VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
eremita
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Све у свему ако боље погледате текст о томе ко су БЛАЖЕНИ - вас двојица једноставно нисте у тој "екипи" ... хехехе...

Možda upravo zbog toga ja ne mogu da skapiram ''pravila'' igre u toj ''ekipi''.Da li su ta pravila obavezujuća ili su dovoljno fleksibilna da se mogu poprilično razlabaviti.Po bibliji i učenju svetih otaca blažen može biti samo onaj ko pobedi svoja plotska zadovoljstva...

Ja ću biti iskren pa ću napisati da nikada nisam ni pomišljao da pobedim potrebu za telesnim zadovoljstvom a što znači da u toj ''ekipi'' ne mogu da računam ni na rezrvenu klupu.A da li si ti iskren prema članstvu u ''ekipi''.Da li si pobednik nad potrebom svog telesnog zadovoljstva...

Biblija lepo kaže da nema tog zadovoljstva jer se ona naredba ...množite se...odnosi na prostu reprodikciju ali ne i na...telesno zadovoljstvo.Bog nije rekao...uživajte u telesnom zadovoljstvu.Ne mogu da verujem da češ mi napisati da si ti blažen jer si pobednik nad potrebom svog telesnog zadovoljstva. A kao igrač u ''ekipi'' prosto moraš da napišeš da si se odrekao svakog telesnog zadovoljstva.Kapiraš li šta hoću da ti kažem...A strpljivo ću čekati neki tvoj odgovor.A bilo bi veoma dobro kada bi mi a usput i zaziju objasnio ono kakvu češ to smelost dobiti gore u carstvu nebeskom kao pobednik nad svojim plotskim zadovoljstvima ovde na zemlji.
:bye:
felix.gif

eremita

Možda upravo zbog toga ja ne mogu da skapiram ''pravila'' igre u toj ''ekipi''.Da li su ta pravila obavezujuća ili su dovoljno fleksibilna da se mogu poprilično razlabaviti.Po bibliji i učenju svetih otaca blažen može biti samo onaj ko pobedi svoja plotska zadovoljstva...

Ja ću biti iskren pa ću napisati da nikada nisam ni pomišljao da pobedim potrebu za telesnim zadovoljstvom a što znači da u toj ''ekipi'' ne mogu da računam ni na rezrvenu klupu.A da li si ti iskren prema članstvu u ''ekipi''.Da li si pobednik nad potrebom svog telesnog zadovoljstva...

Biblija lepo kaže da nema tog zadovoljstva jer se ona naredba ...množite se...odnosi na prostu reprodikciju ali ne i na...telesno zadovoljstvo.Bog nije rekao...uživajte u telesnom zadovoljstvu.Ne mogu da verujem da češ mi napisati da si ti blažen jer si pobednik nad potrebom svog telesnog zadovoljstva. A kao igrač u ''ekipi'' prosto moraš da napišeš da si se odrekao svakog telesnog zadovoljstva.Kapiraš li šta hoću da ti kažem...A strpljivo ću čekati neki tvoj odgovor.A bilo bi veoma dobro kada bi mi a usput i zaziju objasnio ono kakvu češ to smelost dobiti gore u carstvu nebeskom kao pobednik nad svojim plotskim zadovoljstvima ovde na zemlji.
felix.gif

niko te ne "gura "u tu ekipu tako da ti to nebi trebalo predstavljati problem

Zazijavalo

Kada mi se ovako lepo i jednostavno objasni onda uopšte nemam problema da to razumem.A pogotovo kada u tom smislu imam u vidu onaj uzvišeni pojam devstva. A kako bilija uči da je upravo to devstvo nešto najuzvišenije nije mi jasno zašto je to posebna odlika andjela jer oni kao bespolni sve i da su hteli nisu mogli uživati u plotskim zadovoljstvima.A možda ja i grešim jer su ti andjeli kao sinovi božiji poprilično uživali u plotskim zadovoljstvima...sa ovozemaljskim ženama.

A ono da će se uzdržavanjem od plotskih zadovoljstava steći SMELOST
nema šansi da skapiram o čemu se tu radi.Valjda će nam neko od blaženih pojasniti o čemu se tu radi.

Imam ja teoriju o SMELOSTI, al ne znam kolko je ispravna. Ko što kaže mita ne spadam u blažene, ako ni zbog čega drugog, a ono što "ne smirujem samog sebe". :D

Daklem, kada nastupi taj poslednji dan i ti devci vide kako se sve oko njih ruši i propada i da je ostalo sasvim malo vremena i kolko ujutro će se naći kastrirani na kojekakvoj cvetnoj livadi, pomisliće "Đavo da ga nosi. Ovo mi je poslednja prilika" I tako će konačno steći smelost da neku pitaju. :D

vera je deluzija velikog broja ljudi koja je prihvacena u drustvu kao normalna osobina svakog.
odsustvo deluzije se smatra bolescu-barem u teksasu, islamskim zemljama, srbiji, i tako dalje...

da li bi neko mislio da sam luda ako bih stvorila svog izmisljenog prijatelja bez oblika koji je svuda i sa kojim pricam i koji cuje moje misli?

zar ti ljudi nisu u ludnici?

deizi

Hriscanska vjera je Hriscansko znanje o najvaznijim tajnama bica i zivota. Gospod Isus Hristos je vjerovanje pretvorio u znanje.On je to ucinio objavljivanjem sebe svjetu.

Da li si tazmišljala kada si pisala ovo.Siguran sam da nisi.Ovo si pisala onako kao napamet naučenu pesmicu ne razmišljajući o značenju napisanog.Primera radi to je slično onom kada deca od 3...4 godine u vrtićunauče pesmicu pa je polovično izdeklamuju ali ne znajući šta su zapravo kao odrecitovali.Zanimljiva je tvoja tvrdnja da je vera ustvari znanje o tajnama bića i života.

Ovo je zasigurno unikatna definicija vere koja glasi...vera je znanje i to o tajnama bića i života.Pazi molim te...vera je znanje o tajnama.A onda ide apsurd nad apsurdima da je ...Isus verovanje pretvorio u znanje...

Pokušaj da razmisliš da je možda moguće obrnuto.Da je Isus propovedajući svoje filozofsko znanje koje je posedovao pretvorio u veru onima koji o elementarnom znanju nisu imali pojma pa im je morao pričati u pričama kako bi ga mogli koliko toliko razumeti.

Isus je otkrio ljudima najvaznije tajne o Bogu , o anđelima, o covjeku i njegovoj dusi, o svjetu, o bićima, o životu, o bozanskoj ljubavi i Carstvu Bozijem.

A pre Isusa niko ništa nije znao o tim silnim tajnama.Po tebi nema starih mitologija,bogova,o duši nisu učili Sokrat i Platon jer je sve to ...otkrio Isus...

Na ove tajne mnogi su pokusali dati odgovore, ali to su bili samo ljudski pokušaji.

A ko je sve te tajne ''protumačio'' ako ne obični ljudi koji su to činili kao sveštenici po službenoj dužnosti...

Vjera daje potpune odgovore na sva pitanja vjere i zivota. Zato je ona iznad svih religija, koje su osnovali obicni ljudi.

Nemoj mi zameriti ali ovo je nebuluza koja prevazilazi i samu sebe.Vera je iznad svih religija...A šta reči u vezi sa onim ...koje su osnovali obični ljudi...

Ti očigledno ne praviš razliku izmedju religije i nekih verskih zajednica.Ne postoji religija koju su osnovali...obični ljudi...Sve religije su osnovane od strane njihovih mesija
koji nisu bili baš obični ljudi .No da ne zalazim preširoko u to a možeš mi verovati da bih to činio sa zadovoljstvom.

A ovo mi se kao apsurd posebno dopada...vera daje sve odgovre na pitanje vere...

Izvori vjere su:
1. Sveto pismo Starog i Novog zavjeta
2. Sveto Predanje

A da li veruješ da će budista izvore vere tražiti u Bibliji ili recimo Musliman i mnogi drugi...

I da završim sa ovim apsurdom...vera daje sve odgvore na pitanje vere...i sa onim...
vera je znanje...
felix.gif

vujadin

Добро објашњено, а ко ће да верује има у што, а ко неће, не мора.

Pročitaj moj odgovor deizi u vezi sa ovim tvojim da je dobro objašnjeno i razmisli malo.

Ja nisam odavno pročitao nešta nebuloznije tipa...

vera je znanje...vera je iznad svih religija... i tome slično.
felix.gif

nikoneko

niko te ne "gura "u tu ekipu tako da ti to nebi trebalo predstavljati problem

Nije baš da me niko ne ''gura'' u tu ekipu.Zaboravio si na onog koji naredbom kaže...nemoj imati drugog ''trenera'' izuzev mene...jer ja sam jedini ''trener'' tvoj.No kako imam slobodnu volju, ne prihvatam ni ''trenera'' ni ''ekipu''.

A ko zna šta bi bilo kada bih prihvatio ulogu ''igrača'' možda bih bio ''talentovaniji'' pa bi se ti našao na rezervnoj klupi.
felix.gif

Zazijavalo

Imam ja teoriju o SMELOSTI, al ne znam kolko je ispravna. Ko što kaže mita ne spadam u blažene, ako ni zbog čega drugog, a ono što "ne smirujem samog sebe".

Daklem, kada nastupi taj poslednji dan i ti devci vide kako se sve oko njih ruši i propada i da je ostalo sasvim malo vremena i kolko ujutro će se naći kastrirani na kojekakvoj cvetnoj livadi, pomisliće "Đavo da ga nosi. Ovo mi je poslednja prilika" I tako će konačno steći smelost da neku pitaju.

U nedostatku ijedne druge tvoja teorija se pokazuje ne samo kao jedina već prilično ispravna pa je kao takvu i sam prhvatam.
felix.gif

vujadin

Pročitaj moj odgovor deizi u vezi sa ovim tvojim da je dobro objašnjeno i razmisli malo.

Ja nisam odavno pročitao nešta nebuloznije tipa...

vera je znanje...vera je iznad svih religija... i tome slično.
felix.gif

Прочитао сам и нисам видео неку грешку. Ипак изгледа да ти, по обичају, видиш оно што ја не видим. Па Вера јесте знање, и то најбоље знање, јер нико не верује у нешто што не зна.

deizi

Da li si tazmišljala kada si pisala ovo.Siguran sam da nisi.Ovo si pisala onako kao napamet naučenu pesmicu ne razmišljajući o značenju napisanog.Primera radi to je slično onom kada deca od 3...4 godine u vrtićunauče pesmicu pa je polovično izdeklamuju ali ne znajući šta su zapravo kao odrecitovali.Zanimljiva je tvoja tvrdnja da je vera ustvari znanje o tajnama bića i života.

Ovo je zasigurno unikatna definicija vere koja glasi...vera je znanje i to o tajnama bića i života.Pazi molim te...vera je znanje o tajnama.A onda ide apsurd nad apsurdima da je ...Isus verovanje pretvorio u znanje...

Pokušaj da razmisliš da je možda moguće obrnuto.Da je Isus propovedajući svoje filozofsko znanje koje je posedovao pretvorio u veru onima koji o elementarnom znanju nisu imali pojma pa im je morao pričati u pričama kako bi ga mogli koliko toliko razumeti.

A pre Isusa niko ništa nije znao o tim silnim tajnama.Po tebi nema starih mitologija,bogova,o duši nisu učili Sokrat i Platon jer je sve to ...otkrio Isus...

A ko je sve te tajne ''protumačio'' ako ne obični ljudi koji su to činili kao sveštenici po službenoj dužnosti...

Nemoj mi zameriti ali ovo je nebuluza koja prevazilazi i samu sebe.Vera je iznad svih religija...A šta reči u vezi sa onim ...koje su osnovali obični ljudi...

Ti očigledno ne praviš razliku izmedju religije i nekih verskih zajednica.Ne postoji religija koju su osnovali...obični ljudi...Sve religije su osnovane od strane njihovih mesija
koji nisu bili baš obični ljudi .No da ne zalazim preširoko u to a možeš mi verovati da bih to činio sa zadovoljstvom.

A ovo mi se kao apsurd posebno dopada...vera daje sve odgovre na pitanje vere...

A da li veruješ da će budista izvore vere tražiti u Bibliji ili recimo Musliman i mnogi drugi...

I da završim sa ovim apsurdom...vera daje sve odgvore na pitanje vere...i sa onim...
vera je znanje...
felix.gif

Већина мудрости у Курану и другим Светим Књигама су истоветне са Библијом.

the-tree-hugger

vera je deluzija velikog broja ljudi koja je prihvacena u drustvu kao normalna osobina svakog.
odsustvo deluzije se smatra bolescu-barem u teksasu, islamskim zemljama, srbiji, i tako dalje...
da li bi neko mislio da sam luda ako bih stvorila svog izmisljenog prijatelja bez oblika koji je svuda i sa kojim pricam i koji cuje moje misli?

Veoma je zanimljiv psihopatološki pojam deluzije u kontekstu sa ''vidjenjem'' boga.Svojevremeno je i Frojd smatrao da je i sama slobodna volja neka vrsta deluzije a poznato je šta se dešava kada se malom detetu od malih nogu ''usadjuje'' u svest recimo nešta religiozno.No ne bih zalazio previše u sve to.A u vezi onog sa ...ludnicom...mogu da kažem da je to veoma relativna stvar.

Diskutabilno je šta je ludilo ali uprošćeno može da se kaže da je čovek ''lud'' samo onda kada se njegovo ''ludilo'' razlikuje od ''ludila'' većine u njegovom okruženju.
felix.gif

niko ne veruje u nesto sto misli da je neistinito....
ti ne verujes u alaha,ne?
jer on ne postoji, jer je izmisljen.
zasto je hriscanski/judejski bog drugaciji?

ne postoji nikakav naucni dokaz o postojanju boga.
nikakav materijal, a mi zivimo u materijalnom svetu(ne,ne citiram madoninu pesmu, samo isticem stvari).
jedino sto podrzava veru jeste lepa prica, harizma pripovedaca i ocajnost onih koji je prihvataju.
najlakse je prihvatiti nesto zdravo za gotovo u nadi da ce spas doci i da ovaj zivot nije sve.
bog ti ne moze ostaviti dokaz jer je izvan nase dimenzije-barem tako hriscanski teolozi tvrde, i vera ti je ono sto te tera da verujes u bajku punu obecanja zapisanu veoma,veoma davno.
puka slepost ljudskog uma.

vujadin

Прочитао сам и нисам видео неку грешку. Ипак изгледа да ти, по обичају, видиш оно што ја не видим. Па Вера јесте знање, и то најбоље знање, јер нико не верује у нешто што не зна.

Vujadine,vera nije znanje.Znanje se stiče dugotrajnim učenjem a vera se ...prihvati u jednom jedninom trenutku.Zašto li deca polaze u osnovnu školu pa srednju pa na fakultet...ako ne zbog potrebe sticanja ... znanja.Ako je vera znanje i to najbolje znanje kako ti napisa deca bi mogla da odu u crkvu ,krste se prihvate veru i steknu ...najbolje znanje.

A da li češ prihvatiti da bi to bilo u najmanjem...smešno.Hajdemo ovako.Poznato ti je da ima mnogo ljudi koji su doktori nauka,sa ogromnim znanjem ali koji nisu ...vernici.I da li to onda može značiti da oni ne znaju ništa jer nemaju...veru koja je znanje.

A ima i nepismenih,neobrazovanih koji su veoma oskudni bilo kakvim znanjem ali su vernici imaju...veru...I da lo to može značiti da oni imaju ...najbolje znanje...

Kada je u pitanju vera,niko ne može verovati u ono što ... zna...veću ono što želi da veruje.Ni ti niti bilo ko ne može ZNATI da je Mojsije štap pretvorio u zmiju ali i ti i bilo ko drugi u to MOŽE DA VERUJE.A to nije jedno te isto.

Da li bi vujadine mogao da komuniciraš samnom preko ''krste'' da nemaš neko konkretno znanje u vezi rada sa kompom...Ne bi mogao vujadine...A pri tom samo tvoje verovanje da bi to mogao a bez onog tehničkog znanja ne bi ti ništa pomoglo.

Већина мудрости у Курану и другим Светим Књигама су истоветне са Библијом.

A za ovo mogu da kažem...bravo vujadine.
A ovo nisi mogao napisati samo zbog toga što veruješ da je tako jer je za napisati ovako potrebno znanje da je to tako.
felix.gif

the-tree-hugger

niko ne veruje u nesto sto misli da je neistinito....
ti ne verujes u alaha,ne?
jer on ne postoji, jer je izmisljen.
zasto je hriscanski/judejski bog drugaciji?

Meni se ovo pitanje veoma dopada.Kratko jasno i konkretno...A jedini ''problemčić'' je u tome što na ovo pitanje ne može da se odgovori iole razumno.
felix.gif

Ja ne kapiram o cemu se ovde radi.Izgledate kao neka horda koja ima misiju da sve vernike proglasi ludacima,a meni i dalje nije dovoljno jasan motiv ateista koji bleje na forumu religija,ko kada bi grobar blejao na forumu delija.Meni,da sam ateista bi bog i laprdanje o bogu onda bila zadnja rupa na svirali i ne bih uopste nalazio za shodno da samozadovoljno se*em po vernicima.

Vi recimo verujete u koncept da se ovaj univerzum razvio sam od sebe i da je njegovo postojanje jednostavno brutalna cinjenica.
Ja verujem da je ovaj univerzum stvarao um i ne znam zasto je to toliko necuveno i zasto se to proglasava za ludacki koncept i bajke i sta ti ja znam
Vernici veruju da Bog postoji,i da bi se on i inkarnirao,a ja razmisljam da bi to mozda i bio slucaj,cisto da ga vise ne dozivljavamo kao neku apstrakciju.

Ovde se spominje i Frojd,pa cak se i Frojd jednom pohvalno izrazio o veri,na njegov nacin,rekavsi da je to kolektivna neuroza koja nas stiti od individualne,makar je to uspeo da prevali preko usta.Ako nista drug vera ima neku korisnu ulogu...

A tek sto gomila postova izgleda ko da su ga siparice pisale,bukvalno ovako

:dash::dash:bla bla:dash:pisem kao siparica:rotf:::rotf::rotf:upravo sam skinula poster dzastina timberlejka sa zida :rotf::rotf::dash::dash::dash:
i tako u nedogled

Brate postaje malo bajato

Ja ne kapiram o cemu se ovde radi.Izgledate kao neka horda koja ima misiju da sve vernike proglasi ludacima,a meni i dalje nije dovoljno jasan motiv ateista koji bleje na forumu religija,ko kada bi grobar blejao na forumu delija.Meni,da sam ateista bi bog i laprdanje o bogu onda bila zadnja rupa na svirali i ne bih uopste nalazio za shodno da samozadovoljno se*em po vernicima.

Vi recimo verujete u koncept da se ovaj univerzum razvio sam od sebe i da je njegovo postojanje jednostavno brutalna cinjenica.
Ja verujem da je ovaj univerzum stvarao um i ne znam zasto je to toliko necuveno i zasto se to proglasava za ludacki koncept i bajke i sta ti ja znam
Vernici veruju da Bog postoji,i da bi se on i inkarnirao,a ja razmisljam da bi to mozda i bio slucaj,cisto da ga vise ne dozivljavamo kao neku apstrakciju.

Ovde se spominje i Frojd,pa cak se i Frojd jednom pohvalno izrazio o veri,na njegov nacin,rekavsi da je to kolektivna neuroza koja nas stiti od individualne,makar je to uspeo da prevali preko usta.Ako nista drug vera ima neku korisnu ulogu...

A tek sto gomila postova izgleda ko da su ga siparice pisale,bukvalno ovako

:dash::dash:bla bla:dash:pisem kao siparica:rotf:::rotf::rotf:upravo sam skinula poster dzastina timberlejka sa zida :rotf::rotf::dash::dash::dash:
i tako u nedogled

Brate postaje malo bajato

Bravo, imaš reputaciju od mene

evo ti primer
Nepročitano јuče, 22:24 #82
the-tree-hugger
Obećava

Učlanjen: 05.05.2007.
Pol: ženski
Tekstova u blogu: 5
the-tree-hugger se trudi

Podrazumevano Re: Sudbina
oni su vodili kolo.

i EVANGELISTICKA I SVI JEBENI KULTOVI I SVE JEBENE RELIGIJE KOJE NAMECU SE NAMECU LJUDIMA KOJI NISU SPOSOBNI DA PROCENJUJU!

i taj post će da stoji, neće ga obrisati.
prava DEMONKRATIJA:dash:

Објасни због чега је правилније?

Rekao sam - ko hoće da veruje ima u šta. Ko neće da veruje ima u šta.
Jednostavno sam mislio na sve rupe koje vernik ne može da pokrije tom starom ponjavom koja se zove vera, bez obzira koliko se trudio.
Njegova jedina šansa je kada se nađe u nebranom grožđu tuđih argumenata od kojih se ne može odbraniti, a ponekad ih čak ni ne razume, jeste da se tom ponjavom pokrije preko glave i čeka da onaj ode.

S druge strane- tvoj "ko oće veruje, ko neće - ne mora" - znači da imaš taj jedan izbor. A svet je širok i dubok i znatno prevazilazi izbor koji milenijumima nameću jevrejske zanatlije i pecaroši. :)

Изгледа да нису. Јуче су се цео дан Тадић и Путин крстили у православном храму поред упокојеног Алексија а на крају су га и целивали.

Ja ne kapiram o cemu se ovde radi...

Zato možeš da budeš vernik. Uglavnom ne kapiraš stvari. :mrgreen:

Evo, da ti objasnim. Donedavno, vera je bila lična stvar čoveka. Ko je verovao, išao je u crkvu. I nije bilo ateista da idu u crkvu da bi zviždali popu i urezivali rogove u klupe.

A onda je neko smislio da treba da se vratimo tom prevaziđenom konceptu i da zatupljujemo našu decu religijom, da u svaki posao od mesne zajednice do države uvaljujemo po nekog popa, da plaćamo namet da bi čitav taj sistem funkcionisao itd.
Dakle, vera je počela da se meša u običan život čoveka i to na silu.
Meni se to ne sviđa. I koristim ovaj forum da kažem koliko i zašto mi se ne sviđa.

Jer ukoliko svi ćutimo, vrlo brzo ćemo se pretvoriti u pravoslavnu džamahiriju.
Boki će postati ministar prosvete. Njegovo nepoznavanje pravopisa neće biti smatrano otežavajućom okolnošću, jer će posedovati veru.

Vujadin veruje u zmajeve, ali će u pravoslavnoj džamahiriji postati ministar puteva. Tako ćemo imati puteve koji će biti ostavljeni bogu da ih izgradi u zamenu za usrdne molitve, a mostove ćemo zamenitii pripitomljenim zmajevima - skeledžijama.

Ima još, ali mislim da sam ocrtao generalnu ideju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back