VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U ovom...

''Svakom čoveku, koji misli da može tumačiti i poučavati stvari o ...onom svetu.... Bog će se nasmejati.''

ima ono ...tumačenje...i...poučavanje...nema ono...objasniti....

A nije isto ...objasniti i...poučavati...

P.S. Dobar deo vremena provedoh u onoj kafani u komšiluku dok sam iščitao sve napisano.

Tumaciti mozes i bez dokaza. Zato sam to napisala.
Ali kad krenes u objasnjavanje, pretpostavlja se da imas neki argument. Zar nije to tad presmijesno....

P.S. Ne znam koji dio si citao, ono u toku dana ili veceras... Tesko je kafanska desavanja razumjeti ako nisi tamo manje-vise konstantno...

Neka je srećan praznik svima koji danas slave Krstovdan.

Krstovdan.jpg

Tumaciti mozes i bez dokaza. Zato sam to napisala.
Ali kad krenes u objasnjavanje, pretpostavlja se da imas neki argument. Zar nije to tad presmijesno....

To ide malo drukčije u teološkom bolje reći apolozetskom smislu. Oni koji tmače bibliju
naglašavaju da je tumačenje zasnovano na...dokazima. A onda neki drugi objašnjavaju ta tumačenja ...širokim verskim masama.

P.S. Ne znam koji dio si citao, ono u toku dana ili veceras... Tesko je kafanska desavanja razumjeti ako nisi tamo manje-vise konstantno...

Pročitao sam sve od onog posta ...ajmo mi na našu temu...

To ide malo drukčije u teološkom bolje reći apolozetskom smislu. Oni koji tmače bibliju
naglašavaju da je tumačenje zasnovano na...dokazima. A onda neki drugi objašnjavaju ta tumačenja ...širokim verskim masama.

Tumacenje je priznato da bi se zastitili od odgovornosti oni koji tumace (bilo zakone bilo vjersku literaturu).

Pročitao sam sve od onog posta ...ajmo mi na našu temu...

Svaka ti cast. To je zaista zahtjevalo poprilicno vremena i volje....

Da.

Pomenusmo neko vece (ne)postojanje VJERNIKA SA ZDRAVIM RAZUMOM............. (vjernik u neku vjersku ideologiju)

Sv.Avgustin je u svom delu ''Božija država'' izneo neke svoje postavke o vernicima i sa razumom i sa verom. On nikako nije želeo da odbaci razum u kontekstu sa verom ali mu je priča...tanka samo tako.

A Sveti Teofan Zatvornik kaza ovako...

Не стремите земљи. Све је пролазно – само је загробна срећа вечна, непроменљива, сигурна. И та срећа зависи од тога како ћемо проживети овај наш живот!

Zapazi ono...samo je zagrobna sreća večna, nepromenljiva i večna...

I hebiga. Moj razum to ne može da prihvati.

Sv.Avgustin je u svom delu ''Božija država'' izneo neke svoje postavke o vernicima i sa razumom i sa verom. On nikako nije želeo da odbaci razum u kontekstu sa verom ali mu je priča...tanka samo tako.

E to bi meni bilo zanimljivo stivo... Jer pocinjem razmisljati o pravom znacenju pojma "razum".

I hebiga. Moj razum to ne može da prihvati
.

Ni moj.

I hebiga. Moj razum to ne može da prihvati.

Ja mogu razumjeti smisao vjere, vjerovanja u nesto. Vjerujes u nesto sto ti daje snagu, osjecaj (ljubav). I to je nesto neopipljivo. Zasto onda ne stati tu. Zar nije taj osjecaj dovoljan nego se mora iskristalizirati kroz Boga? Ne razumijem ja to....

:rotf:

Ma nerviralo me ono duplo citiranje pa mi se odgovor utopio u tvoj post. Pa me naljutilo to. A plava mi dosla po inerciji :manikir:

I mene je ranioje to nerviralo jer nisam ni znao kako treba da kvotujem. Sitna stvar ali dok mi nisu objasnili mogao sam samo da se blago nerviram.

A znaš šta je zanimljivo za plavu slova. Pored Divioca ranije je plavim slovima pisala Besmrtna pardon sada Mona i Loukrstić.

Ne razumeju to ni vernici ali oni veruju da čovek ne može osećati ljubav ako ne veruje u boga koji je...ljubav.:think:

Pa sta je onda ovo sto ja osjecam kao ljubav? Preteca ljubavi?

I mene je ranioje to nerviralo jer nisam ni znao kako treba da kvotujem. Sitna stvar ali dok mi nisu objasnili mogao sam samo da se blago nerviram.

A znaš šta je zanimljivo za plavu slova. Pored Divioca ranije je plavim slovima pisala Besmrtna pardon sada Mona i Loukrstić.

Ja bih najradije pisala zelenim, ali ne zelim pisati u boji.... Za sad. A kad hocu nesto obojiti onda koje se boje dohvatim... i pink i plava i crvena.... samo da je uocljivo.
A to citiranje, ma ne bi mi palo na pamet da obrisem originalni quote :dash: da mi ti nisi rekao....

Pa sta je onda ovo sto ja osjecam kao ljubav? Preteca ljubavi?

To što ti osečaš kao ljubav to je zapravo ono što ljubav jeste. Teško da se se može imati osećaj ljubavi prema bogu kada biblija jasno kaže da se ljubav prema bogu može osećati samo kroz strah od boga.

Ja bih najradije pisala zelenim, ali ne zelim pisati u boji.... Za sad. A kad hocu nesto obojiti onda koje se boje dohvatim... i pink i plava i crvena.... samo da je uocljivo.
A to citiranje, ma ne bi mi palo na pamet da obrisem originalni quote :dash: da mi ti nisi rekao....

Sada si kvotala dobro. A ima i ono quote na kraju, i njega treba da obrišeš nekada da ne bi ostalo na ...kraju...

Ne iskljucujem. Samo rekoh da ne razumijem. Moj razum se kosi sa tim. Moj stav je da je bitnija snaga vjerovanja nego predmet vjerovanja.

тачно снага вера је најбитнија
тако снажно можеш веровати и у новац да ће ти донети блаженство
тако снажно можеш веровати да ако цркне крава комшији да ће теби бити лепо....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back