Веља Илић

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ml2:
Da čuo sam, to se dešava u zemljama u kojima su poremećeni osnovni sistemi vrednosti.

Попут Јуесовеја, рецимо... Изглуглај, благо мени, БИЛО шта на тему неког познатог тамошњег репоње који обрће милионе и не скида се са телевизијских екрана, окружен гомилом риба које просечан "образовани урбани" Амер никад не види уживо. Па онда банковни салдо Фифти Сента (бивши дилер крека, дно дна, ало, бре, људи!) упореди са платом средњошколског наставника у Небраски, па напиши тужну елегију о "паду свих моралних стандарда" у Америци. Нећеш, наравно. Понашате се као да сте јуче дошли из шума Амазона, јуче открили телевизију, па вам ништа није јасно. Цео свет је постао мешавина Гранд Параде и Тарантина, а ви још увек пишете песмице о "турбо-фолку" и "паду вредности", у кључу "Времена Забаве" 1994. "Србија" вам је постала скоро па псовка. Терајте се, бре, с том причом (одсели се било где па види колико ће да те толеришу с тим наступом пртема домицилној земљи). И онда се чудите што вас сви заобилазе и нико "неће да се игра с нама из НВО-а".

Svetlana Ceca Ražnjatović je takođe javna ličnost koja ne da se ne ograđuje od postupaka svog muža nego ističe da je ponosna na njega i sve ono što je on radio.

Па добро, то ти је оно, ррииииииииииииииил лав, јес иц риииииииииил, што би рекли Џон и Јоко. Замисли да сутра погинеш а девојка/супруга крене прекосутра да те кида пред фамилијом и пријатељима и да износи твој прљав веш пред свачије очи... Него, да баталимо Цецу, предуго траје прича на тему која ми није нарочито занимљива (а и нема шта више да се каже).

Vidi, vrlo je verovatno da je žena taj pasoš uzela za vreme vladavine SPS - SRS kada sa našim nisi mogao ni u Rumuniju a sa Hrvatskim si mogao u celu Evropu bez viza.

Да, али био ред и да га се одрекне, јер жели да постане високи државни функционер земље чији народ је њена резервна домовина, колико јуче, физички уништавала и то прокламовала као државни циљ (што нити је тајна, нити и сами Хрвати тврде другачије). Ово око Кондолизе и Дика, мислим да се намерно правиш блесав/а. Овде није поента у томе какав је тренутни рејтинг ове или оне земље и како се чији пасош котира, него у чињеници да високи државни функционери морају ЕЛЕМЕНТАРНО да поштују свој положај. Ако Дулићка не верује у успех "фирме" зване Србија, има легитимно право да почне да се бави политиком где год хоће у ближем или даљем окружењу. Па шта мислиш, да ли би јој пасош Србије (или неке треће стране земље) негде другде био
препорука или препрека? Прво кукате како је Србија "пропала", а кад вам се укаже на ствари које се већ у целом свету ПОДРАЗУМЕВАЈУ, онда се правите наивни и тражите све могуће аргуменгте и алибије. Бесмислено, стварно.

Ај рест мај кејс. Поздрав свима!

Sunchaser:
Попут Јуесовеја, рецимо... Изглуглај, благо мени, БИЛО шта на тему неког познатог тамошњег репоње који обрће милионе и не скида се са телевизијских екрана, окружен гомилом риба које просечан "образовани урбани" Амер никад не види уживо. Па онда банковни салдо Фифти Сента (бивши дилер крека, дно дна, ало, бре, људи!) упореди са платом средњошколског наставника у Небраски, па напиши тужну елегију о "паду свих моралних стандарда" у Америци. Нећеш, наравно.

Mogu ja ovde da pišem o padu morala u Americi o KKK, o rasnim diskriminacijama, o ogromnim klasnim razlikama, mogu da pišem o tome da je to zemlja čiji vojnici svakodnevno ubijaju nevine civile u Iraku i kradu njihovu naftu. Možemo da napravimo roman o zločinima te zemlje počev od II svetkog rata do danas.

I pošto je to sve tako treba da uzmemo puške u ruke i da tu bandu proteramo iz Evrope jednom za svagda.

Međutim, isto tako možemo da napišemo kako živi prosečan građanin USA i Evrope. Prosečan građanin USA i Evrope nema problem da nađe posao. Prosečan građanin USA i Evrope ima simboličnu platu od 2000 evra od koje može da živi pristojnim živorom. Prosečan građanin USA i Evrope ima nov automobil srednje klase. Prosečan građanin USA i Evrope nema problem da sebi obezbedi stan. Prosečan građanin USA i Evrope nema problem da svoj stan opemi pristojnim, novim nameštajem, plazma televizorima... Prosečan građanin USA i Evrope nije morao preživeo 4 rata za 10 godina. Prosečnom građaninu USA i Evrope nisu padale bombe na glavu.

Sunchaser:
Понашате се као да сте јуче дошли из шума Амазона, јуче открили телевизију, па вам ништа није јасно.

Veoma si blizu. Mi smo 10 godina bili crna rupa Evrope ili ti šuma Amazona.

Sunchaser:
"Србија" вам је постала скоро па псовка.

Meni nije ali 450.000.000 građana Evrope i 200.000.000 grašana Amerike misli da je ovde Zambija.

Sunchaser:
Да, али био ред и да га се одрекне, јер жели да постане високи државни функционер земље чији народ је њена резервна домовина, колико јуче, физички уништавала и то прокламовала као државни циљ (што нити је тајна, нити и сами Хрвати тврде другачије).

Nema potreba da ga se odriče zato što Srbija i Hrvatska imaju sporazum o dvojnom državljanstvu, pa je prema tome sve to u skladu sa Zakonom

Sunchaser:
Ово око Кондолизе и Дика, мислим да се намерно правиш блесав/а. Овде није поента у томе какав је тренутни рејтинг ове или оне земље и како се чији пасош котира, него у чињеници да високи државни функционери морају ЕЛЕМЕНТАРНО да поштују свој положај.

Zakon Republike Srbije ne zabranjuje državnim zvaničnicima da imaju pasoš druge zemlje prema tome Dulićka ispunjava sve uslove da pude potpredsednik. I tako će biti do promene Zakona.

Sunchaser:
Ако Дулићка не верује у успех "фирме" зване Србија, има легитимно право да почне да се бави политиком где год хоће у ближем или даљем окружењу.

Samo idiot je verovao u uspeh firme zvane Srbija dok su je vodili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj

Sunchaser:
Па шта мислиш, да ли би јој пасош Србије (или неке треће стране земље) негде другде био
препорука или препрека?

Bio bi joj prepreka u onim zemljama u kojima Zakon ne dozvoljava visokim državnim zvaničnicima da imaju dva pasoša. U zemljama u kojima Zakon to ne brani ne bi joj bio prepreka.

Sunchaser:
Прво кукате како је Србија "пропала",

Srbija je propala najstrašnije zahvaljujući tim istim ljudima koji sada imaju 40% podrške u biračkom telu

Sunchaser:
а кад вам се укаже на ствари које се већ у целом свету ПОДРАЗУМЕВАЈУ, онда се правите наивни и тражите све могуће аргуменгте и алибије. Бесмислено, стварно.

U svim ozbiljnim zemljama podrazumeva se isključivo ono što piše u Zakonu i niša drugo.

Ајде укратко, пошто већ инсистираш:

ml2:
Mogu ja ovde da pišem o padu morala u Americi o KKK, o rasnim diskriminacijama, o ogromnim klasnim razlikama, mogu da pišem o tome da je to zemlja čiji vojnici svakodnevno ubijaju nevine civile u Iraku i kradu njihovu naftu. Možemo da napravimo roman o zločinima te zemlje počev od II svetkog rata do danas.

Све то стоји, али тема ове приче је (била) лицемерни однос овдашњих љаксе-"глобалиста" којима је културолошко смеће најгоре врсте ОК ако је на енглеском, али ће да се згражавају над Цецом (која, ако ништа друго, боље изгледа од безмало свих својих МТВ-колегиница чије спотове уредно врти Б92).

I pošto je to sve tako treba da uzmemo puške u ruke i da tu bandu proteramo iz Evrope jednom za svagda
.

Само удри. Лично, ни на крај памети ми није да ослобађам Холандију и Немачку од било кога (за безмало целу ту ЕУ-Совјетију ми се живо фућка, што би рекли у резервном отечеству Иване Дулић-Марковић). Лично, што се Америке тиче, колико год презирем њихову спољну политику (посебице ону из доба Клинтона, коју ви вероватно гледате као Бел Епок) постоји и нешто друго; културолошки па и историјски, Американци су један нама по много чему ближи народ од већине ових из ЕУ. "Америка" је стварно постала крајње омражен бренд на глобалном нивоу (сасвим оправдано) осим у појединим круговима у Србији који воле што су им бомбе падале на главе. Али, кад би амерички народ поново кренуо стопама из не тако давне прошлости, они би били сасвим пристојна земља. Тренутно, већи непријатељ моје земље је Левијатан из Брисела, него бушисти са Потомака.

Međutim, isto tako možemo da napišemo kako živi prosečan građanin USA i Evrope.

Па шта? И просечан грађанин Немачке је фино живео 1938, значи ли то да је нацизам мање зло због тога што је својим грађанима Хитлер омогућио фолксвагене? Не значи, наравно.

Prosečan građanin USA i Evrope nema problem da nađe posao. Prosečan građanin USA i Evrope ima simboličnu platu od 2000 evra od koje može da živi pristojnim živorom. Prosečan građanin USA i Evrope ima nov automobil srednje klase. Prosečan građanin USA i Evrope nema problem da sebi obezbedi stan. Prosečan građanin USA i Evrope nema problem da svoj stan opemi pristojnim, novim nameštajem, plazma televizorima... Prosečan građanin USA i Evrope nije morao preživeo 4 rata za 10 godina. Prosečnom građaninu USA i Evrope nisu padale bombe na glavu.

Мало си ти ово идеалистички опевао, али добро. Те хорор-субурбије има само у серијама за средовечне (на срећу, додао бих). Но, ако је поента да - у просеку - живе боље од нас, то нисам ни спорио...

Veoma si blizu. Mi smo 10 godina bili crna rupa Evrope ili ti šuma Amazona.

Говори у своје име. Ја нисам био "црна рупа Европе", као ни већина људи које познајем - сад, ако однос према скоријој историји формираш на нивоу онога што си чуо на телевизији 1997 (макар то биле најгоре расистичке увреде према твојој земљи), ја нисам стреучан за то, него једна друштвена наука, као и једна област медицине. Знам само да је феномен "самомржње" детаљно описан у литератури.

Meni nije ali 450.000.000 građana Evrope i 200.000.000 grašana Amerike misli da je ovde Zambija.

Ко је интервујисао те силне милионе људи? Бранкица Станковић? Онај из ЦЕСИД-а? Не причај којешта, "већина" и Амера и Европљана немају појма где си ти, и живо им се *ебе за твоје "демократске стандарде" и музику коју слушаш. И то је потпуно природно и нормално. И обрнуто - замисли мој однос према нечему што се зове град Бизмарк (ваљда главни град Сев. Дакоте) или према некој леденој селендри у Шведској. За мене је то много већа забит од свих Замбија овог света.

Samo idiot je verovao u uspeh firme zvane Srbija dok su je vodili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj

ОК, па што се онда ниси лепо иселио, па да нам правиш зазубице својом новоствореном пословном имеријом негде? Углавном о "свету" овде "знају" само они који су иностранство видели у туристичком обиласку.

Bio bi joj prepreka u onim zemljama u kojima Zakon ne dozvoljava visokim državnim zvaničnicima da imaju dva pasoša. U zemljama u kojima Zakon to ne brani ne bi joj bio prepreka.

Океј, онда конкретно - замисли неког Србољуба Миливојевића, власника "србочетничког" пасоша, како постаје вицепремијер Хрватске (под претпоставком да иједног Србина то уопште занима).

Толико и, за евентуални одговор, нећу бити араунд наредних дана, тако да ћеш морати да причекаш, ако мислиш да има још нешто неразјашњено.

Sunchaser:
Па шта? И просечан грађанин Немачке је фино живео 1938, значи ли то да је нацизам мање зло због тога што је својим грађанима Хитлер омогућио фолксвагене? Не значи, наравно.

Naravni da ne znači ali ne možeš da porediš Evropu danas sa nacističkom Nemačkom

Sunchaser:
Мало си ти ово идеалистички опевао, али добро. Те хорор-субурбије има само у серијама за средовечне (на срећу, додао бих). Но, ако је поента да - у просеку - живе боље од нас, то нисам ни спорио...

Ma jok tamo je jad i čemer zato je samo pola miliona mladih i obrazovanih napustilo ovu zemlju i otišlo na truli Zapad

Sunchaser:
Говори у своје име. Ја нисам био "црна рупа Европе", као ни већина људи које познајем

Ako je ovu zemlju čitav kontinent na kojoj se ona nalazi proglasio za crnu rupu onda je ona crna rupa.

A ne izvini u tom periodu je Srbija bila bastion slobode u čitavoj evropi, oaza slobodoljubivog sveta. Bespogovorno je sprovodila politiku mira i prosperiteta predsednika Slobodana Miloševića i njegovog saveznika Vojvode dr. Vojoslava Šešelja.

Sunchaser:
сад, ако однос према скоријој историји формираш на нивоу онога што си чуо на телевизији 1997 (макар то биле најгоре расистичке увреде према твојој земљи),

Na televiziji 97 si mogao jedino da čuješ da zemlja Srbija predstavlja oazu slobode u porobljenoj Evropi i sve to zahvaljujući mudroj državnoj politici koju spovodi predsednik Slobodan Milošević i njegov saveznik Vojvoda dr. Vojislav Šešelj. Te godine nisi mogao na televiziji da vidiš stotine hiljada građana koji su 3 meseca protestvovali i bili prebijani na ulicama Srbije zato što je predsednik Slobodan Milošević pokrao lokalne izbore.

Sunchaser:
Ко је интервујисао те силне милионе људи? Бранкица Станковић? Онај из ЦЕСИД-а? Не причај којешта, "већина" и Амера и Европљана немају појма где си ти, и живо им се *ебе за твоје "демократске стандарде" и музику коју слушаш.

Jesi bio ti nekad van granica Srbije? Da li si pričao sa nekim iz inostranstva?

Sunchaser:
ОК, па што се онда ниси лепо иселио, па да нам правиш зазубице својом новоствореном пословном имеријом негде? Углавном о "свету" овде "знају" само они који су иностранство видели у туристичком обиласку.

Zašto bi se ja iselio iz svoje zemlje?

Sunchaser:
Океј, онда конкретно - замисли неког Србољуба Миливојевића, власника "србочетничког" пасоша, како постаје вицепремијер Хрватске (под претпоставком да иједног Србина то уопште занима).

Trenutno Srbi iz Hrvatske daju skupštinsku podršku vladi Sanadera.

Sunchaser:
Ови замерају, и само зато и пишу све те будалаштине; због тога је читава ствар тако вулгарна. Песници, кажеш? Питај иког од дежурних "урбаних" (чије породице живе у БГ целих 35 г., имају и грбове - courtesy of Топ Листа Надреалиста '92) колико зна од домаћих класика на које се ти позиваш. Ако ти без гуглања кажу БИЛО ШТА о Дучићу и Црњанском (да не идемо даље у прошлост) што не садржи синтагму "великосрпски националиста" коју су прочитали у "Времену", ево, повући ћу све што сам рекао. Питај их ко је Брана Петровић, гарант ће да оду на сајт Скупштине Србије да га траже тамо. Ствар је у томе да су твоји мотиви различити од њихових, и не причате ни са истом намером нити са истом поентом; већини ових што се згражавају, Цеца би савршено одговарала да је - неким случајем - на концерту ускликнула "Живела лустрација!" и "Сљобода Косови!", а у стихове убацила медитацију о "урођеној геноцидности српског народа" и завршила са позивом на "модерну Србију, са Србима или без њих".

Твоја сугестија око мог позивања на Америка је на месту, али тек донекле: пази; "цивилизацију" у којој живимо не обликују доминантно Индонезија или Кореја, па да их наводим као параметар. Ниједна прича осамнаестог века није могла да прође без бацања погледа ка Француској, разумеш шта хоћу да кажем. Свет је одраз (у културолошком смислу) онога што видимо на јефтиним сертијама ЕнБиСи-ја. Бацићу ти линк ка једном вашем (америчком) ГЕНИЈАЛНОМ самопрогнанику, Фреду Риду, вашингтонском новинару у мексичком егзилу, има фантастична размишљања на ту тему, са све политички некоректним јужњачким досеткама.

Око албума које сам побројао, жао ми је ако ти личи на правдање, није ми ни на крај памети; само сам покушао да илуструјем колико би било сулудо да кренем да неку децу терам да слушају Битлсе из '64 или Дилана из '75, само зато што ја то волим (на страну и факат да би Ринго, стари зајебант, отишао пре на Цецин концерт да је овде, него да га смарају докони "социолози културе" и слични; вероватно би и Зими привирио, није он џабе женио Сару, модел из Плејбоја, ономад).

Култура се јесте свела на то што кажеш, али то је ГЛОБАЛНИ феномен, а не наш. Дакле, да није Цеца, био би неко други. Искрено, колико год ми је та њена прича страна (музички), веруј ми, лакше ми је да рационализујем њу као број један (имајући у виду баш поменуту глобалну популарну културу), него да се чудим како неке алтернативне подрумаре то нису (а овде има и таквих коментара).

Свака част, Сан...... заиста лепо размишљаш...... 8-)

Back