Vera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ristob:
Zašto ti ne treba podjednako pravedan Bog prema svima? Kako bi onda bio pravedan? O istom Bogu pričamo - Bogu koji postoji i u nama i izvan nas i nije izmišljen. Čovjek ne pobjeđuje Boga, samo mu se može, tvorenjem Njegove volje, približiti. Ako se bori sa njim ide u propast jer čovjek nema moći da se suprostavi Bogu. I zašto bi išao protivu svog dobra?
............
Biblija se ne tumači bukvalno ali će se, jednog dana, kada se duhovno znanje popne na viši nivo, pokazati i njena bukvalna tačnost.
Valjda tvoj pravedni Bog treba da nagradi dobro a kazni zlo. Zato ovaj Bog cije osobine prilagodjavate stvarnosti, meni nije potreban. Mi ne pricamo o istom Bogu. Ja priznajem samo Boga kojeg si umislio a ne onog izvan tebe jer on NE postoji. Da on postoji nebi bilo mene, dakle ateista. Da covek pobedjuje Boga je bila moja metafora. Dakle covek objasnjava procese u prirodi cime negira Boga izvan tebe, koga si ti izmislio i kome si ti pripisao svojstva stvaraoca. Bog nije nikakav stvaralac, i iskreno se nadam da pratis nauku i da si uvideo kako je sta stvoreno.
Ako se Biblija ne tumaci bukvalno, onda mi objasni kako tumacis sestodnev. Ajd, ne moras ceo, daj objasni mi tvoje tumacenje samo prve recenice: "I Bog stvori nebo i Zemlju".

stnco:
Valjda tvoj pravedni Bog treba da nagradi dobro a kazni zlo. Zato ovaj Bog cije osobine prilagodjavate stvarnosti, meni nije potreban. Mi ne pricamo o istom Bogu. Ja priznajem samo Boga kojeg si umislio a ne onog izvan tebe jer on NE postoji. Da on postoji nebi bilo mene, dakle ateista. Da covek pobedjuje Boga je bila moja metafora. Dakle covek objasnjava procese u prirodi cime negira Boga izvan tebe, koga si ti izmislio i kome si ti pripisao svojstva stvaraoca. Bog nije nikakav stvaralac, i iskreno se nadam da pratis nauku i da si uvideo kako je sta stvoreno.
Ako se Biblija ne tumaci bukvalno, onda mi objasni kako tumacis sestodnev. Ajd, ne moras ceo, daj objasni mi tvoje tumacenje samo prve recenice: "I Bog stvori nebo i Zemlju".

Расправа на нивоу малог Перице!

Ти си одабрао да будеш атеиста и да не верујеш у Бога, али не видим разлог зашто имаш потребу да другима намећеш свој избор?!
Такође не мислим да неко треба било шта да ти објашњава и да те убеђује, ти си већ изабрао и не верујем да желиш да будеш убеђен у супротно. Исто тако ни онај који верује нема разлога да жели да га неко убеђује у супротно.

Навикните се већ једном да толеришете различитости.

Hellen nisi u pravu.Tolerancija da,ali obostrana.Iz nekog razloga su se pojavili razni kvazi cyber ziloti,koji negiraju sve što nije vezano za veru i osim toga upliću je u teme u kojima nema mesta religiji.Pojavljuju se i postovi tipa:Sve je sekta osim pravosljavlja.Gde je tu tolerancija?

Hellen:

Ти си одабрао да будеш атеиста и да не верујеш у Бога, али не видим разлог зашто имаш потребу да другима намећеш свој избор?!
Такође не мислим да неко треба било шта да ти објашњава и да те убеђује, ти си већ изабрао и не верујем да желиш да будеш убеђен у супротно. Исто тако ни онај који верује нема разлога да жели да га неко убеђује у супротно.

Varas se, mnogo se varas. Ja nikom nista ne namecem samo se branim od nametanja. Ako neko zeli da mi nametne Boga izvan coveka-vernika, ja reagujem i kazem ma taj ne postoji i ne treba mi. Uz obrazlozenje, naravno.

Hellen:

nisam video da je neki ateista postavio temu o ateizmu kao jedinom ispravnom ubeđenju, ali video sam par desetina tema o pravoslavlju kao jedinom ispravnom putu...

diskusije o bibliji i bogu su uvek zanimljive, pogotovo kada se ne svode na puko 'nevernici pokajte se'. ne znam zašto bi ikome to smetalo...

А видиш, ја сам имала често прилике да видим атеисте који су толико фанатични у свом атеизму да им ни један верски фундаменталиста није дорастао!

Уважавам свако ЛИЧНО мишљење, али када је тај неко свестан да прича из аспекта СВОГ ЛИЧНОГ ДОЖИВЉАЈА СВЕТА, и да његов лични доживљај никога не обавезује.
Не видим сврху расправе у којој сукобљене стране треба да убеђују једна другу, иако унапред знају да неће дозволити да буду убеђени.

je l' znaš ijednu raspravu na forumu krstarice, u kojoj je jedna strana uspela da ubedi drugu da promeni svoje startne pozicije?

recimo, jedna od glavnih raspravu u naučnom svetu danas je kreacionizam i inteligentni dizajn vs teorija evolucije. nisam čuo da je neki evolucionista prešao u redove kreacionista ili vice versa, iako sam povremeno pratio...to ne umanjuje zanimljivost tih diskusija.
ili astrolozi protiv skeptika...
А видиш, ја сам имала често прилике да видим атеисте који су толико фанатични у свом атеизму да нису дорасли ни једном верском фундаменталисти!

ok, ne odbacujem takvu mogućnost.

Не знам.

Нисам против разговора, али јесам против убеђивања, јер се то обично заврши врло ружно и са пуно емотивног набоја, а потпуно беспотребно.

Hellen:

ajd sad...do kad?...mislim shta je previshe tolerancije?...slazhemo se da liniju treba povutji negde...ukoliko ne ugrozhava druge?...fizichki-to ok...da li je ugrozhavanje ako recimo u kancelariji pushtash hodzu i klechish na svakih 2h?...da li je ugrozhavanje drugih ako ispred osnovne shkole lepish plakate za isqpljenje kroz krshtenje?...da li je ugrozhavanje ako platish da na svakih pola sata ide reklama na tvu za recimo baptiste il nebitno sajentologe...ako smo razlichiti normalno i da nam je prag tolerancije razlichit?...onda opet cela ta pricha nema smisla...radi se o sistemu u kom zhivish...o pravilama normama i svime ostalim shto chini jedan sistem...dakle nema tu tolerancija kao ok isqliram tebe nas dvoje prichamo al kao preskochitjemo temu vere...na svako pojavljivanje pape il patrijarha na tvu...ja sam potpuno za grafit pentagrama na zgradi il negde...na svako tvoje "veruj" ja imam svoje "slepche"...nema tolerancije za religijske vojnike...

:shock: Antune sta htede reci????.Hellen slazem se sa tobom......neko stalno prica o muzici,neko o romantici,neko o Bogu,neko o bludy,citaj sexu, neko voli svastaru.......Ja ni sa kim nisam u sukobu zbog razlicitosti u misljenju ili stilu zivljenja......mada se zabavljam likovima slicnim Elvinu ili Antunu koji su veoma ograniceni...... :lol: ......ali cak i oni su mi na neki nacin dragi. :oops: .I LOVE YOU ANTUNE I ELVINE :lol: :lol: :lol: ........ :shock: .raznezih se.....
Inace da kazem da nisam bio uvek vernik da kazem crkveno,mada sam uvek verovao u Boga.Znaci nisam imao pojma o nasoj veri tradiciji itd.Meni se Bog desio u ratu...Spoznao sam ga.......Kada ostavis malo sbi vremena i das srcu sansu Bog ce se javiti u nekom mislenom obliku,utjesi..Ko razume svatice.... :wink: ...... :lol: .Navali Antune..... :shock:

Hellen:
Не знам.

Нисам против разговора, али јесам против убеђивања, јер се то обично заврши врло ружно и са пуно емотивног набоја, а потпуно беспотребно.
Ja pretpostavljam da si vernik ali ne zagrizeni i kao sto vidis nicim te ne napadam. Cak i kada bi se potpuno verski izjasnila opet ni rec ne bih napisao sve dok ta verska osecanja shvatas kao svoja licna. To je tvoje vidjenje sveta i u redu je. Ali onog trenutka kada pocnes kao zagrizeni vernici, Bog stvorio ono ili ovo, ili pocnes da me ubedjujes da je Bog i oko mene, e eto onda mene da raspravljamo jer On uopste nije oko mene. On je oko vernika i u vernicima, i to je sustina moje rasprave.

Hm...m-daa...Risto...ponoviću pitanje sa istorije...na koje usput budi rečeno nisam dobio odgovor ni od tebe a ni od ostalih Hrišćana...ok. bilo je nekih lupetanja ali ništa konkretno...dakle...pre koliko godina je po Bibliji,Hrišćanstvu...Bog stvorio svet,planetu i život na njoj?

ristob:
Čudno. Mnogo manje je teista prešlo u ateizam nego obrnuto. Verovatno nijesi imao niti spoznao istinsku i iskrenu veru. Tek sad si u zabludi. No, Bog je svakome dao slobodnu volju. Na njemu je da bira put koji mu najbolje odgovara (ili bar tako pretpostavlja). Znam da se ne bojiš sledećih reči (niti ičega) ali, eto ipak, ih navodim.
2.20 Druga sab. posl. Petrova - Јер ако одбегну од нечистоте света познањем Господа и спаса нашег Исуса Христа, па се опет заплету у њих и буду надвладани, буде им последње горе од првог;
Cijenim svačiju pažnju ali napominjem svima da ne moraju brinuti za moj put. Ja znam da sam skrenu sa pogešnog puta na pravi put. Koliko će meni biti zla na tom putu toliko ga i drugima želim. Ovo govorim iz spoznaje stečene iskustvom kroz cijeli moj život. Ne prisiljavam nikoga da mi veruje. I dalje svima želim samo dobro i trudiću se nikome da ne kažem ružnu reč ili pomislim zlo.

Uozbilji se.

stnco:
Neces ga uplasiti. Njemu ce Bog sve oprostiti. To je jedan od razloga sto ga imaju.

ne znam, baš. nema ga nešto, možda ga je stigla zaslužena kazna. :shock:

zilote, ako si još uvek tu: izrecituj dvajes hejlmerija i sve će biti ok. evo, ja sam ti već oprostio i bog će sigurno :D

Šakal:
Hm...m-daa...Risto...ponoviću pitanje sa istorije...na koje usput budi rečeno nisam dobio odgovor ni od tebe a ni od ostalih Hrišćana...ok. bilo je nekih lupetanja ali ništa konkretno...dakle...pre koliko godina je po Bibliji,Hrišćanstvu...Bog stvorio svet,planetu i život na njoj?
Ne zna on to jer ne pise u Bibliji. Ali je u jednom postu izjavio da tekstove iz Biblije ne treba shvatati bukvalno. Znaci da i po njemu sestodnev nije istinit vec neka, ko zna koja, metafora.

Hellen:
А видиш, ја сам имала често прилике да видим атеисте који су толико фанатични у свом атеизму да им ни један верски фундаменталиста није дорастао!

Уважавам свако ЛИЧНО мишљење, али када је тај неко свестан да прича из аспекта СВОГ ЛИЧНОГ ДОЖИВЉАЈА СВЕТА, и да његов лични доживљај никога не обавезује.
Не видим сврху расправе у којој сукобљене стране треба да убеђују једна другу, иако унапред знају да неће дозволити да буду убеђени.

Nijedan verski fundametalista im nije dorastao?Prema tome ja stvarno ne znam šta predstavljaju organizacije dveri i obraz.Rat u Iraku je izazvan ateističkim "verovanjem"?Poenta je u tome da je tokom vekova mnogo ljudi nastradalo zbog svojih progresivnih ideja jer se nisu slagale sa crkvenim dogmama.Nekada je bilo pitanje zemlje kao ravne ploče što je spadalo u tešku jeres.Sada se postavlja pitanje starosti zemlje.Oko 4,5 milijardi god.=jeres?I još nešto došli smo u taj stadijum da ako se izjasniš kao ateista lepe ti etiketu sektaša.Ateizam sekta e,svašta.

Hellen:
А видиш, ја сам имала често прилике да видим атеисте који су толико фанатични у свом атеизму да им ни један верски фундаменталиста није дорастао...

Hm...daa...fanatični...možda je neko od tih viđenih nekada bio na nekoj funkciji,položaju,vlasti...pa u ime ateizma i baš samo zbog toga pokrenuo neki rat,upropastio milione ljudi,oduzeo mnoge živote...nešto nisam siguran...koji je to ateista pokrenuo neki rat i bio direktan krivac za smrt ko zna koliko ljudi?Nemoj samo Staljina uzimati za primer...jer vrlo dobro znaš da to i nije neki primer...
Koji je to ateista okačio par kg. eksploziva na sebe i u ime ateizma uleteo u neku masu ljudi...
Koji je to ateista u ime ateizma vršio raznorazna ubistva...
Moram ti reći...u ćošku te čeka kukuruz...

meni ne smetaju toliko pojedinci koji veruju, smeta mi odvratna zatucanost crkve...pre svega, katoličke, mada ni pravoslavci ne zaostaju u poslednje vreme. smeta mi što ona budaletina od pape nije u stanju da prilikom posete africi kaže onim nesrećnicima koje tamani hiv, da korišćenje kondoma nije greh zbog kojeg će goreti u paklu...ili makar da naloži sveštenicima da im pune glavu pričama kako je korišćenje kontracepcije, pa i kondoma, ubistvo...

smeta mi što je ova naša nespremna da pročisti svoje redove, pa o moralu pričaju božje sluge koje su se slikale ispred tenkova sa puškomitraljezima i tip osumnjičen za pedofiliju, koji nije osuđen samo zato što se crkva slizala sa vlašću...

smeta mi nespremnost da se priznaju greške koje su pravljene u prošlosti: kočenje svakog naučnog napretka, držanje mase sedatizovanom obećanjima o carstvu nebeskom, jahanje na grbači tog istog naroda u dogovoru sa državom, inkvizicija, krstaški ratovi (posebno se ističe onaj dečiji), saradnja sa bilo kojim režimom i podrška istom pa bio on i najcrnji...

Crkvena Zapovest:
5.Молити се Богу за оне који су на власти.

9.Јеретичке књиге не читати.

ovo su mi definitivno favoriti među crkvenim zapovestima...

stnco:
Ne zna on to jer ne pise u Bibliji. Ali je u jednom postu izjavio da tekstove iz Biblije ne treba shvatati bukvalno. Znaci da i po njemu sestodnev nije istinit vec neka, ko zna koja, metafora.

Hm...ako je to istina...a verujem da jeste...onda mu moram postaviti još jedno pitanje,tj. ponoviti...praznuješ li i poštuješ li nedelju kao praznik?Molim konkretan odgovor.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back