Petar je u pitanju, u pravu si apsolutno, moja greška.није Јуда, већ Петар
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Petar je u pitanju, u pravu si apsolutno, moja greška.није Јуда, већ Петар
прво не могу да замислим човека који воли цело човечанство јер алтруизам и то подразумева, дакле та реч нема уопште никакво значење (по мени)
тако, не могу да ти конкретно одговорим на конкретно питање
Prijatelju, pazi ovako. Altruizam ne podrazumeva da čovek voli celo čovečanstvo. Ako uzmemo da altruitam podrazumeva neku potrebu čoveka da učini nešta dobro drugom čoveku, zbog te potrebe kao potrebe a ne neke ljubavi na to se može gledati i ovako. Lepo zvuči potreba čovekova da učini dobro drugom čoveku. Medjutim, veoma je zanimljivo zašato čovek ima tu potrebu. Tako recimo kada ti ili ja svejedno, primera radi vidimo prosjaka na ulici koji recimo nema jednu nogu i tamo se smrzava...šta ćemo učiniti. U smislu altruističke potrebe da učinimo nešta dobro prema njemu daćemo mu neki dinar u uverenju da smo učinili dobro delo prema njemu. Ali...da li je tako...Zašto smo mi to učinili ? Da li zbog toga da njemu bude malo bolje ? Ja mislim da nismo. Ja mislim da smo to učinili iz čistog egoizma iz naše potrebe da mi tim činom rasteretimo sebe neugodnog osećaja kada smo ga videli. A uprošćeno da nama bude bolje. MIslim da ogroman broj ljudi nije ni svestan toga koliko ono egoistično u nama usmerava mnoga naša ponašanja i činjenja.
оно што мене интересује а ти потенцираш а то је "добро" а ја сам мишљења да "добро" диктира време.
надао сам се за ову причу око морала да пишемо из свог угла, но међутим видех да се овде постују туђа мишљења.
Ono ''dobro'' je osnova morala a nisam siguran da to dobro diktira vreme. Sklon sam da mislim da je ono dobro u smislu vrline u čoveku isto u svim vremenskim periodima. A da ima sledbenika Hofmanovskog mišljenja i pretpostavki... ima.

Ako Bog egzistira kroz ljubav, a čovek živi tek ako ume da voli, da li to znači da čovek koji ne ume da voli živi bez Božije prisutnosti u svom životu ?
Da li je smrt zbog ljubavi prema nekome izraz apsolutne ljubavi prema istome ?
Kako možeš tvrditi da voliš nekoga ako nisi spreman da umreš za njega ( paralela sa Isusom, na to mislim ) ?
Petar ga se tri puta pre zore odrekao jer se bojao smrti, dali to znači da ga on jedini od apostola nije voleo?
Izvini ako odoh totalno u off topic, ali jednostavno sam morao ovo da pitam....

Ako bog egzistira kroz ljubav onda je logicno da ondje gdje nema ljubavi nema ni BogaAko Bog egzistira kroz ljubav, a čovek živi tek ako ume da voli, da li to znači da čovek koji ne ume da voli živi bez Božije prisutnosti u svom životu ?
Da li je smrt zbog ljubavi prema nekome izraz apsolutne ljubavi prema istome ?
Kako možeš tvrditi da voliš nekoga ako nisi spreman da umreš za njega ( paralela sa Isusom, na to mislim ) ?
Petar ga se tri puta pre zore odrekao jer se bojao smrti, dali to znači da ga on jedini od apostola nije voleo?
Izvini ako odoh totalno u off topic, ali jednostavno sam morao ovo da pitam....
Ako bog egzistira kroz ljubav onda je logicno da ondje gdje nema ljubavi nema ni Boga
Ja se nisam izjasnio da li svugdje ima ljubavi ili ne tako da ne mogu biti u krivu ni u pravu sto se tice toga stava.Sada cu da se izjasnim. Ako kazete da svugdje ima ljubavi pa makar u zanemarivoj mjeri smatram da govorite neistinu jer ljubav koliko ja znam moze da ispoljava i osjeca samo zivo bice.Na mjestima gdje ne postoje ziva bica ne bi trebalo da bude ni ljubavi osim ako ta ljubav nije talas koji se krece a ciji je izvor zivo bice.Medjutim postojanje ljubavi na takav nacin je irelevantno jer za relevantno postojanje ljubavi je potrebna manifestacija te emocije kroz ljudske radnje a radnje ljudske se ne mogu sprovoditi bez ljudi.e ovde si u zabludi zato sto svuda ima ljubavi... pa cak i u onom najgorem ljudskom zlu.... to je i sustina poimanja vere kao takve. prepoznati zlo u drugome osecajuci ga istom snagom u sebi, naterati ga da ga manifestuje u ekstremnom obliku i izbaci na povrsinu i postane svestan svoje ljudske nistavnosti i onda ide proces izlecenja kroz pojanje, brojanice, molitve i sl.... to ce oni strucniji od mene![]()
.Prijatelju, pazi ovako. Altruizam ne podrazumeva da čovek voli celo čovečanstvo. Ako uzmemo da altruitam podrazumeva neku potrebu čoveka da učini nešta dobro drugom čoveku, zbog te potrebe kao potrebe a ne neke ljubavi na to se može gledati i ovako. Lepo zvuči potreba čovekova da učini dobro drugom čoveku. Medjutim, veoma je zanimljivo zašato čovek ima tu potrebu. Tako recimo kada ti ili ja svejedno, primera radi vidimo prosjaka na ulici koji recimo nema jednu nogu i tamo se smrzava...šta ćemo učiniti. U smislu altruističke potrebe da učinimo nešta dobro prema njemu daćemo mu neki dinar u uverenju da smo učinili dobro delo prema njemu. Ali...da li je tako...Zašto smo mi to učinili ? Da li zbog toga da njemu bude malo bolje ? Ja mislim da nismo. Ja mislim da smo to učinili iz čistog egoizma iz naše potrebe da mi tim činom rasteretimo sebe neugodnog osećaja kada smo ga videli. A uprošćeno da nama bude bolje. MIslim da ogroman broj ljudi nije ni svestan toga koliko ono egoistično u nama usmerava mnoga naša ponašanja i činjenja
прво не интересује ме хофман ни његови следбеници, не треба нама неки филозоф или психолог да нам објашњава шта су морал и етика.Ono ''dobro'' je osnova morala a nisam siguran da to dobro diktira vreme. Sklon sam da mislim da je ono dobro u smislu vrline u čoveku isto u svim vremenskim periodima. A da ima sledbenika Hofmanovskog mišljenja i pretpostavki... ima.

Ja se nisam izjasnio da li svugdje ima ljubavi ili ne tako da ne mogu biti u krivu ni u pravu sto se tice toga stava.Sada cu da se izjasnim. Ako kazete da svugdje ima ljubavi pa makar u zanemarivoj mjeri smatram da govorite neistinu jer ljubav koliko ja znam moze da ispoljava i osjeca samo zivo bice.Na mjestima gdje ne postoje ziva bica ne bi trebalo da bude ni ljubavi osim ako ta ljubav nije talas koji se krece a ciji je izvor zivo bice.Medjutim postojanje ljubavi na takav nacin je irelevantno jer za relevantno postojanje ljubavi je potrebna manifestacija te emocije kroz ljudske radnje a radnje ljudske se ne mogu sprovoditi bez ljudi.
Analogija: Postojanje elektromagnetnoga talasa negdje duboko u svemiru je irelevantno bez prijemnika toga talasa.
jerohinac je napisao:
Naravno da stoji direktna veza izmedju altruizma i empatije ali Hofmanova pretpostavka da veština empatičkog osećanja navodi ljude da slede moralne principe je blago diskutabilna. Ja ne mogu da prihvatim takvu njegovu pretpostavku niti mogu da prihvatim ono ...veština empatičkog osećanja...Čuj veština...Šta to znači, da se i osećanje može naučiti kao i svaka druga veština kao domaći zadatak.
kraj citata
Nauciti mozemo kontrolisati osjecanja i mozemo nauciti spoznati kakva osjecanja u nama izazivaju pojedini okolni procesi.Osjecanja kod svih ljudih su razvijena a ono sto se uci su nacini manipulacije sa tim osjecanjima.Podvuceno pitanje je neprecizno postavljeno i ovakvim pitanjima cesto se komunikaciono manipulise sa sugovornicima a da sugovornici nisu toga svjesni.

e ovde si u zabludi zato sto svuda ima ljubavi... pa cak i u onom najgorem ljudskom zlu.... to je i sustina poimanja vere kao takve. prepoznati zlo u drugome osecajuci ga istom snagom u sebi, naterati ga da ga manifestuje u ekstremnom obliku i izbaci na povrsinu i postane svestan svoje ljudske nistavnosti i onda ide proces izlecenja kroz pojanje, brojanice, molitve i sl.... to ce oni strucniji od mene![]()

Odgovor borcu za prava zivotinja na pitanje sta su korijeni morala.
Mislim da su korijeni morala emocije.Dakle skup svih emocija.
A da mi nekako objaniš kakve veze imaju emocije kao ljutnja, strah, stid, gadjenje, mržnja,zavist, tuga, ljubomora, apatija, dosada, melanholija, euforija i mnogo ostalih osećanja koja se mogu javiti kod čoveka, sa korenima morala...![]()

Ako bog egzistira kroz ljubav onda je logicno da ondje gdje nema ljubavi nema ni Boga
Ako covjek zivi tek ako umije da voli onda to znaci da ako covjek ne umije da voli onda ni ne zivi.
Ne postoji mjera intenziteta ljubavi tako da o intenzitetu ljubavi ne bih govorio ali umrijeti da bi neko zivio definitivno ne mora znaciti ljubav prema njemu jer kako znamo vatrogasci npr znaju umrijeti spasavajuci neznance u katastrofama a ne moze se reci da oni te neznance vole jer pretpostavljam da je za ljubav prema nekome bicu potrebno bar da poznajes to bice.
A sta je apsolutna ljubav potpuno mi je nejasno jer mi nije potpuno jasan ni pojam ljubav.
ако би се можда ти и ја осећали неугодно и наранили свој его па дајемо просјаку паре, не мора да значи да су сви такви. а ако то радимо на тај начин, ништа нисмо добро урадили за себе до толико да нас народ види како чинимо добро дело, међутим добро дело се рађа из главе из мисли, ако заиста у мислима имамо љубав према другом, не размишљамо да ли ће то нас учинити, добрим или срећним. не кажем да нема истине у томе што си написао, али нема ништа егоистично што прво волимо себе јер нам је природа таква, а ако не волимо себе како можемо волети друге.
Ma ko da je u pitanju, u susretu sa recimo polusmrzlim detetom koje je i invalid koje prosi na ulici, kada odvoji neki dinar u smislu dobrog dela, to čini iz klasičnog egoizma. Ono što u čoveku pokrene neki osećaj neugode, teskobe i sličnog pri susretu sa tim detetom, čovek u datom trenutku ne može da prevazidje na drugi način već ćinom altruističke milostinje. A to je čin egoizma da bi takvom altruisti bilo bolje u tom trenutku a ne smrznutom detetu koje će posle par minuta jednostavno zaboraviti.
Ili recimo da kažem i ovako. Svi mi živimo okruženi nekim svojim komšijama, nekim poznanicima, prijateljima ...E sada kada u datom trenutku nekom zatreba pomoć a svi ti ljudi iz našeg okruženja očekuju da upravo mi pomognemo tom čoveku...šta se dešava onda...Nije li logično da veoma izvesno znamo šta će i kako svi ti ljudi misliti o nama ako ne postupimo, ono altrusitički. Znamo da će svi oni formirati neko malo nezgodno mišljenje o nama pa nas definisati kao bezosečajne, sebične i tome slično. I šta se dešava onda...Učinimo dobro delo prema tom čoveku kojem je zatrebala pomoć. A zašto smo učinili...zbog potrebe da učinimo dobro radi dobra tog čoveka...Teško. Učinimo to zbog nas samih, zbog potrebe da ljudi o nama ne steknu mišljenje koje bi nas malo bolelo.
прво не интересује ме хофман ни његови следбеници, не треба нама неки филозоф или психолог да нам објашњава шта су морал и етика.
Sa ovim se potpuno slažem.
друго што је важније: а шта је ДОБРО?
човек кроз временски период поставља нове норме, помера границе, другачије схвата и размишља.
данас због наметнутих норми потиреш нека своја осећања ради општеприхваћености а друштво као друштво је немилосрдно. данас у свету телекомуникација када нам је све доступно, као да смо мали богови па све знамо, вива ла интернет, а заборављамо оно битно и полако нам нестаје оно што нас чини људима са свим чулима
Stoji da biva tako kako si napisao. Medjutim, što se tiče pojma dobro u čoveku teško da se osnovni segmenti u smislu dobrog u čoveku mogu promeniti. Recimo čovekova iskrenost kao vrlina, ista je i danas a i u vreme recimo antičkih filozofa. Poštenje kao vrlina nepromenjeno je kroz vekove. Hrabrost kao vrlina biva takodje nepromenjena kroz sva vremena. Zar nije tako i sa razboritošću kao vrlinom pa i svim ostalim.
A blago je strašno ono da u današnje vreme nestaje mnogo onoga što bi trebalo da nas čini ljudima u pravom smislu. Pa zar nije činjenica da ljudi u istom soliteru žive godinama na istom spratu recimo a da se nepoznaju...A to otudjivanje ljudi jednih od drugih je neka posebna prriča.

Vatrogasci su plaćeni za taj posao i preuzimaju rizik koji im je poznat obavljajući isti.
Sa religijske tačke, Isus nije poznavao celi svet, ali je umro za celi svet.

Nešto nisam siguran da je Isus umro za Muslimane, hinduse, budiste i mnoge druge a posebno Jevreje koji ne priznaju novi zavet.
Biće da je Isus umro samo za svoje stado. A zanmo koje je njegovo stado.![]()
Ne bih se složio zbog ovoga:
Evanđelje po Marko - 16,
15 I reče im: idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju. Jovan 15, 16. -Kol. 1, 23.
A šta misliš koliko su mogli putovati po celom svetu onako peške ili na magarcu ili na kamili...![]()
Evanđelje po Mateju - 10,
16 Eto, ja vas šaljem kao ovce među vukove: budite dakle mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. Jer. 40, 16. -Dela. 23, 17. -Rim. 16, 18. -Ef. 5, 15.
A ti vukovi su i dalje ostali vukovi a na kraju su ga i zakovali na onaj krst.
32 A koji god prizna mene pred ljudima, priznaću i ja njega pred ocem svojijem koji je na nebesima. 1.Sam. 2, 30. -Psal. 119, 46. -Mat. 25, 34. -Rim. 10, 9. -1.Tim. 6, 12. -Otkr. 2, 13. -Otkr. 3, 5.
U tome i jeste poenta na koju sam stavio naglasak. Nije umro za ceo svet već samo za one koji njega prihvate kao glavnog. A da li ga prihvataju milioni sledbenika nekih drugih verskih denominacija...
33 A ko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred ocem svojijem koji je na nebesima. Mat. 26, 70. -Mar. 8, 38. -Luka 9, 26. -2.Tim. 2, 12.
Prostije...ko nije samnom protiv mene je...ili ti ko nije u mom stadu ne gine mu pakao.
Što se Jevreja tiče, oni jako greše kao i muslimani, za Hinduse i Budiste greške nema. Uostalom ne verujem da bi Jevreji i muslimani dozvolili gradnju hrama i vraćanje kovčega saveza na svoje mesto iz straha zbog onoga što bi usledilo, a to je jedan od glavnih razloga zašto Jevreji ne priznaju Isusa, jer nije hram obnovio.
Muslimani da bi to još više onemogućili digli su Al-Aksu kao svoj vjerski objekat.
Sutra da se kovčeg saveza nađe, sve, uključujući i Al-Aksu mora da se ruši, jer
kovčeg samo na jednom mestu može stajati.
Grešili ne grešili, stoji da ga ne prirhvataju kao boga te da im njegova smrt ne znači baš ništa.

nism ni ja, no sam naucio ovde od forumskih eksperata da je bog ljubav i da on svuda egzistira pa po toj logici i ljubavi mora da ima svugde...i ne moraju da budu ljudi u pitanju, jos manje zivotinje... pridjes ruzi i naprimer otpevas pamininu ariju 101 iz magicne frule i tako svaki dan pa ces videti kako lepo cveta od ljubavi koju joj pokazujes... a ruza je bozije remek delo....
sta postoji duboko u svemiru mozemo samo da nagadjamo jer nepoznato ne mozes izmeriti poznatim instrumentom
Ovakvim spekulacijama se relativizira sve kako bi se zadrzala i najmanja vjerovatnost u ono sto tvrdite.Ljubav je po definiciji ljudska emocija i sada mi nemojte spekulirati sa ljubavi biljaka ili ljubavi boga koji egzistira tamo u nekom svemiru i osjeca ljubav prema nekome, ne znam kome u tom dalekom svemiru.Osjetite li vi koliko ste u stanju relativizirati i spekulirati samo da bi ste zadrzali i najmanju vjerovatnocu da je tacno u ono u sta vjerujete.Interesantno mi je bilo uociti da vjernici vjeruju da je od svih silnih planeta u svemiru na kojima je moguc zivot, Bog izabrao da dodje bas na ovu ni po cemu specijalnu planetu Zemlju i to bas u vrijeme kada su ljudi egzistirali na njoj da bi zaceo svoga jedinoga sina.Ovakva vjerovanja vjernika na prvom mjestu su jako egocentricna jer stavljaju ljude odmah poslije Boga a da ne govorim koliko su malo vjerovatna.
Gospodo jeste li vi svjesni koliko planeta je Kepler pronasao samo za šest sedmica svoga putovanja.Pogledajte link:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/...emlji-traga-se-za-izvanzemaljcima/503812.aspx
Pa zar zaista vjerujete da su ljudi toliko posebni da Bog dolazi da zacne svoga jedinoga sina sa zemljankom Marijom . Uz to sto je jos smjesnije i nevjerovatnije.Stvorio je tolike planete i tolike zivote, razna bica, a da stvori svoga jedinoga sina trebala mu je ljudska zena.Ma dajte molim vas?!

A šta misliš koliko su mogli putovati po celom svetu onako peške ili na magarcu ili na kamili...![]()
A ti vukovi su i dalje ostali vukovi a na kraju su ga i zakovali na onaj krst.
U tome i jeste poenta na koju sam stavio naglasak. Nije umro za ceo svet već samo za one koji njega prihvate kao glavnog. A da li ga prihvataju milioni sledbenika nekih drugih verskih denominacija...![]()
Prostije...ko nije samnom protiv mene je...ili ti ko nije u mom stadu ne gine mu pakao.
Grešili ne grešili, stoji da ga ne prirhvataju kao boga te da im njegova smrt ne znači baš ništa.

Mogli su putovati koliko su hteli, put svile stariji je od njih, pa pogledaj koliko je dugačak i koliko se sa istim putovalo. Tako da tu ne vidim problem.
Isusovi učenici kojima se je Isus obratio nisu koristili karavanske puteve svile. Tek u trećem veku je postalo moguće koristiti te puteve a hrišćanska vera je putevima svile pokušala svoje proširenje od jugoistočne Azije prema Kini ali...znamo koliko je to bilo uspešno.
Misliš na Rim ili na Jevreje ?
Nisu li ga razapeli njegovi Jevreji uz aminovanje Rima...
Zar Bog nije samo jedan, samo su forme prikazivanja drugačije u zavisnosti od naroda do naroda ?
Trebalo bi da bude ali očito biva da nije. Onima kojima je bog Isus teško da je bog i Alah. Onima koji za Isusa talmudski kažu da je kopile, teško da im može biti bog.
Tačno tako, ali je milostiv, barem po priči.....
Isus milostiv...Šta kaže biblija...Luka 19:27...
A one moje neprijatelje koji nisu htjeli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.
Suština će se videti na kraju "filma"
Problem je što taj ''film'' za sada ima neograničeno trajanje.

Isusovi učenici kojima se je Isus obratio nisu koristili karavanske puteve svile. Tek u trećem veku je postalo moguće koristiti te puteve a hrišćanska vera je putevima svile pokušala svoje proširenje od jugoistočne Azije prema Kini ali...znamo koliko je to bilo uspešno.
Nisu li ga razapeli njegovi Jevreji uz aminovanje Rima...![]()
Trebalo bi da bude ali očito biva da nije. Onima kojima je bog Isus teško da je bog i Alah. Onima koji za Isusa talmudski kažu da je kopile, teško da im može biti bog.
Isus milostiv...Šta kaže biblija...Luka 19:27...
A one moje neprijatelje koji nisu htjeli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.
Problem je što taj ''film'' za sada ima neograničeno trajanje.

Put Svile dobio je svoje ime po početku trgovine svilom, za vreme dinastije Han
od 206 p.n.e. do 220 n.e. tako da ga je bilo moguće koristiti u vreme Isusa.
Teoretski da. Medjutim, u smislu prenošenja hrišćanstva nije korišćen do trećeg veka.
Pokušaj da shvatiš da dok je Isus bio živ hrišćanstvo kao zvanična religija...da li ono bejaše postojalo...
Zato ne vidim problem u putovanju u vreme Isusa na bilo koju stranu sveta.
Reci mi koji je Isusov učenik najdalje otišao iz svog mesta. Mislim u smislu putovanja...
Koliko je bilo uspešno ili ne, još ne znamo, proces još uvek traje, ali činjenica ostaje da postoje Katoličke zajednice u tim oblastima, a Rim agresivno radi na tome danas posebno u oblasti sadašnje Mongolije.
Znamo kako su pokrštavani neki narodi kroz one krstaške ratove, zar ne...Znamo i kako je ona Tereza pokrštavala neke indijce na samrti...No da ne dužim sa tim.
25 I odgovarajući sav narod reče: krv njegova na nas i na djecu našu.
Posebno se iz zadnjeg 25 dela fino vidi, da su Jevreji prihvatili krv njegovu na sebe i decu svoju, oslobodivši Rim na taj način svake krivice i odgovornosti zbog raspeća.
Niti je Pilat u ime Rima na njemu ikakve krivice našao, dao je Jevrejima čak izbor da biraju, a Jevreji su jedini krivi za raspeće Isusa, kao što se u Bibliji i navodi.
Mislim da kada neko učini nešta a pri tom ima saučesnika bivaju podjednako odgovorni. Pilatova je bila zadnja, zar ne...![]()
Da trebalo bi da bude, ali davanje različitih religija različitim narodima ima svoju svrhu i cilj, ali ni u jednoj religiji ne poziva se na mržnju i ubijanje drugih koji nisu pripadnici odgovarajuće "prave" religije. Sami ljudi to čine i kada to čine, religijom to pravdaju i druge još u ime religije pozivaju da druge ubijaju.
O čemu pričaš...Zar Isus ne kaza ...dovedite ih vamo i isecite predamnom...zar u kuranu Muhamed ne kaza ...kada sretneš nevernika (koji nije musliman) udri ga po vratu...
Ako su ljudi, takvi kakvi jesu, našli milost uoči potopa pred Bogom, pa na kraju čak i nakon raspeća Isusa, ne verujem da je Bog toliko osvetnički raspoložen prema ljudima.
Pa zar nije samo njih osmoro izabrano da se spasu potopa...A ostali...onako milostivo podavljeni u potopu...
A onaj sumporni oganj na ona dva grada...
A ona mnogobrojna etička čišćenja raznih naroda....ono u starom zavetu...
Problem je taj što su ljudi čvrsto ubeđeni da je trajanje "filma" neogrančeno, a pojedini su sigurni da je u pitanju samo stara bajka i gomila gluposti.
A što se uprošćeno može svesti na jedno te isto. Isus je rekao da će ''film'' trajati kratko i da neće proći naraštaj kojem je govorio ali...prodjoše nekih 20 etak vekova pa ''film'' još uvek traje. Naravno u formi bajke upakovane za odrasle.