VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Vujadine,vera nije znanje.Znanje se stiče dugotrajnim učenjem a vera se ...prihvati u jednom jedninom trenutku.Zašto li deca polaze u osnovnu školu pa srednju pa na fakultet...ako ne zbog potrebe sticanja ... znanja.Ako je vera znanje i to najbolje znanje kako ti napisa deca bi mogla da odu u crkvu ,krste se prihvate veru i steknu ...najbolje znanje.

A da li češ prihvatiti da bi to bilo u najmanjem...smešno.Hajdemo ovako.Poznato ti je da ima mnogo ljudi koji su doktori nauka,sa ogromnim znanjem ali koji nisu ...vernici.I da li to onda može značiti da oni ne znaju ništa jer nemaju...veru koja je znanje.

A ima i nepismenih,neobrazovanih koji su veoma oskudni bilo kakvim znanjem ali su vernici imaju...veru...I da lo to može značiti da oni imaju ...najbolje znanje...

Kada je u pitanju vera,niko ne može verovati u ono što ... zna...veću ono što želi da veruje.Ni ti niti bilo ko ne može ZNATI da je Mojsije štap pretvorio u zmiju ali i ti i bilo ko drugi u to MOŽE DA VERUJE.A to nije jedno te isto.

Da li bi vujadine mogao da komuniciraš samnom preko ''krste'' da nemaš neko konkretno znanje u vezi rada sa kompom...Ne bi mogao vujadine...A pri tom samo tvoje verovanje da bi to mogao a bez onog tehničkog znanja ne bi ti ništa pomoglo.

A za ovo mogu da kažem...bravo vujadine.
A ovo nisi mogao napisati samo zbog toga što veruješ da je tako jer je za napisati ovako potrebno znanje da je to tako.
:bye:
felix.gif

Па баш зато што сам имао Веру да ћу научити радити на компу, или било шта друго, ја сам то и научио, а да нисам имао Вере ја то никако не би научио. Ти си овога пута заменио Веру са Религијом. У цркву се иде због Религије а не због Вере. Ко верује тај се сјединио са црквом и са знањем, јер то једно без другог не може, и где може тамо није добро. Ти и Зизи сте најбољи примери за то , ви мислите да знате, али у то не верујете, јер кад би веровали ви не би постављали питања.

О каквој Вери ти причаш, која се прихвати у једном тренутку? Мислим да свако размишља пре него некоме поверује. Да Срби нису веровали да ће се једног дана ослободити од Турака, сигурно се не би били ни покушали ослобађати од њих. А са друге стране да нису мислили да је Тито њихов најбољи син, данас би били у другој ситуацији. То ти се деси кад непромишљено верујеш, или кад погрешно верујеш, али увек верујеш. Зато пише у Библији да се и оно брдо може бацити у море ако ти је Вера толико јака да то и учини.

Zato možeš da budeš vernik. Uglavnom ne kapiraš stvari. :mrgreen:

Evo, da ti objasnim. Donedavno, vera je bila lična stvar čoveka. Ko je verovao, išao je u crkvu. I nije bilo ateista da idu u crkvu da bi zviždali popu i urezivali rogove u klupe.

A onda je neko smislio da treba da se vratimo tom prevaziđenom konceptu i da zatupljujemo našu decu religijom, da u svaki posao od mesne zajednice do države uvaljujemo po nekog popa, da plaćamo namet da bi čitav taj sistem funkcionisao itd.
Dakle, vera je počela da se meša u običan život čoveka i to na silu.
Meni se to ne sviđa. I koristim ovaj forum da kažem koliko i zašto mi se ne sviđa.

Jer ukoliko svi ćutimo, vrlo brzo ćemo se pretvoriti u pravoslavnu džamahiriju.
Boki će postati ministar prosvete. Njegovo nepoznavanje pravopisa neće biti smatrano otežavajućom okolnošću, jer će posedovati veru.

Vujadin veruje u zmajeve, ali će u pravoslavnoj džamahiriji postati ministar puteva. Tako ćemo imati puteve koji će biti ostavljeni bogu da ih izgradi u zamenu za usrdne molitve, a mostove ćemo zamenitii pripitomljenim zmajevima - skeledžijama.

Ima još, ali mislim da sam ocrtao generalnu ideju.

Ok,duhovito po obicaju.
Ja recimo kod mene ne vidim to pretvaranje u dzamalahiriju.
Sve sto znam jeste da su uveli veronauku skole,da moji sestrici idu na veronauku,ali ne vidim da su se pretvorili u neke verske fanatike,ista su deca kao sto su i bila.Kada odem kod sestrica na policama mu nalazim i decju bibliju u slici i knjige o dinosaurusima i neprimecujem da je shizofren,vise me nervira kada po 3 sata bleji u komp i igra fifu.
Sto se tice prica o ugradjivanju popova i crkve u dilove o tome nemam pojma,ja zivim u sredini gde ljudi idu 2 puta godisnje u crkvu,mozda je u untrasnjosti drugi slucaj,znam kada odem na selo da moja baba prica kako im je pop pijanica i bitanga,ali ne znam razloge a i znam da tek tamo niko ne moze da ih prevesla,jer su tvrdji od eksera na sanduku. Sto se mene tice ja uopste ne vidim opasnost da cemo se pretvoriti u dzamalahiriju,jer kod mene u Zemunu ljudi uopste recimo ne pricaju o Bogu,vec imaju svoje brige,zanimaju ih druge stvar,pa je to i jedan od razloga sto sam ovde jer me to zanima.Kapiram i tvoje raloge ali aj da ne prozivamo ljude ludacima,to je sve sto trazim.

Ja ne kapiram o cemu se ovde radi.Izgledate kao neka horda koja ima misiju da sve vernike proglasi ludacima,a meni i dalje nije dovoljno jasan motiv ateista koji bleje na forumu religija,ko kada bi grobar blejao na forumu delija.Meni,da sam ateista bi bog i laprdanje o bogu onda bila zadnja rupa na svirali i ne bih uopste nalazio za shodno da samozadovoljno se*em po vernicima.
pa kao razumno ljudsko bice koje ne koristi imaginaciju da bi resilo svakodnevne potrebe i koje shvata ovaj svet barem malo, imam potrebu da razgovaram(ili kako god da nazovemo ovo) o onome sto mi je bitno. Religiji, tj. odsustvu iste. Meni, da sam vernik, uopste ne bi bilo stalo sta drugi ljudi govore o bogu, jer bih ja smatrala da u svom uverenju imam neminovnu istinu (doduse, verovanje je deluzija i davanje lazne nade, ali opet). Sta ti onda radis na ovom forumu?

Vi recimo verujete u koncept da se ovaj univerzum razvio sam od sebe i da je njegovo postojanje jednostavno brutalna cinjenica.
Ja verujem da je ovaj univerzum stvarao um i ne znam zasto je to toliko necuveno i zasto se to proglasava za ludacki koncept i bajke i sta ti ja znam
Vernici veruju da Bog postoji,i da bi se on i inkarnirao,a ja razmisljam da bi to mozda i bio slucaj,cisto da ga vise ne dozivljavamo kao neku apstrakciju.

ti se vodis po knjizi koja kada je napisana, ljudi nisu bili svesni svoje velicine u svemiru, pa cekaj, nisu bili ni svesni velicine zemlje, nisu je razumeli, sve klimatske promene su pripisivali bogovima i raspolozenju boga, antropomorfoloskog boga. zasto onda ne uzmes gilgamesa(odakle je ukradena prica o potopu) i tretiras zene kao objekat i upraznjavas seks sa zivotinjama ne bi li ti se rodio sin junak?
ako si hriscanin, imas pogresna ubedjenja, bog nije covek. bog nije um. bog je iznad. ne moze biti to covek sa super mocima?
mada su ga tako predstavljali na pocetku.
jedejsko-hriscanska religija, kao i u principu svaka druga, je savrsen nacin za izdizanje coveka, naglasavanje njegove superiornosti, stvaranje laznog morala, manipulaciju ljudima, kontrolisanju razmisljanja, nametanja svoje religije drugima radi ekonomske koristi, itd itd.

A tek sto gomila postova izgleda ko da su ga siparice pisale,bukvalno ovako

:dash::dash:bla bla:dash:pisem kao siparica:rotf:::rotf::rotf:upravo sam skinula poster dzastina timberlejka sa zida :rotf::rotf::dash::dash::dash:
i tako u nedogled

Brate postaje malo bajato

da li treba da se osecam prozvano?
ti imas pravo na svoje subjektivno misljenje, isto kao sto ja imam pravo govora.

Rekao sam - ko hoće da veruje ima u šta. Ko neće da veruje ima u šta.
Jednostavno sam mislio na sve rupe koje vernik ne može da pokrije tom starom ponjavom koja se zove vera, bez obzira koliko se trudio.
Njegova jedina šansa je kada se nađe u nebranom grožđu tuđih argumenata od kojih se ne može odbraniti, a ponekad ih čak ni ne razume, jeste da se tom ponjavom pokrije preko glave i čeka da onaj ode.

S druge strane- tvoj "ko oće veruje, ko neće - ne mora" - znači da imaš taj jedan izbor. A svet je širok i dubok i znatno prevazilazi izbor koji milenijumima nameću jevrejske zanatlije i pecaroši. :)

Па што се вере тиче мислим да нико нема неки трећи избор?

Evo, da ti objasnim. Donedavno, vera je bila lična stvar čoveka. Ko je verovao, išao je u crkvu. I nije bilo ateista da idu u crkvu da bi zviždali popu i urezivali rogove u klupe.

A onda je neko smislio da treba da se vratimo tom prevaziđenom konceptu i da zatupljujemo našu decu religijom, da u svaki posao od mesne zajednice do države uvaljujemo po nekog popa, da plaćamo namet da bi čitav taj sistem funkcionisao itd.
Meni se to ne sviđa. I koristim ovaj forum da kažem koliko i zašto mi se ne sviđa.

Boki će postati ministar prosvete. Njegovo nepoznavanje pravopisa neće biti smatrano otežavajućom okolnošću, jer će posedovati veru.

Vujadin veruje u zmajeve, ali će u pravoslavnoj džamahiriji postati ministar puteva. Tako ćemo imati puteve koji će biti ostavljeni bogu da ih izgradi u zamenu za usrdne molitve, a mostove ćemo zamenitii pripitomljenim zmajevima - skeledžijama.

Овде има места и за мене. Зар се није ћутило неких 50 година? И шта се постигло? Да се неки враћају на првобитно образовање, а некима је то срамота урадити и траже излаз у некој другој вери или нацији. И сада се поставља питање; ко су једни а ко су други? И једни и други знају ко су. И једни и други знају ко су они други. Али ни једни ни други не могу да исправе грешке јер их не признају него их товаре на оне друге. Е то ти је кад изгубиш, или напустиш Веру. Она ти више не може помоћи ако јој се не вратиш.

svaka ti cast, samo si jos zaboravio antihrista ,na celu te tvoje drzave?ma ti si genijalac...

pa kao razumno ljudsko bice koje ne koristi imaginaciju da bi resilo svakodnevne potrebe i koje shvata ovaj svet barem malo, imam potrebu da razgovaram(ili kako god da nazovemo ovo) o onome sto mi je bitno. Religiji, tj. odsustvu iste. Meni, da sam vernik, uopste ne bi bilo stalo sta drugi ljudi govore o bogu, jer bih ja smatrala da u svom uverenju imam neminovnu istinu (doduse, verovanje je deluzija i davanje lazne nade, ali opet). Sta ti onda radis na ovom forumu?

ti se vodis po knjizi koja kada je napisana, ljudi nisu bili svesni svoje velicine u svemiru, pa cekaj, nisu bili ni svesni velicine zemlje, nisu je razumeli, sve klimatske promene su pripisivali bogovima i raspolozenju boga, antropomorfoloskog boga. zasto onda ne uzmes gilgamesa(odakle je ukradena prica o potopu) i tretiras zene kao objekat i upraznjavas seks sa zivotinjama ne bi li ti se rodio sin junak?
ako si hriscanin, imas pogresna ubedjenja, bog nije covek. bog nije um. bog je iznad. ne moze biti to covek sa super mocima?
mada su ga tako predstavljali na pocetku.
jedejsko-hriscanska religija, kao i u principu svaka druga, je savrsen nacin za izdizanje coveka, naglasavanje njegove superiornosti, stvaranje laznog morala, manipulaciju ljudima, kontrolisanju razmisljanja, nametanja svoje religije drugima radi ekonomske koristi, itd itd.

da li treba da se osecam prozvano?
ti imas pravo na svoje subjektivno misljenje, isto kao sto ja imam pravo govora.

Ja od kada sam ovde nijednom se nisam pozivao niti citirao bibliju,moje vidjenje Boga je drugacije,vise sam natural mystic,iako se ne slazem sa gomilom stvari koje stoje u bibliji ili sto recimo ispisuju budisti na svojoj temi,nikada ih nisam nazivao ludacima.Sto se tice ostalog sto si napisala,hm,nesto je tacno a nesto mi lichi kao na pamflet neke gej organizacije...

Ja od kada sam ovde nijednom se nisam pozivao niti citirao bibliju,moje vidjenje Boga je drugacije,vise sam natural mystic,iako se ne slazem sa gomilom stvari koje stoje u bibliji ili sto recimo ispisuju budisti na svojoj temi,nikada ih nisam nazivao ludacima.Sto se tice ostalog sto si napisala,hm,nesto je tacno a nesto mi lichi kao na pamflet neke gej organizacije...

onda se izvinjavam.
izvini.

nisam bila svesna te cinjenice. uopste nisam citala sta si ranije napisao, vec sam samo gledala po povrsini.
:)

natural mystic, tipa wicca, neki drugi neopaganizam ili samo tvoje uverenje?
ne napdam te niti ista takvo,samo sam radoznala.

sto se tice gej organizacija, nisam ni u jednoj, nisam cula ni za jednu niti znam kako izgleda niti sta pise na pamfletu gej organizacije. to je samo moje misljenje, lose ispisano.

Poslednja izmena:
Ja sebe smatram panteistickim sadukejom :),jednostavno religiozni neuroni mi se pale i ferceraju kada ugledam lepotu prirode ili zena.Smatram da je Bog(um) stvarao univerzum,naravno hiljadu puta mi se javi i sumnja.Volim da citam sta su filozofi pricali o Bogu,ne kontam ideju vecnog zivota i to je to.Jednostavno sam tako vaspitan,ziveo u takvom okruzenju,imao razna zivotna iskustva ...

Neko je hriscanin,drugi budista,treci ateista,za mene je sve to buckuris koji cini ovaj svet zanimljivim ...

deizi

Da li si tazmišljala kada si pisala ovo.Siguran sam da nisi.Ovo si pisala onako kao napamet naučenu pesmicu ne razmišljajući o značenju napisanog.Primera radi to je slično onom kada deca od 3...4 godine u vrtićunauče pesmicu pa je polovično izdeklamuju ali ne znajući šta su zapravo kao odrecitovali.Zanimljiva je tvoja tvrdnja da je vera ustvari znanje o tajnama bića i života.

Ovo je zasigurno unikatna definicija vere koja glasi...vera je znanje i to o tajnama bića i života.Pazi molim te...vera je znanje o tajnama.A onda ide apsurd nad apsurdima da je ...Isus verovanje pretvorio u znanje...

Pokušaj da razmisliš da je možda moguće obrnuto.Da je Isus propovedajući svoje filozofsko znanje koje je posedovao pretvorio u veru onima koji o elementarnom znanju nisu imali pojma pa im je morao pričati u pričama kako bi ga mogli koliko toliko razumeti.

A pre Isusa niko ništa nije znao o tim silnim tajnama.Po tebi nema starih mitologija,bogova,o duši nisu učili Sokrat i Platon jer je sve to ...otkrio Isus...

A ko je sve te tajne ''protumačio'' ako ne obični ljudi koji su to činili kao sveštenici po službenoj dužnosti...

Nemoj mi zameriti ali ovo je nebuluza koja prevazilazi i samu sebe.Vera je iznad svih religija...A šta reči u vezi sa onim ...koje su osnovali obični ljudi...

Ti očigledno ne praviš razliku izmedju religije i nekih verskih zajednica.Ne postoji religija koju su osnovali...obični ljudi...Sve religije su osnovane od strane njihovih mesija
koji nisu bili baš obični ljudi .No da ne zalazim preširoko u to a možeš mi verovati da bih to činio sa zadovoljstvom.

A ovo mi se kao apsurd posebno dopada...vera daje sve odgovre na pitanje vere...

A da li veruješ da će budista izvore vere tražiti u Bibliji ili recimo Musliman i mnogi drugi...

I da završim sa ovim apsurdom...vera daje sve odgvore na pitanje vere...i sa onim...
vera je znanje...
felix.gif

Slušaj Jerohinac ovo sto je naprijed napisano nisu gluposti.Osim ako ti mislis da si najpametniji i da je glupost napisao vladika Hrizostom. Kada procitas par duhovnih knjiga javi se da komentarises neciju glupost, pardon apsurd. A ti ako razmisljas na drugi nacin to je OK ali ne mozes ti tumaciti duhovne stvari bolje od onih koji su u tome godinama, kao što je vladika Hrizostom, a ja sam tumacila onako kako sam procitala u knjizi, nisam i nikada necu pisati neprovjerene informacije.

Ja sebe smatram panteistickim sadukejom :),jednostavno religiozni neuroni mi se pale i ferceraju kada ugledam lepotu prirode ili zena.Smatram da je Bog(um) stvarao univerzum,naravno hiljadu puta mi se javi i sumnja.Volim da citam sta su filozofi pricali o Bogu,ne kontam ideju vecnog zivota i to je to.Jednostavno sam tako vaspitan,ziveo u takvom okruzenju,imao razna zivotna iskustva ...

Neko je hriscanin,drugi budista,treci ateista,za mene je sve to buckuris koji cini ovaj svet zanimljivim ...

da,shvatam.

off-topic:ja sam zaljubljena u prirodu i ljudsko telo uopste, totalno shvatam sta pricas.
znas onu recenicu iz americke lepote...nekad ima toliko lepote na ovom svetu da ne mogu da je podnesem...
tako se osecam nekad.

ja sam i anti-teista.
vecina ljudi ne odabere religiju nego im je ona nametnuta, sto mi je strasno.

niko ne veruje u nesto sto misli da je neistinito....
ti ne verujes u alaha,ne?
jer on ne postoji, jer je izmisljen.
zasto je hriscanski/judejski bog drugaciji?

ne postoji nikakav naucni dokaz o postojanju boga.
nikakav materijal, a mi zivimo u materijalnom svetu(ne,ne citiram madoninu pesmu, samo isticem stvari).
jedino sto podrzava veru jeste lepa prica, harizma pripovedaca i ocajnost onih koji je prihvataju.
najlakse je prihvatiti nesto zdravo za gotovo u nadi da ce spas doci i da ovaj zivot nije sve.
bog ti ne moze ostaviti dokaz jer je izvan nase dimenzije-barem tako hriscanski teolozi tvrde, i vera ti je ono sto te tera da verujes u bajku punu obecanja zapisanu veoma,veoma davno.
puka slepost ljudskog uma.
Dobro došla u svet razuma.

bodyexumf

Ja ne kapiram o cemu se ovde radi.Izgledate kao neka horda koja ima misiju da sve vernike proglasi ludacima,a meni i dalje nije dovoljno jasan motiv ateista koji bleje na forumu religija,ko kada bi grobar blejao na forumu delija.Meni,da sam ateista bi bog i laprdanje o bogu onda bila zadnja rupa na svirali i ne bih uopste nalazio za shodno da samozadovoljno se*em po vernicima.

Možeš mi verovati da je i meni bilo neprijatno zbog nekih navoda u onom prvom postu od the-tree-hugger.Mogu da zamislim kako si se ti osećao.Ali neovisno od toga nisi morao baš da generalizuješ sa onim u množini...izgledate kao neka horda...i...da samozadovoljno se*rem po vernicima...Ja tako nešto ne da ne činim već ne mogu ni da zamislim sebe u takvom činjenju.Ja ludacima nisam definisao niti vernike niti one njima suprostavljene.A samo ...ludilo...kao kategorija mi je veoma zanimljivo a veoma je relevantno ko koga može definisati ludim.No u svakom slučaju ovde na ovoj temi krajnje je neprimereno bilo koga definisati...ludim...ili ludacima.

Ma u redu je brate.
Neka iznose te svoje rgumente i dokazuju to sto zele da dokazuju ali kad neko pocne da druge naziva ludacima onda su stvari prevrsile neku meru...
Jednostavno trulez

Mislim da time neke stvari nisu prevršile meru već da je to ishod nečeg drugog.Pokušaj da o tome misliš ovako...da moža nije važno šta će neko da kaže već ko to kaže...U svakom slučaju to nije primereno ali se ja iskreno nadam da se to više neće ponoviti od strane the-tree-hugger.A možda je the-tree-hugger to napisala ne shvatajući šta je napisala...Nije da pravdam bilo koga ali to zasigurno nije razlog koji treba da te iziritira a zbog mogučnosti da i ti napišeš nešta...neprimereno.

@sale@

Tako ti je to ovde, da je vernik nešto slično napisao izbrisali bi post munjevitom brzinom.
Oni mogu da nas nazivaju kako hoće, boli ih dupe jer mod. je njihov.

Nisam siguran da bi se dogodilo baš tako.A i zašto bi...Valjda ti je poznato koliko je u svakodnevnom govoru uobičajeno ono...ma onaj ludak...oni ludaci...i tome slično.
A da je to trebalo ovde na ovoj temi...nije.
felix.gif

vujadin

Па баш зато што сам имао Веру да ћу научити радити на компу, или било шта друго, ја сам то и научио, а да нисам имао Вере ја то никако не би научио.

Ja pak mislim da ljudi nauče raditi sa kompom ne zbog toga što veruju da će naučiti već zbog toga što im je to na neki način ...potrebno.Isto tako ljudi nauče strane jezike ne zbog toga što veruju da će uspeti da nauče već što imaju ...volju da to učine a opet zbog neke potrebe.A mala deca nauče azbuku ne zbog toga što veruju već zbog toga što...uče slova naravno uz pomoć učitelja ili učiteljice.

Ти си овога пута заменио Веру са Религијом. У цркву се иде због Религије а не због Вере.

Pogrešno vujadine.Kada ti ne bi bio vernik...da li bi išao u crkvu zbog religije...
Ne bi vujadine...ne bi...U crkvu se ide zbog VERE u večni život,jer bez vere ne bi bilo ni crkve ni religije.I crkva i religija se zasnivaju na veri i samo na veri.

Ти и Зизи сте најбољи примери за то , ви мислите да знате, али у то не верујете, јер кад би веровали ви не би постављали питања.

Pokušaj da shvatiš ovo.Ako nešta znam,ja ne mislim da to znam,već znam da to znam.A ako nešta ne znam ja znam da to ne znam pa ako me interesuje ja to naučim.I nikada ne sumnjam u ono što skromno znam.Verujem da je tako i kod Zazija.I baš zato što neke stvari ZNAM postavljam pitanja onima koji VERUJU DA ZNAJU.A verovatno si primetio razliku izmedju onog kada se nešta zna i kada se veruje da se zna.
A da bi se uopšte mogla postavljati pitanja kakva postavljam neophodno je u smislu preduslova ...imati neko znanje...ne verovati da se ima nego ...imati.

О каквој Вери ти причаш, која се прихвати у једном тренутку?

O onoj veri kada se čovek u trenutku pokaje,krsti pa primivši veru primi sva ona silna Isusova znanja o svetim tajnama.Ne razumem zašto barem to nisi shvatio bez problema.

А са друге стране да нису мислили да је Тито њихов најбољи син, данас би били у другој ситуацији.

Zašto tako vujadine...Pretpostavljam da si ceo svoj radni vek proveo upravo u vreme Tita.
Sve što si stekao, stekao si u vreme Tita.I penziju si dočekao u vreme Tita.I mogao si sa onim crvenim pasošem da se šetaš po belom svetu koliko si hteo.Mnogo toga si onda mogao što danas ne možeš vujadine.I o kakvoj TI drugoj situaciji pričaš...Nemoj da me podsečaš na one koji su u Titovo vreme dobili stanove i štošta toga još da bi kasnije postali najveći antititoisti.

Зато пише у Библији да се и оно брдо може бацити у море ако ти је Вера толико јака да то и учини.

Jedini ''problemčić'' je u tome što to niko i nikada nije uspeo da učini niti će.A da lepo piše...piše.A u onoj jednoj bajci za decu piše da je ...vuk pojeo baku...a ja nešto ne verujem.
felix.gif

Dakle,na čelu jedne Švedske,Francuske pa i na kraju krajeva Srbije je antihrist glavom i bradom.Sekularnost šta je to?

P.S
Tema sama po sebi nije loša i veoma bi bilo lepo da vernici predstave svoju veru ako je moguće u pozitivnom svetlu.

nisi lepo shvatila, ovo je bio ,odgovor ,za zazjevala , ,jer me je pomenuo ,ali , prestavljanje ,vere ,nije moguce ,bez dela,,tako da samo recima nije moguce iskazati istu//...

А шта је теби наметнуто и ко ти је на.метнуо ? :per:

nametnuto mi je pravoslavlje samim tim sto sam krstena.
deci se namece religija. obicno se snabdevaju laznim informacijama(tipa kad umres, to nije kraj, tvoja dusa -sto niko nikad ne objasni sta je,odmah posle smrti ide do sv. petra i onda ukoliko si bio "dobar" ides u raj, a ako ne ides u pakao; intelligent design; etcetc) ne bi li verovali. roditelji i socijalno okruzenje primoravaju decu da prihvate religiju da se ne bi osecali izopstenima, i svaka forma ateizma ili agnosticizma se povezuje sa komunizmom(barem u srbiji) i hereticima. razumni ljudi su odbaceni.
veoma je lep koncept hriscanstva i ja bih volela kada bi postojao hriscansko-judejski bog. ali ja u to ne verujem.
imam jos jedno pitanje.
ako je neko islamske veroispovesti znaci da nikad nije prihvatio isusa (nebitno da li mu/joj je mogucnost ponudjena). da li onda svi sem hriscana idu u pakao?
a koje je vidjenje drugih religija, prema islamu, svi ostali idu u pakao?
kako naci istinu u svim tim religijama?

nametnuto mi je pravoslavlje samim tim sto sam krstena.
deci se namece religija. obicno se snabdevaju laznim informacijama(tipa kad umres, to nije kraj, tvoja dusa -sto niko nikad ne objasni sta je,odmah posle smrti ide do sv. petra i onda ukoliko si bio "dobar" ides u raj, a ako ne ides u pakao; intelligent design; etcetc) ne bi li verovali. roditelji i socijalno okruzenje primoravaju decu da prihvate religiju da se ne bi osecali izopstenima, i svaka forma ateizma ili agnosticizma se povezuje sa komunizmom(barem u srbiji) i hereticima. razumni ljudi su odbaceni.
veoma je lep koncept hriscanstva i ja bih volela kada bi postojao hriscansko-judejski bog. ali ja u to ne verujem.
imam jos jedno pitanje.
ako je neko islamske veroispovesti znaci da nikad nije prihvatio isusa (nebitno da li mu/joj je mogucnost ponudjena). da li onda svi sem hriscana idu u pakao?
a koje je vidjenje drugih religija, prema islamu, svi ostali idu u pakao?
kako naci istinu u svim tim religijama?

prvo , skoro vise i da nema , pravih hriscana, drugo , zna se sta je uradio komunizam, iscrpeo je sve najbolje iz coveka, trece , ljudska dusa je prazna , i fali joj vera , zato se sve prihvata, spiritizam , razna sektaska verovanja, horoskop, itd, jer ljudi traze boga, cetvrto, nepoznavanjem hriscanstva, ljudi se kaju sto su hriscani, odricu se vere, postaju sve pa i ateisti, jer nemaju duha svetoga u sebi, ostalo,, islam prihvata hrista ali samo kao proroka, jos nesto sve ostale religije cekaju , dolazak mesije, odnosno svako nekog svog, ali hristos je dosao ,jednom, a drugi koji dodje moze biti samo antihrist ,zato se sve i priprema za njega, ujedinjene zemalja , ujedinjenje religija,itd, ako covek ne zeli da svoju veru drzi ,, neka onda podrobno sve ispta , pa da vidi ko je u pravu/

vujadin

Па што се вере тиче мислим да нико нема неки трећи избор?

A može li nekima treći izbor da bude ...vera u sebe....

Е то ти је кад изгубиш, или напустиш Веру. Она ти више не може помоћи ако јој се не вратиш.

Da li možeš onako iskreno da mi odgovoriš...od kada si vernik i od kada redovno ideš u crkvu...A pri tom imaj u vidu da je greh na takvo pitanje ne odgovoriti iskreno.
felix.gif

bodyexumf

Možeš mi verovati da je i meni bilo neprijatno zbog nekih navoda u onom prvom postu od the-tree-hugger.Mogu da zamislim kako si se ti osećao.Ali neovisno od toga nisi morao baš da generalizuješ sa onim u množini...izgledate kao neka horda...i...da samozadovoljno se*rem po vernicima...Ja tako nešto ne da ne činim već ne mogu ni da zamislim sebe u takvom činjenju.Ja ludacima nisam definisao niti vernike niti one njima suprostavljene.A samo ...ludilo...kao kategorija mi je veoma zanimljivo a veoma je relevantno ko koga može definisati ludim.No u svakom slučaju ovde na ovoj temi krajnje je neprimereno bilo koga definisati...ludim...ili ludacima.

Mislim da time neke stvari nisu prevršile meru već da je to ishod nečeg drugog.Pokušaj da o tome misliš ovako...da moža nije važno šta će neko da kaže već ko to kaže...U svakom slučaju to nije primereno ali se ja iskreno nadam da se to više neće ponoviti od strane the-tree-hugger.A možda je the-tree-hugger to napisala ne shvatajući šta je napisala...Nije da pravdam bilo koga ali to zasigurno nije razlog koji treba da te iziritira a zbog mogučnosti da i ti napišeš nešta...neprimereno.

U pravu si,mada na tebe nisam ni mislio.
Ti imas neki svoj fazon koji furas i to je u redu.

Sto se tice tih pomeranja planina kada sam razmisljao o tome kada sam to citao,rezonovao sam ovako.
Kakva je korist od tog pomeranja planine,mozda je Isus i ovde pricao u parabolama i mislio da ako imas neki problem koji se cini veliki kao planina i da ako imas dovoljno vere savladaces ga.Eto to je moje misljenje.

bodyexumf

Ja od kada sam ovde nijednom se nisam pozivao niti citirao bibliju,moje vidjenje Boga je drugacije,vise sam natural mystic,iako se ne slazem sa gomilom stvari koje stoje u bibliji ili sto recimo ispisuju budisti na svojoj temi,nikada ih nisam nazivao ludacima

Osećam da si iskreno napisao ono da se ne slažeš sa gomilom stvari koje stoje u bibliji ali mi nije jasno da je verniku dopušteno da se ne slaže sa bilo čim što je zapisano u bibliji kao svetoj knjizi od boga datoj.Ali neovisno od toga izuzetno cenim tvoju ličnu hrabrost da se sa nečim iz biblije ... ne slažeš.Nisam ni ja budiste nikada nazvao ludacima niti pomišljam na tako nešto.Oni imaju svoje učenje i svoje verovanje.Neke stvari su kod njih zanimljive kao recimo ovo...

"...Sve sto je ovde i tamo je.Ono sto nije ovde,nije nigde...'' buda
felix.gif

vujadin

A može li nekima treći izbor da bude ...vera u sebe....

Da li možeš onako iskreno da mi odgovoriš...od kada si vernik i od kada redovno ideš u crkvu...A pri tom imaj u vidu da je greh na takvo pitanje ne odgovoriti iskreno.
felix.gif

a od kada ti tako setas ,sa vere na veru ,tragajuci za istinom,, kada si pre posecivao manastire , crkve, bolesne, izucavao knjige, kakva je tebe muka i nevera naterala , da svojim temama proveravas znanja vernika, ubivas nekima i poslednji atom vere, sta je tvoj cilj,,,, ? odgovori na svako pitanje iskreno,

nikoneko

Nije baš da me niko ne ''gura'' u tu ekipu.Zaboravio si na onog koji naredbom kaže...nemoj imati drugog ''trenera'' izuzev mene...jer ja sam jedini ''trener'' tvoj.No kako imam slobodnu volju, ne prihvatam ni ''trenera'' ni ''ekipu''.

A ko zna šta bi bilo kada bih prihvatio ulogu ''igrača'' možda bih bio ''talentovaniji'' pa bi se ti našao na rezervnoj klupi.
felix.gif

Hahaha e baš si me nasmejao ,elem veliko je carstvo Njegovo i za sve ima mjesta i nema rezervnih igrača :super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back