zar ne? pošto se biblijski bog otkrio samo jednom narodu, koji je favorizovao. ostale je zapostavljao i ostavio da propadnu, valjda nisu bili vredni spasenja. krajnje nefer...

koje je mesalo veru cast ljudsku slavu moc silu gordost i licemerje
isto se odnosi i na hrišćansku crkvu, već negde posle milanskog edikta...

Ovo treba da ispricas Vladici vranjskom Pahomiju. On ce da ti objasni kako tamo gde si, sve "mirise". Samo nemoj da ga pustas iza sebe, ili bi ga rado pustio, to vec ne znam?

Ја не знам шта бисте потезали као аргумент да нема тог несрећног Пахомија...
Ово је тема ВЕРА.

Simeona:
Hellen je u pravu. Koga znate uopste od svestenih lica osim Pahomija... I svi pozvani da mu sudite...

Hm...ja tog čoveka ne poznajem i to što je uradio je naravno sramota za Hrišćanstvo ali nije moje da mu sudim...ipak,kad malo bolje razmisliš,on je samo vrh ledenog brega...sličnih primera na lokalnom nivou imaš po celoj Srbiji...poznajem desetak popova koji su veliki lopovi...gori su od političara...ybg. mantija je uz njih,naravno sve je u ime Boga...

Šakal:
Hm...ja tog čoveka ne poznajem i to što je uradio je naravno sramota za Hrišćanstvo ali nije moje da mu sudim...ipak,kad malo bolje razmisliš,on je samo vrh ledenog brega...sličnih primera na lokalnom nivou imaš po celoj Srbiji...poznajem desetak popova koji su veliki lopovi...gori su od političara...ybg. mantija je uz njih,naravno sve je u ime Boga...
OK, ali opet kroz istoriju ces naci toliko svestenih lica koji su krv pustili za ocuvanje vere... A i danas... Otac Joil koji je jos ziv, pa Otac Sava... Ne treba njima posebno suditi, sudice im Bog... Ipak od njega nam je naredjeno da svestenike reba postovati.

Simeona:
OK, ali opet kroz istoriju ces naci toliko svestenih lica koji su krv pustili za ocuvanje vere... A i danas... Otac Joil koji je jos ziv, pa Otac Sava... Ne treba njima posebno suditi, sudice im Bog... Ipak od njega nam je naredjeno da svestenike reba postovati.

Hm...kojim '' nama ''?:lol: :lol: :lol:
Takođe...kroz istoriju ćeš naći mnoga sveštena lica koja su puštala krv narodu u ime religije i za očuvanje vere!Ako su pastiri takvi,kakvo li je tek stado!:lol:

Hellen:
Комунисти су убијали и прогањали људе између осталог и само зато што су верници и што су одбили да се одрекну своје вере. Немој то порицати!
''Нису атеисти него комунисти'' - није шија него ишијас!

У сваком случају, да ли би се могао сложити са мном да су ЉУДИ ти који су увек у стању изокрену племените идеје, и да идеје саме по себи, не морају бити лоше због тога?

Највећи злочини у историји чињени су под плаштом племенитих идеја, али то не значи да су љубав, мир, братство, једнакост...и да не набрајам даље ....ствари које су лоше!

malochas si pomenula i francuze i staljina...ja bi samo ako mozhe da kazhem neq...

shta su radili hrishtjani dolaskom u vetjinu?...u srbiji su proterivani ubijani svi koji nisu hrishtjani...dakle bogumili i ostali - smrt...il da se pokrste il neshto...fora je u tome shto svaka promena sistema (religija ili antireligija je dobrim delom okosnica svakog sistema) dovodi mahom do krvoprolitja...da li si svesna da je svaka promena sistema krvava?...dolazak bilo chega na tron je preko krvi...bilo pre 2000god i danas je tako...

svakako da su ljubav bratstvo itd dobre ideje...poenta je shto su ljudi ili neki od nas uvek spremni da uchine svashta...kao shto govorish o komunistima moj komshija je uvek bio komunista i ostao je takav...voli misli o svima kao o drugovima jednakim njemu itd...dakle uvek ima izuzetaka...problem je shto su ljudi takvi i nijedna religija nijedna vera nikada to netje promeniti...uvek tje biti onih koji iskorishtjavaju i onih koji pate zbog toga...a znash zashto?...zato shto smo svaq religiju smislili bash mi...isti oni ljudi medju kojima ima isto toliko loshih koliko dobrih...tek kad se oslobodimo religijskih stega i shvatimo ljubav i jednakost i sve kao neshto shto ne pochiva na rechima nekog proroka il sina boga...mozhemo zaista napredovati kao ljudi...ja nisam spreman da ubijem nikoga...ali sam spreman da napishem vernik=slepac...pre 200god bi me za to obesili...kad na naslovnoj blica izadje "isus je prevara" govoritjemo o jednakosti...za sada je ratno stanje shto se rechi tiche...

Simeona:

Kakav racio!Vidi ,ako je neki sveštenik zgrešio na njemu primeniti zakonske mere koje važe za sve ostale.Ispravka:Neke sveštenike treba poštovati...

Simeona:

Hm..ybg. moram...hajde mi pronađi gde je to rečeno,zapisano,napisano...:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back