Osti
Zainteresovan član
- Poruka
- 468
Veliki prasak je toliko velika glupost da o njemu nema sta da se diskutuje.
e posle ove rečenice možeš slobodno da napustiš ovu temu,i prirodne nauke uopšte

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

3500km od Srbije,nekoliko sati avionom.

zar nije ajnstajn mislio da je najveca greska u zivotu bas njegov proracun koji je pokazao da se svemir siri, ili postojanje tamne energije, pa je postavio kosmolosku konstantu, ili sam ja pomesao nesto u glaviPaganko- kralj pdf-a "Prirodne nauke"
Elem, pretpostavka da se univrzum širi je bila revolucionarna pa ni sam Ajnštajn nije u nju poverovao i zato je uveo "kosmološku konstantu" koja bi obezbedila statičan kosmos. Lematier je pokušavao da ubedi Ajnštajna da je svet nastao iz praatoma ali Ajnštajn je bio čvrsto uveren da je kosmos statičan i odgovorio mu da je njegovo poznavanje matematike dobro ali da stoji loše sa fizikom
i Lematier kud će, šta će, razočara se u svoju teoriju jer je veliki Ajnštajn osporava i na kratko je prestao da se bavi tim problemom...i da skratim priču kada je Habl dokazao da se kosmos zaista širi Ajnštajn je priznao da je "kosmološla konstanta" njegova najveća greška u životu![]()

zar nije ajnstajn mislio da je najveca greska u zivotu bas njegov proracun koji je pokazao da se svemir siri, ili postojanje tamne energije, pa je postavio kosmolosku konstantu, ili sam ja pomesao nesto u glavi
zar ne bi bas po njegovoj teoriji, kosmos bi trebao da se siri, ili sto se vise unistava vise bi trebao da bude jos veci sam od sebe.....
Njegovi proračuni su govorili da se svemir širi, ali on nije verovao u to pa je uveo "kosmološku konstantu" da bi obezbedio statičan svemir, a onda je Habl dokazao da se svemir zaista širi.
Da bi dokazao kako se svemir siri,on je ,naravno ,prvo odredio granice svemira.I onda utvrdio da se siri.Samo sto mene zanima sta mu je iza granica svemira,i gde se to siri,u kakvom prostoru.Ali naucno,sa dokazima,ne zanimaju me pretpostavke.

@mirko-212, nije on odredio garnice, on je lepo proracunao, ali to se protivi realnom razmisljanju, pa je rekao da je glupost i uveo kosmicku konstantu, da bi sada skoro dosli do zakljucka da je bio upravu, da bi to dokazao, za to sto je odbacio, potrebna je tehnologija koja ce postojati tek posle 50 godina....
pa narvano da postoje dokazi, jel, inace bi se zvala samo petpostavka, ali moras malo da procitas neku knjigu da bi razumeo, nemoze niko da to objasni jednim postom kako je nasao svemir, kada vecina neshvata ni ajnstajnovu teoriju, a gde nekom neznancu da objasnis veliki prasak u jednom postu
da pokusam, teorija relativiteta kaze, da je svetlost putuje odredjenom brzinom, da kazem uvek u svemiru, (nije ali ti treba da mislis da jeste, drugacije putuje kro vodu recimo) ali prostor i vreme je promenjivo, rasteze se i skuplja prostor, vreme ubrazava i usporava, zavisno do kretanja i mase, brze ides imas vecu masu, gore ti je da te udari motor sa 200 nego lokomotiva sa 10 km na h, ovim sto vozi motor vreme brze tece, satelitima za navigaciju svaki dan steluju sat zato sto na vecim brzinama brze tece vreme nego nama dole, vidis, kada posmatras dve galaksije, ako se one medjusobno udaljavaju, prostor se izmedju njih siri, vreme drugacije tece jer putuju brze, tako i vreme brze prolazi, kada posmatras tu svetlost, posmatras je sa zemlje kako ona usporeno prolazi, tj crvene je boje, ti vidis zrajk svetlosti kako je usporena, vreme ubrzava kada telo ubrzava, tako kada posmatras svemir sve vrvi od takozvanih crvenih pomaka, znaci svemir se siri, ovakvih dokaza ima toliko da bi izlizao veceras tastraturu pisajuci ti proracune.....mozda sam se zajbo telo ubrzava vreme usporava ali za posmatraca, zavisi odakle posmatras....
to je jedan primer imas ih milion, da te nesutiram po mozgu sa tamnom energijom i tamnom materijom,
U ***, mene koji znam o cemu se radi si zbunio. Daj osmisli pre nego sto napises i koristi tacku ponegde.
Ujutru popravljam, ne vidim vise nista, cisto sam heteo nesto da procitam pred spavanje..satelitima za navigaciju svaki dan steluju sat zato sto na vecim brzinama brze tece vreme nego nama dole
Zapravo satelitima vreme teče brže zato što je prostor u kome oni orbitiraju manje zakrivljen. Radjen je eksperiment pri kome su upotrebili 2 atomska časovnika, jedan se nalazio na površini zemlje a drugi 20-ak metara iznad, i utvrdjedno je da na onom koji se nalazio iznad vreme brže teče.

Bilo bi dobro da malo bolje proučiš gramatiku.Svemir cak ubrzava sirenje prostora izmedju galaksija, za to je zasluzna tamna energija, ili ti najveca sila u svemiru, neznam kako su dodlsi do toga proracunima.
Ade- prvo tamna materija. Tamna materija je materija galaksija koje nemogu da objasne odakle postoji, nevidljiva je ali svetlosno zakrivljenje kaze da galaksije imaju vecu masu nego sto moze da postoji materije u njoj. Ok, ali, u galaksiji postoji veliki broj crnih rupa koje se nevide a kriju veliku masu, takodje postoji i velika kolicina prasine koja nije vidljiva, tu je i vakum koji nije totalno prazan, energije koja je takojde masa, samo kretanje centrifugalno je jednako ubrzanju, opet povecava masu, svetlost takodje deluje gravitacija. Svaka galaksija se krece velikim brzinama tako da i to treba dodati u masu galaksije, masa i energija je jedno u dva razlicita oblika jel. Dali su oni to sve uracunali u masu galaksije?
Tamna energija je deo kosmosa koji nije vidljiv, ali deluje na kosmos i to je najveca sila u kosmosu, ona je zasluzna za sirenje i ubrzanje kosmosa. Gravitacija je sila koja ipak deluje samo na odredjenoj razdaljini, gravitacija ne bi mogla da deluje na galaksje koje su medjusobno mnogo udaljene, znaci kosmos se i ne bi skupljao ustvari, samo sto i svetlos moze da deluje da se galaksije medjusobno udaljavaju, foton se ipak ponasa kao i cestica i talas, ima masu. Ako je NASA mogla da napravi solarna jedra zar to ne bi dovelo do sirenja prostora izmedju galaksija, svtlost bi delovala jedna na drugu, a gde su zracenja crnih rupa?
Ali TA tamna materija se definitivno uklapa u veliki prasak, samo sto ja izgleda neshvatam njeno postojanje.
Verovatno se i sam prostor i zakrivljenje-gravitacija jedan deo energije (mozda kao naelektrisanje koje je prisutno u celom kosmosu), tako i tamna energija je najveca enrgija u svemiru, mora da ima veze sa masom, jer je teoretski energija i masa isto samo u dva razlicita oblika, i prelazi jedna u drugu.
Bilo bi dobro da malo bolje proučiš gramatiku.
mozda je ovako nesto izazvalo veliki prasak 
Zapravo jedan u prizemlju da drugi na vrhu oblakodera.
Isto tako se proračuni teorije relativnosti unose u proračune GPS koordinata. Kada ih ne bi unosili i koristili Njutnovu mehaniku, imali bi grešku od 2km. Ovako je svedena na manje od 10m.

@darko Evo da pomognem i ja:
@mirko Da bi odredio da se svemir siri niko nije odredjivao granice svemira niti je to potrebno jer se svemir ne siri u okviru necega vec u okviru sebe samog tako sto se svake 2 tacke u svemiru udaljavaju. Da bi ovo utvrdili bilo je dovoljno da koriste nesto sto se zove doplerov efekat. Ako si nekada cuo auto kako prolazi pored tebe, primetio si da se cuje razlicit zvuk kad ti prilazi i kad se odaljava, a i kad stoji pored tebe. To je zato sto se zvucni talasi sabijaju dok ti prilazi a sire dok se odaljava a kad stoji su u nekom normalnom stanju. Kod svetlosti je slicna stvar, kad ti se telo koje odasilje svetlost priblizava, ti talasi se sabijaju a kad se udaljava oni se sire. Medjutim, to se kod svetlosti manifestuje promenama boje pa kad se izvor svetlosti priblizava boja ide ka ljubicastoj a kad se odaljava ka crvenoj. E sad, kad se urade neki proracuni, zna se tacno kakav spektar se ocekuje od kog tipa zvezda i to se lako moze potvrditi kad se gledaju zvezde u nasoj galaksiji, a kad se gledaju zvezde u drugim galaksijama, vidi se isti takav spektar ali pomeren ka crvenoj boji, sto znaci da se ta galaksija udaljava. E sad, posto se to uocava kod skoro svih galaksija, logicno je da se sve udaljavaju tj da se svemir siri.
Druga stvar je to sto pitas u cemu se siri. To je jako tesko razumeti, ali poenta je u sledecem. Osim svemira ne postoji nista drugo, dakle ne siri se ni u cemu jer van njega nema nicega, ni prostora ni vremena. To mozes da zamislis kao balon koji se naduvava. Za neko telo na povrsini balona, postoji samo ta povrsina i nista van nje, ali kako se balon naduvava, svake dve tacke na povrsini balona se udaljavaju.
Ako te zanima neko strucnije objasnjenje, a ti uzmi procitaj neku ozbiljniju literaturu. Imas desetine knjiga na tu temu koje to detaljno, od laickih do veoma strucnih nacina objasnjavaju pa ako tad budes imao neki kontraargument a ti ga izlozi, a ne ovako da napadas nesto a ne znas o cemu pricas.

Kod mene je problem druge vrste,previse sam "ozbiljnih' i "strucnih" knjiga procitao pa mi sad deluju smesno.Valjda se izlapi s`godinama,ne znam sta je drugo,
Nemam volje niti zivaca da mlatim po ovim plasticnim dugmicima i objasnjavam neobjasnjivo.Mrzi me.

Previše si ti knjiga pročitao tipa "100 naučnika protiv Ajnštajna", "Darvin nije znao istinu" itd. a da pre toga nisi znao osnove kosmologije i evolucije.. Tako da ti ne možeš da obaraš veliki prasak jer ga nikad nisi ni razumeo. Što je za tebe neobjašnjivo za nekog ko ume da razmišlja nije. Ne mrzi te, nego ne znaš.![]()