VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo o belom oblacicu sam stavio tek da se vidi na koji tekst se odnosi pisanje.

Ja razlikujem ljude koji grese od onih koje nazivam pobesnelim zverima.

Za pobesnele zveri ja nemam oprostaj i prema njim smatram da treba da se odnosi kao sto i naziv kaze kao prema pobesnelim zverima.

Veliki deo što pisah kao komentar crnom djavolu može da se podvede pod ovu tvoju konstataciju. Postoje ljudi koji mogu da učine tako grozno odvratne stvari kojima ne da ne bih mogao oprostriti već bih bez razmišljanja ono...u krečanu.:bye:

Pa ne prićam s Nićeom ovde.
Znaći ja gubim vrijeme ovde i ti me šalješ Niečeu.
Nije moguće da u par crta ne možeš to da opišeš tu posebnost dolaskom kršćanstva.

Ako bi pročitao Ničeovu Kritiku religije...ne bi gubio vreme...Ne znam da li pamtiš da sam nekada ranije naznačio da valja proučiti mnogo toga i pročitati svega i svačega da bi se slagao neki mozaik. I ti Pajdo to radiš i to iscrpno. Pa sečaš li se da si me svojevremno upućivao na neke autore nekih stvari za neke stvari. No to nije bitno.

A o hrišćanstvu, nastajanju razvijanju i uopšte istoriji istog možemo opušteno pričatiti. Ne može se to svesti na nekoliko rečenica. :bye:

Ako bi pročitao Ničeovu Kritiku religije...ne bi gubio vreme...Ne znam da li pamtiš da sam nekada ranije naznačio da valja proučiti mnogo toga i pročitati svega i svačega da bi se slagao neki mozaik. I ti Pajdo to radiš i to iscrpno. Pa sečaš li se da si me svojevremno upućivao na neke autore nekih stvari za neke stvari. No to nije bitno.

A o hrišćanstvu, nastajanju razvijanju i uopšte istoriji istog možemo opušteno pričatiti. Ne može se to svesti na nekoliko rečenica. :bye:

Pročtao sam ..
Može se u jednoj rećenici i to ovako :
RAT između ...... i ....

Prva riječ ima 6 slova a druga 4 slova.
Po Hrvatski.
A po Srpski prva reč 4 slova a druga 4 slova.

Pričali smo o tvojoj konstataciji da tamo gde nema praštanje društvo propada do samouništenja. E, to društvo koje samo prašta...puzi na kolenima. I to nije naopaka logika.

Čovek može da oprosti neke sitne stvari.

Ti pričaš u svoje ime.
A to znači da Tvoji oprosti nisu iskreni.
Već je to licemerje.
Jer onaj, koji je iskren u malom, taj je iskren i u velikom.
Ili, onaj, koji hoće da ukrade malo, taj hoće da ukrade i veliko.
Itd...

Ali...šta je onaj čovek kome daleko bilo neko siluje maloletnu čerku jedinicu i potom je zverski ubije, koji takvom i za tako nešta onako hriščanski oprosti i nastavi da živi neki svoj hebeno prazan i besmislen život..Po meni mnogo više snage treba za ono drugo. Ja na mestu u tom primeru ne bih sebe mogao da pogledam u ogledalu i da budem smireno zadovoljan. Ti bi mogao zer ne...

Takvo delo može da učini samo bezumnik nečistog duha ispunjenog demonima.
Novozavetni Bog takvom ne oprašta.

Pomenute hriščanske ratove nisu vodili neki ljudi krijući se iza nekih religija. Vodili su ih hrišćani vodjeni njihovom religijom. A usput inkviziciju nisu vršili neki ljudi već neki sveti oci crkve.

To o čemu govoriš su sve deklaracije.
Suština je da onaj, koji ubija i muči druge ljude, taj ne može biti Hrišćanin, bez obzira što se sam deklariše kao Hrišćanin. To Ti je isto kao da na teglu gowana staviš deklaraciju da je to med.

Ovo je glupost samo takva. Šta ovo znači ? Da treba imati ljubav prema zlu, voleti zlo...
Čoveče ti ponekad nemaš pojma šta pišeš ...

Ne kažem da treba voleti zlo, već da se protiv zla treba boriti Ljubavlju.
Na primer, zamisli da imaš dete, koje je skrenulo sa puta i koje čini zlo, npr. krade i bludniči. Kakvim zlom bi Ti pobedio zlo u detetu?
Nasiljem? Batinama?
To je zabluda, provid. To nije pobeda zla, već samo smirivanje zla, da bi se zlo opet pojavilo, i sa sobom povelo pod ruku još veće zlo. Može da se desi da takvo dete izvrši nasilje nad roditeljem. Zlom se ne može pobediti zlo, to treba da je jasno. Zlom se može samo maskirati zlo, da preko jednog zla legne drugo zlo, pa da se onda ovo prvo zlo ne vidi, dok je ovo drugo tu. Ali, kada ovo drugo zlo popusti, evo izlazi opet prvo zlo, još gore nego što je bilo. I to treba da je jasno.

Nekome, koji TI je učinio zlo, poželeti dobro, a ne poželeti mu zlo. O tome govorim.
Nekome ko mi učini neko ozbiljno zlo da poželim doboro...

Naravno. Nekome, koji Ti je učinio zlo, poželeti da progleda, da se prosvetli.

I da ga uzmem za kuma...najbolje bi bilo...Živiš li ti uopšte ovaj ovozemaljski život ili samo boraviš u tim tvojim silnim iluzijama mantrajući neprpekidno o nekom praštanju i ljubavi...

To ne možeš da znaš, pošto ne poznaješ moj život i moja dela.

Kao suprotnost onome što je ljubav na način kako je zlo suprotnost dobrom, mržnja nikako ne može da bude...nula osećaj. U snažnoj i plodnoj mržnji čovek izgara isto onoliko koliko i u takvoj ljubavi. Zato je veliko životno umjeće mržnju prevazići jer mnogi ne zavredjuju da onako plodno budu predmet mržnje. Da bih nekog mogao mrzeti na neko što kraće vreme, taj mora to da zavredjuje. No da ne dužim o tome. Ti to ionako ne možeš shvatiti.

Naravno da ne mogu da shvatim da mržnja čoveku može doneti dobro.

Ovo je blago apsurdno. Po tebi čovek počinje da čini zlo kada oseti strah...
Čoveće, kako bi ti rekao...tako ti zdravog razuma...razmišljaj malo o napisanom.

Ne, nisam tako rekao.
Već sam rekao da čovek počinje da čini zlo, kada se oseti ugrožen.
A postaje ugrožen kada oseti strah.
Ako pobedi strah, neće biti ugrožen, a ako ga ne pobedi, postaće ugrožen, i ako su se stekli uslovi, desiće se zlo.

Da li si ti čoveče čitao bibliju. Novozavetni bog kaže da je greh ne verovati u njega i da će svi koji ne veruju u njega na onom sudu biti strpani u pakao.

Tako je.
A Tvoje je da li ćeš u to da veruješ ili nećeš.

I shodno ovom ...šta češ ti da budeš u onom večnom životu...neki beli oblačić...koji će onako pun ljubavi da leprša po nebu...

A šta bi Ti da budeš kada umreš?
Ako nisi u stanju da budeš ono što želiš dok si živ, onda niti si zaslužio da išta budeš i kada umreš.

Ti pričaš u svoje ime.
A to znači da Tvoji oprosti nisu iskreni.

Ako nekom nešta oprostim što se oprostiti može onda to učinim iskreno.

Ili, onaj, koji hoće da ukrade malo, taj hoće da ukrade i veliko.
Itd..

Kleptoman nikada neće ukrasti nešta veliko jer se zadovoljava samo sitnim beznačajnim stvarima.

Takvo delo može da učini samo bezumnik nečistog duha ispunjenog demonima.
Novozavetni Bog takvom ne oprašta.

Novozavetni bog prašta sve i svakom. Dovoljno je samo da se pokaje i pprihvati ga za svog boga.

Suština je da onaj, koji ubija i muči druge ljude, taj ne može biti Hrišćanin, bez obzira što se sam deklariše kao Hrišćanin. To Ti je isto kao da na teglu gowana staviš deklaraciju da je to med.

A domovinski rat, bljesak, oluja i tako to su vodili neki indusi a nisu hrišćani katoličke veroispovesti...

Naravno. Nekome, koji Ti je učinio zlo, poželeti da progleda, da se prosvetli.

Neko ti ubije oca majku ili već nekoga onako hipotetički i treba da ga voliš praaštajući mu i da mu pomažeš da se prosvetli. Hej bre čoveče...:dash:

To ne možeš da znaš, pošto ne poznaješ moj život i moja dela.

Ne, nisam tako rekao.
Već sam rekao da čovek počinje da čini zlo, kada se oseti ugrožen.
A postaje ugrožen kada oseti strah.
Ako pobedi strah, neće biti ugrožen, a ako ga ne pobedi, postaće ugrožen, i ako su se stekli uslovi, desiće se zlo.

Pa to je upravo to gledano u celini. Razmišljaj čoveče malo...

Tako je.
A Tvoje je da li ćeš u to da veruješ ili nećeš.

I ja treba da verujem u njega jer mi u suprotnom preti paklom....:dash:

Ako nisi u stanju da budeš ono što želiš dok si živ, onda niti si zaslužio da išta budeš i kada umreš.

Nisam uopšte pisao o tome šta bih ja da budem kada umrem. Veoma dobro znam da je moja fizička smrt moj kraj. A dok sam živ bivam ono što želim da budem.
:bye:

Ako hoces malo pojasni sta si hteo reci.

Moze li se dobiti odgovor na post 5693

Pa ta želja, o kojoj on priča, to je privid, to je laž, jer nakon što zadovolji tu njegovu želju, opet jednako i još više ogladni. Jer ta hrana, kojom On zadovoljava taj svoj privid, propadljiva je.
A kada bi umeo dušom da želi, ispunjavao bi samome sebi one želje, od kojih ne bi opet ogladneo, hranom koja nije propadljiva.

Ovo je dobra no baš s pravim tigrom nije se za igrati.
Možda je mislio na Malajskog tigra Sandokana,možda je figurativno se izrazio.
haha

Laku noć

Naravno da je ta indijska poslovica u figurativnom značenju. Mislim da kada čovek pobedi strah prema svemu a posebno prema smrti, on postaje slobodan od svega pa i sebe samog i može da živi a ne da se nada nekomn životu nekada i negde.:think:
FelixTheCatPaceAni.gif

Pa ta želja, o kojoj on priča, to je privid, to je laž, jer nakon što zadovolji tu njegovu želju, opet jednako i još više ogladni. Jer ta hrana, kojom On zadovoljava taj svoj privid, propadljiva je.
A kada bi umeo dušom da želi, ispunjavao bi samome sebi one želje, od kojih ne bi opet ogladneo, hranom koja nije propadljiva.

Ranije si napisao ovako...

A ja odgovrio ovako...

Nisam uopšte pisao o tome šta bih ja da budem kada umrem. Veoma dobro znam da je moja fizička smrt moj kraj. A dok sam živ bivam ono što želim da budem.

A pod ovim ... A dok sam živ bivam ono što želim da budem... ne podrazumevam nikakvu želju u smislu želje i želeti a u kontekstu sa nadom da će se nekada ostvariri. U smislu želje u kontekstu kako je ti sagledavaš ja dečko dragi u principu nemam želja. Odavno sam naučio da je nešta želeti čista utopija, jer želeći nešta nadajući se tom ostvarenju čovek obično i ne primeti da mu u medjuvremenu život prodje negde pored njega. A nadati se ostvarenju bilo čega bilo koje želje to je nešta najgore što čovek sebi može da dopusti. Naravno to je samo moje mišljenje.

Ja život ne živim u nadi ostvarenja bilo čega, ja samo osmišljavam svoje trenutke tako da u što većoj meri svaki za sebe bude kao premijera sam po sebi. Stim što se one lepe premijere mogu i reprizirati.

I jedna zanimljiva...

''Životna tragedija nije toliko u tome koliko ljudi pate,
već u tome koliko toga propuštaju.''​
Tomas Karlajl

A koliko toga ti živeći u svetu biblijskih bajki propuštaš u ovom relanom životu...
FelixTheCatPaceAni.gif

Jedna mala pričica...zanimljivo zvuči...

U drevnoj Indiji jednog čoveka osudiše na smrt a nakon izricanja kazne čovek pade na kolena pred svog kralja i kaza:

''Kralju moj ako mi poštedite život u roku od godinu dana naučiću vašeg konja da leti!'' Kralj na to odgovori: ''Slobodan si godindu dana, ali ako u roku od godinu dana konj ne poleti, presuda će biti izvršena.”
Kada su ga kasnije tog čoveka upitali kako misli da ispuni svoje obećanje čovek je odgovorio:

''Za godinu dana, može da umre kralj, ili da umre konj, ili da umrem ja,
a na kraju krajeva, možda taj konj stvarno i poleti!''

Jedna mala pričica...zanimljivo zvuči...

U drevnoj Indiji jednog čoveka osudiše na smrt a nakon izricanja kazne čovek pade na kolena pred svog kralja i kaza:

''Kralju moj ako mi poštedite život u roku od godinu dana naučiću vašeg konja da leti!'' Kralj na to odgovori: ''Slobodan si godindu dana, ali ako u roku od godinu dana konj ne poleti, presuda će biti izvršena.”
Kada su ga kasnije tog čoveka upitali kako misli da ispuni svoje obećanje čovek je odgovorio:

''Za godinu dana, može da umre kralj, ili da umre konj, ili da umrem ja,
a na kraju krajeva, možda taj konj stvarno i poleti!''

Mogao si i jednostavnije da kažeš bolje rob nego grob. :lol:

Osim na netu gdje se pretvaraju da nisu ljuti...
Pa se cerekaju od silne radosti...

Pajdo, oni koji me znaju onako u realnom životu ne mogu da shvate koliko je teško da me vide i osete ...ljutog. Ja se Pajdo nikada ne pretvaram u tom smislu. Naravno to ne znači da nisam u stanju ...biti ljut. Ono u smislu žute minute, kada se najviše plašim samaog sebe. Ali tada Pajdo, veruj mi ...ne cerekam se...:think:

Pajdo, oni koji me znaju onako u realnom životu ne mogu da shvate koliko je teško da me vide i osete ...ljutog. Ja se Pajdo nikada ne pretvaram u tom smislu. Naravno to ne znači da nisam u stanju ...biti ljut. Ono u smislu žute minute, kada se najviše plašim samaog sebe. Ali tada Pajdo, veruj mi ...ne cerekam se...:think:

Zabrijao si danas i to dobro...
Nisi bio kakav inače jesi ..
Na to sam mislio..
A da li si ljut bio ona baš ljut??
Ne vjerujem .Bio si u debalansu nisi znao kritiku primiti fleksibilno...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back