VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mač je simbol razdvajanja i ratovanja između razdvojenih djelova.

Kako ti gledaš na to??
Na kojem nivou ta razdvajanja postoje??

Isus je konkretno rekao ovako:

Matej 10:34-38...

''Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan. I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.''

A ovako piše u Ponovljeni zakoni 20:10-16...

'' Kad dođeš pod koji grad da ga biješ, prvo ga ponudi mirom. Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata, sav narod koji se nađe u njemu neka ti plaća danak i bude ti pokoran. Ako li ne učini mira s tobom nego se stane biti s tobom tada ga bij. I kad ga Gospod Bog tvoj preda u ruke tvoje, pobij sve muškinje u njemu mačem. A žene i decu i stoku i šta god bude u gradu, sav plen u njemu, otmi, i jedi plen od neprijatelja svojih, koji ti da Gospod Bog tvoj. Tako čini sa svim gradovima, koji su daleko od tebe i nisu od gradova ovih naroda. A u gradovima ovih naroda, koje ti Gospod Bog tvoj daje u nasledstvo, ne ostavi u životu nijednu dušu živu.''

Pa ti sada vidi...A da tražimo neku metaforičnost koja će to da svede na neku ljubav...:think:

''Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan. I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.''

A ovako piše u Ponovljeni zakoni 20:10-16...

'' Kad dođeš pod koji grad da ga biješ, prvo ga ponudi mirom. Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata, sav narod koji se nađe u njemu neka ti plaća danak i bude ti pokoran. Ako li ne učini mira s tobom nego se stane biti s tobom tada ga bij. I kad ga Gospod Bog tvoj preda u ruke tvoje, pobij sve muškinje u njemu mačem. A žene i decu i stoku i šta god bude u gradu, sav plen u njemu, otmi, i jedi plen od neprijatelja svojih, koji ti da Gospod Bog tvoj. Tako čini sa svim gradovima, koji su daleko od tebe i nisu od gradova ovih naroda. A u gradovima ovih naroda, koje ti Gospod Bog tvoj daje u nasledstvo, ne ostavi u životu nijednu dušu živu.''

Pa ti sada vidi...A da tražimo neku metaforičnost koja će to da svede na neku ljubav...:think:

Pa ne može rat da nastane između ljudi ako nije povezano s unutarnjim zbivanjima u čovjekuŠto se to konkretno promjenilio nakon uspostave kršćanstva u čovjeku??
Zašto su se ljudi počeli razdvajati i sukobljavati???

Pa ne može rat da nastane između ljudi ako nije povezano s unutarnjim zbivanjima u čovjekuŠto se to konkretno promjenilio nakon uspostave kršćanstva u čovjeku??
Zašto su se ljudi počeli razdvajati i sukobljavati???

Nisu li se razdvajali i sukobljavali i u vreme kada hrišćanstvo nije bilo ni uspostavljeno...:think:

Pajdo stvarno moram zbrisati u krevet. Pa se čitamo narednih dana. :bye:

Po meni je najznacajniji deo Novog zaveta u tome sto se sa osvete za svaki dogadjaj uvodi i prastanje. Ali se to pretvaranjem u apsolut svodi na neprimenljivo i dovodi u ukupnom do slabljenja drustva.

Ratovi kakvi god bili elementarno pokazuju neprihvatljivost apsolutizovanja takvog stava, mislim na prastanje. Neprijatelj dodje, ubija ... a ti se molis za njega i prastas ...

Bez prastanja se na odredjenom mestu sakupi toliko zla da postane skoro nemoguce ziveti. Kada situacija postane takva dobro je razmisliti o preseljenju na drugo mesto.

Ljudi imaju potrebu da zive po odredjenim pravilima. Ako su ta pravila losa a postoje bolja onda ih se treba odreci i prihvatiti bolja. Mislim da je to snovna poruka ovog teksta.

U citiranom tekstu se vidi potreba da se prihvate nova pravila ali se pri tom ta pravila ne prihvataju i ne primenjuju nego se nudi sukob i razlaz umesto razumevanja i prevazilazenje problema ...

Vera bez razuma se temelji uglavnom na strahu.

Pretnja sadrzana u implicitnoj formi je data na kraju citata. Zasto bi se dokazivanje ljubavi prema Bogu i prihvatanje Boga dovodilo u okvir porodice i tu trazilo da se stvaraju sukobi ?

Cemu zurba kad vremena ima dovoljno da se pokaze sta je i zasto bolje ?

Poslednja izmena:
Po meni je najznacajniji deo Novog zaveta u tome sto se sa osvete za svaki dogadjaj uvodi i prastanje. Ali se to pretvaranjem u apsolut svodi na neprimenljivo i dovodi u ukupnom do slabljenja drustva.

Baš naprotiv, tamo gde nema praštanja, tu dolazi do slabljenja društva, i na kraju, do neminovne propasti, tj. samouništenja.

Ratovi kakvi god bili elementarno pokazuju neprihvatljivost apsolutizovanja takvog stava, mislim na prastanje. Neprijatelj dodje, ubija ... a ti se molis za njega i prastas ..
.

Rat je bezumlje.
Ako kažem da je praštanje metaforički osvetljavanje duše, onda bezumlje jeste posledica ne praštanja, znači sakupljanja mraka u duši.
I rat je posledica bezumlja, mržnje, mraka u duši. Zato u ratu i nebrojene žrtve, često nevine, jer ono što je bezumno to ne može da vidi, a ono što ne vidi to ne zna šta čini.
Moliti se za bezumnog isto je kao i moliti se za kamen da se sam pomeri sa mesta.
Besmisleno je.
Molitva, ako se i upućuje, po meni, ima smisla upućivati je onome ko ima makar trunku zdravog razuma.
A onaj, koji je pošao u masovni pokolj, po meni, tu nema ni trunke zdravog razuma.

Zato je i napisano u Svetom Jevanđelju; a kada vidite da drugi čine zlo, pustite ih neka čine, pogibao njihova je vrlo blizu.
I ovo je suština, ne postati i sam bezumnik u vremenu iskušenja.
Jer bezumnik svoje bezumlje ispoljava tako što uništava svet oko sebe, jer uništavanjem sveta oko sebe, uništava i svet u sebi.
Dakle, ne krenuti putem bezumlja jer je to put koji vodi u provaliju.

Mada, ima tu i druga strana medalje.
Kada vidiš da drugi ubija, Ti možeš da mrziš njega i možeš da mrziš njegovo delo.
Mržnja prema njemu neće Ti pomoći da pokažeš njemu da to što čini nije dobro, već Te samo može učiniti jednakim ili sličnim njemu. U tom smislu, kada se moliš za takvog čoveka, to prvo činiš zbog samoga sebe, da Tvoja duša ne bi otišla u mrak duše onoga zlikovca. Dakle, molitvom za drugoga, mi se ipak prvo molimo za samoga sebe, pa tek onda i za onoga. A nema ništa loše u tome da se bolesnom čoveku poželi da ozdravi. To jeste plemenito i uzvišeno i to ne može bilo koja duša tako nešto da čini, već samo plemenita duša i jak duh.
Sa druge strane pak, bedna duša i slab duh, ona će da ,mrzi, jer za mrznju ne treba snaga duha i plemenitost duše, snaga i plemenitost su karakteristike uzvišenog, nesebičnog, večnog, karakteristike Ljubavi.

Kada kažem mržnja, to je za mene osećaj ništa, dakle, nula osećaj prema kome/čemu.

Bez prastanja se na odredjenom mestu sakupi toliko zla da postane skoro nemoguce ziveti. Kada situacija postane takva dobro je razmisliti o preseljenju na drugo mesto.

Kao i ptice selice, kada postane hladno, odlete na jug, gde je toplije. ;)

Strah je oduvek bio najjače oružije zlikovaca, kojim su porobljavali, manipulisali, iskorištavali, upravljali običnim ljudima. A taj strah je opet, prvo nastao u duši zlikovca, koji ga dalje projektuje na svoje žrtve, i pomoću straha, koji oseća u svojoj duši, upravlja podanicima.
Kada bi se zlikovcu oduzeo strah, on bi izgubio svoje najjače oružije.
To baš i nije tako lako, jer postoje bliski i daleki strahovi, dakle strahovi koji su neposredni, ali i strahovi koji su duboko u čoveku, i koji se protežu duž čitavog horizonta čoveka. Upravo Ti daleki strahovi su najopasniji, jer oni se na daju sagledati lako, a vode čoveka.

Pretnja sadrzana u implicitnoj formi je data na kraju citata. Zasto bi se dokazivanje ljubavi prema Bogu i prihvatanje Boga dovodilo u okvir porodice i tu trazilo da se stvaraju sukobi ?

Cemu zurba kad vremena ima dovoljno da se pokaze sta je i zasto bolje ?

Žuri se onima, koji bi da smute na brzinu.

Baš naprotiv, tamo gde nema praštanja, tu dolazi do slabljenja društva, i na kraju, do neminovne propasti, tj. samouništenja.

Kad iz onog sto sam rekao izbacis apsolut i ono sto je sa tim vezano dobija se isto sto si i ti rekao, kroz ukazivanje na znacaj prastanja, samo nije receno eksplicitno nego se mora izvesti kao zakljucak. Ujedno se kritikuje dizanje na nivo apsoluta i ukazuje da i to ima posledice...

Kad bi tvoja recenica bila bez onog "Bas naprotiv" , onda bih se u potpunosti slozio sa njom.

Poslednja izmena:
Koje djelove unutar čovjeka je kršćanstvo dovelo u sukob .eto hajmo na takav način da ti postavim??
Ovih dana napiši kad budeš imao vremena.....

Unutrašnju borbu dobra i zla u čoveku, trajnu da kažem borbu izmedju podsvesnog ega, ega i nadega (prosto rečeno) nije dovelo u sukob hrišćanstvo jer sukobljavanja svesnog i podsvesnog u čoveku, nekako su esencijalno svojstvo čoveka. To je ona priča o arhetipu, kolektivno nesvesnom i tako to. Hrišćanstvo je samo nastavilo da to čini zasnivajući mnoga biblijska učenja na postavkama nekih starih filozofa kao i na nekim stvarima iz nekih drevnih mitologija.A unutrašnja sukobljavanja ćovekovog podsvesnog i svesnog a u osnovi borbu dobra i zla u samom čoveku imaju bitno uporište u mnogim religijama kao i u nekim učenjima koja nisu religija po definiciji.

Ako se prihvati da čovekova podsvest biva veoma bitna za čovekovo funkcionisanje istu možemo uporediti sa recimo kompjuterom. NIjedan komp neće moći da radi dok nema instaliran neki program. A čovek onom svom nesvesnom kroz ceo život instalira neke programe. Pored trajne memorije, navika i emocija zanimljiv kao segment podsvesti je i onaj imaginarni deo. E ta imaginacija je veoma zanimljiva. Ona čoveku omogućava da stvara svoju predstavu sveta svojstvenu samom sebi. Kako čovekovo podsvesno ne pravi razliku izmedju nekog dogadjaja koji se je dogodio i nečeg što je čovek zamislio u svom podsvesnom (ne svesnom) odatle proizilaze neke blage komplikacije u vezi sa čovekovim imaginarnim shvatanjem nekih stvari.

A zbog toga u onom svesnom čovekovom postoji nešto kao vrhovni kritički faktor nešto što ne dopušta da ono imaginarno prevlada i savlada svesno i prosto rečeno zdrav razum. To bi se moglo nazvati i nadegom i tome slično. A taj ego nije u funkciji negde do 5-6 godine života pa odatle sledi da sve što dete do tih godina i vidi i čuje, biva uskladiišteno u ono podsvesno pa je onda logično zašto dete ima nerealno vidjenje sveta. A da ne smaram sa ovim iako o ovakvim stvarima mogu pisati oho hooooooooo....

Unutrašnju borbu dobra i zla u čoveku, trajnu da kažem borbu izmedju podsvesnog ega, ega i nadega (prosto rečeno) nije dovelo u sukob hrišćanstvo jer sukobljavanja svesnog i podsvesnog u čoveku, nekako su esencijalno svojstvo čoveka. To je ona priča o arhetipu, kolektivno nesvesnom i tako to. Hrišćanstvo je samo nastavilo da to čini zasnivajući mnoga biblijska učenja na postavkama nekih starih filozofa kao i na nekim stvarima iz nekih drevnih mitologija.A unutrašnja sukobljavanja ćovekovog podsvesnog i svesnog a u osnovi borbu dobra i zla u samom čoveku imaju bitno uporište u mnogim religijama kao i u nekim učenjima koja nisu religija po definiciji.

Ako se prihvati da čovekova podsvest biva veoma bitna za čovekovo funkcionisanje istu možemo uporediti sa recimo kompjuterom. NIjedan komp neće moći da radi dok nema instaliran neki program. A čovek onom svom nesvesnom kroz ceo život instalira neke programe. Pored trajne memorije, navika i emocija zanimljiv kao segment podsvesti je i onaj imaginarni deo. E ta imaginacija je veoma zanimljiva. Ona čoveku omogućava da stvara svoju predstavu sveta svojstvenu samom sebi. Kako čovekovo podsvesno ne pravi razliku izmedju nekog dogadjaja koji se je dogodio i nečeg što je čovek zamislio u svom podsvesnom (ne svesnom) odatle proizilaze neke blage komplikacije u vezi sa čovekovim imaginarnim shvatanjem nekih stvari.

A zbog toga u onom svesnom čovekovom postoji nešto kao vrhovni kritički faktor nešto što ne dopušta da ono imaginarno prevlada i savlada svesno i prosto rečeno zdrav razum. To bi se moglo nazvati i nadegom i tome slično. A taj ego nije u funkciji negde do 5-6 godine života pa odatle sledi da sve što dete do tih godina i vidi i čuje, biva uskladiišteno u ono podsvesno pa je onda logično zašto dete ima nerealno vidjenje sveta. A da ne smaram sa ovim iako o ovakvim stvarima mogu pisati oho hooooooooo....

Cudo jedno sta covek sve stigne da procita dok ceka da neko dodje da kupi kokice.

:mrgreen:

Ratovi kakvi god bili elementarno pokazuju neprihvatljivost apsolutizovanja takvog stava, mislim na prastanje. Neprijatelj dodje, ubija ... a ti se molis za njega i prastas ...

Biva da je tako.

Po mom mišljenju praštanje po svaku cenu i u svim okolnostima je apsurdno. Zašto...zato što bi ljudi onoga koji samo prašta pa ma šta mu ljudi učinili, smatrali slabićem, kojeg svako može da gazi kako mu se prohte da bi on ... samo praštao.

Ljudi imaju potrebu da zive po odredjenim pravilima. Ako su ta pravila losa a postoje bolja onda ih se treba odreci i prihvatiti bolja. Mislim da je to snovna poruka ovog teksta.

Ne mislim i ne vidim da je Isus kazujući šta je već rekao govorio o bilo kakvim novim pravilima sem o potrebi da se odbaci sve i prihvati samo ON.

U citiranom tekstu se vidi potreba da se prihvate nova pravila ali se pri tom ta pravila ne prihvataju i ne primenjuju nego se nudi sukob i razlaz umesto razumevanja i prevazilazenje problema ...

:dontunderstand: O kakvim novim pravilima pričaš...Ostaviti majku, oca, brata sestru, decu i sve slično tome i nikako ih ne voleti kojim slučajem više od samog Isusa...:think:

Nema vere sa razumom a vera bez razuma sama po sebi se uvek zasniva na strahu. O nužnosti da čovek ima strah od boga ima poprilično stuhova u bibliji ali ih neću predočavati. Nije li samo naznačivanje onog plača i škrguta zuba u večnoj vatri u funkciji straha...Po meni jeste...

Upravo je to ono o čemu pišem i što me onako blago iritira.
:bye:

:
Ne mislim i ne vidim da je Isus kazujući šta je već rekao govorio o bilo kakvim novim pravilima sem o potrebi da se odbaci sve i prihvati samo ON.

O kakvim novim pravilima pričaš...Ostaviti majku, oca, brata sestru, decu i sve slično tome i nikako ih ne voleti kojim slučajem više od samog Isusa...

Nema vere sa razumom a vera bez razuma sama po sebi se uvek zasniva na strahu. O nužnosti da čovek ima strah od boga ima poprilično stuhova u bibliji ali ih neću predočavati. Nije li samo naznačivanje onog plača i škrguta zuba u večnoj vatri u funkciji straha...Po meni jeste...

Upravo je to ono o čemu pišem i što me onako blago iritira.

Pa prastanje je novo pravilo. Ostaviti majku, oca, ... u smislu njihovog nacina vere..., Vec smo konstatovali da kao dokaz vere u Starom zavetu je preterano trazeno, u tom smislu se mora i u ovom govoru staviti znacajna rezerva.

S to se tice da je potreban razum da bi se verovalo o tom cemo u vise navrata pricati.

Jesi li to nabavio laptop ?

:think:

Ja pak mislim da društvo koje uvek i samo prašta puzeći na kolenima nipodaštava samo sebe do propasti.

I rat je posledica bezumlja, mržnje, mraka u duši.

A velike ratove je vodila upravo ...crkva. Onaj prvi pa drugi krstaški pa i onaj treći takozvani dečiji krstaški rat...

Moliti se za bezumnog isto je kao i moliti se za kamen da se sam pomeri sa mesta.
Besmisleno je.

Ali im zato treba praštati kada ti bilo kakvo zlo nanesu...:dash:

Zato je i napisano u Svetom Jevanđelju; a kada vidite da drugi čine zlo, pustite ih neka čine, pogibao njihova je vrlo blizu.

Kada bih video da neko drugi čini zlo i hoće da učini bilo šta a ja u tome mogu da ga sprečim ja bih ga sprečio.

U tom smislu, kada se moliš za takvog čoveka, to prvo činiš zbog samoga sebe, da Tvoja duša ne bi otišla u mrak duše onoga zlikovca.

Ajojjjjj...Moliti se za bezumnika u uverenju da to činiš zbog samog sebe...:dash:

Dakle, molitvom za drugoga, mi se ipak prvo molimo za samoga sebe, pa tek onda i za onoga.

Ovo je vrhunac egoističnog i samoživog licemerstva. Jadna je takva molitva...

A nema ništa loše u tome da se bolesnom čoveku poželi da ozdravi. To jeste plemenito i uzvišeno i to ne može bilo koja duša tako nešto da čini, već samo plemenita duša i jak duh.

O čemu bre pišeš čoveče...Pa zar neće svaki čovek po logici stvari poželeti da neko njemu blizak ozdravi. Kakav je to jak duh potreban da se tako nešta poželi...:dash:

Sa druge strane pak, bedna duša i slab duh, ona će da ,mrzi, jer za mrznju ne treba snaga duha i plemenitost duše, snaga i plemenitost su karakteristike uzvišenog, nesebičnog, večnog, karakteristike Ljubavi.

Koliko se energije uloži u ljubav da bi ona bila plodna, ništa manje energije se ne ulaže i u mržnju kao jako osećanje.

Kada kažem mržnja, to je za mene osećaj ništa, dakle, nula osećaj prema kome/čemu

Nemaš ti pojma šta je to zapravo mržnja. Osećaj mržnje nikako ne može biti ...osećaj ništa... kako ti kaza.

Strah je oduvek bio najjače oružije zlikovaca,

Pričaš gluposti. Zlikovci kako ti kaza teško da su imali osećaj bilo kakvog straha...po prirodi stvari.

A nije li strah jako oružije i same crkve pa i samog boga koji naredjuje da se pred njim od straha ...drhti...
Kada bi se zlikovcu oduzeo strah, on bi izgubio svoje najjače oružije.

A kada bi se ljudi oslobodili straha od umiranja i smrti, mnoge religije bi se zatrle same od sebe. I sve dok je tog straha u ljudima, ona nagrada večnog života ali obavezno uz pretnju večnog pakla održavaće verovanje u boga koliko toliko.

Cudo jedno sta covek sve stigne da procita dok ceka da neko dodje da kupi kokice.

Ovde u Užicu je u 18,05 počela da pada kiša. Da nije ja bih onako standardno bio na trgu do nekih 21 sat barem. No, pomenuta kiša me je primorala da prekinem sa poslom i da se ranije vratim kući.

A koliko sam primetio na ovoj temi i tamo na bibliji bejaše samo nekoliko novih postova.
I kakvo je to čudo...:think:

Ovde u Užicu je u 18,05 počela da pada kiša. Da nije ja bih onako standardno bio na trgu do nekih 21 sat barem. No, pomenuta kiša me je primorala da prekinem sa poslom i da se ranije vratim kući.

A koliko sam primetio na ovoj temi i tamo na bibliji bejaše samo nekoliko novih postova.
I kakvo je to čudo...:think:

A ja pomislio laptop i bezicni internet...

Kad ono Bog pustio kisu, jos da naidje Ilija gromovnik...

Da li se Bog uopste bavi takvim stvarima kao sto je kisa ili se to desava po pravilima koja je postavio bez kasnijeg njegovog uplitanja.

Ovo samo da prekratis vreme dok se neko ne javi sa ozbiljnijom raspravom.

A ja pomislio laptop i bezicni internet...

Preko leta mi to ne bi bilo suvišno jer mnogo vremena sam na kokičarenju. Ali...biblioteka je blizu pa nekako prekratim one prazne hodove kada nema kupaca kokica.

Kad ono Bog pustio kisu, jos da naidje Ilija gromovnik...

Kada kiša počne da pada a ja još nisam izašao na posao nekako to i podnesem. Ali kada odem na radno mesto pa malo zatim počne kiša e to je...hebeno nezgodno. Mislim za nervni sistem.

Da li se Bog uopste bavi takvim stvarima kao sto je kisa ili se to desava po pravilima koja je postavio bez kasnijeg njegovog uplitanja.

Zasigurno se ne bavi ovom običnom kišom. On nekako voli da se bavi onom sumpornom kišom kada se u njemu jave piromanski porivi.

Ovo samo da prekratis vreme dok se neko ne javi sa ozbiljnijom raspravom.

Tako nekako biva.

Ja pak mislim da društvo koje uvek i samo prašta puzeći na kolenima nipodaštava samo sebe do propasti.

To je Tvoja predrasuda, naopaka logika, da onaj koji prašta taj puzi na kolenima.
Da li Ti misliš da je jači onaj koji može da oprosti ili onaj, koji krene da se sveti?

A velike ratove je vodila upravo ...crkva. Onaj prvi pa drugi krstaški pa i onaj treći takozvani dečiji krstaški rat...

Misliš ratove su vodili i neki ljudi, koji su se krili iza nekih religija?
Pa šta je tu novo, oduvek je vuku omiljena odeća bila jagnjeća koža.

Ali im zato treba praštati kada ti bilo kakvo zlo nanesu...

Kada praštaš drugome, to prvo činiš zbog samoga sebe, zbog svoje duše, a tek onda zbog onog kome praštaš.

Kada bih video da neko drugi čini zlo i hoće da učini bilo šta a ja u tome mogu da ga sprečim ja bih ga sprečio.

Pa naravno, zlo se može pobediti jedino i isključivo Ljubavlju.
Protiv zla se i treba boriti, a boriti se protiv zla može jedino i isključivo Ljubavlju.

Ajojjjjj...Moliti se za bezumnika u uverenju da to činiš zbog samog sebe...

Pa naravno.
Nema tu šta Ti da budeš u uverenju da to činiš zbog samoga sebe, već je to tako.
Molitva je uvek pozitivna misao, a ako u dušu pustiš pozitivnu misao, ne može Ti biti gore nego što jeste, već Ti može biti samo bolje. Ako u dušu pak pustiš negativnu, zlu misao, može da Ti bude samo lošije.

Ovo je vrhunac egoističnog i samoživog licemerstva. Jadna je takva molitva...

Nije to samoživo licemerstvo, to je žrtvovanje za Ljubav, koju u sebi osećaš.

O čemu bre pišeš čoveče...Pa zar neće svaki čovek po logici stvari poželeti da neko njemu blizak ozdravi. Kakav je to jak duh potreban da se tako nešta poželi...

Nekome, koji TI je učinio zlo, poželeti dobro, a ne poželeti mu zlo. O tome govorim.

Koliko se energije uloži u ljubav da bi ona bila plodna, ništa manje energije se ne ulaže i u mržnju kao jako osećanje.

Mržnja je nula osećaj. Mržnja je laž, to nije ikakvo osećanje, već kada čovek prema nekome/nečemu ne oseća išta, to je mržnja.

Nemaš ti pojma šta je to zapravo mržnja. Osećaj mržnje nikako ne može biti ...osećaj ništa... kako ti kaza.

Naravno da može, mržnja je mrak, ništa.

Pričaš gluposti. Zlikovci kako ti kaza teško da su imali osećaj bilo kakvog straha...po prirodi stvari.

To Tebi tako izgleda, zato što posmatraš formu, tj. spolja.
Čovek počinje da čini zlo onog momenta, kada se oseti ugroženim. To je prirodni poredak. A čovek postaje ugrožen onog momenta kada oseti strah.

A nije li strah jako oružije i same crkve pa i samog boga koji naredjuje da se pred njim od straha ...drhti...

Novozavetni Bog Tebi išta ne naređuje. On je svoju reč ostavio, a Ti ako želiš u nju da veruješ Ti veruj, ako ne želiš, Tvoja stvar.

A kada bi se ljudi oslobodili straha od umiranja i smrti, mnoge religije bi se zatrle same od sebe. I sve dok je tog straha u ljudima, ona nagrada večnog života ali obavezno uz pretnju večnog pakla održavaće verovanje u boga koliko toliko.

Nagrada večnog života, po meni, zloupotrebljena je da bi se time manipulisalo. Ali došlo je vreme, kada je ta zabluda počela da puca, poput mehura od sapunice. I oni, koji su znali o čemu se radi, Ti su postali još sigurniji u svojoj veri, dok oni, koji su bili nesigurni, ostali su i bez ono malo ubeđenja što ih je držalo u neizvesnosti.
Dakle, nagrada o večnom životu, po meni, predstavlja večni život duha, onoga koji je Ljubavlju sebi krčio put do istine i tako sabirao svoja dela, iz Ljubavi. Jer duh je besmrtan, a Ljubav je večna, pa kada se to dvoje spoji, dobije se nagrada, večni život besmrtnog duha.

za CrniĐavo-la

Sta znaci:

"Sve osim ljubavi je laz."

Zbog ljubavi su mnoge lazi izrecene ?

A lazne ljubavi ?

Sta je po vama ljubav ?

Postoji li apsolutna ljubav i sta to znaci ?

Zadrzao bih paznju samo na ovaj deo.

Necu sad razmatrati kad je laz bolja od istine.

Pitanje za tebe: Da li si ikad bar jednom slagao, ili uzeo nesto sto pripada drugom sa zeljom da mu to ne vratis. ?

Odlično pitanje. I veoma me interesuje šta će napisati crni djavo. A ja bih pitao ovako...da li je apsolutna ljubav isto što i ona bezuslovna ljubav...

A o onim običnim ljubavima može se diskutovati poprilično...:bye:

Ne videh da si obratio paznju na ova pitanja.

To je Tvoja predrasuda, naopaka logika, da onaj koji prašta taj puzi na kolenima.
Da li Ti misliš da je jači onaj koji može da oprosti ili onaj, koji krene da se sveti?

Pričali smo o tvojoj konstataciji da tamo gde nema praštanje društvo propada do samouništenja. E, to društvo koje samo prašta...puzi na kolenima. I to nije naopaka logika.

Čovek može da oprosti neke sitne stvari. Ali...šta je onaj čovek kome daleko bilo neko siluje maloletnu čerku jedinicu i potom je zverski ubije, koji takvom i za tako nešta onako hriščanski oprosti i nastavi da živi neki svoj hebeno prazan i besmislen život..
Po meni mnogo više snage treba za ono drugo. Ja na mestu u tom primeru ne bih sebe mogao da pogledam u ogledalu i da budem smireno zadovoljan. Ti bi mogao zer ne...

Misliš ratove su vodili i neki ljudi, koji su se krili iza nekih religija?
Pa šta je tu novo, oduvek je vuku omiljena odeća bila jagnjeća koža.

Pomenute hriščanske ratove nisu vodili neki ljudi krijući se iza nekih religija. Vodili su ih hrišćani vodjeni njihovom religijom. A usput inkviziciju nisu vršili neki ljudi već neki sveti oci crkve.

Pa naravno, zlo se može pobediti jedino i isključivo Ljubavlju.
Protiv zla se i treba boriti, a boriti se protiv zla može jedino i isključivo Ljubavlju.

Ovo je glupost samo takva. Šta ovo znači ? Da treba imati ljubav prema zlu, voleti zlo...
Čoveče ti ponekad nemaš pojma šta pišeš ...:think:

Nije to samoživo licemerstvo, to je žrtvovanje za Ljubav, koju u sebi osećaš.

Kakvo je to žrtvovanje za ljubav kada se moliš za nekoga a pri tom se moliš za sebe...

Nekome, koji TI je učinio zlo, poželeti dobro, a ne poželeti mu zlo. O tome govorim.

Nekome ko mi učini neko ozbiljno zlo da poželim doboro...:dash:
I da ga uzmem za kuma...najbolje bi bilo...Živiš li ti uopšte ovaj ovozemaljski život ili samo boraviš u tim tvojim silnim iluzijama mantrajući neprpekidno o nekom praštanju i ljubavi...

Mržnja je nula osećaj. Mržnja je laž, to nije ikakvo osećanje, već kada čovek prema nekome/nečemu ne oseća išta, to je mržnja.

Kao suprotnost onome što je ljubav na način kako je zlo suprotnost dobrom, mržnja nikako ne može da bude...nula osećaj. U snažnoj i plodnoj mržnji čovek izgara isto onoliko koliko i u takvoj ljubavi. Zato je veliko životno umjeće mržnju prevazići jer mnogi ne zavredjuju da onako plodno budu predmet mržnje. Da bih nekog mogao mrzeti na neko što kraće vreme, taj mora to da zavredjuje. No da ne dužim o tome. Ti to ionako ne možeš shvatiti.

To Tebi tako izgleda, zato što posmatraš formu, tj. spolja.
Čovek počinje da čini zlo onog momenta, kada se oseti ugroženim. To je prirodni poredak. A čovek postaje ugrožen onog momenta kada oseti strah.

Ovo je blago apsurdno. Po tebi čovek počinje da čini zlo kada oseti strah...:dash:
Čoveće, kako bi ti rekao...tako ti zdravog razuma...razmišljaj malo o napisanom.

Novozavetni Bog Tebi išta ne naređuje. On je svoju reč ostavio, a Ti ako želiš u nju da veruješ Ti veruj, ako ne želiš, Tvoja stvar.

Da li si ti čoveče čitao bibliju. Novozavetni bog kaže da je greh ne verovati u njega i da će svi koji ne veruju u njega na onom sudu biti strpani u pakao.

Nagrada večnog života, po meni, zloupotrebljena je da bi se time manipulisalo. Ali došlo je vreme, kada je ta zabluda počela da puca, poput mehura od sapunice. I oni, koji su znali o čemu se radi, Ti su postali još sigurniji u svojoj veri, dok oni, koji su bili nesigurni, ostali su i bez ono malo ubeđenja što ih je držalo u neizvesnosti.
Dakle, nagrada o večnom životu, po meni, predstavlja večni život duha, onoga koji je Ljubavlju sebi krčio put do istine i tako sabirao svoja dela, iz Ljubavi. Jer duh je besmrtan, a Ljubav je večna, pa kada se to dvoje spoji, dobije se nagrada, večni život besmrtnog duha

I shodno ovom ...šta češ ti da budeš u onom večnom životu...neki beli oblačić...koji će onako pun ljubavi da leprša po nebu...

Konkretno me interesira a zlo i dobro su izrazi popćeni...
Konkrento što u kršćanstvu je pogubno za čovjeka i uzrokuje to što je uzrokovalo..
Postoji li nešto u tom pravcu??Naravno pri tome mislim na ovo masovno kršćanstvo kako je naloženo stolječima na koji način da se shvati..

Nisi ni mogao videti jer nisam ništa napisao o tome. A što ne znači da ću to ignorisati. A ne bi bio problem da nešta započneš u vezi sa tim. I da ponovim, posebno me interesuje šta će crni djavo pisati o ljubavi ako uopšte bude pisao.

Pa ja ocekivah od CrnogDjavola odgovor.

Usput moze da mi kaze zasto Djavola zovu crni.

Pa i Djordje je kasnije bio proglasen za crnog.

:hahaha:

:I shodno ovom ...šta češ ti da budeš u onom večnom životu...neki beli oblačić...koji će onako pun ljubavi da leprša po nebu...
:

Ovo o belom oblacicu sam stavio tek da se vidi na koji tekst se odnosi pisanje.

Ja razlikujem ljude koji grese od onih koje nazivam pobesnelim zverima.

Za pobesnele zveri ja nemam oprostaj i prema njim smatram da treba da se odnosi kao sto i naziv kaze kao prema pobesnelim zverima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back