VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zašto tako ? Čemu ta isključivost ? Kakvom li bi izgledala neka razmena mišljenja kada bi mišljenje razmenjivali samo oni koji misle na isti način o istoj stvari...?
z:poz:

Zar na ovome mestu isključivost ne dolazi upravo sa suprotne strane koja umesto da daje argumente za svoje stavove oni se umesto toga samo ponavljaju, tako da ovde nema razmene mišljenja, već samo konstantan monolog obe strane, od kojih jedna nije ni spremna za argumente, a druga koja je spremna ne može da ih razmeni sa drugom stranom jer ta strana to i ne želi.
Naravno ima izuzetaka,ali jako mali broj.

Zar na ovome mestu isključivost ne dolazi upravo sa suprotne strane koja umesto da daje argumente za svoje stavove oni se umesto toga samo ponavljaju, tako da ovde nema razmene mišljenja, već samo konstantan monolog obe strane, od kojih jedna nije ni spremna za argumente, a druga koja je spremna ne može da ih razmeni sa drugom stranom jer ta strana to i ne želi.
Naravno ima izuzetaka,ali jako mali broj.

house_md_religious_en_1015.jpg

Ja, recimo, još čekam da mi DŽavolak objasni zašto koristi đavoimani internet ako je već zadovoljan čovek... :zelenko: ...

house_md_religious_en_1015.jpg

Ja, recimo, još čekam da mi DŽavolak objasni zašto koristi đavoimani internet ako je već zadovoljan čovek... :zelenko: ...

E hebiga sada. Nemoj da gledaš formu jer forma nije suština a suština je djavolkovoj duhovnoj potrebi...a duhovna potreba je iznad forme a sve što nije duhovna potreba je blud i razvrat a da ne bi bio u bludu i razvratu djavolko mora da koristi internet.
:hahaha1:

E hebiga sada. Nemoj da gledaš formu jer forma nije suština a suština je djavolkovoj duhovnoj potrebi...a duhovna potreba je iznad forme a sve što nije duhovna potreba je blud i razvrat a da ne bi bio u bludu i razvratu djavolko mora da koristi internet.
:hahaha1:

Stvarno, šta tu ima da ti bude nejasno... čuveno cirkularno objašnjenje... k'o što mi je neko ovde definisao ateizam kao 'ateizam'. :lol:
Kad bolje razmislim, to širenje vere mu dođe nešto kao ono pismo... 'ako ga ne pošalješ na 10 adresa, uvenule ti muškatle dabogda'...
I bejaše onih što verovahu da je to bogougodno muškatlama... :super:

Stvarno, šta tu ima da ti bude nejasno... čuveno cirkularno objašnjenje... k'o što mi je neko ovde definisao ateizam kao 'ateizam'. :lol:
Kad bolje razmislim, to širenje vere mu dođe nešto kao ono pismo... 'ako ga ne pošalješ na 10 adresa, uvenule ti muškatle dabogda'...
I bejaše onih što verovahu da je to bogougodno muškatlama... :super:

Kada je vera u pitanju, jednostavno se veruje u sve ono što je neko odredio da se u to verovati mora. Veruje se da je Isus rodjen 25.og na današnji dan odnosno 7.og januara po onom drugom kalendaru.

Ja sam se recimo blago zanesvešćivao da u bibliji pronadjem jedan jedini stih koji bi ukazaivao na datum Isusovog rodjenja...ali ga nisam pronašao.

A hrišćanski odgovor na pitanje kada je Isus rodjen hrišćanske apologete u ime crkve po pravilu preokrenu u pitanje ...zašto je Isus rodjen...i onda ...pričaju priču koja veze nema sa pitanjem...kada je Isus rodjen...

Jedan stihić ali zanimljiv...

Luaka 2:8...

''I behu pastiri u onom kraju koji čuvahu noćnu stažu kod stada svog.''

A tim pastirima je došao andjeo gospodnji da im objavi vest da je Isus upravo rodjen.

Ima li ovde nešta malo neobično...

A da malo zakomplikujem postavljajući i ovaj stih koji mnogi vernici zasigurno nikada pročitali nisu...

Jezra 10:13...

''Ali naroda ima mnogo i ide dažd, ne može se stajati napolju, a taj posao nije za jedan dan ni za dva, jer nas ima mnogo koji sagrešismo u tom.''

U čast boga Saturna.

A ta svetkovina i slavljenje saturnalija je trajala negde od 17 do 24 decembra ali je posebno zanimljivo da je Natalis Solis Invicti kao zimski solisticij slavljen konkretno na dan 25. decembra.

Inače u hrišćanstvu ima paganskih elemenata koliko god želiš, uskršnji zec, božična jelka, božić koji pada na Saturnalije....koliko mi se čini onima koji su propovedali hrišćanstvo nije bilo stalo po koju cenu će ga nekome preneti, već im je stalo samo da nekoga preobrate, pa čak i uz zadržavanje na određen način paganskih elemenata verovanja i uključivanja istih u hrišćanstvo.

Poslednja izmena:
Inače u hrišćanstvu ima paganskih elemenata koliko god želiš, uskršnji zec, božična jelka, božić koji pada na Saturnalije....koliko mi se čini onima koji su propovedali hrišćanstvo nije bilo stalo po koju cenu će ga nekome preneti, već im je stalo samo da nekoga preobrate, pa čak i uz zadržavanje na određen način paganskih elemenata verovanja i uključivanja istih u hrišćanstvo.

Moglo bi da se kaže da je hrišćanstvo zapravo...hristijanizovano paganstvo...

Da,to je sudbina...Ali nijanse su u pitanju,odnosno nase shvatanje i dela koja cinimo prolazeci kroz sudbinu do krajnjeg cilja.
Da,sudbina je sama po sebi odredjena,konacna.

Kakav si ti vernik koji veruje u boga a pri tom veruje i u sudbinu ? Dragi moj verniče to nikako ne ide jedno sa drugim. Ako je sudbina sama po sebi konačna i odredjena onda je jasno da je u tom slučaju i tebi i meni ili bilo kome sve unapred predodredjeno. U tom slučaju bi sama sudbina bila i iznad boga imajući u vidu činjenicu da je niko pa ni on ne može naknadno izmeniti. Možeš li ti to da shvatiš...?

Mesati sektastvo,nauku-astronomiju,paganstvo, itd sa Hroscanstvom... Ode vam diskusija u pogresnom smeru.
Da li to neko pokusava da ugura ovde sektastvo?
Da se ispravim, paganstvo se podrazumeva u Hriscanstvu i Veri.

Da li mi to kažeš da u hrišćanstvu nema ničeg paganskog ? Da li ti praviš razliku izmedju paganizma i sektaštva ? O čemu pričaš verniče ?

A ono na kraju ti je pravi biser...
Da se ispravim, paganstvo se podrazumeva u Hriscanstvu i Veri.

A da mi malo pojasniš ovo podrazumevanje paganstva u hrišćanstvu i...veri...:think:

U Kahlil Gibranovog Proroka i njegove reči skoro da nije moguće neverovati. Poslušajte i nemojte propustiti nijednu jedinu reč.

Što se mene tiče ovo je jedini...Prorok...kojeg uvažavam zbog beskrajno životnih i moćnih kazivanja.

Heh, @Jerohinac,

Ocigledno i ti kao i ja malo smo pomesali loncice,mislim na to da smo poceli mesati termine.;)
Ja jesam vernik,i jos produhovljen,u pravom smislu;)
Mozda smo malo se udaljili od Vuka Karadjica,citajuci ovde razna misljenja i mozda malo udaljeni tim da nekazem modernim frazama kao i stranim recima i izrazima koje koriste pojedini ovde.Zato me nisi razumeo. ;)Kao sto sam i rekao ranije,nemoze se vera,duhovnost objasnjavati stranim (profesionalnim) izrazima,recima.
Nije djaba Vuk rekao:>>pisi kao sto govoris,i citaj kako je napisano<<

Sta ti podrazumevas pod rec sudbina ?

Heh, @Jerohinac,

Ocigledno i ti kao i ja malo smo pomesali loncice,mislim na to da smo poceli mesati termine.;)
Mozda smo malo se udaljili od Vuka Karadjica,citajuci ovde razna misljenja i mozda malo udaljeni tim da nekazem modernim frazama kao i stranim recima i izrazima koje koriste pojedini ovde.Zato me nisi razumeo. ;)Kao sto sam i rekao ranije,nemoze se vera,duhovnost objasnjavati stranim (profesionalnim) izrazima,recima.

Da i ja nesto napisem.

Mnoge reci koje koristimo imaju strano poreklo, sto da se mucimo ...

Sudbina je rec stranog porekla i predhriscanskog porekla.

Može li neko biti vernik a da nije produhovljen...Šta znači biti produhovljen u pravom smislu...:think:

Budi siguran da ću razumeti objašnjenje vere i duhovnosti ma kojim mi to rečima predočio.
A ono Vukovo kao vernik moraš jednostavno zaboraviti ali samo kada je u pitanju čitanje biblije.

Ti kao vernik moraš znati da je ono sudbina nezamislivo u kontekstu sa bogom i biblijom. Sudbina bi kao definitivna odredjenost obavezivala i samog boga a što je shodno biblijskom učenju nezamislivo. Nekako sam siguran da si neke stvari malo pobrkao bivajući u zabludi da je sudbina ono, što se shodno hrišćanskom učenju naziva ...nekim drugim pojmom. ...kojim li...

U tom smislu bih te pitao ovako. Šta misliš zašto Sveti Avgustin nije kanonizovan kao svetac u pravoslavnom hrišćanstvu...Ima veze sa nekim njegovim učenjem o ...nečemu ...što nije moglo da se uklopi u bibliju.

Reč sudbina je slovenska reč i nije stranog porekla. Nemoj brkati izvorno poreklo neke reči sa njenim značenjem.

I rec bombardovati je za mene strana rec, jer se nesto nesecam da su nasi avioni nekog znacajnije bombardovali, a nas vala vise puta.

Sudbina je nametnut pojam, samo slabi i koji kroz zivot su imali sticajem okolnosti puno prepreka pa su izgubili veru u sopstvene sposobnosti veruju u sudbinu.

Narod koji prihvati pojam sudbine nema buducnosti, isto kao i pojedinac.

Sudbina je nametnut pojam, samo slabi i koji kroz zivot su imali sticajem okolnosti puno prepreka pa su izgubili veru u sopstvene sposobnosti veruju u sudbinu.

Narod koji prihvati pojam sudbine nema buducnosti, isto kao i pojedinac.

Očito je da nemaš elementarnog znanja o tome odakle vodi poreklo pojam predodredjenosti ili ti po naški sudbiene. Neću zalaziti u neke drevne mitologije. Sudbinom se inače bavi i filozofija.

A Seneka u svoje vreme kaza ovako:

''Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive.''

Očito je da nemaš elementarnog znanja o tome odakle vodi poreklo pojam predodredjenosti ili ti po naški sudbiene. Neću zalaziti u neke drevne mitologije. Sudbinom se inače bavi i filozofija.

A Seneka u svoje vreme kaza ovako:

''Sudbina vodi one koji na nju pristaju, a vuče one koji joj se protive.''

Ako se sudbina prihvati kao apsolutna predodredjenost onda nema vucenja i guranja.

Ako se pretpostavi da postoji neki cilj kojem Bog tezi, onda je nebitno koji pojedinac ce ga postici, slobodna volja omogucava pojedincu i da se krece ka postavljenom cilju ali i da ide nekim drugim putem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back