gost 246390
Buduća legenda
- Poruka
- 38.508
Znaci :
Operacija uspela - Bozija zasluga
Operacija neuspela- doktor dao sve od sebe ali hebiga
Ne znaci. I popravi citat.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Znaci :
Secas se onoga kad sam ti objasnjavao da si ti u stvari vernik. Eto ti primera.
Kaza li mi to da ja u suštini živim u iluziji da...nisam vernik...
Namera se racuna. Lekar je dao sve od sebe (pod uslovom), sta ce covek... Ostalo je u bozijoj ruci. Tamo i odgovore treba traziti.
I ako je sve u božijoj ruci...zašto sve operacije nisu uspešne...

Znaci :
Kaza li mi to da ja u suštini živim u iluziji da...nisam vernik

I ako je sve u božijoj ruci...zašto sve operacije nisu uspešne...
Šta mi ro radiš...Nemoj tako...da biblija nije božija reč...
2 Timotiju 3:16...
''Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za haranje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi''
Zasto umiremo? Ne pitaj mene druze...
Stotine godina manipulacija a ja bi trebalo bibliju da shvatam doslovno?! Oce to...
Ne. Nismo pričali o tome zašto umiremo. Pričali smo zašto neke operacije nisu uspešne.
Što jes..jes...A da je samo stotine godina...
I na čemu smo onda...
Veruješ li ti u Crkvu...
Ja Crkvu postujem. Ali pop Miloje me ne moze ubediti svetom knjigom da krenem u rat.
Nisam mislio zasto umiremo na kraju zivota. Mislio sam zasto ljudi ginu.
Sta ja mogu da ti kazem? Boziji plan? Verujem da slucajnosti nema.
Nije isto poštovati crkvku i verovati u crkvu i njeno učenje. I ja iako nisam vernik poštujem crkvu kao instituciju ali ...ne verujem u njeno učenje. A ti...
A pop Miloje neće ni pomisliti da te svetom knjigom ubedi da kreneš u neki rat.
Eto, ja je postujem vise nego ti, moze li tako? I verujem u sustinu onoga sto ona propoveda. I crkvi su vremenom nametnute neke stvari kao sto je i sveta knjiga najverovatnije prepravljana.
A ko je to i šta nametao crkvi u vezi sa njenim učenjem ?
Nadam se da si ipak shvati sta sam hteo reci. Mene papa nikad ne bi uspeo da ubedi da u krstaski rat krecem u ime Boga.
A kada bi ti na neki račun u Švici uplatio koji milion evra...možda bi te i ubedio...![]()

A ko je to i šta nametao crkvi u vezi sa njenim učenjem ?
A kada bi ti na neki račun u Švici uplatio koji milion evra...možda bi te i ubedio...
Kada je u pitaju ono...zašto ljudi ginu...mogučnosti su...slučajnsot, sudbina ili božija predodredjenost-promisao.
Ako nema slušajsnosti pa ako moramo i sudbinu isključiti jer bi dovela u sumnju svemogučnost boga, ostaje samo ono da je to neki božiji plan.
Pa ako je to tako meni nekako nije jasno čemu služi bilo čija pogibija na bilo koji način a u kontekstu sa božijim planom.
Nije ni meni. Ali, ko sam ja pa da sve mora da mi bude jasno? A mozda je i tamo bolje, ko zna...
Vrlo je prosto, kako ne kapiras? Ako je dobro, UVEK je od Boga, pa makar i bilo preko coveka.
Ako se lekar polomi da spase nekoga onda to radi sa bozijim blagoslovom. Naravno, lekaru treba zahvaliti. Ali i Bogu.
Mada, iskreno, nisam cuo niti verujem da neko koga doktori spasu nece prvo njima zahvaliti, tako da ti je primer netacan i uvredljiv cak.![]()
A ne razumem covece,sta cu...i na tvoju nevericu sigurna sam da nisam jedina...Nije sve dobro od boga i nije sve zlo od coveka i tacka.Nije covek nagovorio Avrama da ubije sopstveno dete.Nije covek pobio svu decu Jovu i tacka.Nije Bog jedini zasluzan za sve dobro.Sve je previse isprepletano a vi vernici ste tako jezivo sklovi sagledavanju stvarnosti u iskljucivo crno-belim tonovima.A taman pomislim da mozemo lepo da razgogvaramo.

Teško da to mogu razumetei i mnogi vernici. Osnovni problem monoteističkih avramskih religija je iznaći uverljivu priču da može egzistirati tvrdnja o beskrajno dobrom bogu tvorcu, uporedo sa postojanjem zla. Teodiceja kao jedan segment teologije se bavi tim problemom.
A ja bih veoma konkretno pitao...Ako bog tvorac nije stvorio zlo, ko ga je stvorio...Naglasiću da pitam ko je stvorio zlo samo po sebi a ne simbol zla da se pojedini ne bi zatrčavali pogrešno.
Da li može da se prihvati da je veoma teško zamisliti da je dobri svemogući bog tvorac stvorio i zlo samo po sebi...Naravno da može. I to je ona suština teodicejskog problemčića.
A kada se ima u vidu da bi sve avramske religije bile besmislene bez postojanja zla onda cela priča postaje mnogo komplikovanija, zar ne...Ili se to meni samo tako čini....
![]()
Ma prica je vrlo prosta! Zlo egzistira (tj. moze da egzistira) u tom parcetu slobodne volje koje je covek ljudima dao. Dakle, UVEK je od coveka.
U savršenoj slobodnoj volji čovekovoj egzistira kažeš...zlo...
I da zaključimo. Ako je tako kako ti kažeš i da je veoma jednostavno onda to znači...šta..
Po od tebe napisanom proizilazi da je bog tvorac stvorivši čoveka i čovekovu savršenu slobodnu volju, onako usput stvorio i zlo kao segment savršene slobodne volje.

U savršenoj slobodnoj volji čovekovoj egzistira kažeš...zlo...
I da zaključimo. Ako je tako kako ti kažeš i da je veoma jednostavno onda to znači...šta..
Po od tebe napisanom proizilazi da je bog tvorac stvorivši čoveka i čovekovu savršenu slobodnu volju, onako usput stvorio i zlo kao segment savršene slobodne volje.

Kako bi znao da prepoznas dobro kada ne bi poznavao zlo? To je i sustina slobodne volje - mogucnost izbora. Zlo kao entitet, moze postojati samo u svesti coveka jer on jedini poseduje tu svest da ga prepozna, da ga poseduje, da ga razlikuje, da mu se prepusti, da pocini...
Da ponovim. Nisam pitao kako ćemo razlikovati dobro i zlo...Pitao sam odakle nastade zlo samo po sebi. Ako je kako kažu bog kao vrhunsko dobro stvorio samo dobro šta je za tvorcem zla...ko njega stvori..
Stoji da je suština slobodne volje mogučnost izbora ali...Da bi se izabralo zlo ono valjda mora biti stvoreno, da postoji...Ne može se izabrati ono što ne postoji...
Kada kažeš da zlo može postojati samo u svesti čoveka...pitao bih te...odakle ono u svesti čoveka...Pa ako je bog stvorio savršenog čoveka sa savršenom slobodnom voljom...odakle u svesti čoveka ...zlo...
Zato ajkula nije zla. Jer ne poseduje svest.
Nemoj tu tvrdnju proveravati uživo blizu ajkule...
Zlo je vezano samo za razumna, svesna bica. A to je samo covek. Bog nije stvorio zlo kao nezavisni entitet. Zlo je posledica, nusprodukt ljudskog visokog nivoa svesti i razuma. Nesto na fazon - ne mozes biti zao ako si dovoljno glup.
Auuuu....Kada kažeš da bog nije stvorio zlo, to bi značilo da je stvorio samo dobro pa opet biva ono...kako Eva i Adam odabraše zlo...koje nije bilo stvoreno...
A ovo ti je...Zlo je posledica, nusprodukt ljudskog visokog nivoa svesti i razuma... samo tako.
Bojim se da cu, ako nastavim da o ovome razmisljam, doci do zakljucka da onaj-cije-se-ime-ne-pominje... .. ne postoji!!!!!![]()
Ka tome takvo razmišljanje upravo i vodi. A to nije moguće u smislu biblijskog učenja.
Po bibliji, mora da postoji i onaj čije ime se ne pominje kako ti kaza i ono čega je on simbol, po bibliji naravno.
I opet da te pitam. Kako bi sotona mogao biti simbol zla ako zlo samo po sebi ne postoji kao nešta što nije stvoreno...

Nije ajkula zla, ona je GLADNA. Dakle NI DOBRA NI ZLA, GLADNA. Aj samo malo razmisli o tome da jedino bice koje moze da pocini zlo je covek. A po cemu se covek razlikuje od ostalih stvorenja na planeti? Po svesti. I sta ti to kazuje?
O ostalom cu kasnije, nemam sad vremena.