vcbccbc vcbcvb
Iskusan
- Poruka
- 6.887
- concrete - not abstract, KONKRETNO SHVATANJE, real, for building (za gradjenje), solidify (udružiti se, zgusnuti se), form into a mass
- concretion - stone (kamen, stena), SRAŠTEN, coalescence (srašćivanje), concrete mass
- abstract - not concrete, IZVADAK, UKLONITI, deduct (odbijati, oduzeti), abstruse (nerazumljiv, taman)
- abstraction - oduzimanje, kradja; process of stripping an idea of its concrete accompaniments (proces lišavanja ideje njenog konkretnog dodatka), absence of mind (bezumlje), something visionary
- STENA
- 5. Mojsijeva 32,4-6 Delo je te stene savršeno, jer su svi putevi njegovi pravda;... Oni se pokvariše prema njemu, ...to je rod zao i pokvaren. Tako li vraćate Gospodu, narode ludi i bezumni?...
- 5. Mojsijeva 32,31-40... Jer stena njihova nije kao naša stena, neprijatelji naši neka budu sudije. Jer je čokot njihov od čokota sodomskoga i iz polja gomorskoga, groždje je njihovo groždje otrovno, puca su mu gorka. Vino je njihovo otrov zmajevski, i ljuti jed aspidin. Nije li to sakriveno kod mene, zapečaćeno u riznicama mojim? Moja je osveta i plata,... Vidite sada da sam ja, ja saam, i da nema Boga osim mene. Ja ubijam i oživljujem, ranim i isceljujem, i nema nikoga ko bi izbavio iz ruke moje. Jer podižem k nebu ruku svoju i kažem: ja sam živ doveka.
- Isaija 26,4-9-11-14 ...jer je Gospod Gospod večna stena. ...Gospode, ruka je tvoja visoko podignuta, a oni ne vide,... ...Pomreše, neće oživeti, mrtvi budući neće ustati, jer si ih ti pohodio i istrebio, zatro svaki spomen njihov.
- 5. Mojsijeva 32,18-20 Stenu koja te je rodila zaboravio si; ..., jer su rod pokvaren, sinovi u kojima nema vere.
- 1. Samuilova 2,1-3 ...podiže se rog (Psalam 132,17 92,10 A moj rog Ti uzvišuješ kao rog u jednoroga; odnosno Luka 1,69) moj u Gospodu;... (Luka 1,46-55)... i nema stene kao što je Bog naš. Ne govorite više ponosito, i neka ne izlaze iz usta vaših reči ohole...
- 2. Samuilova 22,2 i 3 i 32 i 47 Bog i stena moja, u njega ću se uzdati, štit moj i rog spasenja mojega (Psalam 18,2)
KAMEN - 1. Mojsijeva 28,18-22 A kamen ovaj koji utvrdih biće dom Božiji;...
- Knjiga Isusa Navina 4,3-5-8-9-20 ...i uzeše 12 kamena isred Jordana, kako beše rekao Gospod Isusu, prema broju plemena Izrailjevih; ...
- Knjiga Isusa Navina 24,26-27 ...evo, kamen ovaj neka vam bude svedočanstvo, jer je čuo sve reči Gospodnje koje nam je govorio; ...
- Isaija 28,...16... kamen izabran, kamen od ugla, skupocen, temelj tvrd;...
- Psalam 118, ""...22... Kamen koji odbaciše zidari, posta glava od ugla (Matej 21,42; Marko 12,10; Luka 20,17) ...
- Matej 21,44 I ko padne na ovaj kamen, razbiće se, a na koga on padne satrće ga (Luka 20,18).
- Dela 4,11 ... i nema ni u jednome drugome spasenja.
- Efescima 2,20-22 Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je ugaoni kamen sam Isus Hristos, na kome sva gradjevina, skladno spojena, raste u hram sveti u Gospodu, u koga se i vi zajedno ugradjujete u obitalište Božije u Duhu.
- Matej 7, ...24-27 ...čovekom mudrim koji sazida kuću svoju na kamenu. ...čoveku ludom koji sazida kuću svoju na pesku. ...
- KAMEN ZA SPOTICANJE I STENA ZA SABLAZAN
- Isaija 8,14-18 I biće vam svetinja, a kamen za spoticanje i stena za sablazan (1. Petrova 2,7)... Evo ja i deca...
- Rimljanima 9,30-33 ...Zato što ne tražiše od vere, nego od dela zakona, jer se spotakoše o kamen spoticanja,...
O isti kamen spoticanja se spotiču i danas npr. tzv. adventisti, tj. subotari, ali, gle, oni su i najzaludjeniji lažnim otkrivenjem.
No, stena za sablazan je sasvim drugi, nastupajući kontekst, jer danas osim zemlje, ljudi još uvek ne naseliše vasionu: - Isaija 26,9 (u gore citiranom kontekstu) ...jer kad su sudovi tvoji na zemlji, uče se pravdi koji žive u vasiljenoj.
Evo vam stena sablazni i ruke Gospodnje podignute na sve narode kako i prorokovaše SVETI PROROCI Božiji i pre no što dodje Gospod: - Hristos govoraše, u 4. jevandjelju glavi 15, da je On istinski čokot u kome ako ko ne ostane i njegove reči u njemu, izbaciće se napolje kao loza, a svaku lozu koja je na njemu, a ne radja rod, Bog Otac, vinogradar otseca.
Zagonetka Sina čovečijeg o čokotu, dva orla, puštanju loze, izbijanju odvoda je kod Jezekilja 17, a kresanje odvoda i otsecanje loze je kod Isaije 18,5. - Citat Mojsijevog prorokovanja, iznad, o neprijateljima sudijama, sodomskom čokotu, otrovnom i gorkom groždju, onome što je zaista zapečaćeno, čija je osveta i plata, ko jedini oživljuje i ubija, te ranjava i isceljuje, jasno raskrinkava lažno otkrivenje kao npr.:
OTK 6,8, gde jahaču imena smrt neko dade da ubija nad četvrtinom zemlje
OTK. 8,11, gde se umire od gorkih voda; opširnije...
OTK. 10,4, gde ne znamo šta je čuo, jer to nije ni napisao, već je zapečatio pisac OTK.
OTK. 10,9-11,1 gde pokrade stihove Jezekilja 3,1-3, po kojima on sam sebe predstavi Sinom čovečijim, pridoda zagorčavanje utrobe svoje, rekoše mu da treba nanovo da prorokuje, te se lati brljavljenja po stihu Jezekilja 40,3 itd.
OTK. 11,8-11, sodomski grad gde je i gospod od dva svedoka, * GOSPOD NJIHOV, kako reče pisac OTK., bio raspet, u kome i njih dvojicu ubi zver iz bezdana, zbog čeha se raduju stanovnici zemlje, jer ih njih dvojica mučiše, posle čega udje u ta dva duh života od boga, te stadoše na noge. (* PO PREVODU SINODA SPC)
OTK. 13,3 gde se jedna od glava zveri smrtno ranjena izlečila. - Citat Isaijinog prorokovanja, iznad, o pomrlima koji neće oživeti, o budućim umrlima koji neće ustati, jer im je Gospod zatro čak i spomen (nema koga ni da ih se spomene, kao da ih nikada nije ni bilo, a kamoli da će vaskrsavati), je u jasnoj korelaciji sa:
1. Timotiju 3,11-12 gde apostol Pavle kaže da nastoji da dostigne u vaskrsenje, ali ne kao da već jeste to postigao, nego stremi ne bi li to dostigao (znači ima ih koji ne vrede ni za strašni sud da budu vaskrsnuti, a kamoli za večni život da će dostići, ili pak dobiti šansu u lažnom 2. vaskrsenju: jedno, ili ni jedno za neke!).
Luka 20,35-36 A koji se udostojiše dobiti onaj vek i vaskrsenje iz mrtvih, niti se žene niti udaju, jer više ne mogu umreti, jer su kao andjeli, i sinovi su Božiji kada su sinovi vaskrsenja (znači stanovište je onih koji se udostojiše, ne mogu umreti više, pobeda proždre smrt, nema više ni žalca smrti, kako govoraše sveti; kao andjeli reče Gospod, a lažno otkrivenje 20,6 - sveštenici, isto 1,6 ili, pak, 5,10 - carevi, i to bogu!? A MELHISEDEK, car salimski i sveštenik Boga višnjega blagoslovi Avrama: Blagosloven da je Avram Bogu; znate li bar padeže, jer jedno je kad Božiji sveštenik služeći Bogu sveštenuje ljudima, osvešćuje ih i osveštava na zemlji, a drugo je kad se lažno otkrivenje ruga huleći i sablažnjava ljude izopačujući!).
Opširnije o smrti i vaskrsenju.
VERA
Namera ove dopune mi je bila da krenem od sledećeg: Vera i demagoška manipulacija su dva puta, oba izmedju apstrakcije i konkretizacije, ali sa suprotnim usmerenjima. Koje je tvoje (od-do)? Da li je uvek?
Da trasiram konkretizaciju vere koja je osnov svega kako i reče i potkrepi masom primera apostol Pavle u Jevrejima, glavi 11.
Da blokiram apstrakciju onoga što je već konkretizovano, onoga što se već utemeljilo, ako se na kamenu utemeljilo, te zidalo; da blokiram da se od konkretnog pravi simbolika, alegorija, preneseno značenje, enigmatsko ili iskalkulisano. Neko će reći da se i Gospod služio pričama, parabolama. Pa, naravno, ali Hristovo usmerenje je uvek bilo od tih priča ka konkretizaciji vere, tj. njene indukcije, a nikad obrnuto od konkretizovane vere ka apstrakciji i mistifikaciji ili dedukciji iste, te u krajnjoj liniji je i sam rekao razlog govorenja u pričama u Mateju 13,10-..., a naročito u Mateju 13,35 da se ispuni što je rečeno preko proroka koji govori, otvoriću u pričama usta svoja, On iskazuje ono što je sakriveno, neiskazano, nekonkretizovano još do tada, te iz tame i nerazumljivog upućuje na videlo i jasnoću (Matej 10,26-27; Marko 4,22; Luka 8,17).
Kad god je Gospod pohvalio veru u bilo koga, ta vera je bila konkretna, jer je taj za nju bio životno zainteresovan da se ispuni, te je konkretizovao još više, i to krećući od svoje malenkosti (neznabožačke ili nedostojne), kao npr.:
- žena Hananejka (neznaboškinja rodom Sirofeničanka), koja i posle poniženja, tj. Isusovog poredjenja sa psima, nije htela da otstupi od vere u Njega, za koga je čula ranije, verujući još više, te odgovarajući analogijom da čak i psima padaju mrve sa stola (Matej 15,27; Marko 7,28)
- kapetan koji samoga sebe držaše nedostojnim da Gospod pod njegov krov udje, ali je i te kako skupio hrabrost da verom svojom krećući od takvog sebe samoga i od svoje ovozemaljske vlasti pod kojom je i koju ima nad svojima, napravi analogiju verujući još više u Isusovu vlast (Matej 8,8; Luka 7,8).
Vera se uvek gradi indukcijom, a nikad dedukcijom, tako kad apostoli tražaše da im Gospod dometne veru, on im odgovori da kad bi je imali koliko zrno gorušično, rekli bi gori da predje (Matej 17,20), ili dudu da se iščupa i usadi u more (Luka 17,6). To isto zrno gorušično, najmanje od svih semena, uzrasta u drvo, pa bude veće od sveg povrća (Matej 13,31-32), indukuje hlad za ptice nebeske (Marko 4,32), koje se na njegovim granama nastanjuju (Luka 13,19).
Kad god neki nevernik hoće da sakrije svoju neveru, da omalovaži Reč Gospodnju, jer ne veruje u nju, on kaže da to nije realno, stvarno, da je to simbolika, apstrakcija i sl. Opravdava se npr. simbolikom lažnog otkrivenja tipa 10x10x10, pa puta 122, ili pak računanjem žiga zveri, ne bi li lukavo izmišljena bajka dobila kao privid protivtežu egzaktnost. Drugi pak veruju brojkama, ali i jedni i drugi zaboravljaju da svoju (ne)veru grade dedukcijom (čak Irodovim kvascem), ili pak, na nepravdi. Kad bi bar gradili.
Ali Sin čovečiji kad dodje, hoće li naći veru na zemlji? upita Gospod, isti onaj koga uzverovaše i deca, i na koje upućivaše da se mi odrasli obratimo. A kako će se obratiti onaj kome misterije češu uši, koji apstrakcijom i simbolikom, ili pak dedukcijom pokušava da sakrije svoje neverje? Kuća takvih neće odoleti kad udari dažd i dodju vode i dunu vetrovi, a kamoli da je to tek priča (Matej 7,...21-27):