VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postanak 30:14... A Ruvim iziđe u vreme žetve pšenične i nađe mandragoru u polju, i donese je Liji materi svojoj. A Rahilja reče Liji: Daj mi mandragoru sina svog...

Ovaj stih iz biblije izgleda potpuno nezanimljivim.Medjutim,to je samo privid nezanimljivosti.Ako ste ovaj stih ranije pročitali da li ste se ikada zapitali šta je to Ruvim našao u polju i doneo materi svojoj.
felix.gif

MANDRAGORA

Ta biljka (i njen korijen koji ima formu koja podsjeca na covjeka), ima veliku ulogu u magiji, prvo zbog jakog halucinogenog efekta i cudne (covjekolike) forme! Zbog te cudne slicnosti, nastalo je vjerovanje da Mandragora ima nadprirodne moci iznad covjekove duse i tijela. U Egiptu, Mandragora je bila visoko cijenjena kod Faraona. Na odorama Faraona cesto se nalazi motiv od ove biljke, a u cvijetnom vijencu koji je pronadjen pored Tut-Anch-Amona-a nadjen su nekoliko upletenih stabljika Mandragore. U procesu protiv Jovanke Orleanke - (Jeanne d’Arc) jedna od tuzbi bila je zbog posjedovanja Mandragore!

Od davnina postoje komplikovani rituali u iskopavanju ove biljke i njenog korijena. Theophrastus pise u 3.vijeku p.n.e. da beraci ove biljke naprave prvo krug u zemlji, i prvo odsijeku stablo od korijena gledajuci prema istoku. Ostatak korijena iskopaju govorci tajne formule i odigraju odredjeno kolo. Dva vijeka ranije, Pithagoras opisuje Mandragoru kao ,,antropomorf’ ili ,,mali covjek". U rimsko doba kada su psiho-aktivne biljke pocele da igraju vaznu ulogu u magiji, u prvom vijeku nove ere, pise Flavius Josephus: da u krajevima oko Mrtvoga mora ima jedna biljka koja nocu siri crvenkasto svijetlo i da se ona sakriva od ljudi. Ali ona se moze otkriti ako se poprska sa urinom ili krvlju od menstruacije.

Takodje opasno je tu biljku licno iscupati iz zemlje, zato je najbolje da to uradi pas, koji ce poslije toga umrijeti"! Mitovi oko Mandragore postajali su sve cudniji, vjerovalo se da prilikom cupanja ova biljka toliko jako vristi, da onaj koji ju cupa mora umrijeti. Kada su u mracnom srednjem vijeku ljudi poceli da sade ovu biljku u Evropi, vjerovalo se da moze samo da raste ispod vjesala gdje urin i sperma od objesenih kaplje. Zato Njemci zovu ovu biljku ,,covjeculjak sa vjesala"!

Godine 1526, engleski botanicar Turner, odbio je da prizna da ova biljka uvijek ima ljudsku formu i suprostavijo se narodnoj lakovjernosti u vezi prica sa iskopavanjem Mandragore. Od ove biljke koristi se korijen (pored magicne upotrebe) za pravljenje ljekovite masti protiv reume. Za magicne eksperimente uzmite samo pola ili jos manje od male kasicice samljevenog korijena, koji izmijesate sa nekim sokom od voca. Efekat je prijatan, i za kratko vrijeme zapadnete u dugom sanjivom transu. z:dm::sanke:

antoniusss
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Ta biljka (i njen korijen koji ima formu koja podsjeca na covjeka), ima veliku ulogu u magiji, prvo zbog jakog halucinogenog efekta i cudne (covjekolike) forme!

Nisam ni sumnjao da češ ti znati o čemu se radi.Stih sa mandragorom sam naznačio kao neku vrstu uvoda u jednu drugu priču.Radi se o ''pomazanju'' u dosledno biblijskom smislu.Pomazanje je vršeno uljem koje je u svom sastavu imalo: 500 sikli ili ti oko 6 kg.mira,oko 3 kg.cimeta,oko 6 kg.kajsije,oko 4 litra maslinovog ulja i...ovo je zanimljivo i najbitnije.Sastojak je bio i...oko 250 grama vrhova konoplje.A da bi svima bilo jasno na herebejskom je konoplja (kaneh-bosm).

To sveto ulje za pomazanje mogli su da koriste isključivo sveštenici kako bi mogli primiti ''otkivenje od samog boga''Najstrožije je bilo zabranjeno praviti takvo ulje i koristiti ga jer je bila propisana najteža kazna za tako nešto u Izlazak 30:33...

''Ko načini takvo ulje ili namaže njim nekoga, taj će se istrebiti iz naroda svoga.'' Zabrana je strogo važila počev od Mojsija pa do proroka Samuila da bi od tada bila malo liberalnija.

I sada bih pitao sledeće...
Da li je Isus kada je kršten u reci Jordan da bi postao Mesija-Hrist i pomazan tim uljem.
Ako jeste ima li negde da o tome piše u bibliji a ako nije kako je onda moguće da je postao pomazanik.

Zašto Isus nije nijednog od svojih učenika uz krštenje nije i pomazao tim uljem.

To bi bilo ono jednostavnije a o samom psiho aktivnom delovanju konoplje kao psihotropne supstance pričačemo kasnije.
felix.gif

antoniusss

Nisam ni sumnjao da češ ti znati o čemu se radi.Stih sa mandragorom sam naznačio kao neku vrstu uvoda u jednu drugu priču.Radi se o ''pomazanju'' u dosledno biblijskom smislu.Pomazanje je vršeno uljem koje je u svom sastavu imalo: 500 sikli ili ti oko 6 kg.mira,oko 3 kg.cimeta,oko 6 kg.kajsije,oko 4 litra maslinovog ulja i...ovo je zanimljivo i najbitnije.Sastojak je bio i...oko 250 grama vrhova konoplje.A da bi svima bilo jasno na herebejskom je konoplja (kaneh-bosm).

To sveto ulje za pomazanje mogli su da koriste isključivo sveštenici kako bi mogli primiti ''otkivenje od samog boga''Najstrožije je bilo zabranjeno praviti takvo ulje i koristiti ga jer je bila propisana najteža kazna za tako nešto u Izlazak 30:33...

''Ko načini takvo ulje ili namaže njim nekoga, taj će se istrebiti iz naroda svoga.'' Zabrana je strogo važila počev od Mojsija pa do proroka Samuila da bi od tada bila malo liberalnija.

I sada bih pitao sledeće...
Da li je Isus kada je kršten u reci Jordan da bi postao Mesija-Hrist i pomazan tim uljem.
Ako jeste ima li negde da o tome piše u bibliji a ako nije kako je onda moguće da je postao pomazanik.

Zašto Isus nije nijednog od svojih učenika uz krštenje nije i pomazao tim uljem.

To bi bilo ono jednostavnije a o samom psiho aktivnom delovanju konoplje kao psihotropne supstance pričačemo kasnije.
felix.gif

Ja sam već pisao o tome na temi tamjan,vidi
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=8377226&postcount=19
pa su me analitik i mita ispljuvali kako sam lažljivi narkoman,tada sam i osnovao STO (da se odbranim i terorišem druge)z:p

antoniusss

Ja sam već pisao o tome na temi tamjan,vidi
http://forum.krstarica.com/showpost....6&postcount=19
pa su me analitik i mita ispljuvali kako sam lažljivi narkoman,tada sam i osnovao STO (da se odbranim i terorišem druge)

Nisam to znao ali ...kako bi se reklo ništa strašno.A neovisno od svega meni je veoma zanimljiva biblijska činjenca o onom šatoru sastanka u kojem je sve premazivano tim uljem i koji je bio...prepun dima a u kojem je bilo poprilično kanabisa.No da zanemarimo to.Ostaju zanimljiva ona pitanja:

Da li je Isus kada je kršten u reci Jordan onim krštenjem vodom bio i POMAZAN ili nije.
Zašto u bibliji nije napisano ništa u vezi sa tim.A kako nije napisano nekako je nejasno kako je uopšte mogao da postane...pomazanik.Veoma je zanimljivo zašto li Isus nije onim uljem za pomazanje pomazao nijednog od svojih učenika.A iz biblije je poznato kako je prorok Samuilo uljem pomazao Saula da bi sveti duh sišao na Saula .
felix.gif

rdeki
Razumljivo mi je da Isusovu veru može da prihvati bilo koji sledbenik bilo koje druge veroispovesti a malo mi je nejasno ono...ne mora biti hriščanin.Zato moram pitati...
šta je to hriščanin...šta se pod tim podrazumeva.Kada se zapravo ''postaje'' hriščanin...
Da li se hriščaninom postaje rodjenjem po hriščanskim rodditeljima ili krštenjem...A posebno me interesuje da li hriščanin može biti i neko ko je rodjen od hriščanskih roditelja a kasnije kao hriščanin ne prihvati veru u Hrista.A voleo bih znati da li se može biti hrišćanin a pri tom ne biti religiozan.
Jedno je ako čovek za sebe deklarativno kaže da je hrišćanin, a sasvim drugo je ako neko živi u skladu sa Hristovim učenjem.
Taj koji živi u skladu sa Hristovim učenjem uopšte ne mora biti toga svestan. Možda pripada nekoj drugoj religiji, možda je ateista i može biti da se njegov život koji živi u skladu sa sopstvenim moralnim vrednostima slaže sa Hristovim učenjem.
Poenta priče je da u carstvo nebesko po Isusovim rečima ulaze oni koji čine dobra dela, bez obzira da li oni to čine znajući za Njega i Njegovo učenje ili ne.

rdeki

Jedno je ako čovek za sebe deklarativno kaže da je hrišćanin, a sasvim drugo je ako neko živi u skladu sa Hristovim učenjem.
Taj koji živi u skladu sa Hristovim učenjem uopšte ne mora biti toga svestan. Možda pripada nekoj drugoj religiji, možda je ateista i može biti da se njegov život koji živi u skladu sa sopstvenim moralnim vrednostima slaže sa Hristovim učenjem.
Poenta priče je da u carstvo nebesko po Isusovim rečima ulaze oni koji čine dobra dela, bez obzira da li oni to čine znajući za Njega i Njegovo učenje ili ne.

Sa ovom tvojom poentom se ne bih mogao složiti.Isus nikada nije insistirao na neophodnosti činjenja dobrih dela. Efežanima 2:8-9...

''Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,Ne od dela, da se niko ne pohvali.''

Sve što meni daje Otac k meni će doći; i koji dolazi k meni neću ga isterati napolje. (Jovan 6:37)

A u carstvo Isusovo ne mogu dospeti oni koji i čineći dobra dela NE ZNAJU ZA ISUSA i Njegovo učenje.To stoga jer u carstvo Isusovo može da se stigne SAMO ako se pokaje,krsti i primi vera Isusova.

A apsurdnim je da se bilo ko može pokajati,krstiti i primiti veru Isusovu a ne znati za Isusa i njegovo učenje.
felix.gif

Druga Carevima 4:42-44...

A dođe neko iz Val-Salise, i donese čovjeku Božijemu hljeba od prvina, dvadeset hljebova ječmenijeh, i novijeh zrna u klasu. A on reče: postavi narodu, neka jedu. A sluga mu reče: kako ću to postaviti pred sto ljudi? Opet reče: postavi narodu, neka jedu; jer je tako kazao Gospod: ješće, i preteći će. A on im postavi, te jedoše; i preteče po riječi Gospodnjoj.

Ovo mi je nekako i razumljivo.Svi su uzeli po neku mrvicu i svi su lepo jeli pa je i preteklo.Medjutim ovde je slična priča ali malo teže shvatljiva...

A oni rekoše Mu: Nemamo ovde do samo pet hlebova i dve ribe. (Matej 14:17)
Ovde ima jedno momče koje ima pet hlebova ječmenih i dve ribe; ali šta je to na toliki svet! (Jovan 6:9)
A On im reče: Podajte im vi neka jedu. A oni rekoše: U nas nema više od pet hlebova i dve ribe; već ako da idemo mi da kupimo na sve ove ljude jela? (Luka 9:13)

A da bi se precizno utvrdilo stanje stvari Isus na tome insistira i kaže...
Koliko hlebova imate? Idite i vidite. I videvši rekoše: Pet hlebova i dve ribe. (Marko 6:38)

A onda ide sledeće...I uzevši onih pet hlebova i dve ribe pogleda na nebo, i blagoslovi, pa prelomi hlebove, i dade učenicima svojim da metnu ispred njih; i one dve ribe razdeli svima. (Marko 6:41)

da bi se završilo sa ...Marko 6:42-44... I jedoše svi, i nasitiše se.I nakupiše komada dvanaest kotarica punih i od riba.A beše onih što su jeli hlebove oko pet hiljada ljudi.

Ja ovo ne razumem ali ne sumnjam da mora postojati neko metaforično tumačenje koje bi ovu priču učinilo prihvatljivom.Pretpostavljam da te dve ribe nisu bile neki kitovi mada onako metaforički i kit može da bude riba.Šta mislite o tome...
felix.gif

vrijeme :1996 godina
personal : ja i jos 5 drugova
novac : 0 maraka
hrana : kutija caja od jagode i pola gajbe krtole

rezultat : prezivjeli smo :)
poenta je da smo prvi dan u veliki lonac stavili 10 kesica caja i skuvali
sledeci dan smo kuvali 10 + 1 kesicu
sledeci dan 11 +1
sledeci 12 + 1
za sve postoji nacin, samo je pitanje kako raspodjeliti ono sto imas

e, da, jesmo bili malo bolesni, al avantura je avantura

Druga Carevima 4:42-44...

A dođe neko iz Val-Salise, i donese čovjeku Božijemu hljeba od prvina, dvadeset hljebova ječmenijeh, i novijeh zrna u klasu. A on reče: postavi narodu, neka jedu. A sluga mu reče: kako ću to postaviti pred sto ljudi? Opet reče: postavi narodu, neka jedu; jer je tako kazao Gospod: ješće, i preteći će. A on im postavi, te jedoše; i preteče po riječi Gospodnjoj.

Ovo mi je nekako i razumljivo.Svi su uzeli po neku mrvicu i svi su lepo jeli pa je i preteklo.Medjutim ovde je slična priča ali malo teže shvatljiva...

A oni rekoše Mu: Nemamo ovde do samo pet hlebova i dve ribe. (Matej 14:17)
Ovde ima jedno momče koje ima pet hlebova ječmenih i dve ribe; ali šta je to na toliki svet! (Jovan 6:9)
A On im reče: Podajte im vi neka jedu. A oni rekoše: U nas nema više od pet hlebova i dve ribe; već ako da idemo mi da kupimo na sve ove ljude jela? (Luka 9:13)

A da bi se precizno utvrdilo stanje stvari Isus na tome insistira i kaže...
Koliko hlebova imate? Idite i vidite. I videvši rekoše: Pet hlebova i dve ribe. (Marko 6:38)

A onda ide sledeće...I uzevši onih pet hlebova i dve ribe pogleda na nebo, i blagoslovi, pa prelomi hlebove, i dade učenicima svojim da metnu ispred njih; i one dve ribe razdeli svima. (Marko 6:41)

da bi se završilo sa ...Marko 6:42-44... I jedoše svi, i nasitiše se.I nakupiše komada dvanaest kotarica punih i od riba.A beše onih što su jeli hlebove oko pet hiljada ljudi.

Ja ovo ne razumem ali ne sumnjam da mora postojati neko metaforično tumačenje koje bi ovu priču učinilo prihvatljivom.Pretpostavljam da te dve ribe nisu bile neki kitovi mada onako metaforički i kit može da bude riba.Šta mislite o tome...
felix.gif

Stvar je malo prenaduvana. Ipak su apostoli listom bili ribari, a svi znamo šta su pecaroške priče. Dakle, prenaduvano kao i "izveštaj" o vaskrsnuću. z:mrgreen:

Stvar je malo prenaduvana. Ipak su apostoli listom bili ribari, a svi znamo šta su pecaroške priče. Dakle, prenaduvano kao i "izveštaj" o vaskrsnuću. z:mrgreen:

Чуди ме да се стално качиш за васкрсење ("васкрснуће" је 'рвацка варијанта)... јер како је оно описано у Светом писму МОГУЋЕ ЈЕ И ДАНАС СА МЕДИЦИНСКОГ АСПЕКТА...

Чуди ме да се стално качиш за васкрсење ("васкрснуће" је 'рвацка варијанта)... јер како је оно описано у Светом писму МОГУЋЕ ЈЕ И ДАНАС СА МЕДИЦИНСКОГ АСПЕКТА...

Kako je opisano u svetom pismu, moguće je samo sa fakirsko-pelivanskog aspekta. z:shock:
A najverovatnije je sa hudinijevsko-koperfildskog aspekta.
Kako odrastao čovek mož da veruje u tako nešto, bila ili ne bila "rvacka" varijanta? z:cry:

rdeki

Sa ovom tvojom poentom se ne bih mogao složiti.Isus nikada nije insistirao na neophodnosti činjenja dobrih dela. Efežanima 2:8-9...

''Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,Ne od dela, da se niko ne pohvali.''

Sve što meni daje Otac k meni će doći; i koji dolazi k meni neću ga isterati napolje. (Jovan 6:37)

A u carstvo Isusovo ne mogu dospeti oni koji i čineći dobra dela NE ZNAJU ZA ISUSAi Njegovo učenje.To stoga jer u carstvo Isusovo može da se stigne SAMO ako se pokaje,krsti i primi vera Isusova.

A apsurdnim je da se bilo ko može pokajati,krstiti i primiti veru Isusovu a ne znati za Isusa i njegovo učenje.

Ово подвучено је очигледно твоје мудровање, је л' ?

Kako je opisano u svetom pismu, moguće je samo sa fakirsko-pelivanskog aspekta. z:shock:
A najverovatnije je sa hudinijevsko-koperfildskog aspekta.
Kako odrastao čovek mož da veruje u tako nešto, bila ili ne bila "rvacka" varijanta? z:cry:

Питај оног твог пророка мононуклеозу - он све зна...

п.с. Примећујем да вас је много са 'рвацког говорног подручја... чудно...

Zazijavalo

Stvar je malo prenaduvana. Ipak su apostoli listom bili ribari, a svi znamo šta su pecaroške priče. Dakle, prenaduvano kao i "izveštaj" o vaskrsnuću.

Baš bih voleo znati šta kaže ''izveštaj'' u vezi sa onih 5 hlebova i 2 ribe.A nikako ne sme da se zanemari pravo čudo metaforičkog tumačenja.Opšte je poznato da se metaforički može objasniti svaka priča pa ma kako bila besmislena.To bi bilo u smislu neke ovakve priče.Kada pročitaš recimo ovo...i sleteo je vrabac od 90 kg.na vrata device a ona bi iznenadjena...bio bi naravno zgranut.Ali...ovo se biblijskim metaforičnim tumačenjem veoma jednostavno pretvori u veoma zanimljivo tumačenje.Složila bi se priča da se tu ne radi o vrapcu od 90 kg.jer je to ustvari simbolični prikaz da će toj devici doći mučkarac od toliko kg.koji će biti muškarac njenog života.Zašto...zato što bi ono VRATA bilo protumačeno kao ŽIVOT te device pa bi tumačenje bilo veoma jednostavno.
felix.gif

flpflp
Original postavio antoniusss Pogledaj poruku
MANDRAGORA

A onda je ova jedna Rahilja prepustila Liji zajednickog poboznog muza u zamenu za mandragoru. Fuuuuuuuuj.

Verovatno je znala šta radi.Moguće je da zajednički pobožni muž nije bio funkcionalno upotrebljiv u dovoljnoj meri a mandragora je bila... upotrebljiva.

Zazijavalo

Mandragora je čarobna biljka. Leči žrtve okamenjivanja. Tako bar piše u Hari Poteru i još nekim izveštajima.

A neki ''izveštaji'' ukazuju da je mandragora omogučavala i veoma prijatna izmenjena stanja svesti.
felix.gif

eremita
A u carstvo Isusovo ne mogu dospeti oni koji i čineći dobra dela NE ZNAJU ZA ISUSAi Njegovo učenje.To stoga jer u carstvo Isusovo može da se stigne SAMO ako se pokaje,krsti i primi vera Isusova.

Ово подвучено је очигледно твоје мудровање, је л' ?

Od tebe me ne može ništa iznenaditi ali ... ovde si me iznenadio u toj meri da sam zgranut.
Ono podvučeno nije moje mudrovanje već odgovor na nečije mišljenje da u carstvo Isusovo može dospeti i sledbenik bilo koje vere kao i onaj ko nije vernik a čini dobra dela.
Uz činjenicu da si ti takvo mišljenje definisao ''mudrovanjem'' očito je da i sam veruješ da u carstvo Isusovo može dospeti i onaj koji se ne pokaje,ne krsti prihvatajući Isusa. A što bi uprošćeno značilo da ćemo se možda i sresti u Isusovom carstvu nebeskom.

A to je dragi eremita, ekstremno neznanje elementarnih stvari koje si pokazao na zastrašujuć način.Kako ti nešto ne ide da iznošenjem svog mišljenja napišeš nešto što bi bilo prihvatljivo nemoj odustajati od one tvoje uže specijalizacije u primeni metode ''copy-pastovanja''.
felix.gif

flpflp
Original postavio antoniusss Pogledaj poruku
MANDRAGORA

Verovatno je znala šta radi.Moguće je da zajednički pobožni muž nije bio funkcionalno upotrebljiv u dovoljnoj meri a mandragora je bila... upotrebljiva.

Zazijavalo

A neki ''izveštaji'' ukazuju da je mandragora omogučavala i veoma prijatna izmenjena stanja svesti.

Ево да ти помогнем, не мораш толико заобилазних постова да пишеш када је од почетка јасно у вези ове "причице" коју си поставио да ћеш покушати да извучеш закључак да су СВИ УЧЕНИЦИ ХРИСТОВИ КАО И ОН КАО И СВИ ГОСТИ НА СВАДБИ У СТВАРИ БИЛИ ДРОГИРАНИ --- ето, је л' ти сада лакше, написао сам уместо тебе оно што си од почетка желео да саопштиш. Какво оргијање ...

eremita
Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
Stvar je malo prenaduvana. Ipak su apostoli listom bili ribari, a svi znamo šta su pecaroške priče. Dakle, prenaduvano kao i "izveštaj" o vaskrsnuću.
Чуди ме да се стално качиш за васкрсење ("васкрснуће" је 'рвацка варијанта)... јер како је оно описано у Светом писму МОГУЋЕ ЈЕ И ДАНАС СА МЕДИЦИНСКОГ АСПЕКТА..

A mene interesuje da li ćeš u smislu medicinskog aspekta uredno pastovati onu priču o onom liku koji je umro pa je kao nešto zaboravio,pa je vaskrsnuo da to reguliše a da bi u svemu tome PORTIROVA priča iz hotela bila glavni dokaz...Istini za volju to nije priča o ''pravom'' vaskrsenju jer se taj lik nakon obavljenog posla vraća u grob odnosno mrtve.

Neću te pitati da li znaš ko je sve vaskrsao a da je o tome zapisano u bibliji...
felix.gif

eremita

Ево да ти помогнем, не мораш толико заобилазних постова да пишеш када је од почетка јасно у вези ове "причице" коју си поставио да ћеш покушати да извучеш закључак да су СВИ УЧЕНИЦИ ХРИСТОВИ КАО И ОН КАО И СВИ ГОСТИ НА СВАДБИ У СТВАРИ БИЛИ ДРОГИРАНИ --- ето, је л' ти сада лакше, написао сам уместо тебе оно што си од почетка желео да саопштиш. Какво оргијање ...

Nije poenta da li su bili drogirani ili nisu jer je suština u nečem drugom.Uprošćeno se svodi na zaključak da su razne psihostropne supstance korišćene u raznim ritualnim radnjama kako bi omogučile da se u stanjima blažane euforičnosti izvrši neko sjedinjavanje sa bogom.Kada budem nešta pisao o Mojsiju njegovom liku i delu a kasnije o Solomonu imačeš priliku da saznaš nešta u vezi sa tim.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back