VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svi znamo da kiša ne može da pada iz vedrog neba. Ni sam boža nije u stanju da pusti kišu iz vedra neba.

Medjutim, ima i običnih ljudi koji su u stanju da to učine. To je učinila grupa kreacionističkih naučnika...auuu...pardon...pogreših...bez onog kreacionističkih...samo običnih naučnika.

Pogledajte O V D E

Da li je to bila neka...prevara...

Mislim da si ti Djavolce ispreskakala neke stvari i donela zakljucak o meni na osnovu mojih pitanja . Ja dilema bar sto se tice ove teme uopste nemam . Ne shvatam da ako sam nekom korisniku postavio nekoliko pitanja i insistirao na njima da mi odgovori , odakle tebi zakljucak koji te navodi da se pitas da li ja imam razum , savest ili cak svoj stav ? Postaviti pitanja nekome da bih uvidel sta je pravac razmisljanja i uverenje te osobe nikako ne znaci da da imam dilema i problema. Ali i pored svega draga Djavolice drago mi je da po okovirnoj definiciji nisi dobra jer to znaci bar meni da razmisljas svojom glavom. I , o da , uveravam te da itekako razmisljam na, kako ti rece , manual .
U svakom slucaju svidja mi se tvoj stav!

Govorio si u prvom licu, pa je takav i odgovor bio.
Izvinjavam se, moja je greška što sam bukvalista... :lol:

p.s. primetila sam da razmišljaš (bez ironije), pa su mi i pitanja bila malo čuda, ali nešto kontam... valjda čovek bolje zna o čemu priča, nisam se dodatno udubljivala u analizu ličnosti... z:)

Govorio si u prvom licu, pa je takav i odgovor bio.
Izvinjavam se, moja je greška što sam bukvalista... :lol:

p.s. primetila sam da razmišljaš (bez ironije), pa su mi i pitanja bila malo čuda, ali nešto kontam... valjda čovek bolje zna o čemu priča, nisam se dodatno udubljivala u analizu ličnosti... z:)

Nekako mi je drago što si ovo napisala...zbog sharpa...

A potpis ti je :super:

A da te pitam ...Šta misliš, da li je Hitler bio vernik...

Nekako mi je drago što si ovo napisala...zbog sharpa...

A potpis ti je :super:

A da te pitam ...Šta misliš, da li je Hitler bio vernik...

Nesporazum... z:)

Fala vi... :mrgreen:

Kažu da nije, i logično... da kažu tako.
Mislim da vera nema veze sa dijagnozom, samo ljudi vole da se ograde, pa povlače paralelu tamo gde je ne može biti... Hitler je bio bolesnik, sve ostalo manje bitno...

Sama vera, ili nevera ne poseduju + i - karakteristike (ne pričam o religijskom učenju, sama ideja mi je negativna, po definiciji), ali nosioci da, tako da ne mogu ni vernike ni ateiste u isti koš, niti da im sudim za postupke na konto religijskog ne/opredeljenja.
Kažu da se šizofrenija zasniva, tačnije ima duboke temelje, javlja se i "upražnjava" kod ljudi koji veruju, pitanje je samo u šta oni u stvari veruju... i da li bi bili takvi "vernici" da nije dijagnoze... i podloge u tom pravcu, uopšte.

Kažu da nije, i logično... da kažu tako.
Mislim da vera nema veze sa dijagnozom, samo ljudi vole da se ograde, pa povlače paralelu tamo gde je ne može biti... Hitler je bio bolesnik, sve ostalo manje bitno...

Ma kakvog ga definisali Hića je prvenstveno bio vernik...i to veoma revnosan.

20hitlercatholicchurch.jpg

A nije mi poznato da ako je neko vernik...ne može da oboli...i tako to...

20hitlercatholicchurch.jpg

Hitler je bio ubedjen da je veliki vernik!
Ima i danas takvih,koji smatraju da je dovoljno oticu u Crkvu,ne raditi na crkveni praznik,kaobajagi postiti(onako to svima u svojoj okolini objaviti,da bi ti se divili),i od silne "vere"ne vide kolko su sebicne osobe,pune zavisti i mrznje!

Svako u nešto veruje. Ne postoji čovek, koji ne veruje ama baš u išta. Ako ništa drugo, ono bar veruje da se zove kako se zove. Zar je to tako teško razumeti, pa se stalno postavlja pitanje vernik-nevernik. Navedi mi jednog čoveka, koji ne veruje ni u šta? Ah da, Ti ćeš reći Ti znaš.
Pa dobro, da li znaš da ćeš se sutra probuditi? To ne možeš da znaš. A da li veruješ da ćeš se sutra probuditi. Naravno da veruješ.
Pa sada reci, da li znaš da ćeš se sutra probuditi?
Znaš ako veruješ.

Ovaj, koga pominješ, verovao je u zlo, to je činjenica, jer mu je zlo bilo oružije, kojim je sprovodio ono u šta je verovao, jer je zlo bilo sve što je znao.

Ima i danas takvih,koji smatraju da je dovoljno oticu u Crkvu,ne raditi na crkveni praznik,kaobajagi postiti(onako to svima u svojoj okolini objaviti,da bi ti se divili),i od silne "vere"ne vide kolko su sebicne osobe,pune zavisti i mrznje!

Neće biti da je samo bio ubedjen. Nije on samo išao u crkvu. On je bio na ''TI'' sa Papom i sa vatikanskim klerom.

hitler_cardinal4.jpg

A onako...iz ubedjenja kako ti kaza...Hitler je slavio i božić...

NaziChristmastree2.jpg

Ako je sebičan, pun zavisti i mržnje, a odlazi u Crkvu, da bi ga drugi videli kako se moli, onda je licemer. I takav, u suštini, veruje da će drugi poverovati da je pravedan.
Dakle, veruje u laž.

Svako u nešto veruje. Ne postoji čovek, koji ne veruje ama baš u išta. Ako ništa drugo, ono bar veruje da se zove kako se zove. Zar je to tako teško razumeti, pa se stalno postavlja pitanje vernik-nevernik. .

totally razumem taj koncept jer u sustini svako u nesto veruje.
ima jedna od zanimljivih emisija o tako tim susretima sa drugom stranom stvarnosti sto bi rekli shamani :zcool:
sta reci uzbudljivo li je ovde ono zhuraja:sanke::bob::sanke:

Poslednja izmena:
Kada su u pitanju krstaški ratovi, to je, u suštini, isto.
Da li Ti misliš da su oni, koji su vodili krstaške ratove, verovali u Sveto Jevanđelje?

Oni koji su vodili krstaške ratove u iste su bili upućeni od ondašnjih poglavara katoličke crkve. A Sveti crkveni oci su ti odlučivali kako će da izgledaju Sveta jevandjelja. I koliko da znaš nije ih bilo samo 4 već mnogo, mnogo više. Ni ti ni ja ne možemo znati da li su vojnici koji su ratovali pod krstom za crkvene interese verovali u jevandjelja ali to na kraju nije od nikakvog značaja.

Oni koji su vodili krstaške ratove u iste su bili upućeni od ondašnjih poglavara katoličke crkve. A Sveti crkveni oci su ti odlučivali kako će da izgledaju Sveta jevandjelja. I koliko da znaš nije ih bilo samo 4 već mnogo, mnogo više. Ni ti ni ja ne možemo znati da li su vojnici koji su ratovali pod krstom za crkvene interese verovali u jevandjelja ali to na kraju nije od nikakvog značaja.

Da li Ti misliš da je onaj, koji je išao sa mačem u ruci i ubijao ljude, verovao u Sveto Jevanđelje, koje propoveda ne ubij i pokaži neprijateljima svojim, koji idu putem zla, da postoji lepši i bolji put?

Nisam ni rekao da je ajkula zla. A zanimljivo mi je ono ...ona nije ni dobra ni zla nego samo gladna...A šta biva kada je recimo neki čovek samo...gladan...Po tvojoj analaogiji sa ajkulom on bi opravdano mogao da učini bilo koje zlo koje bi ga izbavilo iz gladi...

Nisam rekao da je opravdano uciniti bilo koje zlo ako si gladan, kako si to uspeo da zakljucis? To nije moja analogija, to je tvoja nadogradnja. z:poz:

Nemoj postavljati primere koji nisu primereni.

Primer je, za ono sto sam hteo da kazem, vrlo dobar, ali ti si resio da ne skontas. Ili da se jednostavno napravis lud na ono sto sam hteo da kazem. :zcool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back