Vera bez crkve

Pa kako koristiš kompjuter pope?
Kako to da ima programa koji idu i unapred i u nazad?
Vidi-nismo mi više tako tupavi...Posebno na zapadu-crkve se zatvaraju i popovi služe samo za sahranjivanja...Čivuti i Arapi se još drže,ali kod nas
su te bajke sve smešnije...
Ne kažem da je sve to sjajno,naprotiv i ja sam matora konzerva,ali samo po navikama-po umu se trudim da ispratim...

Pop? Pa covece ja sam skoro napunio 17 godina,nmg biti pop :)
Kakve sad veze ima to kako ja koristim kompjuter sa onim gore sto sam rekao? O.o
I kakve sad veze ima to sto se na zapadu popovi koriste samo za sahranjivanje?
Eee,ostao je ovaj narod podobro zatupljen..Videla zaba da se konj potkiva pa i ona hoce..Mi nismo zapad,a ako opravdavas ono sto se desava na zapadu,ono bezakonje i ljudsku propast,onda je to tek strasno,ako su nam uzori postali takvi ljudi,tj takva ideologija..

kao zmija kazes? :lol:
znas li da se "vernici" najvise plase zmija. dakle plase se mudrosti.

:/
Sveti Petar dok je preko noci u jednoj pustinji propovedao hrista,htede da nalozi vatru,uze neko granje i dok je uzimao,ujede ga zmija.A u pustinji su zmije maltene sve otrovne,i Petar je samo otrgnu sa ruke u vatru i nastavi da propoveda Hrista.Ljudi su gledali bledo i cekali kad ce da sv Petar umre od ujeda,ali on nije umro.
Iris,ako nemas sta da kazes,,mnogo je pametnije cutati... -.-

.Mi nismo zapad,a ako opravdavas ono sto se desava na zapadu,ono bezakonje i ljudsku propast,onda je to tek strasno,ako su nam uzori postali takvi ljudi,tj takva ideologija..

Mora da sam neobavešten o zapadu. Bezakonje i ljudska propast? Jesi li ti bio negde na zapadu? Jesi li bio malo u Wienu? To ti je u blizini Beča. Blizu u p.m.
Ako je tamo bezakonje, kako onda da nazovemo ovo ovde? Što se tiče ljudske propasti, da li si ikada otišao u neku njihovu instituciju ili barem u prodavnicu. Da li znaš kako se oni ophode i komuniciraju sa ljudima? Neko ti napunio glavu, a ti veruješ. Nekome ovde ne odgovara da znaš istinu. Nekome odgovara da veruješ da je ovo ovde najbolje na svetu. A šta je to najbolje? Izuzmi pojedince. Mi smo u zemlji krajnosti.

Sveti Petar dok je preko noci u jednoj pustinji propovedao hrista,htede da nalozi vatru,uze neko granje i dok je uzimao,ujede ga zmija.A u pustinji su zmije maltene sve otrovne,i Petar je samo otrgnu sa ruke u vatru i nastavi da propoveda Hrista.Ljudi su gledali bledo i cekali kad ce da sv Petar umre od ujeda,ali on nije umro.
Pecem ja na vatri antilopu , a zaleti se lav da me napadne .
Ja ga samo mrko pogledam . a on ode podvijenog repa .
Da li me zamijenio sa sv Petrom , nemam pojma !:mrgreen:

Pop? Pa covece ja sam skoro napunio 17 godina,nmg biti pop :)
Mozda se skolujes za popa. Ko zna ovde koliko ti imas godina?

Kakve sad veze ima to kako ja koristim kompjuter sa onim gore sto sam rekao? O.o
I kakve sad veze ima to sto se na zapadu popovi koriste samo za sahranjivanje?
U tome i jeste caka; treba mnogo umnog napora da bi se provalile veze.

Eee,ostao je ovaj narod podobro zatupljen..Videla zaba da se konj potkiva pa i ona hoce..Mi nismo zapad,a ako opravdavas ono sto se desava na zapadu,ono bezakonje i ljudsku propast,onda je to tek strasno,ako su nam uzori postali takvi ljudi,tj takva ideologija..
Ma, da, zasto bismo mi tezili da budemo Zapad, kad mozemo da budemo, recimo Palesltina iz bronzanog doba. Sta ce nama da se kao konji potkivamo kad smo mi bili i ostali samo zabe???

Prica i jeste za lakoverne. U kojoj pusti se odigrao taj magijski dogadjaj? Ili je to hriscanska tajna? Gde to u pustinji moze da se nadje rastinje? Zar je pustinja nastanjena???? Sta kaze profesor veronauke, kako on tumaci nocno tumaranje zmija po "nekoj" nastanjenoj pustinji u kojoj uspeva rastinje?

Poslednja izmena:

Pecem ja na vatri antilopu , a zaleti se lav da me napadne .
Ja ga samo mrko pogledam . a on ode podvijenog repa .
Da li me zamijenio sa sv Petrom , nemam pojma !:mrgreen:
Belouška...
Pero mojne njaške-opleo si ga Kalašnjikovim...

Naravno da se moze biti vernik bez crkve (zar se ne kaze da je vera u srcu?) ali crkvi ne odgovara da joj se stadi raspline na free-lancere.

Nego...ono sto mene dotice je svojevrsni fenomen drage nam zemlje- mladi srpski vernici desnicarski orijentisani, nauceni da mrze komunizam, ateizam, liberalizam, sve sto dolazi sa zapada, dakle sve sto ne pripada njihovom suzenom sistemu vrednosti, a sto ne pokusavaju ni da razumeju, i o cemu ne znaju mnogo. Evo, bas je jedan lik sa foruma izjavio da su svi ljudi iz bivseg sistema losi, osim njegovih roditelja i par izuzetaka, verovatno opet pripadnika rodbine. Iskljucivost, netolerancija, mrznja, nisu hriscanske osobine, niti priadaju domenu humanog. Licno mi je drago da se ljudi vracaju nekim vrednostima, ali ici u drugu krajnost nije dobro. Zasto? Pa zato sto se iz tih redova regrutuju oni koji ce na ulicama nasih gradiova da prebijaju ljude koji su drugaciji, A sve u ime 'cistote' i 'morala'.
Izglefa da se kod nas uvek jedna krajnost zamenjuje drugom, mada mozda je to i normalno i svim tranzicionim drustvima.

Naravno da se moze biti vernik bez crkve (zar se ne kaze da je vera u srcu?) ali crkvi ne odgovara da joj se stadi raspline na free-lancere.

Nego...ono sto mene dotice je svojevrsni fenomen drage nam zemlje- mladi srpski vernici desnicarski orijentisani, nauceni da mrze komunizam, ateizam, liberalizam, sve sto dolazi sa zapada, dakle sve sto ne pripada njihovom suzenom sistemu vrednosti, a sto ne pokusavaju ni da razumeju, i o cemu ne znaju mnogo. Evo, bas je jedan lik sa foruma izjavio da su svi ljudi iz bivseg sistema losi, osim njegovih roditelja i par izuzetaka, verovatno opet pripadnika rodbine. Iskljucivost, netolerancija, mrznja, nisu hriscanske osobine, niti priadaju domenu humanog. Licno mi je drago da se ljudi vracaju nekim vrednostima, ali ici u drugu krajnost nije dobro. Zasto? Pa zato sto se iz tih redova regrutuju oni koji ce na ulicama nasih gradiova da prebijaju ljude koji su drugaciji, A sve u ime 'cistote' i 'morala'.
Izglefa da se kod nas uvek jedna krajnost zamenjuje drugom, mada mozda je to i normalno i svim tranzicionim drustvima.

komunizam i ateizam nam doneo da izgubimo identitet integritet i suverenitet pocepavsi srbiju na 3 dela a srbe u jednoj kvazi tvorevini srbe na 7 delova, libeeralizam nam je doneo da samo bogati imaju pravo na zivot, a zapad malo sankcija, malo embarga i malo osiromasenog uranijuma:mrgreen:
e sad stvarno su ti desnicari zatucani, kako da im promenimo svest o tome da je to dobro.:D

Mora da sam neobavešten o zapadu. Bezakonje i ljudska propast? Jesi li ti bio negde na zapadu? Jesi li bio malo u Wienu? To ti je u blizini Beča. Blizu u p.m.
Ako je tamo bezakonje, kako onda da nazovemo ovo ovde? Što se tiče ljudske propasti, da li si ikada otišao u neku njihovu instituciju ili barem u prodavnicu. Da li znaš kako se oni ophode i komuniciraju sa ljudima? Neko ti napunio glavu, a ti veruješ. Nekome ovde ne odgovara da znaš istinu. Nekome odgovara da veruješ da je ovo ovde najbolje na svetu. A šta je to najbolje? Izuzmi pojedince. Mi smo u zemlji krajnosti.

Wien je blizu Beca?Pa zar Wien nije Bec?
Konkretno,mislim na Ameriku...Ne pricam ni o prodavnicama,ni institucijama ni o izumima,pricam o ljudima i o Crkvi,sve im se vrti oko novca...ne kazem ja,ni kod nas ljudi nisu mnogo gadljivi na novac,i ima dosta onih kojima je dinar svet,ali to nije zbog toga sto su pratili Crkvu,vec zato sto su potpuno zaboravili sta je vazno u zivotu..
Inace,nas narod jeste naopak,ali zasto da se ne poboljsa nabolje?

Mozda se skolujes za popa. Ko zna ovde koliko ti imas godina?

U tome i jeste caka; treba mnogo umnog napora da bi se provalile veze.

Ma, da, zasto bismo mi tezili da budemo Zapad, kad mozemo da budemo, recimo Palesltina iz bronzanog doba. Sta ce nama da se kao konji potkivamo kad smo mi bili i ostali samo zabe???

Prica i jeste za lakoverne. U kojoj pusti se odigrao taj magijski dogadjaj? Ili je to hriscanska tajna? Gde to u pustinji moze da se nadje rastinje? Zar je pustinja nastanjena???? Sta kaze profesor veronauke, kako on tumaci nocno tumaranje zmija po "nekoj" nastanjenoj pustinji u kojoj uspeva rastinje?

1.A zasto mislis da cu se skolovati za popa :/
2.Treba,treba i to a i jaki zivci..
3.Zasto mi jednostavno se ne bi okrenuli onome sto imamo,zasto moramo da se pretvaramo da smo neko drugi?Uostalom mi,Srbi smo narod sa dusom :D
4.Ko je pominjao rastinje?I ko je pominjao da je pustinja nastanjena i sta je toliko cudno sto u pustinji ima zmija? O.o

1.A zasto mislis da cu se skolovati za popa :/
2.Treba,treba i to a i jaki zivci..
3.Zasto mi jednostavno se ne bi okrenuli onome sto imamo,zasto moramo da se pretvaramo da smo neko drugi?Uostalom mi,Srbi smo narod sa dusom :D
4.Ko je pominjao rastinje?I ko je pominjao da je pustinja nastanjena i sta je toliko cudno sto u pustinji ima zmija? O.o
Oo...Uzmi neku biološku knjigu pa nađi koje sve i kako žive biljke i životinje u pustinji...Oo...

Oo...Uzmi neku biološku knjigu pa nađi koje sve i kako žive biljke i životinje u pustinji...Oo...

A,ne,ne treba mi to,gledao sam Bear Gryllsa :D
Sta hoces da kazes da u pustinji nema zmija?Pa bas se secam kad sam gledao neku emisiju kako se zmija uvlaci u pesak u pustinji da se sakrije od vrucine i ona npr sto se krece bocno itd...bar sam toliko zapamtio :/
A sto se tice biljaka,ukucaj na Googlu "pustinja" i idi na slike i malte ne i u najvecoj pustari ces naci barem one biljke sto setaju na vetru po ulicama u onim kaubojskim filmovima :)

Može li se verovati,a ne ići ni u jednu crkvu?
Može li shvatanje da postoje neke sile postojanja koje ne znamo,ali koje su odlučujuće za naše postojanje,
biti društveno ravnopravne i legitimne kao i sve "crkvene"religije...?
Šta kaže Ustav?Da li je agnosticizam ravnopravan ostalim religijama?

To zavisi koga pitas, ako pitas popove, ne moze, jer njima nije u interesu, nemaju od koga da muzu, a ako pitas sociologe religije, onda moze. A ako mene pitas, pojma nemam, valjda vjera i religija nijesu isto, tako da vjerovatno moze.

A,ne,ne treba mi to,gledao sam Bear Gryllsa :D
Sta hoces da kazes da u pustinji nema zmija?Pa bas se secam kad sam gledao neku emisiju kako se zmija uvlaci u pesak u pustinji da se sakrije od vrucine i ona npr sto se krece bocno itd...bar sam toliko zapamtio :/
A sto se tice biljaka,ukucaj na Googlu "pustinja" i idi na slike i malte ne i u najvecoj pustari ces naci barem one biljke sto setaju na vetru po ulicama u onim kaubojskim filmovima :)
Mladi biolog-s Gugla...
A da,kad jednom odeš da bacneš oko na piramide u Gizi,prošetaš par stotina metara prema pustinji?Ali nikako bez čizama...I flora i fauna iako retka-veoma živahna...
Posebno u oazama je gužva i valja paziti gde sedaš,a posebno gde zalegneš-gostiju svuda...:hahaha:

Ako današnje stanje lokalnih crkava kod nas prepoznajemo kao nezadovoljavajuće, što je zajedničko svim denominacijama, nameće se privremena evakuacija i pokušaj da se crkvama pomogne sa strane. Kao što nikoga ne mogu izvaditi iz živog peska grleći se sa njim - nego mu moram na trenutak okrenuti leđa.

Hrišćanski vernik je neodvojiv od "tela Hristovog", koje je crkva, što kaže original: eklesia = zajednica. Hristova misija izražena je u Biblijskom citatu: sagradiću svoju crkvu (Matej 16:18). (Kontekst: Isusovo pitanje "Ko sam ja?")

Znači, crkva se gradi od ljudi, pa je nemoguće da vernici budu van nje. Poznata je i analogija: ili si cigla u zidu, pa si deo zgrade, ili si cigla pored zida, pa si ništa.

Odgovor na primarno pitanje iz naslova je - da. Vera će da se udalji iz ovakvih lokalnih crkava ili da nestane.

Sledeće pitanje je praktično: šta svako od nas koji sarađujemo sa Hristom može da uradi za crkve u svom gradu? Samo jedno, da izgrađuje sebe kroz približavanje Bogu. Kasnije, kada karakterno sazri i kada bude jasno prepoznavao Božiji glas, imaće prilike i za konkretnije akcije.

PS
Stručni za ove teme šire crkvu na područja gde ljudi još nisu čuli za Hrista umesto da troše vreme diskutujući. I meni savest prigovara što sam se u to upustio pa ne očekujte da nastavim. Pozdrav svim ljudima dobre volje :)

Mladi biolog-s Gugla...
A da,kad jednom odeš da bacneš oko na piramide u Gizi,prošetaš par stotina metara prema pustinji?Ali nikako bez čizama...I flora i fauna iako retka-veoma živahna...
Posebno u oazama je gužva i valja paziti gde sedaš,a posebno gde zalegneš-gostiju svuda...:hahaha:

Ali sveti Petar nije propovedao u Egiptu,vec u Izraelu :) A nikad nisi cuo za ljude pustinjake?Ima ih dosta poznatih Bibliji,neki od njih su i Jovan Krstitelj i prorok Isaija mislim...e a kako su oni ziveli u pustinji?Jeli su pesak?

Ali sveti Petar nije propovedao u Egiptu,vec u Izraelu :) A nikad nisi cuo za ljude pustinjake?Ima ih dosta poznatih Bibliji,neki od njih su i Jovan Krstitelj i prorok Isaija mislim...e a kako su oni ziveli u pustinji?Jeli su pesak?
Šefe,meni je par meseci pustinjačenja u mladosti bila dovoljno da shvatim i Zaratustru i sve Jovane pustinjake...
Pustinje su obe slične-ti govoriš o Arabiskoj,a ja o Sahari (Libiskoj)...
Kad počneš da haluciniraš u osami-dodirnuo si sopstveno dno ...

Pustinja je metafora veoma skromnog života.
Nije iskušenje, niti vrlina, živeti u skromno, daleko od izobilja, već živeti skromno okružen izobiljem.
Jer ko u izobilju ume biti skroman, taj zaista poseduje duhovnu snagu.
U suprotnom je reč o nemanju izbora, tj. o neminovnosti.

pripazi kako se obracas starijima, treba da mi ukazes postovanje i da mi se obracas sa VI. :lol:

to kao glumis hrista:lol:....ma ima raznih vernika ne moze se generalizovati svi smo mi jedinstveni,svako ima svoj licni odnos sa Bogom ali u jednom se spajamo,U Bogocoveku,Hristu

kad govorim o vernicima, u stvari govorim o "vernicima" ako me shvatas, oni koji se ponosno deklarisu kao vernici i to odredjenogreligijskog ucenja, preziru sve koji nisu vernici, tacnije preziru sve koji nisu vernici od oste fele kao oni sami.

magijski? hogare ovo je duboka uvreda za vernike.

Back