VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Umesto ono 5 vekova trebao sam napisati 5000 godina...no eto ...pogreši se.

U vezi sa ovim mogu samo da kažem...kako kome.

MyrddinWyllt

Nemaš nikakve potrebe da veruješ Sokratu...niti bilo kom filozofu.Nije ON pisao bibliju pa da mu bilo ko veruje.Ono što je Sokrat pisao...jednostavno se pročita bez potrebe da se veruje jer je elementarno poznavanje njegove filozofije preduslov nekog skromnog opšteg znanja a u funkciji shvatanja odnosa njegove ili ti staro grčke filozofije sa nekim ''novijim'' filozofskim mislima.

:bye:
felix.gif

Добро, али би ипак било лакше ако се одреде датуми старе грчке филозофије и осталих мудрости. Мислим да треба ипак имати неку слику о времену и средини где су ти мудраци живели. Онда је могуће видети да ли су утицали једни на друге. Или су можда и преписивали једни од других. Знамо да се на Јевреје окомило и дрвље и камење, а после шизме и на Грке и друге Православце, а посебно на Србе православце. Мислим да је 5000 година мало прететарано у колико се не дозволи и другима исто толико а некима и мало више. У светској Кронологији Египћани и Кинези су уврстани у 2500 година пре Христа. Онда долазе Асирци Грци Фенићани Келти и тако редом до Аврама или 2000 година пре Христа. Значи да су се све те мудрости требале развити у то доба. Ако се то сматра стари свет. У следећих 500 година се само проширило и разгранало оно што је већ постојало. У том периоду су настале и вере и почело се веровати у супериорнија бића сваке врсте. Из једноставног разлога што више није било директне везе са владарима који су себе сматрали ПолуБоговима или чак и Боговима. Е сад ја себи постављам питање како су све те мудрости стигле до нас? И шта је одговор? Вера, или преко религије, што опет значи Вера.

BOKYSTAMY

А за што се није покајала.''pre rastanka sa zivotom ovim;sve ce cuti od crnih demona,a pred Bozjim svetlim andjelima.

Znači...oni koji dušu ispituju su demoni ili ti zli duhovi.E sada ja to ne razumem...Zašto bi crni demoni ili ti zli duhovi radili tudji posao...svetih andjela.

Zazijavalo

Jes, al gotovina opet dobro dođe.

Ali je zanimljivo da gotovina ne deluje kod onih zlih duhova...što je zanimljivo.A još je zanimljivije da deluje kod onih drugih...svetih andjela jer se oni potrude da nešto doture u priču da nešto opravdaju i tome slično.A što bi sveti andjelčići ''pravdali'' grešnu dušu ako nisu...malo stimulisani...pa i gotovinom.
felix.gif

BOKYSTAMY

gde se tu pominje novac

Pa ni danas prilikom nekog podmičivanja se novac ne spominje ali je uvek ...
tu negde.A da te pitam konkretno.Crni demoni ili zli duhovi ispituju ''dušu'' umrlog tu su na licu mesta i sveti andjeli ali...nigde ne piše ...ko donosi konačni sud da li će duša ''proći'' prvo mistarstvo i naći se u onom drugom...mistarstvu laži.

A kada se ima u vidu šta je sve greh po prvom mistarstvu...kako je uopšte moguće da ga bilo čija duša prodje... kao bezgrešna...Ima li ikoga ko može za sebe tvrditi da nikada nije učinio niti jedan ''oralni'' greh kako bi to rekao zazi.
felix.gif

BOKYSTAMY

Pa ni danas prilikom nekog podmičivanja se novac ne spominje ali je uvek ...
tu negde.A da te pitam konkretno.Crni demoni ili zli duhovi ispituju ''dušu'' umrlog tu su na licu mesta i sveti andjeli ali...nigde ne piše ...ko donosi konačni sud da li će duša ''proći'' prvo mistarstvo i naći se u onom drugom...mistarstvu laži.

A kada se ima u vidu šta je sve greh po prvom mistarstvu...kako je uopšte moguće da ga bilo čija duša prodje... kao bezgrešna...Ima li ikoga ko može za sebe tvrditi da nikada nije učinio niti jedan ''oralni'' greh kako bi to rekao zazi.
felix.gif

prosto, demoni ,imaju ispred sebe sve ono sto je dusa ucinila lose, andjeli pak,ono sto je ucinila dobro,, zavisi od mitarstva ,zasto se dusa isoituje, ako prevagnu losa dela, onda dusu zgrabe demoni, i dusa biva rasporedjena u paklu shodno svojim sagresenjima ,uvek postoji mogucnost, da se duse pominju na liturgiji, moliti se za njih, davati milostinju u ime pokojnikovo, nebili se Bog smilovao i dusu,izbavio vecnih muka,jer dusa se muci privremeno ,do konacnog suda kada ce svi dobiti nova tela,shodno zaslugama,

a sto se tice ,kako je moguce da bilo koja dusa prodje, pa moguce je,pokajanjem,i ispovescu se brisu svi ispovedjeni gresi, pricescem, milostinjom ,verom,, dobrim delima, molitvom svetaca , molitvom dobrog duhovnika,itd.

, a za ovo si u pravu nema ni jednoga bez greha, ali covek kada padne ,nece ostati da lezi nego ustaje i ide dalje,krvlju hristovom ispovescu, krstenjem ,oprastaju se gresi, velika je radost na nebu ,kada,se gresnik pokaje i vrati na pravi put

prosto, demoni ,imaju ispred sebe sve ono sto je dusa ucinila lose, andjeli pak,ono sto je ucinila dobro,, zavisi od mitarstva ,zasto se dusa isoituje, ako prevagnu losa dela, onda dusu zgrabe demoni, i dusa biva rasporedjena u paklu shodno svojim sagresenjima ,uvek postoji mogucnost, da se duse pominju na liturgiji, moliti se za njih, davati milostinju u ime pokojnikovo, nebili se Bog smilovao i dusu,izbavio vecnih muka,jer dusa se muci privremeno ,do konacnog suda kada ce svi dobiti nova tela,shodno zaslugama,

a sto se tice ,kako je moguce da bilo koja dusa prodje, pa moguce je,pokajanjem,i ispovescu se brisu svi ispovedjeni gresi, pricescem, milostinjom ,verom,, dobrim delima, molitvom svetaca , molitvom dobrog duhovnika,itd.

, a za ovo si u pravu nema ni jednoga bez greha, ali covek kada padne ,nece ostati da lezi nego ustaje i ide dalje,krvlju hristovom ispovescu, krstenjem ,oprastaju se gresi, velika je radost na nebu ,kada,se gresnik pokaje i vrati na pravi put

Eve ti gde novac radi za mrtve. Oklevao sam da pominjem katoličko otkupljivanje duša. Gotovinom. :mrgreen:

Međutim, ono što mi je interesantno ovde... Oko vere, mislim.

Jedan sanjao neku babu koja mu poručila... I sad to predstavlja zvanično učenje crkve.
Možda bi malo više kritičnosti dobro došlo? :D

Eve ti gde novac radi za mrtve. Oklevao sam da pominjem katoličko otkupljivanje duša. Gotovinom. :mrgreen:

Međutim, ono što mi je interesantno ovde... Oko vere, mislim.

Jedan sanjao neku babu koja mu poručila... I sad to predstavlja zvanično učenje crkve.
Možda bi malo više kritičnosti dobro došlo? :D

zato smo se i rastali od katolika.

sanjao .ali je zato znao i sveti vasilije novi, a i zasto bi neko kritikovao,nesto sto je crkva prihvatila, gde su mnogi razmisljali o tome ,zasto bih ja kritikovao? mada nama deluje kao pricica ali trebamo imati na umu da se stvari sa druge strane ,nemogu lako opisati,

BOKYSTAMY

prosto, demoni ,imaju ispred sebe sve ono sto je dusa ucinila lose, andjeli pak,ono sto je ucinila dobro,

Izgleda da sam malo priprost pa ovo što je kao prosto...ja malo ne razumem.Da li se u prvom mistarstvu ispituje i sudi duši za grehe koje je počinila jezikom ili je to onako pro forme jer će andjeli uvek naći nešta što je duša i kao dobro učinila.O čemu se tu zapravo radi...sudi li se gresima učinjenim jezikom ili se ti gresi vagaju sa bilo čim što je duša učinila kao dobro...

ako prevagnu losa dela, onda dusu zgrabe demoni, i dusa biva rasporedjena u paklu shodno svojim sagresenjima

I ovo ne razumem.Nemoj mi to tako ...uopšteno...ako prevagnu dobra dela...U prvom mistarstvu se sudi svakoj ružnoj izgovorenoj reči,pa bi bilo logično da je precizno odredjeno ...koliko je ružnih reči dopušteno a da duša ne bude zgrabljena od demona.

Po tvom uopštenom tumačenju gresi učinjeni jezikom se jednostavno nipodaštavaju barem jednim jedinim dobrim delom.Pa ako je tako onda treba da se pokrene inicijativa kod andjela da to prvo mistarstvo...ukinu.

izbavio vecnih muka,jer dusa se muci privremeno ,do konacnog suda kada ce svi dobiti nova tela,shodno zaslugama,

A ovde si me ''zbunio'' totalno...sa onim...kada ce svi dobiti nova tela...

Da li si razmišljao kada si ovo napisao...kakva će to nova tela svi dobiti shodno zaslugama...De mi malo pojasni to u kakvim će to i kojim novim telima pravedne duše da se šetkaju po nebu...mislim sarstvu nebeskom...

felix.gif

sanjao .ali je zato znao i sveti vasilije novi, a i zasto bi neko kritikovao,nesto sto je crkva prihvatila, gde su mnogi razmisljali o tome ,zasto bih ja kritikovao? mada nama deluje kao pricica ali trebamo imati na umu da se stvari sa druge strane ,nemogu lako opisati,

Stvari a druge strane se zapravo najlakše mogu opisati. Problem je opisati stvari sa ove strane. Jer će se uvek naći neko ko je bolje video i pravilnije shvatio.

Nisam ni mislio da ti sad budeš kritičan, već da je crkva trebalo da bude kritična.

I, naravno, problem otkupa grehova nije izazvao rascep između katolika i pravoslavaca, već između katolika i protestanata.

Zazijavalo

Eve ti gde novac radi za mrtve. Oklevao sam da pominjem katoličko otkupljivanje duša. Gotovinom.

Znači da smo pitanje ''gotovine'' rešili.

BOKYSTAMY

Raskol nije nastupio zbog toga.

Šta je to znao Sveti Vasilije Novi...Dok je Teodora bila samo samopregorna monahinja i slepa poslušnica Sv.Vasilija Novog nije bila poznata po bilo čemu.

Ali zato je nakon smrti 940 godine ušla u crkveno učenje javivši Sv.Grigoriju isto učeniku Sv.Vasilija Novog ...svoju šetnju kroz mitarstva...

I da te pitam...ima li igde u bibliji da piše bilo šta o bilo kojem od onih Teodorinih 20 mistarstava.I šta bi bilo da se Sv.Grigorije nije dosetio da mu je o tim mistarstvima dojavila Teodora...Pa zar to stvarno nije...samo pričica...
felix.gif

BOKYSTAMY

Izgleda da sam malo priprost pa ovo što je kao prosto...ja malo ne razumem.Da li se u prvom mistarstvu ispituje i sudi duši za grehe koje je počinila jezikom ili je to onako pro forme jer će andjeli uvek naći nešta što je duša i kao dobro učinila.O čemu se tu zapravo radi...sudi li se gresima učinjenim jezikom ili se ti gresi vagaju sa bilo čim što je duša učinila kao dobro...

I ovo ne razumem.Nemoj mi to tako ...uopšteno...ako prevagnu dobra dela...U prvom mistarstvu se sudi svakoj ružnoj izgovorenoj reči,pa bi bilo logično da je precizno odredjeno ...koliko je ružnih reči dopušteno a da duša ne bude zgrabljena od demona.

Po tvom uopštenom tumačenju gresi učinjeni jezikom se jednostavno nipodaštavaju barem jednim jedinim dobrim delom.Pa ako je tako onda treba da se pokrene inicijativa kod andjela da to prvo mistarstvo...ukinu.

A ovde si me ''zbunio'' totalno...sa onim...kada ce svi dobiti nova tela...

Da li si razmišljao kada si ovo napisao...kakva će to nova tela svi dobiti shodno zaslugama...De mi malo pojasni to u kakvim će to i kojim novim telima pravedne duše da se šetkaju po nebu...mislim sarstvu nebeskom...

felix.gif

vidi ovako, u bibliji je pisano,ljubav pokriva mnogo greha, onda onom ko gresnika vrati na pravi put,,bice izbrisani mnogi gresi,itd cak milostinjom,pokajanjem ispovescu,brisu se gresi, a postoje i reci koje su dobre, reci utehe ,reci hvale ,molitvene reci , reci koje mire zavadjene, svaka rec ima svoju tezinu ,i dobra i losa,

a za tela nova citaj poslanice, recimo korincanima 1, glava 15;51,52,53,54,
onda rimljanima poslanica,glava8;29, ima jos dosta,

Poslednja izmena:
BOKYSTAMY

a za tela nova citaj poslanice, recimo korincanima 1, glava 15;51,52,53,54,

A zaboravio si ono pod ''50''...

A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasleđuje.

A pojasni mi ovo pod ''53''...
Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.

Baš me interesuje definicija ...neraspadljivog tela...i čije će biti...Pazi ovako...ti prodješ strašni sud i kada se to zbudne...dobiješ novo...neraspadljivo telo...Hoće li to biti ono tvoje staro ''raspadljivo'' ali malo doterano da bude ...neraspadljivo...ili će biti ...nemam pojma ni kakvo ni čije niti od čega.
Nešta sam veoma znatiželjan u vezi sa tim.
felix.gif

zashto bi bilo shta verovao o sokratu?

ne moram da verujem, mogu da prihvatim ili odbacim njegovo učenje.
to što sam boldovao čuo, to znači da nisam čitao njegove mudre izreke ili već šta, nego jednostavno čuo kao i za mnogo hiljada drugih "mudraca" filozofskih.

verujem u BOGA iako ga ne razumem, ne vidim šta ima loše u tome, po prirodi kreacionista.
poštujem (zato što verujem) isusovo učenje, ali daleko sam od toga da mogu podneti takav stil i način života.
ne moram da tražim dokaz postojanja božijeg jer jednostavno VERUJEM.
boga fizički, materijalno ne možeš dokazati, kao i što se ne može dokazati da ne postoji.

Hajde da temu vratim na ono ...vera...

Hajde da malo pričamo o tome...šta se i kako dešava sa dušom nakon smrti čovekove.
Šta se dešava u onih prvih 40 dana sa dušom kada napusti telo umrlog...

Sveta Teodora carigradska nakon svoje smrti je proputovala različitim nivoima nekih carinarnica koje se u hriščanskom pravoslavlju nazivaju...mitarstva.O tom svom iskustvu je dojavila Svetom Grigoriju učeniku Sv.Vasilija Novog a koji je to uveo u učenje hriščanske crkve.Sveta Teodora je opisala putešestvije svoje ''duše''...

Verujete li u postojanje mitistarstava a ima ih 20...A prvo mitarstvo je mitarstvo jezika gde se ispituju gresi učinjeni jezikom u smislu....

''Свака речца што је језик рек'о,Нит се губи нит се заборавља,Звук и слика њезина остаје Да пред душом по смрти се јави.Срамне речи, речи богохулне,Псовке страшне, псовке бујесловне, И узвици празног хохотања -Све ће душа чути поновљено Што је икад на земљи изрекла Грдећ себе, Бога или људе,
А за што се није покајала.''

I šta mislite...ko dušu ''vodi'' ko je ''ispituje'' i na koje načine duša može proći dalje...u drugo mitarstvo...
felix.gif
Kada sam pročitao priču o Blaženoj Teodori odmah sam rekao Bože me sačuvaj da li je normalan i onaj ko je napisa i onaj ko u nju veruje. I mislim da ti je ovo pitanje dobro jer je jedno od onih gde možeš videti ko su pametni vernici. Naime, svi vernici koji se stide priče o Blaženoj teodori ovde se neće javiti i to su pametni, svakako.

BOKYSTAMY

A zaboravio si ono pod ''50''...

A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasleđuje.

A pojasni mi ovo pod ''53''...
Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.

Baš me interesuje definicija ...neraspadljivog tela...i čije će biti...Pazi ovako...ti prodješ strašni sud i kada se to zbudne...dobiješ novo...neraspadljivo telo...Hoće li to biti ono tvoje staro ''raspadljivo'' ali malo doterano da bude ...neraspadljivo...ili će biti ...nemam pojma ni kakvo ni čije niti od čega.
Nešta sam veoma znatiželjan u vezi sa tim.
felix.gif

apostol lepo objasnjava, da ce se tela vaskrslih ljudi razlikovati od nasih grubih tela,to ce biti tela duhovna slicna vaskrslom hristu,bice neraspadljiva ,jer telo i krv nemogu naslediti carstvo bozije,niti raspadljivost nasledjuje neraspadljivost,i zato svi necemo pomreti ,ali cemo se svi promeniti,odnosno koji budu u zivotu ,u momentu opsteg vaskrsenja, u jedanput ,u trenutku oka,ce se promeniti,i njihova tela ce takodje postati neraspadljiva,jer treba ovo raspadljivo da obuce neraspadljivo,sva ta duhovna tela bice proslavljena u razlicitoj merirazlicitoj meri,ovisno od moralnog savrsenstva svakog coveka..

i jos nesto prvo dolazi vaskrsenje , odnosno svaka dusa dobivanovo telo, u zavisnosti kakva je moralno bila, onda sveopsti sud ,ono kada staju sa leve i desne strane hrista,,

hristos je vaskrsao u tavom telu, a citali smo, o nekvim svojstvima tela tog,, menjanje lika, pojavljivanje na raznim mestima od jednom, prolazenje kroz materiju itd, nasa tela ,odnosno ako ,ih,dobijemo, bice slicna hristovom.

apostol lepo objasnjava, da ce se tela vaskrslih ljudi razlikovati od nasih grubih tela,to ce biti tela duhovna slicna vaskrslom hristu,bice neraspadljiva ,jer telo i krv nemogu naslediti carstvo bozije,niti raspadljivost nasledjuje neraspadljivost,i zato svi necemo pomreti ,ali cemo se svi promeniti,odnosno koji budu u zivotu ,u momentu opsteg vaskrsenja, u jedanput ,u trenutku oka,ce se promeniti,i njihova tela ce takodje postati neraspadljiva,jer treba ovo raspadljivo da obuce neraspadljivo,sva ta duhovna tela bice proslavljena u razlicitoj merirazlicitoj meri,ovisno od moralnog savrsenstva svakog coveka..

i jos nesto prvo dolazi vaskrsenje , odnosno svaka dusa dobivanovo telo, u zavisnosti kakva je moralno bila, onda sveopsti sud ,ono kada staju sa leve i desne strane hrista,,

hristos je vaskrsao u tavom telu, a citali smo, o nekvim svojstvima tela tog,, menjanje lika, pojavljivanje na raznim mestima od jednom, prolazenje kroz materiju itd, nasa tela ,odnosno ako ,ih,dobijemo, bice slicna hristovom.
Zar ti ne možeš da budeš, moralan, pun ljubavi prema bližnjima, čestit i pošten a da se ne nadaš nagradi u vidu večnog, neraspadljivog života u Carstvu nebeskom?

stnco

Kada sam pročitao priču o Blaženoj Teodori odmah sam rekao Bože me sačuvaj da li je normalan i onaj ko je napisa i onaj ko u nju veruje. I mislim da ti je ovo pitanje dobro jer je jedno od onih gde možeš videti ko su pametni vernici. Naime, svi vernici koji se stide priče o Blaženoj teodori ovde se neće javiti i to su pametni, svakako.

Proučavajući tu priču u vezi sa Blaženom Teodorom i njenim putešestvijem kroz mistarstva prosto nisam mogao da verujem šta su ljudi sve napisali.Sv.Grigoriju je u snu Teodora dojavila svoju priču o mistarstvima ali ga je njegov učitelj Sv.Vasilije Novi,uverio da je to ustvari bila dojava ličnog od boga.I šta reći...A onda se na tu priču nadovezuju neki sveti oci sa njihovim svetim tumačenjima.

Tako recimo Sveti Amvrosije Milanski uci: “Posto dusa ostaje živa i posle smrti, i dobro ostaje živo i ne gubi se sa smrću, nego se još uvećava. Dušu ne zadržava nikakva prepreka koju postavlja smrt, nego je čini jođ delatnijom, jer dejstvuje u “domaćem” ambijentu, bez ikakve veze sa telom koje je za nju teret pre nego li neka korist”. (Sveti Amvrosije Milanski, “Smrt kao dobro”).

A nakon smrti prva dva dana duša je nešto kao slobodna da ide gde god hoće naravno uz pratnju andjela.A trećeg dana dušu dovode u ono prvo mistarstvo.

A da li si znao ovo...da je duša majke Isusove imala privilegiju i da nije morala da prolazi kroz mitarstva jer je Isus lično sišao sa neba i njenu dušu odneo gore na nebo.

A kada duša onako uspešno prodje kroz prvo mitarstvo onda je odvode u ono drugo...mistarstvo laži.A to izgleda citirano...

'' Друга стража још црњих демона,Где се душа за лаж истјазава За све лажи што је помислила И за оне што је исказала,За сва мрска лажна сведочења,Лажне клевете Именом Божијим,И све лажи језиком просуте –Све ће душа чути поновљено Све ће чути од црних демона А пред лицем Божијих Ангела.''

Ovde je veoma zanimljivo da laž nije samo ono što je izgovoreno kao laž već je laž i ono što je duša bilo kada i pomislila da izgovori.A na tu okolnost je veoma zanimljivo da li uopšte postoji jedan jedini vernik koji nikada nije slagao ili barem pomislio da to učini.
felix.gif

stnco

Proučavajući tu priču u vezi sa Blaženom Teodorom i njenim putešestvijem kroz mistarstva prosto nisam mogao da verujem šta su ljudi sve napisali.Sv.Grigoriju je u snu Teodora dojavila svoju priču o mistarstvima ali ga je njegov učitelj Sv.Vasilije Novi,uverio da je to ustvari bila dojava ličnog od boga.I šta reći...A onda se na tu priču nadovezuju neki sveti oci sa njihovim svetim tumačenjima.

Tako recimo Sveti Amvrosije Milanski uci: “Posto dusa ostaje živa i posle smrti, i dobro ostaje živo i ne gubi se sa smrću, nego se još uvećava. Dušu ne zadržava nikakva prepreka koju postavlja smrt, nego je čini jođ delatnijom, jer dejstvuje u “domaćem” ambijentu, bez ikakve veze sa telom koje je za nju teret pre nego li neka korist”. (Sveti Amvrosije Milanski, “Smrt kao dobro”).

A nakon smrti prva dva dana duša je nešto kao slobodna da ide gde god hoće naravno uz pratnju andjela.A trećeg dana dušu dovode u ono prvo mistarstvo.

A da li si znao ovo...da je duša majke Isusove imala privilegiju i da nije morala da prolazi kroz mitarstva jer je Isus lično sišao sa neba i njenu dušu odneo gore na nebo.

A kada duša onako uspešno prodje kroz prvo mitarstvo onda je odvode u ono drugo...mistarstvo laži.A to izgleda citirano...

'' Друга стража још црњих демона,Где се душа за лаж истјазава За све лажи што је помислила И за оне што је исказала,За сва мрска лажна сведочења,Лажне клевете Именом Божијим,И све лажи језиком просуте –Све ће душа чути поновљено Све ће чути од црних демона А пред лицем Божијих Ангела.''

Ovde je veoma zanimljivo da laž nije samo ono što je izgovoreno kao laž već je laž i ono što je duša bilo kada i pomislila da izgovori.A na tu okolnost je veoma zanimljivo da li uopšte postoji jedan jedini vernik koji nikada nije slagao ili barem pomislio da to učini.
felix.gif
Ja tu i tamo, sve u nadi da ću se preobraziti, pročitam i po neku versku knjigu. I priznajem da sam veoma zbunjen. U knjizi "Besmrtnost urođena ili stečena", autor prof Mirko Golubić, pomoću citata iz Biblije i navodeći citate iz Biblija svetskih prevodilaca, kategorički tvrdi da duša kao entitet ne posotoji, i posle smrti ništa ne izlazi iz tela. A opet ovde vidim sasvim druge stvari i ostaću zbunjen sve dok me ti, cenjeni jerohinac, ne prosvetliš.:D
Dakle postoji li duša i ako je odgovor pozitivan, koliko ono beše grama je raspadljivo telo lakše kada duša iz njega izađe (a prof. Golubić nek se slika sa svojom tvrdnjom)?

moralno dobro je ,sigurno bolje od zla, ali ciniti moralno dobro hrista radi vuce sa sobom nagradu, a to je zivot vecni,zasto bih drugacije radio

A jesi li ti moralno dobar Hrista radi samo zbog obećane nagrade, ili si inače moralno dobar?
I mogu li ja biti moralno dobar ne Hrista radi, već zato što to možda jesam po prirodi čovečjoj, a eventualnu nagradu da poklonim tebi pa ti uživaj u duploj večnosti?

A jesi li ti moralno dobar Hrista radi samo zbog obećane nagrade, ili si inače moralno dobar?
I mogu li ja biti moralno dobar ne Hrista radi, već zato što to možda jesam po prirodi čovečjoj, a eventualnu nagradu da poklonim tebi pa ti uživaj u duploj večnosti?

covek ,koji tvrdi da moze biti sam od sebe moralno dobar, je u velikoj zapludi ,jer samo uz pomoc boziju covek ,moze da se izbori sa zlom u sebi, biti svestan ,sta je moralno dobro ,to je razumljivo ali ,ispuniti moralni zakon ,je covekovoj prirodi nemoguce, jer covek je u velikoj meri nkegov krsilac, tacno je da nekada ispunjavamo ,zakon moralni, ali zaboravljamo ,koliko smo ga puta prekrsili,samo bog moze da spase coveka od takvog egoizma, a drugo,pazi da odbijanjem nagrade ne uvredis darodavca, hvala na ponudi ali ni ja nisam siguran za svoje mesto

BOKYSTAMY

Pokušaj da uložiš napor i da zanemariš one priče iz biblije.Nemaš razloga da mi ne veruješ da su mi poznate...veoma dobro.Pokušaj nekim tvojim rečima, bez onog apostol kaže ovako ili onako da mi napišeš kakva nova tela će duše dobiti.

Hajde da malo pojednostavim.Kakvo če telo dobiti tvoja duša...Hoće li to biti isto ono telo koje je bilo raspadljivo,hoće li to biti ono tvoje telo ili...nečije a novo.Hoće li to telo biti kao telo novorodjenog...telo bebe ili pak telo koje se zadesi u trenutku smrti.

Hoće li ta nova tela imati u sebi ... krv...ili će to biti neka astralna tela bez...krvi.
Da li će ta tela umeti da misle,da govore,hoće li imati osećaj za glad,žedj i tome slično.

A budući da će biti večna,besmrtna i savršena ...da li to znači da će onakvim kakvim se dobiju u trenutku dobijanja ... ostati večito takva i da neće...stariti.U vezi sa ovim možeš mi odgovoriti samo shodno nekom tvom mišljenju jer o ovome se nisu izjašnjavali ni apostoli a ni sveti oci.
felix.gif

covek ,koji tvrdi da moze biti sam od sebe moralno dobar, je u velikoj zapludi ,jer samo uz pomoc boziju covek ,moze da se izbori sa zlom u sebi, biti svestan ,sta je moralno dobro ,to je razumljivo ali ,ispuniti moralni zakon ,je covekovoj prirodi nemoguce, jer covek je u velikoj meri nkegov krsilac, tacno je da nekada ispunjavamo ,zakon moralni, ali zaboravljamo ,koliko smo ga puta prekrsili,samo bog moze da spase coveka od takvog egoizma, a drugo,pazi da odbijanjem nagrade ne uvredis darodavca, hvala na ponudi ali ni ja nisam siguran za svoje mesto

Imaš prilično čudnu predstavu o čoveku koga je stvorio Bog po svom liku, a sada mora da se bori sa "zlom u sebi". Otkuda je to zlo u tebi, protiv koga se boriš uz Božiju pomoć, a vidim da se još nisi izborio, jer inače ne bi sumnjao u svoje mesto?
No, kako ti nisi siguran za svoje mesto, a svesrdno se uz Božiju pomoć boriš protiv zla u tebi, onda ja odustajem od mesta u Carstvu nebeskom. Ako tebi Bog nije pomogao neće ni meni, garant.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back