vujadin
Poznat
- Poruka
- 9.689
vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Umesto ono 5 vekova trebao sam napisati 5000 godina...no eto ...pogreši se.
U vezi sa ovim mogu samo da kažem...kako kome.
MyrddinWyllt
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Nemaš nikakve potrebe da veruješ Sokratu...niti bilo kom filozofu.Nije ON pisao bibliju pa da mu bilo ko veruje.Ono što je Sokrat pisao...jednostavno se pročita bez potrebe da se veruje jer je elementarno poznavanje njegove filozofije preduslov nekog skromnog opšteg znanja a u funkciji shvatanja odnosa njegove ili ti staro grčke filozofije sa nekim ''novijim'' filozofskim mislima.
![]()
![]()
Добро, али би ипак било лакше ако се одреде датуми старе грчке филозофије и осталих мудрости. Мислим да треба ипак имати неку слику о времену и средини где су ти мудраци живели. Онда је могуће видети да ли су утицали једни на друге. Или су можда и преписивали једни од других. Знамо да се на Јевреје окомило и дрвље и камење, а после шизме и на Грке и друге Православце, а посебно на Србе православце. Мислим да је 5000 година мало прететарано у колико се не дозволи и другима исто толико а некима и мало више. У светској Кронологији Египћани и Кинези су уврстани у 2500 година пре Христа. Онда долазе Асирци Грци Фенићани Келти и тако редом до Аврама или 2000 година пре Христа. Значи да су се све те мудрости требале развити у то доба. Ако се то сматра стари свет. У следећих 500 година се само проширило и разгранало оно што је већ постојало. У том периоду су настале и вере и почело се веровати у супериорнија бића сваке врсте. Из једноставног разлога што више није било директне везе са владарима који су себе сматрали ПолуБоговима или чак и Боговима. Е сад ја себи постављам питање како су све те мудрости стигле до нас? И шта је одговор? Вера, или преко религије, што опет значи Вера.