VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A šta bi sa onim čudom u vezi sa 5 hlebova i 2 ribe od kojih je jelo do sitosti 5000 ljudi pa je i preteklo još mnogo više.O kakvim se tu metaforama radi...
felix.gif

шумахер
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Шта је ту чудно? Јели људи и наситили се.
Знаш пословицу: не би доста док не оста.

Pa kada bolje razmislim...možda nije ni bilo nikakvog čuda te da sam pogrešno shvatio da se priča u vezi sa tim u bibliji predočava kao...''čudo božije''.
felix.gif

шумахер

Коначно си схватио.
То је била ситница за Сина Божијег.

Jeste da sam se prilično pomučio ali...konačno sam uspeo.E sada mi opet nešta nije jasno u vezi božijeg sina.Kada je bivao na zemlji šetao je tu i tamo držao svoje propovedi trudeći se da umnoži svoje stado.A kada je odlazio kod oca onda je imao strogo rezervisano mesto...sa Očeve desne strane.Biblija u vezi sa tim kaže...

A Gospod, pošto im izgovori, uze se na nebo, i sede Bogu s desne strane. (Marko 16:19)
A Stefan budući pun Duha Svetog pogleda na nebo i vide slavu Božju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu; (Dela 7:55)
I reče: Evo vidim nebesa otvorena i Sina čovečijeg gde stoji s desne strane Bogu. (Dela 7:56)
Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu. (Jevrejima 10:12)
Koji je s desne strane Bogu, otišavši na nebo, i slušaju Ga anđeli i vlasti i sile. (1. Petrova 3:22)

Vidljivo je da je Isus sa desne strane bogu pa me kao prvo interesuje čije je mesto bilo rezervisano sa leve strane boga...
felix.gif

У римским и хеленским визијама "живота после живота" опажа се раскршће душа. Левим, широким путем одлазе зли, ниски и искварени а десним, уским путем се упућују добри, племенити и врли. Слични симболизам осведочава и најдаља индо-европска традиција, у Индији, разликујући путеве "Леве руке" и "Десне руке". У овом животу пут "Десне руке" (Дакшиникара) предузимају људи склони реду и закону, мудрости и знању, правди и суверенству ума над страстима животиње у човеку. Пут "Леве руке" (Ваманакара), предузимају изрод Арија и припадници најнижих каста. То је пут хаоса и анархије, беззакоња и подложности демонима те најнижим страстима. Таквом људском материјалу преостаје једино сексуалност као једина могућност самостварења те су школе "Леве руке" углавном посвећене одговарајућим упућивањима. Неке школе "Леве руке" чак и данас препоручују канибализам и сексуална општења са лешевима, узимање измета и испијање мокраће, ритуална силовања и убиства.

Продорнијим спознајним погледима може бити занимљива истина да изложени симболизам левице и деснице карактерише не само људски већ и биолошки те космички амбијент. Примерице, логаритамске спирале најстаријих, сачуваних, шкољкастих заштита живота су десносмерне у нашој хемисфери. Истраживања модерне биологије су недавно открила да је и спирална структура генетског материјала такође десносмерна. Сви опажени случајеви левосмерности спиралне структуре генетског материјала осведочавају аномалију, болести или дегенерацију. Коначно, и спиралне структуре покрета свемирских галаксија су десносмерне.

Како објаснити тај свемир осведочења правила да су живот, ред и срећа десносмерни а смрт, хаос и несрећа левосмерни? Питање превазилази оквире нашег задатка али ћемо назначити пут сазнања. Мислимо да је за изложену запитаност савршено погрешна или левичарска она оптика која све ствари и појаве своди на материјалистички режим и одговарајућу механику узрока и последица. Примерице, ако симболизам деснице и левице у култури покушавамо објаснити чињеницом да је десна људска рука обично вичнија од леве, она отвара ново питање: зашто је десница способнија од левице? Зашто су људи углавном дешњаци? То је чињеница која припада свемиру као мајушни део његових десносмерних осведочења те га не може објаснити већ изискује објашњење. Неопходно је да се изврши обрт спознајне перспективе, да се преузме управо онај систем оптика који је својствен традицији десне мисли Европе. Дакле, неопходно је физички свет сагледати из метафизичке перспективе, како је препоручивао наш највећи учитељ, Платон. Смисао левосмерности и десносмерности почива у метафизичким исходиштима и одређењима овог света ствари и појава. :sanke:

Poslednja izmena:
antoniusss
Nemam ništa protiv onog što si ''copy-pastovao'' sa tvrdjave....
http://www.tvrdjava.org/casopis/ind...tid=14:random-cat-1&id=45:2008-12-17-19-50-48
ali si ipak trebao naznačiti da je to ''citat'' i izvor.No to i nije toliko bitno.Meni je ostalo da li je neko bio na mestu božije leve strane.A nejasno mije i kako kako je moguće da je Isus mogao biti bogu sa desne strane kada ima ono učenje o trojstvu gde se kaže da je I bog i Isus i sveti duh ustvari jedno te isto u toj trojici.Pa ako je tako nije li malo nelogično da bog sam sebi bude sa svoje desne strane.O čemu se tu radi...
felix.gif

Mrzi me da pišem dugačke postove pa nađem one već napisane koji odražavaju moje mišljenje:
Put leve ruke (zla) i put desne ruke (dobra)

Ovde se često koristite reči i ideje koja se u društvu koriste sa jakim MORALNIM značenjima. U ovom tekstu, međutim, sve te reči su moralno neutralne. Ovde govorimo o metafizičkim i filozofskim implikacijama Puta Leve Ruke; ideje povezane sa tim pravcem (tama, nosilac svetlosti, itd) su u većini literature povezane sa idejom "zla" (iz razloga koje tekst objašnjava).

To je, međutim, greška. Moralni sistem je jedna stvar, metafizički sistem sasvim druga. Kakav će čovek moralni sistem da prati zavisi od odluke koja je posebna i drugačija od odluke kakav će magijski sistem pratiti. Čovek može da bude mračan, opskuran, nezavisan, da ne priznaje nikakve Bogove, a da istovremeno bude dobar i pošten; isto kao što čovek može da bude kaluđer koji je potpuno posvećen svom Bogu, da stalno insistira na zakonu, svetlosti i "univerzalnoj dobroti," a da u stvari bude lažljivi, podli i licemerni inkvizitor. Ovo je, inače, linija razmišljanja koju ćete naći kod mnogih Hrišćana koji pokušavaju da izjednače sve paganske bogove sa demonima, a Odina sa Satanom.

Međutim, stvari nisu toliko proste. Razlog zbog koga je nosilac svetlosti (Lucifer) postao Satana u Hrišćanskom mitu je asocijativno značenje njegovog osnovnog arhetipa. Ideja svetlosti u mraku (inspiracije, bljeska ekstaze, bljeska spoznaje) je protivna putu koji su hrišćani prihvatili kao jedini ispravni: put asketizma, odricanja, i odvajanja od iluzije pomoću predaje jedine konačne realnosti Bogu. Taj put se može videti i u slici kojom se u okviru tog sistema ilustruje svet: "Dok hodam kroz dolinu senke i smrti..." Ali tu su i dva metafizički značajnija problema. Prvi je problem osnovnog pogledu na svet: da li je svet jedna dolina potpune tame u kojoj postoji određena granica iza koje se nalazi potpuna svetlost, ili je svet mesto beskonačne raznolikosti, sa tačkama tame i tačkama svetlosti - pri čemu su i tama i svetlost integralni delovi sistema. Drugi je problem na početku pomenute implicirane jednakosti svetlo-dobro i tama-zlo; svetlost čiste energije će sagoreti čoveka u prah, a tama je neophodna radi stvaranja sna i snova koji nas čine onim što jesmo; odbacivanjem tame i apsolutnim insistiranjem na svetlosti, čovek odbacuje sposobnost da sanja i želi i prihvata na sebe mučenički bol držanja vatre u rukama, nadajući se da će ga plamen "pročistiti" i da će on time postati "bliži Bogu."Na Putu Desne Ruke se smatra da postoje sile koje čoveka vode, da on nije u stanju da sam razume šta se događa, i da mora da se prepusti tim višim silama potpuno da bi došao do cilja. Na Putu Leve Ruke, čovek ima potpuno slobodnu volju kojom radi ono što odluči, i kod koje on plaća cenu za svoje odluke dobrovoljno, a i unapred ako tako treba.
Ako malo razmislite, uopšte nije neobično što postoji tolika netrpeljivost između ove dve filozofije. Za nekoga sa Desne strane, pratilac Leve Ruke izgleda kao bogohulnik i zločinac, pošto se usuđuje da na sebe uzme odluke za koje se "zna" da pripadaju Bogu, time, u stvari, stavljajući sebe u božansku poziciju. Za nekoga sa Leve strane, pratilac Desne Ruke izgleda kao pasivni sluga, koji skače kako god gazda naredi.

Ovo nisam napisao ja nego Miloš na Haotika.com ali tako dobro ilustruje moje ideje da nemam šta da dodam.z;)

Meni je ostalo da li je neko bio na mestu božije leve strane.A nejasno mije i kako kako je moguće da je Isus mogao biti bogu sa desne strane kada ima ono učenje o trojstvu gde se kaže da je I bog i Isus i sveti duh ustvari jedno te isto u toj trojici.Pa ako je tako nije li malo nelogično da bog sam sebi bude sa svoje desne strane.O čemu se tu radi...
felix.gif

Evo šta još Biblija kaže o levoj i desnoj strani z:p
(Mt 25,32)
"Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva."
:sanke:

antoniusss

Ovo nisam napisao ja nego Miloš na Haotika.com ali tako dobro ilustruje moje ideje da nemam šta da dodam.

Tako brate.To mi se dopada.A što se tiče napisanog nisam nemam ništa dodati.

antoniusss

Evo šta još Biblija kaže o levoj i desnoj strani
(Mt 25,32)
"Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva."

Ovo je i zanimljivo i veoma mi dobro poznato.Medjutim,ovde se radi o Isusovoj levoj i desnoj strani a mene prvenstveno interesuje o božijoj desnoj strani kao rezervisanom mestu za sina mu Isusa.
A u Mt.225:32 mi je nejasno koje će to sve narode Isus razlučiti kao pastir ovce od jaraca.Znači li to da će na jednu stranu pravoslavci na drugu katolici na treću budisti na četvrtu muslimani,na petu neki drugi narodi.A nije mi jasno kako će se i na koju stranu razlučiti oni koji nisu narod a veruju, kao mnogobrojne verske organizacije.
felix.gif

A Gospod, pošto im izgovori, uze se na nebo, i sede Bogu s desne strane. (Marko 16:19)

Ovo mogu da razumem jer biva logičnim da je Isus kao bog seo sa desne strane Bogu ocu njegovom.A po kanonizovanoj dogmatskoj tvrdnji crkve po učenju o svetoj torjici,nameće se da tako nešta nije moguće.Meni gore citirano liči na istovremeno egzistiranje DVA boga i to tako da bog sin sedi bogu ocu sa desne strane.Kako je to uopšte moguće da BOG može sam pored sebe sedeti na svojoj desnoj strani kada trojstvo uči da ne može biti desne strane te da su i Isus i Bog otac JEDAN bog sa sve duhom koji je takodje bog.O čemu se ovde radi...
felix.gif

I šta bi...Kada Isus sedne sa desne strane svom ocu Bogu kao Bog koliko to bogova u tom trenutku sedi jedan pored drugog...Pa ovo je valjda jednostavno.

Medjutim,ima tu i nešto što meni nije jednostavno i što me malo zbunjuje.Kada Isus sedi sa desne strane svom ocu bogu gde se tada nalazi duh božiji. ..

I šta je to duh božiji...isto neki bog,neka sila,neka božija snaga,neka božija duša,neko stvorenje,neko biće...
felix.gif

Ја мислим, Јерохинац, да ти сва своја питања, недоумице, размишљања и наводне нелогичности и у Старом и у Новом завету - треба лепо са ове две твоје теме да сакупиш, одштампаш и упутиш као питања, рецимо Порфирију, или Иринеју, они ми делују онако најстрпљивији и најобразованији... и на тај начин би могли да те разуевере и растерете разних замршених мисли...

Ја мислим, Јерохинац, да ти сва своја питања, недоумице, размишљања и наводне нелогичности и у Старом и у Новом завету - треба лепо са ове две твоје теме да сакупиш, одштампаш и упутиш као питања, рецимо Порфирију, или Иринеју, они ми делују онако најстрпљивији и најобразованији... и на тај начин би могли да те разуевере и растерете разних замршених мисли...
Боље да га прими папа.

I šta bi...Kada Isus sedne sa desne strane svom ocu Bogu kao Bog koliko to bogova u tom trenutku sedi jedan pored drugog...Pa ovo je valjda jednostavno.

Medjutim,ima tu i nešto što meni nije jednostavno i što me malo zbunjuje.Kada Isus sedi sa desne strane svom ocu bogu gde se tada nalazi duh božiji. ..

I šta je to duh božiji...isto neki bog,neka sila,neka božija snaga,neka božija duša,neko stvorenje,neko biće...
felix.gif

Погледај икону Свете Тројице па ћеш видети где ко седи.

eremita

A na kog Irineja misliš jer ih ima više različitih.Da li na B.Mirka,Irineja Čirića ili onog sa Novog zelanda Dobrijevića...

A zašto misliš da bi Porfirije Perić kao predsednik saveta radio difuzne agencije mogao da mi odgovori na neka pitanja...Čovek se profesionalno bavi uredjivanjem neba nad Srbijom ali onog ...medijskog u smislu frekfencija.

A ne verujem da bi i bilo koji od onih Irineja mogao to da učini.Oni umeju da pričaju ali nešto ne vole da odgovaraju na nezgodna pitanja.Budi ti meni pozdravljen.
felix.gif

шумахер

Боље да га прими папа.

Ako poživim još neko vreme pa ako bude što je veoma izvesnim...nije nemoguće.

Погледај икону Свете Тројице па ћеш видети где ко седи.

Pogledao sam...i sada mi dodatno nije jasno da i Bog i Sveti duh izgledaju kao ...LJUDI.

praz01tx3.jpg

A zanimljivo je da i Sveti duh ima krilca kao i Isus i sam Bog.Meni sva trojica izgledaju kao tri andjela koji malo časkaju sedeći za stolom očekujući neko ...posluženje.
Može li neko da mi objasni o čemu se radi...kada se lepo vide njih trojica onako svaki za sebe a da to treba da bude samo privid ili iluzija jer njih troje treba videti kao jednog.
felix.gif

шумахер

Ako poživim još neko vreme pa ako bude što je veoma izvesnim...nije nemoguće.

Pogledao sam...i sada mi dodatno nije jasno da i Bog i Sveti duh izgledaju kao ...LJUDI.

praz01tx3.jpg

A zanimljivo je da i Sveti duh ima krilca kao i Isus i sam Bog.Meni sva trojica izgledaju kao tri andjela koji malo časkaju sedeći za stolom očekujući neko ...posluženje.
Može li neko da mi objasni o čemu se radi...kada se lepo vide njih trojica onako svaki za sebe a da to treba da bude samo privid ili iluzija jer njih troje treba videti kao jednog.
felix.gif

Ја ћу да ти објасним: ти си прика отишао у стари завет који је писан Јеврејима а ми живимо 2000г у новом завету.Значи погледај икону Новозаветне Тројице.

шумахер

Ја ћу да ти објасним: ти си прика отишао у стари завет који је писан Јеврејима а ми живимо 2000г у новом завету.Значи погледај икону Новозаветне Тројице.

Da li si čuo za Andreja Rubljova...Po dogadjajima iz starog zaveta ova ikona autentično prikazuje prvo pojavljivanje svete trojice starozavetnom pravedniku.Evo da vidimo svetu trojicu iz Hilendarske ikone...

280px-SVTrojica_Hilandar-w.jpg

Možda ja malo tripujem ali mi se čini da ovde vidim neka 4 lika.
A u veti one ikone koju ti osporavaš pogledaj malo ovde...
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/997/tekst/simvol-saglasja-svete-trojice/print/lat

A evo pogledaj još jednu ikonu svete trojice...
foto-ikona-sv_trojica.jpg

Na njoj je još nejasnije ko je ko i sa koje je strane ali je zato krst u gro planu.

A ovo su ''novozavetna trojica'' ...
picture.php

I mogu konstatovati da mi tek sada ništa nije jasno.Na ovoj ikoni su njih dvoje i nemam pojma ko je otac a ko je sin.Nema onog trećeg kao duha božijeg ali zato ima nekih 5 glava izmedju njih dvoje.A moram da te pitam ...čemu li su im te glave služile...
felix.gif

шумахер

Da li si čuo za Andreja Rubljova...Po dogadjajima iz starog zaveta ova ikona autentično prikazuje prvo pojavljivanje svete trojice starozavetnom pravedniku.Evo da vidimo svetu trojicu iz Hilendarske ikone...

280px-SVTrojica_Hilandar-w.jpg

Možda ja malo tripujem ali mi se čini da ovde vidim neka 4 lika.
A u veti one ikone koju ti osporavaš pogledaj malo ovde...
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/997/tekst/simvol-saglasja-svete-trojice/print/lat

Рекао сам да не петљаш Исуса у стари завет пошто није био рођен.

A evo pogledaj još jednu ikonu svete trojice...
foto-ikona-sv_trojica.jpg

Na njoj je još nejasnije ko je ko i sa koje je strane ali je zato krst u gro planu.

Исус је са десне стране Оца, држи велики крст а изнад њихових глава Свети Дух у виду белог голуба.
A ovo su ''novozavetna trojica'' ...
picture.php

I mogu konstatovati da mi tek sada ništa nije jasno.Na ovoj ikoni su njih dvoje i nemam pojma ko je otac a ko je sin.Nema onog trećeg kao duha božijeg ali zato ima nekih 5 glava izmedju njih dvoje.A moram da te pitam ...čemu li su im te glave služile...
felix.gif

Исус са десне стране а изнад њихових глава бели голуб у великој светлости а лица око њих анђели који им служе.

шумахер

Исус са десне стране а изнад њихових глава бели голуб у великој светлости а лица око њих анђели који им служе.

A to je matematički 1 bog + 1 bog = 2 boga i to potpuno razdvojena jedan od drugog.Poenta onog o čemu pričam je ...dva zasebna Boga jedan pored drugog.A u tom smislu su nebitni andjeli koji im onako robovski služe jer su zato i stvoreni.

flpflp
Pa samo potvrdjuju dva boga u ljudskom obliku i jednog u obliku zivotinje

E ovde je zanimljiv onaj golub.To bi trebalo da bude onaj treći bog.Mene taj treći bog u obliku životinje asocira na neke mnogobrojne bogove u nekim drugim mitologijama.
A šta bi mogao da bude zaključak u smislu, koliko bogova zapravo ima prikazanih na ''novozavetnoj trojici''...jer nekako nisam siguran da li i golub može da se uvrsti u boga.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back