- Poruka
- 77.429
A sad:
Da li ateista moze voleti Boga ?
![]()
па то питај атеисте, једно је што им разум говори, а друго шта срце каже

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A sad:
Da li ateista moze voleti Boga ?
![]()
Ovo mi nesto nije jasno ?
Prijatelj, ... , o njegovim postupcima se ne razmislja, ... , on se voli.
Da bi neko postao prijatelj on mora da stekne odredjeno postovanje ... , ljubav je ...
Šta misliš o ovoj Hegelovoj...
"Prijateljstvo može postojati samo izmedju onih koji su po moći jednaki."
![]()
то значи ако ми мериш свако слово изречено онда ниси ми ни пријатељ![]()
Dobar je. Ali, rijetko će takav čovjek biti dobar u smislu tvog potenciranja, nego će biti dobar i u onom drugom smislu! Ne vjeruješ?
A koji je to drugi smisao onog...biti dobar čovek...
Moguće je! Ali, takav čovjek poštuje Boga a da toga nije ni svjestan.
Da nisi malo preterao...Zašto bi mnogi dobri ljudi poštovali boga a da toga nisu svesni...
P.S. Mnogo se d.rka na ovoj temi.
Šta li ti to ne odgovara...A valjda nije problem da pronadješ neke druge teme na kojima se to što si pomenuo...ne radi...
Ti možda misliš za sebe da si zlato. To je u suštini i dobro, je mnogi tako misle za sebe. Ali, ako mne pitaš (a znam da ne pitaš) u koje metale mih te svrstao kao forumaša Krstarice, onda bi to bilo olovo. Sorry.
па наравно и што би рекао Дучић, ко пријатеља тумачи и анализира, тај га не воли.
то значи ако ми мериш свако слово изречено онда ниси ми ни пријатељ![]()
Baš si naopak.
Ako ne meriš, onda nemaš meru.
A ako od nečega nemaš meru, onda ne znaš koliko je to što je pred tobom, to znači da Te to ne zanima.
Čudna su ti razmišljanja. Veoma. Pošto si ti opsednut ljubavlju kao istinom, hajde da stvar postavimo ovako. Postoji recimo velika ljubav,On i Ona u njoj. Hoće li on preispitivati svaku njenu reč...molim nisam čuo...Hoće li ona tako nešta činiti...
Po tebi on bi to morao da čini, isto kao i ona. Jer...ako to ne čine po tvom rezonovanju proizilazi da ni on ni ona nemaju meru.
Pa onda apsurdan zaključak da ako neko nema meru onda ne zna koliko je ono nešto pred njim ili u njemu.
Naznačio sam primer u vezi sa onim ljubav jer se prava iskrena ljubav može staviti u kontekst sa pravim i iskrenim prijateljstvom.
Kada bi prijatelji ili pak oni koji su u nekoj ljubavi, merili jedni drugima svaku reč od prijateljstva kao i od ljubavi samo zgarište bi ostalo.
"Meni nije potreban prijatelj koji se u svemu slaže i na sve klima glavom, jer to isto moja senka može da uradi još mnogo bolje."Plutarh
Tek te sad ne razumem.
Prijatelji ne moraju imati isto misljenje o svemu na ovom svetu.
Prijatelji se postuju i neguju takav odnos, nece namerno da uvrede jedan drugog, pomazu se u raznim situacijama...
Ako se i desi neki ekces onda postoji i jedan nivo tolerancije, prijatelju se moze vise oprostiti jer je on dokazao ranijim postupcima da njegov odnos sa razumevanjem i postovanjem u sustini nije takav.
Prijateljstva nisu po definiciji vecna. Prijateljstvo postoji samo dok svako sa svoje strane postuje drugog ...
Baš si naopak.
Ako ne meriš, onda nemaš meru.
A ako od nečega nemaš meru, onda ne znaš koliko je to što je pred tobom, to znači da Te to ne zanima.
а од када си ти почео да декларишеш, па ваљда је бољи онај мед без декларације него са декларацијом![]()
Nisam Te deklarisao, već sam Te samo okrenuo kako treba.
I nisam rekao koji med je bolji, već sam rekao da dobrom medu uopšte ne treba deklaracija,
dok loš med ne može da prođe bez deklaracije.
види, проваљен си као химен током јахања коња![]()
Bolje to, nego da sam kao Ti jahan kao konj, za vreme provaljivanja himen-a.
признајем зезнуо си ме сад![]()
Još kako, sada Ti ni desanka ne može pomoći.
види, проваљен си као химен током јахања коња![]()
"Meni nije potreban prijatelj koji se u svemu slaže i na sve klima glavom, jer to isto moja senka može da uradi još mnogo bolje."Plutarh
ovo je bas dubokoumno i pristojno![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da bih nekoga u realnom životu prihvatio za prijatelja, preduslov u tom smislu biva jedna potpuna sloboda. Zašto...zato što prihvatajući nekog za prijatelja koji nije onakvim kakvim bi u nekom idelanom smislu mogao ili trebao biti, ni ne pomišljam da ću ga prihvatiti pa kasnije nastojati da ga kako bih rekao oblikujem kako bi to meni odgovoralo. Ako bih tako nešta činio, obmanjujući sebe da želim da taj prijatelj bude nešto kao bolji, doveo bih sebe u situaciju da bi me pitanje, kome bi to taj prijatelj trebao biti bolji...zastrašujuće stepalo u pojam. Bilo bi strašno da sebi dopustim da taj prijatelj bude kao malo drukčiji i bolji...meni.
Inače Jovan Dučić ima lepih shvatanja posebno u Jutra sa Leutara...![]()
а ти би да се качиш самном
само немој после да се јадаш модераторима како сам те диро
Naravno brate, još pitaš.
Što je Ljubav veća, više se i pažnje obraća na ono što se u sebe prima od osobe koju voliš, dakle, više ćeš i da meriš ono što u Tebe ulazi od osobe koju voliš. A ako to što u Tebe ulazi nije Tvoja mera, nije po meri Tvojoj, onda ćeš da zajedno sa osobom, koju voliš, radiš na tome da se ta mera ispuni. To se zove duševna sinergija.
Čudno shvatanje ljubavi. Kada volim ja ne obraćam pažnju koliko sam voljen jer mi je najbitnije da ja volim. Kada volim ništa ne merim u smislu koliko sam voljen. A kada me ona voli i ona postupa isto tako. A ako nešta u tom voljenju postane onakvim kakvim ne treba da bude nikakva mera to sanirati ne može. To se onda kaže da je ljubav samu sebe sagorela.
Ne mora da znači da nemaju meru, već može da znači da ih ne zanima to što je pred njima, pa niti žele da mere.
Sada si malo izmenio mišljenje. Pre se bio eksplicitan da...nemaju meru...
Nije to apsurdan zaključak, već je to veoma razuman zaključak, da ako nemaš meru, niti možeš da meriš ono što je pred Tobom ili u Tebi, ili pak, ako Ti je mera loša, niti možeš da meriš kako treba ono što je pred Tobom ili u Tebi.
Čoveče bre...Zar nije apsurdno imati potrebu da meriš ljubav...da se uveravaš da li je ista ili je malo zgasnula...
Pravo i iskreno prijateljstvo podrazumeva, po meni, pravo i iskreno merenje svega, i ako se vidi da nešto nije po meri, radiće se, zajedno, sa prijateljem Tvojim, da se mera ispuni, a neće se ćutati, gurati pod tepih ili biti nezainteresovan, da se prava mera ispuni.
Uprošćeno rečeno, to merenje svega u prijateljstvu svelo bi se na ono...manipulisanje...na ono da li ko i koliko ima neke koristi od tog prijateljstva. A tako nešta teško da prijateljstvom biti može.
Baš naprotiv, kada se ne bi merilo među prijateljima, takvi ljudi bi vrlo brzo postali jedno drugome strani, tj. najverovatnije je da više ne bi bili jedno drugome po meri, jer su prestali da mere, pa su samim tim i izgubili uvid u ono što je iza njih ili ispred njih.
Opet uprošćeno. Kada se ne bi merilo medju prijateljima, ne bi se znalo ko i kakvu korist ima i da li ima i onda bi po tvom takvi prijatelji postali strani jedno drugom...
I onda, jednog momenta, kada se uzme mera u ruke, pa se počne meriti, onda je kasno, onda se vidi da kuća nije napravljena po meri i da se u toj kući, koja nije po meri, ne može živeti sa uživanjem.
Prijatelj nije kuća da bi se gradio po meri onoga koji gradi kuću. Prijatelj se stiče i prihvata onakvim kakvim jeste.
Ako hoćeš da praviš kuću u kojoj ćeš da uživaš, moraš da svo vreme meriš, dok je gradiš, a ne da gradiš bez mere, pa onda, kada je kuća gotova, da premeravaš.
Primer gradjenja kuće u kontesktu sa ''gradjenjem'' prijatelja je malo nebuilozan. Nenmoraš mi zameriti na konstataciji.
Dobro, malo si ovo na kraju začinio cinizmom.
Nisam jer sam samo citirao Plutarha...
"Meni nije potreban prijatelj koji se u svemu slaže i na sve klima glavom, jer to isto moja senka može da uradi još mnogo bolje."